הצוואר הוא נקודת תורפה של נשים רבות, והטיפול בו פשוט.
ד"ר ערן חדד
תופעה בולטת בקרב נשים בעשור השישי והשביעי לחייהן היא נפילה של רקמות הצוואר. ע"פ נתוני האיגוד האמריקאי לכירורגיה אסתטית, בשנה שעברה נערכו כ-130 אלף פרוצדורות למתיחת פנים ו/או צוואר בארצות הברית.
מדובר בפעולה השישית בשכיחותה מבין כלל הניתוחים הפלסטיים והיא מתבצעת באופן מבודד, או כחלק מפעולה של הצערה כוללת של הפנים המשלבת מתיחת פנים, מתיחת עפעפיים ואף הזרקת שומן. במהלך הניתוח מותחים את עור הצוואר ומפחיתים את כבדותו. כתוצאה מכך, אזור הצוואר נראה צעיר, מתוח ורענן יותר, וישתפר בטחונה העצמי של המטופלת.
להלן מספר עובדות מעניינות על מתיחת צוואר:
– ניתן לבצע את הניתוח בהרדמה מקומית – מרבית המטופלים/לות יעברו את הפעולה תחת הרדמה כללית. במקרים מסוימים, ניתן לבצע את הפעולה תחת הרדמה מקומית בתוספת טשטוש. הדבר מקל על תהליך ההתאוששות.
– הניתוח אינו מומלץ במעשנים/נות – בסיגריות יש ניקוטין, אשר מכווץ את כלי הדם ומפריע לריפוי. שיעור הסיבוכים לאחר ניתוח מתיחת צוואר במטופלים/לות מעשנים הוא פי עשרה מאלו אשר אינם מעשנים. המלצתי למטופלים/ות, להפסיק לעשן כחודש טרם הניתוח ושבועיים אחריו.
– הצלקות חבויות – החתכים הניתוחיים הם בעיקר מאחורי האוזן עם המשך מינימאלי קדמית לה. לצלקות מראה עדין בדרך כלל ללא תלונות מצד המטופלים/לות. לפעמים יש צורך בצלקת קטנה נוספת באזור התת-סנטרי.
– הכאב לאחר הניתוח מינימאלי – מרבית המטופלים/לות לא חשים כאב משמעותי לאחר הניתוח, אלא הגבלה בתנועות הצוואר למשך מספר ימים. תופעות לוואי אפשריות הן שטפי דם המתבטאים בסימנים כחולים באזור הצוואר וחולפים לאחר כשבוע. קיימת גם בצקת ונפיחות של הרקמות החולפת תוך מספר שבועות.
– במקרים מסוימים, ניתן לשאוב שומן מהצוואר בלבד במקום מתיחה – במטופלים/לות צעירים/רות אשר סובלים ממלאות באזור הצוואר ללא עודפי עור, ניתן לשאוב שומן מהצוואר כפרוצדורה בודדת. בצעירים/רות העור אלסטי ולכן יכול להתכווץ לאחר הסרת עודפי השומן, ללא צורך להסיר עודפי עור.
– אפשר להזריק בוטוקס לצוואר – לעיתים הבעיה היא אינה נפילה של הצוואר, אלא כמעיין "מיתרים" הנוצרים במרכז הצוואר ומבטאים קיצור של שרירי הצוואר. ל"מיתרים" אלה ניתן להזריק בוטוקס הגורם לרפיון של השריר ומטשטש אותם. מדובר בטיפול הנעשה במסגרת מרפאתית, אינו כרוך בתקופת החלמה וניתן לחזור באופן מיידי לשגרה.
– ככל שהגיל צעיר יותר, התוצאות טובות יותר – ככל שהמטופל/ת צעיר יותר, העור אלסטי יותר ויעבור פחות רפיון לאחר הניתוח. בעשור השביעי והשמיני לחיים התוצאה פחות טובה.
– ניתן לחזור על הניתוח – תוצאות הניתוח מחזיקות ל-6 עד 10 שנים. כאשר חוזר הרפיון, ניתן לחזור על הניתוח ולשמר את התוצאה. הניתוח הנוסף נעשה בטכניקה דומה ורמת הסיכון בו דומה לניתוח הראשון.
– שתל סנטר ישפר את התוצאה במטופלים/לות עם סנטר שאינו בולט מספיק – לסנטר תפקיד חשוב במניעת צניחת הצוואר והוא מהווה ציר עליו נשענות רקמות הצוואר. כאשר הסנטר אינו מפותח דיו ואינו בולט, אין אחיזה לרקמות הצוואר. כתוצאה מכך, קיימת צניחה משמעותית של הצוואר. במקרים אלו, כדאי להוסיף שתל סנטר קטן, העשוי סיליקון, או פולי אורתן המשפר את תוצאות הניתוח.
– הניתוח לא משפר את איכות העור – מטרת ניתוח מתיחת צוואר היא להפחית את הנפילה והרפיון של רקמות הצוואר. בניתוח, מותחים רקמות עמוקות ומסירים עודפי עור. איכות העור, כתמי שמש, פיגמנט ציות וקמטוטים הנלווים לא ישתפרו בעקבות הניתוח. לצורך הצערת מראה העור ניתן לשלב טיפולים נוספים כגון קילוף.
ד"ר ערן חדד, מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית.
רופא בכיר במחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי "אסף הרופא".
תמונה: אימג' בנק ישראל
פרסם כאן מודעת לוח חינם!