אם בעבר עסקה הרפואה בעיקר בהצלת חיים, הרי שהרפואה המודרנית עוסקת יותר ויותר בשיפור איכות החיים
ד"ר ערן חדד
מרכיב חשוב בשיפור איכות החיים הוא המראה החיצוני. בריאות ויופי הם שני תחומים התופסים חלק חשוב בחיינו. למזון שאנו אוכלים, הבגדים שאנו לובשים והשעות שאנו משקיעים בכושר גופני התווסף בעידן המודרני מרכיב של רפואה אסתטית הכולל פרוצדורות פשוטות וניתוחים אשר אמור להשלים את התמונה ולשפר את המראה החיצוני.
השאיפה לשימור המראה הביאה לשינויים דרמטיים בהתנהגות האוכלוסייה. הדבר ניכר בתחומים רבים. על פי נתוני איגוד הספורט העממי בישראל, שיעור העוסקים בספורט באופן סדיר נמצא במגמת עלייה ועומד על למעלה ממחצית האוכלוסייה. שיעור העישון, אשר גורם לנזק במערכות גוף רבות ומזיק גם לעור הפנים, פחת בכ – 50% בשני העשורים האחרונים. ולבסוף, פופולאריות הניתוחים הקוסמטיים והפרוצדורות האסתטיות עלתה באופן ניכר בשנים האחרונות. על פי נתוני האיגוד האמריקאי לכירורגיה פלסטית שיעור הניתוחים הפלסטיים והפרוצדורות האסתטיות (כדוגמת הזרקת בוטוקס וחומצה היאלורונית), עלתה ב-15 השנים האחרונות פי 2 ופי 6, בהתאמה.
אז מה שיווי המשקל הנכון בין שמירה על אורח חיים בריא לבין פנייה לכירורגיה הפלסטית? באלו מצבים פעילות גופנית היא הפתרון היחיד לשיפור בעיה אסתטית ומתי היא לא מסייעת בכלל? האם שומן עודף הוא התוויה לשאיבת שומן? האם פעילות גופנית תשפר עודפי עור?
ירידה במשקל:
שיעור האוכלוסייה הסובלת מעודף משקל הולך וגדל. שמירה על אורח חיים בריא עשויה למנוע בעיה זו. השיטות לירידה במשקל רבות ומגוונות וכוללות דיאטה קפדנית, אימון גופני, ניתוחים לצורך ירידה במשקל וטיפולים תרופתיים. כמובן שקיימת עדיפות לכך שהמטופל יסיר ממשקלו באמצעות ביצוע סדיר של פעילות גופנית ולא באמצעים פולשניים, או תרופתיים. אחת מתופעות הלוואי הנלוות לירידה במשקל היא היווצרות של עודפי עור. הבעיה בולטת יותר באוכלוסייה הבוגרת, שם נטיית העור להתכווץ מופחתת ובמטופלים אשר הסירו ממשקלם באופן משמעותי. העור העודף נראה בעיקר בזרועות, בשדיים, בבטן ובירכיים. פעילות גופנית אינה יכול למתוח עור רפוי. במקרים אלו, יש צורך בדרך כלל בניתוח פלסטי להסרת עודפי העור.
הריון ולידה:
במהלך ההיריון עולה משקל הגוף, הבטן גדלה בנפחה ועור הבטן מתרחב. לאחר הלידה הגוף שואף לחזור למימדיו הקודמים אך נשים רבות חוות משקל יתר אשר הן אינן יכולות להפטר ממנו. אם לא קיימת בעיה רפואית נלווית, הפתרון במקרים אלו הוא שימור אורח חיים בריא – שמירה על דיאטה נכונה וביצוע פעילות גופנית לצורך חזרה למשקל המקורי. אולם, בחלק מהנשים אשר חוזרות למשקלן המקורי, עדיין נותרים עודפי עור בבטן. במהלך ההיריון ישנה גם הרחבה של דופן הבטן. אין מדובר רק במתיחה של העור, אלא מתיחה של שרירי הבטן והמעטפת שלהם. מתיחה זו מפרידה בין שרירי הבטן ועלולה ליצור בלט קבוע של הבטן לאחר הלידה. חיזוק שרירי הבטן באמצעות אימון גופני עשוי לשפר את הבעיה, אך המרחק בין השרירים ורפיונם עלולים להותיר בטן בולטת במידה מסוימת.
את עודפי העור והרפיון בדופן הבטן ניתן לתקן באמצעות ניתוח פלסטי – מתיחת בטן. פופולאריות הניתוח גברה בשנים האחרונות ועל פי נתוני האיגוד האמריקאי לכירורגיה פלסטית, שכיחות הניתוח עלתה במעל 300% ב – 15 השנים האחרונות. בניתוח מסירים את עודפי העור אך יותר חשוב, מהדקים את השרירים וכתוצאה מכך, את דופן הבטן.
עודפי שומן:
במקרה זה יש להבדיל בין אדם הסובל מעודף משקל לבין אדם רזה לו מצבורי שומן באזורים ספציפיים. הפתרון לאנשים בעלי עודף משקל אינו ניתוחי. רצוי לשנות אורחות חיים – להתאים דיאטה חדשה ולהתאמן על בסיס קבוע. סכין המנתחים אינו תחליף לשינוי אורחות חיים. לעומת זאת, אנשים רזים, המתאמנים על בסיס קבוע, שומרים על משקל גופם, מחטבים אותו ולהם מצבורי שומן באזורים ספציפיים, הם המתאימים לשאיבת שומן .
גניקומסטיה (חזה נשי בגבר):
מדובר בבעיה שכיחה מאוד הקיימת בחלק נכבד מהגברים. מדובר בצמיחת יתר של רקמת השד. אימון אישי לחיזוק שרירי החזה עשוי לטשטש במעט את הבעיה שכן צמיחת היתר של רקמת השד מתרחשת בעיקר בחלקו התחתון. עיבוי השריר, המייצר מראה בולט יותר בחלקו העליון של החזה, עשויה לייצר מראה אחיד יותר אך אינו פותר את הבעיה הבסיסית – עודף רקמת שד. במקרים קלים, המהווים את רב המטופלים, ניתן להסתפק באימון גופני. פתרון מוחלט לבעיית הגניקומסטיה ניתן לתת רק בניתוח פלסטי.
לסיכום, שמירה על אורח חיים בריא, היא בסיס למניעה של פגמים אסתטיים ושיפור בעיות קיימות. הניתוחים הפלסטיים מהווים גורם משלים, אשר עשוי לפתור בעיות קיצוניות, או פגמים אשר פעילות גופנית אינה משפיעה עליהם.
ד"ר ערן חדד, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית וחבר באיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית.
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל