למה חשובות הדרכות יופי מקצועיות? יופי! דרש בשאלה זאת אצל בכירי ענפי היופי השונים, שטוענים: "ידע הוא כוח".
יערית טרבלסי
עולם הטיפוח והיופי משתנה ומתפתח כל הזמן. על כן חייב כל בעל מקצוע להישאר עם היד על הדופק ולהתעדכן באופן שוטף בחידושי הטכנולוגיה, הטכניקה, הטרנדים, חומרים ומכשירים שיצאו לשוק וכמובן- החומרים עמם הוא עובד.
מרים קיסר, מרים קיסר קוסמטיקה
לדברי מרים קיסר, מנכ"ל ובעלים 'מרים קיסר קוסמטיקה', "לאחר הקמת העסק, הופך העסק באופן טבעי למקום עבודתנו. בכל יום עבודה אנו מבצעים פעולות שגרתיות לתחזוקת העסק והופכים למעשה, לעובדים בעסק של עצמנו במקום לקדמו. העומס ושיגרת היומיום, גורמת לנו לדחות את נושא הלימוד, ההתקדמות וההתמקצעות, וכן את החיפוש אחר החידושים בתחומנו, או אפילו את המחשבה על דרכים לשיפור השירות והמוצרים שלנו. החשש מלבטל לקוחות או לסגור ימי עבודה עבור השתלמות או סמינר, מונע מאתנו להירשם ולו להדרכה קצרה, רק בכדי שנרוויח קצת יותר. אך כאן הטעות. הידע שנרכוש חשוב אף יותר, משום שאתו נוכל להתקדם ולקדם את העסק שלנו. בנוסף, נרוויח יותר כאשר נציע ללקוחה טיפול או מוצר חדש, ובינינו – איזו לקוחה לא אוהבת חידושים ומוכנה לשלם עליהם?!"
"ידע הוא כוח", אומרת מרים קיסר, "חשוב מאד לרכוש את הידע והמיומנויות המתאימים באמת להצלחה של העסק והחוכמה היא לדעת לאזן בין העבודה ללימוד והעשרה".
בתחום האיפור הקבוע טכניקות העבודה מתחדשות ומתקדמות כל הזמן", מוסיפה קיסר, "בהדרכות שלנו הטכנאיות לומדות את הטכניקה החדשה באופן תיאורטי ע"י הסבר ומצגות, ולאחר מכן מיישמות אותו הלכה למעשה. מעבר לכך, בכל הדרכה הצוות שלי ואני מעניקים כלים וטיפים רבים לניהול העסק, שזה כאמור חלק חשוב לא פחות".
דוד בלנקו, בלנקו מרקטינג
שוק ההדרכות המקצועיות מציע אינספור הדרכות, סמינרים, השתלמויות, כנסים בארץ ובעולם, לימודיים אקדמיים, לימודי תעודה או לימודיים חופשיים וחברות רבות משקיעות באנשי המקצוע שעובדים איתם על מנת להעשיר את הידע שלהם, לענות על שאלות העולות תוך כדי עבודה יומיומית, לרענן וגם לשמר אותם כלקוחות החברה.
"למרות המשאבים הרבים הכרוכים בעניין, חשוב לנו שמי שעובד עם המוצרים שלנו, יהיה מומחה בהם", אומר דוד בלנקו, מנכ"ל חברת בלנקו מרקטינג בע"מ, נציגה בלעדית בישראל של מותג תוספות השיער הבינלאומי HAIRDREAMS, "אין לאף אחד מוצר כמו שלנו ולכן אנחנו דוגלים בהדרכה מקצועית מקיפה- תיאורטית ומעשית ללקוחותינו על פי שיטת היירדרימס העולמית. הקורס ניתן ללא תשלום באופן פרטני אצל מעצב השיער הרוכש את מכשיר הלייזר החדש והלימוד נעשה בשיטת "שלב אחר שלב" עד להפיכתו של מעצב השיער למומחה ובקיא בתוספות השיער שלנו. ברגע שמעצב השיער יידע לעבוד טוב יותר וירגיש בטוח יותר עם המוצר, הלקוחה הסופית תקבל את התוצאה הטובה ביותר וזו המטרה שלנו".
בלנקו מוסיף כי הדרכה נכונה צריכה לשלב בין הדרכה מעשית לתיאורטית, בייחוד כאשר מדובר בהדרכות למוצרים, מכשירים או טכניקות עבודה. "בחלק המעשי מאוד חשוב שכל ספר יתנסה- ייקח לידיים שלו את המכשיר ויתנסה בעבודה על ראש אמיתי. רק בהדרכה פרטנית מגיעים למיקסום ההדרכה שתביא ללקוחה את התוצאה הטובה ביותר".
שולי הראל רודריג, SR קוסמטיקס
גם חברת SR קוסמטיקס, המתמחה במוצרי קוסמטיקה מקצועיים פארה רפואיים מקפידה על הדרכות מקצועיות לקוסמטיקאיות, לאו דווקא רק אלו שעובדות עם המוצרים שלהם. "בהדרכה הזו לא רק לומדת הקוסמטיקאית איך להשתמש במוצרים בצורה הנכונה ביותר," אומרת שולי הראל רודריג, מנכ"ל החברה, "אלא גם את כל השילובים האפשריים בין המוצרים. וכן, טכניקות עבודה, אבחון סוגי עור והתאמת הטיפול לסוג העור תוך שימת דגש רב על הפיתוחים המדעיים מאחורי כל תכשיר תוך התמקדות בתיאוריה שמאחורי המוצרים, ריכוזי החומרים הפעילים בתוך כל מוצר ולמי מתאים הטיפול בו.
בנוסף, נחשפות הקוסמטיקאיות בהדרכות גם לטרנדים, למגמות העולמיות בעולם הקוסמטיקה ולטכניקות בשיטות המתקדמות ביותר, כשהמגמה היא גם להעצים אותם בידע שבסופו של יום יתרום להצלחה של כולנו".
שחר שקורי, Eujene Perma
שחר שקורי, יבואני Eujene Perma פריז, בחרו להשקיע במעצבי השיער של רשת Headh כפרזנטורים המקצועיים שלהם ושלחו אותם לעבור הדרכות מקצועיות אצל החברה בצרפת. "הפרזנטורים האלו מגיעים אחר כך לארץ, ומעבר ללויאליות שלהם כלפניו, הם משמשים כאן כמדריכי החברה בהדרכות אותם אנחנו עושים למעצבי שיער", אומר שחר שוקרי.
אין ספק שהדרכות אלו הן חשובות, מעשירות את הידע של בעל המקצוע ומונעות ממנו טעויות או הגעה לתוצאה פחות טובה מהמצופה.
ענת ויל סמג'ה, Beauty-look
ענת ויל סמג'ה מאסטר בינלאומית לאיפור קבוע, מבית Beauty-look- האקדמיה לאיפור קבוע ומזותרפיה, מסכימה אף היא עם הנאמר ומדגישה כי לכל בית ספר יש את הסגנון שלו ואת המורה שמלמדת בסגנונה האישי ובידע שצברה ממקום לימודיה. לכן, על מנת להתקדם, להשתכלל ולצעוד תמיד עם ההתפתחויות החדשות בענף, חשוב מאד להגיע להשתלמויות מקצועיות המועברות על ידי חברות המתמחות במקצוע. "התמחות אמיתית בנויה מנסיון, השתלמויות בעולם ויכולת ניתוח ופיתוח של טכניקות וטכנולוגיות חדשות", היא אומרת, "ולכן יש חשיבות רבה להדרכות חיצוניות".
רחל פרידמן, B4U
בחברת B4U, המתמחה בקוסמטיקה ואיפור הבינו שהצלחה אינה תלויה רק בידע, אלא גם בשיווק נכון. לכן, הם מציעים הדרכות בהן מדברים על שיווק, הגדלת קליינטורה, חומרי גלם ושמירה על הלקוחה.
לדברי רחל פרידמן, מדריכה ראשית בחברה, "המוצרים מתחדשים כל הזמן, אך מעבר לחומרים עצמם אנחנו מעניקים להם ערך מוסף חשוב מאין כמותו ומחזקים אצלן את עניין השיווק, שכולל דרכים להגדלת מאגר הלקוחות, דרכים בהן ניתן להוציא לקוחה עם שקית מוצרים אבל עם חיוך".
על מנת לחזק אף יותר את הקשר עם הקוסמטיקאיות, מציעים בחברה קורס איפור אישי, המאפשר לקוסמטיקאית להזמין אל הקליניקה שלה לקוחות ולפנק אותן בכמה שעות, בהן מכינים את העור לאיפור, מדברים על הבדלים בין איפור בוקר לערב, לומדים להתאים צבעים לבגדים ואיפור, לשלב צבעים בצורה נכונה והן אף זוכות לאיפור חצי פנים ומתאמנות על איפור החצי השני.
איילה עובד, נייל סטודיו
ברשת נייל סטודיו מקדישים תשומת לב רבה דווקא על תמיכה מקצועית ומתן מענה על שאלות המתעוררות באופן שוטף. "ההשתלמויות המקצועיות שלנו בנויות במתכונת של חיזוקים וחידושים", אומרת איילה עובד, מנהלת סניף חיפה והצפון ומדריכה מקצועית של הרשת. " יש המון חומרים בשוק שנמכרים ללא הדרכות, המון בתי ספר לא מפוקחים בשוק ואני רואה המון נשות מקצוע עם חוסר בחומר בסיסי. מה גם שפעמים רבות טכנאיות ציפורניים מסיימות את הקורס, אך לא מוצאות מענה לשאלות ותשובות המתעוררות מתוך העבודה והניסיון, ומאוד חשוב לנו לתת להן את התמיכה המקצועית הזו".
לכן, הדרכות החברה עוסקות בנושאים החמים שעל הפרק כמו חיזוקים באקריל בדגש על פרנץ' קבוע, ציפוי ציפורן טבעית בג'ל, בנייה בג'ל וחידושים בפדיקור בדגש על רגל סוכרתית. "יש נושאים שחוזרים על עצמם ונושאים מתחלפים כמו קישוטים, ציורים וכדומה", מסבירה עובד, "אבל גם כאשר אנחנו מדברים על נושא קבוע, החידוש מגיע מתוך השאלות וההתמודדות של הטכנאיות ותמיד יש חידושים גם בתחומים המוכרים".
רוזט ויצמן, ג'רנטיק ישראל
רוזט ויצמן, תזונאית קלינית ומנכל"ית ג'רנטיק ישראל, מסכימה עם גישת ההדרכות המעשירות. לדבריה, קוסמטיקאית טובה לא מטפלת בסימפטומים, אלא מבינה מאיפה ולמה הם נובעים ומטפלת במקור הבעיה. "כשלקוחה נכנסת לטיפול פנים, הקוסמטיקאית צריכה להסתכל על המכלול. אם יש למשל נקבוביות בעור צריך להבין למה זה קורה. וזה בדיוק מה שאנחנו מלמדים אותן בהדרכה- איך להתייחס לבעיה ואיך לעבוד".
ההדרכות האלו לא מחליפות את ההדרכות על המוצרים", היא מדגישה, "כל קוסמטיקאית חדשה שמתחילה לעבוד עם המוצרים שלנו, חייבת לעבור הדרכה בת יומיים בה היא לומדת על המוצרים והבעיות להן הם נותנים פתרון. במידה ולאחר ההדרכה, עדיין יש לה שאלות, אנו שולחים אליה מדריכה שיושבת ומסבירה לה על כל מוצר, איך הוא עובד ואיך להשתמש. בנוסף היא מקבלת חוברת עם כל ההסברים ויכולה לקבל מענה טלפוני בכל שאלה שמתעוררת".
אורן אור, Orenorkobi
אבל לא רק הדרכות בעלות אופי מסחרי מוצעות בשוק. אנשי מקצוע רבים שרואים את החסר בידע ונתקלים בו תוך כדי עבודה, מגייסים את הידע שלהם ומעבירים הדרכות, קורסים ושיעורים בלתי תלויים. כך למשל אורן אור, מנהל אמנותי לסלון Orenorkobi ומדריך ראשי בחברת וולה ישראל. לדבריו לרוב מעצבי השיער בארץ ובעולם יש המון ידע פרקטי ומעט מאוד ידע בסיסי.
"בשנת 97, כשהגעתי לאקדמיה של טוני וגיא בלונדון, כבר הייתי בעל ניסיון של 11 שנים וידעתי לספר, לצבוע, לעשות תסרוקות וכל שאר הדברים שמעצב שיער מתעסק בהם", הוא מעיד. "בתחילת התמקדו הלימודים בעמידה נכונה, אבחון נכון של הלקוח, אחיזה נכונה של מסרק ואחיזה בטיחותית של מספריים. רק אחר כך הגענו ללימוד שיטות גזירה שונות. מעבר לחיתוך המלא (פלאנק קאט) אותו הכרתי, למדתי חיתוך (פוינט קאט), חיתוך בערוצים (צ'אנל קאט), סלייד קאט (חיתוך מלא), אנדר קאט ועוד.
למרות 11 שנות ניסיוני ושליטתי בפרקטיקה. הידע שלי היה כשל מעצב שיער מתחיל באקדמיית החברה. כעבור 3 שנים התמניתי לארט דירקטור של החברה וכ-8 שנים המשכתי להדריך מטעם החברה בלונדון ובפריז. אז הבנתי עד כמה חשובים לימודים והכשרות ושלמרות שהיו לי הפרקטיקה, הניסיון, הביטחון והמוטיבציה, להם היה הסוד הנכסף- הידע".
לדבריו פעמים רבות הוא נתקל במעצבי שיער מנוסים וותיקים, אך ללא ידע בסיסי והבנה של מבנה הראש, טקסטורת השיער, אנליזה ואבני יסוד חשובים. "חייבים לדעת את כל נקודות הברזל לפני שנכנסים למהלך של כימיה או גזירה", הוא מציין, "מי שלא יבין את המפתחות האלו יכול להיות מוכשר מאוד ובעל מוטיבציה אדירה ופרקטיקה מצויינת, אך זה לא מספיק".
אבי רחמים, גדעון קוסמטיקס
אבי רחמים, מנהל שיווק והדרכה של חברת 'גדעון קוסמטיקס' מסכים עם הנאמר ומוסיף כי חשוב שמעצבי השיער יעברו הכשרות מקצועיות בתדירות גבוהה, על מנת להישאר מעודכנים בקורה בענף המקצועי ויפתחו שיטות עבודה חדשות, מה שיגרום להתפתחות אישית של כל אחד ממעצבי השיער.
שוק ההדרכות המקצועיות אינו חדש וקיים כבר שנים רבות. אולם, גם באופן בו מועברות ההדרכות חל שינוי בשנים האחרונות. בעבר היו רוב ההדרכות וההשתלמויות נעשות מול קהל גדול, כאשר המדריך עומד לרוב על במה ומדגים. בשנים האחרונות ניתן לראות בבירור את הזליגה לאינדיווידואלית ולהדרכות פרטניות בקבוצות קטנות או אף אחד על אחד.
"בהדרכות קבוצתיות למדריך או למדריכים קשה להעביר את המסר כמו שהוא מועבר בהדרכה פרטנית וגם בלתי אפשרי לזהות קשיים ספציפיים בהדרכת הדגמה מול קהל". אומר אור "הדרכות קבוצתיות הן אפקטיביות יותר כאשר מדובר בהדרכת demo (הדגמה). ברגע שמדובר בהדרכת Workshop (עבודה מעשית)- קיימים הבדלים עצומים בין הדרכה קבוצתית לבין הדרכה פרטנית".
הסיבה לכך לדבריו, נעוצה גם בעובדה שבקבוצה פחות אנשי מקצוע ירימו את היד להגיד שלא הבינו ולבקש הסבר נוסף, שכן הם לא רוצים להראות חלשים או חסרי ידע בפני הקולגות שלהם. בהדרכה פרטנית, גם אם אותו איש מקצוע לא מבין ומתבייש לשאול, המדריך יזהה את הבעיה וינחה אותו בצורה נכונה ומדוייקת. גם במרכז ההדרכה של 'גדעון קוסמטיקס' מתקיימים קורסים מקצועיים בכל תחומי עיצוב השיער, המיועדים לאנשי מקצוע בעלי הכשרה מקצועית המעוניינים להרחיב את הידע בנושאים שונים כגון טכנולוגיות וחידושים בתחום המקצועי, ומאפשרים למשתתפים להתנסות במוצרים ותכשירים חדשים טרם רכישתם.
יוסי ביטון
לדברי המאפר יוסי ביטון, השתלמויות מקצועיות נועדו בעיקר כדי להקנות למאפרים ידע בשיטות חדשות, גוונים חדשים, מוצרים חדשים וטרנדים חדשים. "אחת לחודשיים בערך, אנחנו עורכים השתלמות בת כ- 3 שעות, בה אנחנו מסבירים 2 שיטות איפור, וחושפים את הקהל למוצרים חדשים".
* * *
ידע אם כן הוא כוח. בייחוד בעידן הגלובליזציה, בו הלקוחות מבינים בדיוק מה הם מקבלים ודורשים מבעל המקצוע שלהם להתמחות בכל הפיתוחים החדשים.
רבות הן האפשרויות להכשרה מקצועית וכדאי לכל בעל מקצוע להעשיר, לרענן ולחדש את הידע שלו בתחומים שונים. אל תזניחו את ההכשרה המקצועית השוטפת ושימו לעצמכם למטרה לעבור לפחות הכשרה אחת בכל תקופת זמן. בדקו מה מציעות לכם החברות איתן אתם עובדים, ערכו סקר שוק בין החברות השונות וזכרו כי בעידן המודרני ישנם מגוון לימודים, שיעורים, הרצאות מקצועיות וסמינרים מכל העולם המועברים באמצעות האינטרנט, חלקם אף ללא תשלום.