על מלנומה, ליפומה, ציסטה, שומות נקודת חן ועוד. סוגים ודרכים חדשות לטיפול
ד"ר תמרה ולר
הסרת נגעי עור הופכת רלוונטיות יותר בעונה החמה, כאשר אנו חשופים יותר לקרני השמש ולפתע מסירים את השכבות ורוצים ליהנות מעור חלק ונעים. בין אם מקור הנגע הינו בגידול שפיר (ייצור יתר של רקמות עור, תת-עור, שומן או הפרשות) או בסרטן העור (התמרה סרטנית, עקב חשיפה ממושכת לשמש, עישון וכו'), החדשות הטובות הן שהתהליך המודרני פשוט ואפקטיבי: הטיפול מהיר ביותר, התאוששות מידית, תופעות הלוואי קצרות טווח, אחוז סיבוכים קטן והריפוי טוב מאד.
הסרה לא כירורגית אינה מחייבת הרדמה וניתן לבצעה תחת אלחוש עורי (קרם EMLA למשל) או תחת הרדמה מקומית של ממש. גורמי סיכון עיקריים להסרת נגעי עור באופן כירורגי הינם נטייה לדמם מוגבר (עקב נטילת מדללי דם חזקים, דוגמת קומדין), קיום קוצב לב, ואירועי פצעי חום (הרפס) בפנים בעבר: כל טראומה לעור הפנים (כולל הסרת נגעים) יכולה לעורר אירוע דומה. יש להגיע לרמות דילול דם של INR<2.5 טרם הפעולה. כמו-כן יש לקבל טיפול מונע נגד הרפס במשחה או בכדורים שלושה ימים לפני ושלושה ימים לאחר הפעולה. צורת הטיפול המונע נובעת משכיחות אירועי ההרפס וחומרתם. קוצב לב יכול להיות מופעל עקב שימוש בזרם חשמלי על העור. מכשירי הפסקת הדימום פועלים על עיקרון זה. לבעלי קוצב לב מומלץ לבצע את הסרת הנגעים במסגרת ניטור בבית חולים.
נגעי עור שפירים שכיחים – המדריך המלא לזיהויים:
1. נגעים בולטים מעל פני העור:
א. שומות בולטות (נבוס אינטרא-דרמלי). שומה זו יכולה להיות בצבע העור או כהה. קוטר כ- 5 מ"מ בממוצע.
ב. תגית עור ("פלולה"). כל "פלולה" רכה למגע בצבע העור. "פלולה" יכולה להופיע בקבוצות. קוטר כ- 2 מ"מ בממוצע.
ג. קרטוזה שומנית (סבוריאית). כהה, מחוספסת ושומנית למגע. מופיעה ככתם מורם מעל פני העור, כתוצאה מתורשה משפחתית ובעלת קוטר משתנה.
2. בולטים מתחת לעור:
א. ציסטה שומנית (אתרומה) אתרומה היא בלוטת הפרשה בעור שפתח ההפרשה שלה נסתם, והפרשותיה נאגרו מתחת לעור בצורת כדור. ריח ההפרשות של אתרומה לא נעים. אתרומה יכולה להתנפח ואף להזדהם. גם ציסטה גדולה ניתן להסיר דרך חתך קטן מאד.
ב. ציסטה בעפעף (קסנתלסמה) הצטברות גבישי כולסטרול מתחת לעור העפעף. מופיעה בצורת כתם צהוב בזוויות העפעפיים. בדרך כלל הציסטות יחסית שטחיות. ניתן להסיר ציסטה בעפעף (קסנתלסמה) ללא ניתוח!
ג. ליפומה ליפומה הינה רקמת שומן שפיר לחלוטין בצורה כדורית. ליפומה גדלה לאט מתחת לעור. גודל ליפומה משתנה. לעתים ליפומה מציקה או בולטת באופן לא אסתטי. ליפומה ניתן לשאוב דרך חתך קטן ביותר ובכך להימנע מהסרה כירורגית עם צלקת.
3. נגעי עור שטחיים:
א. נמשים צברים של תאי פיגמנט בצבע חום בהיר. קוטר כ- 3 מ"מ בממוצע. נמשים נוצרים בבעלי עור בהיר כתגובה לאור השמש. נמשים גדלים במספרם בקיץ ומתמעט בחורף. כמו-כן צבע נמשים נעשה כהה יותר בקיץ ודוהה בחורף.
ב. כתמי גיל לנטיגו שפיר הינו צבר תאי פיגמנט בצבע חום כהה, מספר צבעים. קוטר כתמי גיל משתנה. מקור כתמי גיל אף-הוא עקב קרינת השמש ושינויים עוריים הנובעים מהזדקנות העור. כתמי גיל ניתנים למציאה החל מהעשור השלישי לחיים והלאה. נמשים וכתמי גיל קרויים גם לנטיגו. הטיפול עבור לנטיגו הינו הבהרה בשילוב פילינג. טיפול כירורגי יישקל רק אם קיים חשד עבור מלנומה, או אם נכשל הטיפול העיקרי מספר פעמים.
ג. נקודת חן / שומה שומות גם הן אוסף תאי צבע (מלנין) על פני העור. שומה, הקרויה אף נקודת חן, קיימת מלידה או יכולה להופיע ואף לגדול עד לסיום גיל ההתבגרות. הסרת שומה / נקודת חן נעשית לרוב עקב ממצא לא תקין בבדיקת כירורג פלסטי או רופא עור. לעתים, אותה שומה / נקודת חן פשוט מפריעה אסתטית. שומה יכולה להיות שטוחה או מורמת, בדרך כלל בצבעי חום. סימנים המחשידים עבור סרטן העור ובפרט מלנומה הינם: הופעת נקודת חן / שומה חדשים מעל גיל 20, מספר צבעים, גבול לא מוגדר, צורה לא סימטרית, התכייבות, דימום ספונטני וגירוי מקומי.
נגעי עור חשודים לממאירות
1. נקודת חן / שומה לא תקינה (דיספלסטית) לתיאור זה עונה כל נקודת חן או שומה עם צבע כהה ולא אחיד, גבול לא מוגדר, לא סימטרית בצורתה, קוטר בטווח 5 מ"מ או מעליו. במקרים אלה החשש המרכזי הוא ממלנומה, נגע עורי ממאיר ומסוכן, הנפוץ מבין נגעי העור הממאירים המסוכנים. נגע זה ידוע בתורשה משפחתית. השמש אינה גורמת לו אלא יכולה לעורר את התהליכים הגורמים לו. נקודות חן אני בוחר להסיר רק באופן כירורגי בשל החשש להיותן ממאירות: כל נקודת חן אני שולח לבדיקה פתולוגית.
2. נגעים טרום סרטניים (קרטוזה סולארית): כתם אדום לעתים עם קשקשים לבנים מעליו, הקיים מעל חודש, מתקלף ולעתים מגרד.
3. בזליומה / סרטן תאי בסיס (BCC) בזליומה היא סרטן עור הנפוץ ביותר, גם מבין כל סוגי הסרטן. סרטן תאי בסיס נראה בולט, מכוייב, לעתים מדמם ספונטנית. קוטר ה-BCC משתנה. ממאירות סרטן תאי בסיס מאד נמוכה.
4. סרטן תאי קשקש (SCC) סרטן תאי קשקש הוא השני בשכיחותו לאחר בזליומה. סרטן תאי קשקש בדרך כלל נראה כנגע עורי בולט, מכוסה בעור יבש (קרטין) מעובה, לעתים מדמם ספונטנית. קוטר סרטן תאי קשקש משתנה. ממאירות סרטן תאי קשקש או ה- SCC נמוכה עד בינונית. סרטן תאי קשקש נגרם ישירות מאור השמש ואופייני לאזורים חשופים לשמש.
שיטות חדשות לטיפול בנגעי עור
1. צריבה במחט חשמלית: עבור נגעי עור שטחיים ועבור ציסטה בעפעפיים. נעשית תחת הרדמה מקומית עקב הכאב בצריבה. המנגנון: הרס תאים עקב החום. לאחר הפעולה נוצרת כוויה קטנה במקום, החולפת לאחר כשבועיים. בדרך כלל לא נוצרת צלקת משמעותית במקום, אם כי קיים אודם לתקופה בת מספר חודשים.
2. הקפאה בחנקן נוזלי: עבור נגעי עור שטחיים. נעשית ללא צורך בהרדמה, אם כי הפעולה מעט כואבת. המנגנון: הרס תאים עקב הקור. לאחר הפעולה נוצרת דלקת במקום, לעתים עם שלפוחית, והתקלפות. העור מחלים לאחר כשבועיים. בדרך כלל לא נוצרת צלקת משמעותית במקום, אם כי קיים אודם לתקופה בת מספר חודשים.
3. שימוש בקרם אפודיקס 5%: עבור נגעי עור שטחיים ומפושטים. ללא צורך בהרדמה מקומית. המנגנון: שפעול מערכת החיסון באתר הנגע תוך יצירת תגובה דלקתית. תגובה זו הורסת את התאים הלא-תקינים במקום. השימוש הינו פעמיים ביום עד לקבלת אודם, גירוי ודלקת (בין מספר ימים למספר שבועות, תמונה שמאלית למטה). לאחר קבלת תגובה זו מופסק הטיפול ומתחיל טיפול במשחה נוגדת דלקת, פעמיים ביום, לשבוע. הטיפול אינו מותיר צלקות, אך האודם ייתכן למספר חודשים.
4. הסרה כירורגית: מבוצעת בתנאים סטריליים ותחת הרדמה מקומית בשל הכאב עקב הטיפול. המנגנון: הורדה מכאנית של נגעי עור תוך שמירה על המבנה שלהם. בצורה זו ניתן לשלוח את הממצא לבדיקה פתולוגית ולקבל אבחנה מדויקת לגביו. הסרה כירורגית היא שיטת הבחירה עבור נגעי עור אשר לגביהם ד"ר תמרה ולר מעוניינת בקבלת תשובה פתולוגית (חשד סרטן עור). קיימות שתי שיטות עיקריות:
א. הסרת בסיס הנגע (Shaving): עבור נגעי עור בולטים שפירים. הסרת נגעי עור בבסיסם תוך שמירה על קו העור. באופן זה לא נוצרת צלקת ניתוח אלא כתם שמתרפא ומתמזג בעור כמעט לחלוטין. זהו ייתרון אסתטי מובהק. מאידך, לעתים נדירות תיתכן חזרת נגעי עור היות ולא הוסרו לעומק.
ב. הסרה מלאה (Excision): לכלל נגעי עור, בפרט לבולטים התת-עוריים, לבולטים החשודים לממאירות (סרטן עור) וגם עבור שומות. ההסרה היא לכל שכבות העור ותפירת החתך לאחר מכן בתפרים. בדרך כלל התפרים עשויים מניילון ומוצאים תוך שבוע עד שבועיים. בכדי לסגור בקו אחיד ולא בליטות, על הצלקת הנוצרת להיות פי 3 באורכה מקוטר ההסרה הכירורגית. במידה וחסר העור הנוצר גדול מכדי לסוגרו קצה לקצה ייתכן ויהיה צורך בהעברת עור ממקום אחר, קרוב (מתלה עור) או אף בהשתלת עור שיילקח ממקום אחר.
המלצות לאחר הטיפול
לאחר ההסרה הכירורגית לא מומלץ לבצע פעילות גופנית מאומצת למשך שבוע, כמו-כן לא מומלצת רחצה בבריכה או בים עד להסרת התפרים. התשובה הפתולוגית מגיעה לרוב תוך כחודש ימים לאחר הפעולה ונמסרתתוך הסבר משמעותה והמלצות להמשך, כולל הצורך בהמשך הפעולה או אף הפניה להמשך טיפול בבית חולים לפי צורך. למחלימים מומלץ לשים לב לתופעות הבאות, הנחשבות לתופעות לוואי קצרות שיעברו תוך כמה ימים, כולל שטפי דם, אודם, גירוי מקומי ונפיחות. אלה יורדים עם הזמן, אם-כי תיתכן דלקת מסוימת סביב החתך עד להוצאת התפרים.
יש לזכור: כי הצלקת מצויה בתהליכי התהוות בשנה בראשונה לאחר הפעולה ותתייצב רק לאחר מכן. למי שדואג מפני סיבוכים, טוב לדעת שסיבוכי הסרת נגעים בעור נחשבים לנדירים ביותר, וכוללים דימום, זיהום והתפרצות הרפס עורי, דלקת, פעירת שולי פצע הניתוח, צלקת מעובה ו/או רחבה. במקרה של הופעת סימנים אלו, כמובן שיש צורך לצור קשר עם הרופא המטפל.
ד"ר תמרה ולר, מנהלת מחלקת כירורגיה במרפאת "קנד'יס קליניק" בהרצליה פיתוח
צילום אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל