על החידושים האחרונים בתחום הרשלנות הרפואית ברפואה האסתטית והקוסמטית
ד"ר שלהב קמחי
אי אפשר להתכחש לעובדה שיופי הינו אחד הערכים החשובים בחברה בה אנו חיים. משכך, ההתפתחות שחלה בשנים האחרונות ב"תעשיית היופי" הינה אדירה. כך למשל נכנסו לשוק טיפולים חדשים בטכניקות שונות כמו לייזר להסרת שיער, טיפולים להרזיה ומיצוק הגוף, טיפולים שונים לטשטוש והעלמת קמטים, טיפולים רבים לשיפור מראה עור הפנים, וטכניקות חדשות בתחום הניתוחים הפלסטיים.
אלא שחלק מאותם טיפולים חדשניים נושאים בחובם גם סיכונים, שלא תמיד המטופלים ערים להם. התחרות בשוק בין ספקי שירותי היופי הינה כל כך גדולה, עד שבמרבית המקרים מעדיפים המטפלים שלא לשתף את המטופלים בסיכונים ובסיבוכים של הטיפול, אלא בוחרים להציג בפניהם רק את התוצאות המוצלחות, תוך שהם מונעים מהם מידע, לפעמים אפילו במודע, על התוצאות הפחות מוצלחות.
לצערנו לעיתים הטיפול נעשה בידיים לא מיומנות, ולא בהתאם לסטנדרט הנדרש, ובמקרה זה, כאשר הוא מותיר נזק, פעמים רבות מוגשת תביעה בעילה של רשלנות רפואית בגינו.
הדוגמן תבע וזכה
כאשר מוכח בבית המשפט כי הטיפול לא נעשה על פי הסטנדרט המקובל, וכתוצאה מכך גרם לנזק, יהיה על מבצע הטיפול לפצות את המטופל. כך היה למשל במקרה של ש', אותו ייצגתי. ש' רצה להיות דוגמן, אך חש כי הוא שעיר מדי. הוא פנה למכון לייזר נודע המבצע טיפולים להסרת שיער בלייזר, אשר פירסם באמצעי התקשורת את הצלחותיו בתחום זה. ש' ביקש להסיר בלייזר את השיער מחזהו ומבטנו. אלא שלרוע מזלו של ש', טיפול הלייזר להסרת השיער מחזהו ובטנו נעשה בעוצמות גבוהות מדי, ולא רק שלא הסיר את השיער, אף הותיר לו כתמים לבנים על כל פלג גופו העליון. התביעה שהגשנו כנגד המכון הסתיימה בפיצוי כספי.
אלא שלא רק טיפול רשלני מזכה לפיצוי. גם טיפול שנעשה על פי הסטנדרט המקובל, אך הותיר למטופל נזק, עשוי לזכות את המטופל בפיצוי, כאשר בית המשפט משתכנע, שלפני הטיפול לא קיבל המטופל את כל ההסבר הנדרש. על פי חוק זכויות החולה, על המטפל להסביר למטופל על הטיפול ועל סיכוניו, הסיבוכים ותופעות הלוואי הכרוכים בו. כאשר הוכח כי הסבר כזה לא ניתן, גם אם הטיפול נעשה בצורה הטובה ביותר אך בכל זאת הותיר נזק, מזכה בית המשפט את המטופל בפיצוי נפרד על עצם הפגיעה בחופש הבחירה (האוטונומיה) שלו. בית המשפט קבע כי אי מתן הסבר מספק, הביא למעשה לשלילת זכותו של המטופל להחליט האם הוא מעוניין לבצע את הטיפול או לא, ועל כך יש לפצותו.
הסבר מפורט למטופל
בסדרה של פסקי דין שניתנו לאחרונה, העלו בתי המשפט באופן ניכר את סטנדרט ההסבר הנדרש בטיפולים אסתטים, מעבר לסטנדרט ההסבר הנדרש בטיפולים אחרים. בסדרה של פסקי דין שניתנו לאחרונה קבעו בתי המשפט, כי מאחר ואין המדובר בטיפולים מצילי חיים, המטפלים השונים נדרשים לתת הסבר מקיף ומפורט יותר, על מנת שלמטופל יהיו בפניו מלוא הנתונים להחליט האם הוא מעוניין לבצע אותו או לא. ככל שהסבר כזה לא ניתן, ונגרם נזק למטופל במהלך הטיפול (אפילו אם לא כתוצאה מרשלנות) יש לפצות את המטופל. במספר פסקי דין שניתנו לאחרונה העלה בית המשפט באופן ניכר את רף הפיצוי, רק עבור עצם ההפרה של חובת ההסבר, לסכום של עד מאות אלפי שקלים.
אין חובה להחתים את המטופל על טופס הסכמה לפני כל טיפול קוסמטי. הבעיה היא שכאשר מוגשת התביעה, בחלוף שנים ממועד הטיפול, קשה למטפל ללא טופס הסכמה כזה, להוכיח אילו הסברים נתן למטופל לפני תחילת הטיפול.
לא די בחתימה
בתי המשפט קבעו, כי החתימה כשלעצמה על טופס ההסכמה לא תמיד מספיקה. יש להוכיח כי ההסבר ניתן בשפה המובנת למטופל, כי נכללו בו מלוא הסיבוכים הרלבנטים, וכי הוא ניתן מספיק זמן לפני תחילת הטיפול, כך שלמטופל היה די זמן להתעמק בו. כך למשל, טופס שהוצג למטופל מס' דקות לפני תחילת הטיפול, כאשר הוא נרגש ולפעמים אף תחת השפעת חומרים מטשטשים, לא ייחשב כטופס הסכמה קביל.
ההמלצה היא לפיכך להקפיד למסור למטופל את כל המידע שהוא צריך לפני הטיפול. רצוי מאוד כי מבצע הטיפול יהיה מי שנתן את ההסבר. במהלך מתן ההסבר, לא "למכור" למטופל אשליות, להסביר בפניו בשפה פשוטה ומובנת לו את כל הסיכונים בטיפול ואת הסיכויים האמיתיים להצלחתו, להקשיב לשאלותיו ולהשיב לו בכל הסבלנות הנדרשת. רק לאחר שברור שהוא הבין את הכול, להחתים אותו על טופס ההסכמה. את הטופס יש לתת למטופל מספר ימים לפני מועד הטיפול ולא ב"דקה התשעים". על גבי הטופס יש לציין את תאריך ושעת החתימה ואת פרטיו וחתימתו של נותן ההסבר. רצוי גם להוסיף על גבי הטופס בכתב יד כי וידאתם שהמטופל הבין את הכתוב בו.
הכותבת הינה ד"ר לרפואה ועורכת דין המייצגת נפגעים בתביעות בגין רשלנות רפואית ונזקי גוף אחרים
צילום: אימג' בנק ישראל
פרסם כאן מודעת לוח חינם!