שתלי הסיליקון חוגגים השנה יובל חמישים להמצאתם. שאלות ותשובות.
ד"ר נמרוד פרידמן
שתלי הסיליקון עברו התפתחויות רבות במהלך חמישים השנים האחרונות: בתחילה, היו שתלי הסיליקון מעוצבים בצורת טיפה, צורה המזכירה מאוד את שתלי הסיליקון האנטומיים של היום. בהמשך, וכנראה בגלל סיבות טכניות, נכנסו לשוק השתלים העגולים. בשנים האחרונות חזרו בגדול השתלים האנטומיים, כנראה בגלל הביקוש לחזה במראה טבעי יותר.
מהם השתלים האנטומיים ומה ההבדל בינם ובין השתלים העגולים?
השתלים האנטומיים הם שתלים המזכירים בצורתם אגס הפרוס לאורכו. בחלקם העליון הם דקים ושטוחים ובתחתית מלאים יותר ועגלגלים. מבנה זה מזכיר לנו את מבנה השד הטבעי. בזכות מבנה זה, לשתלים האנטומיים מידות רבות יותר משל השתלים העגולים: לשתל האנטומי יש שלוש דרגות אורך וארבע דרגות גובה, כלומר על כל רוחב שתל ישנן כשתיים עשרה אפשרויות בחירה, כך שמידות השתל הן רבות ומאפשרות התאמה אישית, לעומת השתל העגול בו ישנן ארבע מידות גובה בלבד. לנשים המבקשות חזה במראה טבעי, יתאימו מן הסתם השתלים האנטומיים יותר.
ממה בנוי השתל?
בתוך השתל, ישנו סיליקון. גם פה עבר השתל התפתחויות רבות עם השנים, שהחלו במילוי מי מלח, ועברו לסוגים שונים של סיליקון. כיום נכנס לשימוש הג'ל הקוהיזיבי, שהוא סיליקון בו המולקולות קשורות אחת לשנייה, סיליקון שמפחית את הסיכוי לקרעים ודליפות.
המרכיב השני הוא מעטפת השתל. השתלים הראשונים שיצאו לשוק לפני כחמישים שנה היו שתלים בעלי מרקם מחוספס. אחריהם, עבר עולם הכירורגיה הפלסטית לשתלים חלקים, אך עם הזמן התגלה כי שתלים אלה מביאים לעליה בשכיחות תופעות ההתקשות סביב השתל, ה"קפסולה", לכן חזרו היצרנים למרקם המחוספס שוב, מה שלא הוריד בסופו של דבר את שכיחות התופעה. אחרי שנים של מחקר וניסוי, נכנסו לשוק שתלים עם מעטפת של פוליאוריטן. פוליאוריטן הוא חומר ספוגי המהווה ציפוי נוסף לשתל עצמו. שימוש בשתלי הפוליאוריטן מפחית באופן משמעותי את הסיכוי להתקשות ולתזוזת השתל. הפוליאוריטן נכנס לשימוש בישראל בשנתיים האחרונות וצובר תאוצה כל הזמן".
מהי תופעת ה"קפסולה" ומדוע היא מתרחשת?
ה"קפסולה", כמו שאנו קוראים לה בשפה המקצועית היא התקשות קופסתית. זוהי תגובה שמייצר גוף האדם לשתל. איננו יודעים באופן ודאי לומר מדוע התופעה מתרחשת, אך זוהי עדיין אחת מהסיבות העיקריות לניתוחי חזה חוזרים. מה שאנחנו כן יודעים, הוא מה לעשות בכדי להפחית את הסיכויים לתופעה: שתלים בציפוי פוליאוריטן הוכיחו כי שימוש בהם מפחית פי עשר בערך את הסיכוי לקפסולה.
ממה נובעות תופעות תזוזת השתל ודליפת שתל ומה דרכי הטיפול בהן?
תזוזת שתל נובעת משתי סיבות עיקריות: או שהכיס שיצר המנתח היה גדול מדי ולכן השתל זז, או שלא נוצרה הדבקות בין רקמת השד ובין השתל. מקרים כאלה הם תופעות שקורות בשתל האנטומי מכיוון שתזוזת שתל עגול לא תשפיע על מבנה השד. בכדי למנוע מקרים שכאלה מומלץ להשתמש בשתלים מחוספסים או בשתלי הפוליאוריטן שההידבקות שלהם לרקמת השד טובה יותר. לגבי דליפת שתל: בעבר היו מקרים של דליפת שתל עקב קרע בשתל.
השתלים היום בעלי מעטפת חזקה יותר והשימוש בג'ל הקוהיזיבי מפחית את הסיכוי לדליפה. הג'ל עצמו מכיל מולקולות המחוברות זו לזו, כך שגם אם נוצר קרע, הסיכוי לדליפה קטן יותר. כמו כן, מעטפת השד מורכבת היום משכבה נוספת החוסמת מעבר סיליקון. כדאי לדעת כי ישנה אחריות של יצרני השתלים, המבטיחים שתלים חדשים לכל החיים במקרה של קרע.
האם אישה שעברה ניתוח הגדלת חזה תאלץ לעבור אותו שוב בעתיד?
לא בהכרח. אישה צעירה שעברה ניתוח צריכה לקחת בחשבון כי בגלל שהיא נושאת את השתלים בגופה שנים ארוכות יש סיכוי לבלאי סביר ולכן ייתכן שתאלץ לאחר שנים לבצע ניתוח נוסף להחלפת השתלים. בכדי להימנע מהפתעות, חשוב מאוד להקפיד על בדיקה שגרתית אחת לשנה אצל המנתח הפלסטי לפחות בארבע השנים הראשונות ומעבר לכך, מומלץ לעבור אחת לשנתיים אולטרסאונד של השד.
ד"ר נמרוד פרידמן, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית ובעל מרפאה פרטית
צילומים באדיבות ד"ר נמרוד פרידמן