אטופיק דרמטיטיס, זוהי מחלת עור כרונית הנפוצה אצל כ-25% מאוכלוסיית הילדים במדינות המפותחות. זהו מצב דלקתי כרוני של העור הקשור בעור יבש – מעין רגישות יתר של העור ליובש. נהוג בעולם לקרוא למחלה "האסטמה של העור" בגלל השכיחות של ילדים הסובלים מאסטמה ומאטופיק דרמטיטיס במקביל. שתי המחלות מגיעות בהתקפים וביניהם תקופות רגיעה. אז מה אפשר לעשות? כל השאלות וכל התשובות.
| ד"ר להבית אקרמן |
מחקרים הוכיחו כי האסטמה של העור היא מחלה תורשתית גם במערכות האינונולוגיות שמגיבות ביתר גירוי של העור, וגם במבנה הביולוגי הלא תקין של העור. מאפייני המחלה הם גירוד קשה ובלתי נשלט, יקיצות רבות בלילה, עייפות בשעות הבוקר, התקפי זעם ובכי. לא בכדי הוגדר הסימפטום כ"תסמונת הילד המתגרד". מחלה זו פוגעת באיכות חייו של התינוק.
עורו של התינוק רגיש במיוחד ודורש טיפול ובטיחות מקסימלית. עורו דק יותר מזה של אדם מבוגר, סופג אחוז גבוה יותר של כל מרכיב, ולכן נוטה ליותר פריחות ותגובות, ולאיבוד נוזלים. עורו של התינוק אינו מסוגל לייצר כמות מספקת של מלנין – פיגמנט המשמש כהגנה מפני השמש וקרניים אולטרה סגולות, בלוטות הזיעה פעילות פחות ולא מבטיחות לחות מספקת לשכבות החיצוניות של העור, ולכן עורו נוטה להתייבש ולהיות במצב של יתר גירוי. במיוחד באזור הישבן העטוף במהלך כל היום בחיתול ורגיש לכל מרכיב.
למה קוראים למחלה הזאת "אסטמה של העור"?
קבוצת המחלות אסטמה נשימתית, אסטמה של העור ונזלת אלרגית מקוות קבוצת מחלות שיש להן נטיה ללכת בשכיחות גבוהה זו עם זו ויש שכיחות גבוהה של ילדים הסובלים מאסטמה ומאטופיק דרמטיטיס.
האם המחלה היא תורשתית? כן, ניכר שלאטופיק דרמטיטיס יש מקור גנטי. לרבים מהחולים במחלה יש בן משפחה מדרגה ראשונה שסובל מאטופיק דרמטיטיס או ממחלות אחרות שנכללות בקבוצת המחלות האלרגיות כמו אסתמה נשימתית, נזלת עונתית (allergic rhinitis) ודלקת לחמית אלרגית. התורשה היא כפולה הן הפרעה במערכת האימונולוגית שמגיבה תגובת יתר לגירוי חיצוני ע"י יצור יתר של תוצרים דלקתיים ( ציטוקינים) והן תורשה של מבנה ביולוגי לא תקין של העור המאופין בחסרים בעור לעומת העור אצל ילדים ללא אטופיק דרמטיטיס.
מה הגורמים העיקריים למחלה זו?
תורשה וגורמים סביבתיים (בחלקם לא מאותרים). אסתמת עור נובעת מהפרעה ביצירה של שכבת העור העליונה, באופן שמותיר אותה חדירה לגירויים שונים היוצרים דלקת עורית. לפיכך, לא מדובר באלרגיה של העור לגורם ספציפי, אלא בנטייה כללית של העור להגיב לגורמים שונים שחודרים אותו.
המחלה עלולה להחמיר עקב הגורמים הבאים: יובש של העור – לרבות שימוש בסבון ובחומרי ניקוי, אמבטיות ממושכות, מזג אוויר קר ויבש, חומרים מגרים – צמר ובדים סינתטיים, חשיפה לבשמים ולחומרי טיפוח, אבק, חול, דשא, אבקה של צמחים ושל פרחים שונים ועובש, לחץ נפשי ומתח מחמירים את המחלה על פי מחקרים שונים המחלה נוטה להחמיר בחורף כאשר הלחות נמוכה יותר. עם זאת, ישנם מטופלים שסובלים מהחמרה במחלה דווקא בקיץ כאשר החום והזיעה ניכרים.
מה אחוז הילדים הסובלים מאטופיק דרמטיתיס?
במדינות מפותחות ותעשיות (מערב אירופה, ארה"ב ויפן) עד 25% מאוכלוסיית הילדים. במדינות מתפתחות (אפריקה, מזרח אסיה , מזרח אירופה) בין 5%-10%.
האם הטיפול שונה בין תינוקות לילדים?
לא, זהה.
מאיזה גיל הילדים יוצאים מהמחלה?
תלוי. חלקם (כ-50%) עד גיל 6 שנים, חלקם (35%) עד גיל 12 והיתר במהלך גיל ההתבגרות ולאחריו (3%-5%) נשארים עם המחלה לחיים המבוגרים.
מאיזה גיל מגלים את המחלה?
בד"כ המחלה מופיעה בילדות המוקדמת (70% עד גיל שנתיים). המחלה נחשבת למחלת ילדים היות ו-90% מהחולים מתחילים את מחלתם לפני גיל 5 שנים.
האם טיפולים משלימים לתרופות, לחוויות, הזנה, סבונים מיוחדים עוזרים במחלה זאת? בוודאי. הטיפול במחלה אינו "קח משחה ותמרח" אלא הוא טיפול. קודם כל טיפול הבסיס כולל הדרכה איך לנקות את העור, איך לשמן את העור, איך להוסיף לחות לעור, איך להימנע מאלרגנים בסביבה , באוויר ובאוכל וכו. באטופיק דרמטיטיב יש חשיבות קריטית לטיפול המתמשך והמונע- טיפול נכון בעור לאורך זמן- ובייחוד בעונות הבעייתיות (עונת המעבר והחורף)- יצליח להרחיק את ההתקפים זה מזה ולהקטין את חומרתם.
האם הילדים אטופיים צריכים לאכול אוכל מיוחד?
נושא האוכל הינו נושא שהדעות חלוקות עליו. יש הסכמה כי עיקר חשיבותו אצל ילדים עד גיל 3 שנים. יש חילוקי דעות האם לעשות דיטה אמפירית (ואצל מי מהחולים) או רק לאחר ביצוע מבחני עור לאלרגיה למזון שגם הם אינם תמיד אמינים. חולים באטופיק דרמטיטיס יש סיכון יתר להיות רגישים למזונות מסוימים.
עם זאת, הסיכון כי חשיפה למאכלים האלה תחמיר את מחלת העור הוא נדיר למדי. ברוב המוחלט של המקרים הימנעות מהמזונות האלה או ממזונות מאחרים אינה משפרת את מצב העור. לכן יש להתייעץ עם רופא אלרגיה לפני שמחליטים להימנע ממזונות כלשהם.
האם צריך להשתמש באבקת כביסה מיוחדת?
כן, כביסה ללא מרכיב ה"ביו". זו אבקת הכביסה שמומלצת לכל הילדים מתחת לגיל שנה ולחולים האטופים למשך כל שנות מחלתם.
מה המיתוסים על אטופיק דרמטיתיס? המיתוס העיקרי הינו כי התרופות מזיקות ולכן עדיף לא להשתמש בתרופות ולהמתין עד שהמחלה תחלוף מעצמה. לאי טיפול במחלה הרבה מאוד השלכות: סבל תמידי, שנת לילה בלתי רציפה (בגלל הגרד), הפרעות בריכוז ובמיצוי הפוטנציאל ההתפתחותי, זיהומי עור שיכולים להתפתח במיעוט המקרים לאלח-דם.
ולכן, שאלת השאלות האם חייבים לטפל בילד עם מחלה אטופית בעור?
והתשובה הינה חד משמעית כן. את אופי הטיפול ועוצמתו יש לקבוע לפי דרגת החומרה של המחלה.
מהם הגורמים העיקריים למחלה?
תורשה וגורמים סביבתיים כמו אבק, אבקנים, שינויי מזג אויר, מגע עם חיות שעירות, צמר, צמחיה, וחומרי כביסה שאינם "ביו". כל אלה עוזרים ביצירת דלקת העור. מזג אוויר קר ויבש הנוי אחד הטריגרים המשמעותיים ביותר להתלקחות המחלה. מה שעוד עלול להחמיר זה הזעה מרובה, מתח נפשי ומגע רב עם מים וחומרי ניקוי.
התרופה מזיקה?
המיתוס העיקרי הוא כי התרופות מזיקות ולכן עדיף לא לעשות כלום ולחכות שהמחלה תחלוף. אי טיפול במחלה משמעו סבל תמידי, שנת לילה לא רציפה, הפרעות בריכוז ומיצוי הפוטנציאל ההתפתחותי, ובעיקר זיהומי עור. חשוב לדעת כי המחלה אמנם שכיחה יותר בתינוקות וילדים אולם יכולה להופיע גם אצל אנשים בוגרים.
האם חייבים לטפל בילד עם מחלה אוטופית בעור?
התשובה חד משמעית – כן. אופי הטיפול ועוצמתו יקבעו לפי דרגת חומרת המחלה. חשוב לקבל המלצות ספציפיות מרופא עור לטיפול. כאשר הטיפול לרוב מתחלק לשניים- טיפול קבוע מונע וטיפול אחר בהת התלקחות. טיפול מונע נכון ולאורך זמן – יכול להפחית משמעותית את כמות ההתקפים ואת חומרתם.
מהו הטיפול למחלת האטופיק דרמטיטיס?
עד היום הטיפולים נועדו להרגעת הדלקת ואח"כ סיוע בשחזור המחסום הטבעי של העור כהגנה עליו. כיום, הוכח כי אין זה מספיק לשחזר את מחסום ההגנה של העור, אם כי יש לאזן מחדש את המיקרוביום (חיידקים ונגיפים בגוף האדם) שלו. כל עוד המיקרוביום של העור לא יאוזן, בתקופות היובש יחזרו הגרד והגירויים הבלתי נעימים.
מהו המרכיב המנצח לבעיות עור רגיש?
מדענים החוקרים את העור במעבדות "לה רוש-פוזה" גילו תגלית מפתיעה המשנה את חוקי המשחק. פטנט בלעדי ומעוגן בחוק. Aqua Posae Filiformis – מרכיב פרוביוטיק הפועל לחדש ולמלא את המגוון הביולוגי של העור ולהביאו לידי איזון אופטימלי, ומסייע להשגבת האיזון של המיקוביום לאורך זמן.
ד"ר להבית אקרמן | מומחית לרפואת עור ויועצת מדעית למותג לה-רוש פוזה
אילוסטרציה: Freepik