השימוש בלק ג'ל לא נועד לכל אחת, אלא למקצועניות בלבד. חייבים לזכור שחשיפה ללק ג'ל עלולה לגרום לתגובה אלרגית בתוך פרק זמן קצר
אבי שגיא
מבלי ששמנו לב זה קורה, ממש מתחת לאף שלנו.
אפשר להגדיר זאת כמגפה הבאה, והפעם, לא ויראלית או חיידקית, אלא סינטטית לחלוטין.
הגורם העיקרי הפעם הוא האקריל, ואם נהיה ספציפיים – האקריל שבלק ג'ל.
מי מוגדר בקבוצת הסיכון? כל מי שבא במגע עם לק ג'ל – מקצועיות ולקוחות.
מה זה בכלל
לק ג'ל הוא תכשיר לציפוי הציפורן ונמצא בשימוש נרחב, אולי הרחב ביותר שהכרנו עד היום בתחום טיפוח הציפורניים מלבד לק רגיל. התכשיר מגיע בתצורה גולמית, מכיל אוליגומרים אקריליים מסוימים שעוברים תהליך התגבשות לכדי פולימרים בחשיפה לקרינת UV. במצבו הנוזלי החומר פעיל ואינו מיועד לבוא במגע עם העור. כשזה קורה, הגוף עלול לחוש מותקף ובהמשך גם להפעיל את מנגנוני ההגנה שלו כתגובת נגד, המבוססת היסטמינים. תגובת הגוף משתנה ותלויה במספר גורמים, ביניהם חסינות הגוף ורמת החשיפה לחומר. מרגע שהחומר נכנס ל"רשימה השחורה" של הגוף כבר כמעט ואין דרך חזרה. הגוף יעשה הכל בכדי להגן על עצמו מפני הגורם המטריד.
משחות ותרופות אנטי-היסטמיניות מדכאות את תגובת הגוף אך לא פותרות את הבעיה – הגוף זוכר היטב את החומר המגרה, ולכן יגיב בעוצמה יתרה בהמשך.
תגובה אלרגית
חשיפה ללק ג'ל המכיל מרכיבים אלרגניים יכולה לגרום לתגובה אלרגית בתוך פרק זמן קצר של כמספר שבועות. לעיתים התגובה תופיע לאחר מספר חודשים, שנים ובמקרים מסוימים יתכן ולא תופיע כלל. לא ניתן לחזות מראש כיצד הגוף יגיב אבל בדרך כלל יש תגובה ולכן עלינו לנקוט בכל האמצעים הדרושים בכדי להגן על גופנו.
הכלל העיקרי והחשוב ביותר שעלינו לזכור: אסור שחומר פעיל יבוא במגע עם העור. החומר הפעיל יכול להופיע בתצורות שונות ובמצבים שונים, וחשוב להכיר את כולם.
בשונה מלק רגיל, לק ג'ל הוא לא תכשיר שמיועד לחובבות, אלא תכשיר מקצועי לחלוטין, ולכן חשוב לעבור לימודים מסודרים לפני השימוש בו ולהבין היטב את עקרונות השימוש שלו, ולא להסתפק רק בפרקטיקה – מריחה וייבוש.
הנפגעות העיקריות
הנפגעות העיקריות מלק ג'ל הן המתלמדות – מקצועיות בתחילת דרכן. ברוב המקרים הן לא עברו הכשרה מסודרת או ראויה, הן התנסו הרבה עם התכשיר (מעבר לשימוש סטנדרטי) ובאופן כללי רמת המקצועיות שלהן עדיין מאוד נמוכה. בשלבים אלה הן לא רק פוגעות בעצמן אלא גם בסובבות אותן – משפחה וחברות שמגיעות לעזור להן ועל הדרך לקבל מניקור ולק ג'ל בעלות מוזלת או ללא עלות כלל. העסק ייסגר מאוד מהר, הציוד יימכר, והמשפחה והחברים הקרובים יצטרכו להתמודד עם הנזקים הגופניים שהמתלמדת השאירה מאחור.
החלטת להיכנס לתחום כמקצועית ולעבוד עם לק ג'ל? עלייך ללמוד היטב את הכימיה של התכשירים השונים ולהכיר את כל הסיבות להתפתחות אלרגיה לאקריל ובכלל.
הנפגעות הבאות הן הלקוחות. הן כלל לא מודעות לרמת הסיכון של התכשיר, והתגובה האלרגית יכולה בהחלט להופיע אצלן.
אם את לקוחה, כך תוכלי להשמר: ודאי שהמקצועית שאת מטפלת אצלה למדה במוסד מוכר ומבינה מה היא אלרגיה וכיצד היא נגרמת. ודאי שהיא יודעת לקרוא רשימות מרכיבים של תכשירים ולזהות את אלה שעלולים לגרום לאלרגיות. אם חלילה בעתיד תגיעי אליה עם רשימת חומרים אסורה היא תצטרך לזהות את המרכיבים אצלה בתכשירים ולמנוע מצב שאת נחשפת להם. היא גם חייבת להכיר היטב את התכשירים שהיא עובדת איתם, מה הוראות השימוש ומה הסכנות הטמונות.
מצידך, הקפידי שלא לגעת בלק ג'ל לפחות בשעות הראשונות לאחר יציאתך מהמכון. הישמרי היטב שלא להיחשף לשכבות הפנימיות של הג'ל גם כשהוא יבש לחלוטין כעבור שבוע ושבועיים, ולא להסיר אותו באופן עצמאי ובטח שלא לקלף אותו.
מה לעשות?
ומה עושים כשיש חשש לתגובה אלרגית? פונים לאלרגולוג לביצוע בדיקת אלרגיות וטסטים. כדאי לציין בפניו שאת חושדת שמדובר באלרגיה ללק ג'ל. הם כבר מכירים היטב את הנושא.
בסיום התהליך תקבלי מהאלרגולוג רשימה מסודרת של החומרים להם את אלרגית, ומכאן ואילך עלייך להשמר ולא להיחשף להם. עלייך להמשיך ולהקפיד על כללי ההימנעות מכיוון שאינך חסינה כנגד מרכיבים אחרים ואלרגיה להם יכולה להתפתח בכל רגע.
לסיכום, לק ג'ל הוא תכשיר מחזית הטכנולוגיה שהביא לשינוי משמעותי בתחום טיפוח הציפורניים. עם זאת, הוא טומן בחובו גם סכנות לא מעטות שאחת מהן היא התפתחות של תגובה אלרגית, ועלינו להשמר היטב מפניה.
אבי שגיא, ניקולוג, מתמחה בטיפול בבעיות ציפורניים, מנהל האקדמיה לאומנות הציפורן