מדובר ב-Pterygium, שמשמעותו: העור יוצא מגבולות הנורמה ומגיב באופן חריג. תופעה זו רחבה בעולם טיפוח הציפורן
אבי שגיא
מה היא אנומליה? התנהגות באופן שאינו נורמלי, אינו סביר או רגיל.
לעיתים קורה שעורנו מתנהג באופן שאינו נורמלי. המונח המקצועי של תופעה זו הוא Pterygium והוגים אותו 'טרג'יום'. משמעותו – העור יוצא מגבולות הנורמה, מגיב באופן חריג ולכן לא ניתן לחזות את התנהגותו.
מכיוון שתופעה זו יחסית רחבה בעולם טיפוח הציפורן ונגרמת לא מעט דווקא במכוני הציפורניים, בעבודה נכונה ומקצועית נוכל למנוע את הופעתה. חשוב מאוד שכל מקצועית שעוסקת בתחום תכיר את התופעה והגורמים לה בכדי לשמור על בריאות לקוחותיה והצלחת העסק שלה. ציפורן שעברה למצב Pterygium, ובמיוחד אם הוא חמור, זה פחות ציפורן לטפל בה, ואולי אפילו פחות לקוחה שנוכל לקבל במכון.
אז מה היא התנהגות סבירה? כזו שבאופן סטטיסטי היא נורמלית, עומדת בקריטריונים מסוימים על פי מודל מרכיבי הציפורן. האזורים השונים והמימדים שלהם מוגדרים ונמצאים בטווח מסוים שנחשב לתקין וסביר.
הציפורן והרכיבים שמסביבה נמצאים כל אחד במקומו, הם משולבים אחד בשני אבל בטווח סביר, לא מטפסים או מפריעים אחד לשני לבצע את תפקידם. סטטוס קוו. הפרופורציות נשמרות ועומדות בטווח ערכים ידוע וסביר. זהו מצב בריא ותקין.
לעתים קורה שהאיזון מופר והסדר משתבש, החלקים השונים משנים את אופיים והתנהגותם וקשה לחזות מה תהיה התוצאה, מכיוון שמדובר בהתנהגות שאינה נורמלית.
כמה דוגמאות
דוגמאות למצבים כאלה:
– רקמת הקוטיקולה גדלה פרא ומטפסת על לוחית הציפורן ונוצר היתוך של האפוניקיום וקו הקיפול הקדמי עם לוחית הציפורן.
– ה-onychodermal band מטפס מעלה לכיוון הקצה החופשי ונוצר היתוך של ההייפוניקיום עם החלק התחתון של לוחית הציפורן, מצב שנקרא PIU (כמו בתמונה).
– שכבת הדרמיס של מיטת הציפורן משנה את אופיה, מתעבה ועולה על הציפורן ועוד תופעות רבות.
מכיוון שאין אפשרות לאפיין התנהגות שאינה נורמלית אלא רק התנהגות נורמלית, מכנים את כלל התופעות הלא נורמליות של העור ביחס לציפורן כ-Pterygium.
הסיבות לתופעה
מדוע תופעה זו נגרמת? יש מספר רב של סיבות לכך, ולמעשה קשה לצפות תופעה זו מראש למרות שישנם כללים מסוימים שעלולים לגרום להתפתחות כזו. אני נתקל בקליניקה לא מעט בלקוחות עם אנומליות שונות בציפורניים, והאתגר הגדול הוא לנסות ולהבין מה הגורם לתופעה בכדי לנסות ולעצור אותה מלהמשיך ולהתפתח באותה ציפורן, ובטח בכדי למנוע מצב שהיא תופיע גם בציפורניים אחרות. התנהגות אנומלית תמשיך להתרחש עד שהאזור הפגוע יגיע לשיווי משקל חדש, שלרוב יהיה לא אסתטי כלל. לכן, יש משמעות רבה לתזמון, לזהות את האנומליה עוד שבשלביה הראשוניים ולהעניק טיפול מתאים.
אם בכל זאת ננסה לאפיין את הכללים שבגללם התופעה מופיעה, הנה הם:
(אין משמעות לסדר הרשימה)
1. חשיפה לחומרים מזיקים, עוצמתיים, שיש להם השפעה על הציפורניים והעור (לדוגמא, מחזק ציפורניים).
2. מחלות שונות של העור או הציפורניים.
3. עבודה רבה עם קצות האצבעות באופן כזה שגורם לעיוותים בעור ובציפורניים.
4. מחלות שונות של הגוף.
5. מניקור ובניית ציפורניים הרסניים לציפורניים ולהגנות שמסביבן.
6. עיוותים פיזיולוגיים שנגרמים כתוצאה מהפעלה לא נכונה של הגוף כגון הליכה לא נכונה או נעילת נעליים שאינן מתאימות למבנה כף הרגל ועוד.
מה עושים?
מה עושים כשנתקלים בלקוחה עם אנומליה בעור?
ראשית, חשוב לזכור שיתכן ולא נוכל לקבל אותה לטיפול, לפחות לא לטיפול רגיל כמו שאר הלקוחות. בדרך כלל האנומליה תופיע בציפורן אחת או שתיים, לא יותר.
חשוב לנסות ולהבין את המקרה, מה הגורמים ומה מידת הסיכון לציפורן וסביבתה. עלינו גם להסיק מסקנות – האם המקרה קשור למהלך עבודה לא תקין אצלנו במכון.
מדוע לא נקבל אותה לטיפול? מכיוון שאנו עלולים להסב לה נזקים נוספים ולהחמיר את מצבה. החומרים בהם אנחנו משתמשים בדרך כלל רק מגבירים תופעות של אנומליה. לכן חשוב להפנות אותה לאבחון מסודר, רצוי אצל רופא עור. כשלא מדובר בעניין כירורגי או זיהומי, הרופא לרוב לא ימליץ על טיפול כלשהו. לכן, חשוב לנסות ולאבחן את הגורמים לבעיה מהכיוון הבריאותי – טבעי, להבין את גורם האנומליה, לעצור אותו, ולעבור לתהליך הרגעה של העור באמצעות שמנים שיקומיים.
במידה והאנומליה יחסית קבועה, עלינו להתאים את הטיפול למצב הלקוחה כתלות בסוג האנומליה, וכמובן לאחר אישור רופא ובדיקה שמצבה מאפשר טיפול קוסמטי לציפורניים.
בשורה התחתונה
בפעם הבאה כשאת נתקלת באנומליה בציפורניים והעור – אל תתעלמי. עם תשומת לב מירבית תוכלי בהחלט להציל את ציפורני הלקוחה.
אבי שגיא, מומחה לטיפול וטיפוח הציפורן הטבעית והמלאכותית ומנהל בית הספר "ציפורניים" להכשרת מקצועיות לתחום טיפוח הציפורן
אילוסטרציה: Depositphotos
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!