ממתי ניתן להתחיל להילחם בקמטים באמצעות חומרי מילוי?
ד"ר חן חגבי
מאיזה גיל מומלץ להתחיל "להילחם בקמטים" על ידי הרפואה הפלסטית?
ישנם מחקרים המראים כי שימוש מוקדם בחומצה היאלורונית לטשטוש קמטים, עוזר לעורר את הייצור של הפיברובלסט, אשר אחראי על יצירת האלסטין והקולגן.ישנם מטופלים רבים שהחלו להשתמש בחומרי המילוי והבוטוקס, באמצע שנות העשרים תחילת שנות השלושים לחייהם, לאחר שקמטוטים ראשוניים החלו להופיע, מטופלים אלו נוקטים "בגישה המונעת". נשים אחרות מעדיפות להמתין לקמטים שנראים לעין ולאיבוד נפח במקומות מסוימים בפנים ולכן מתחילות טיפול החל מגיל 35. יש לקחת בחשבון שלקמטים שטחיים יותר אצל נשים יותר צעירות, יתקבל בד"כ מילוי מלא של הקמט, לעומת קמט מאוד עמוק, נניח אצל אישה מעל גיל 60, שלרופא יהיה קשה יותר לבצע מילוי מלא. בסופו של דבר, הבחירה של מתי להתחיל היא שלך ושלך בלבד.
מתי מומלץ להזריק בוטוקס כנגד קמטי הפנים?
ה-FDA האמריקאי אישר את השימוש בבוטוקס החל מגיל 18. עם זאת, תווך הגילאים של המטופלים באופן גורף הוא 30-55. הבוטוקס הוא נדיר לשימוש לפני 30.
מתי מומלץ להזריק חומצה היאלרונית?
ניתן לטפל בחומרי מילוי בכל גיל. כאשר הטיפול מיועד לתקן את נזקי הזמן, לרוב אין צורך בטיפול לפני גיל 30-35, אבל במידה והזרקת חומרי המילוי נעשית לשם פיסול הפנים, ניתן לעשות זאת בכל גיל.
מהי בעצם פעולתם הכימית של שני החומרים וכיצד אלו משפיעים על עור הפנים המקומט?
הבוטוקס פועל על ידי שיבוש תהליך שחרור של אסטיל-כולין לתוך הסינפסות(אזור מפגש בין תא עצב לתא המטרה). לאחר הזרקת הבוטוקס לתוך השריר, הבוטוקס נודד באופן סלקטיבי לחיבור השרירי-עצבי. שם הבוטוקס מתחבר לקצה העצב ונספג לתוכו. לאחר מכן, חלקיקי הבוטוקס מתחברים לווסיקולות(בועיות) המכילות את האסטיל-כולין. במקום שהווסיקולות עם אסטיל-כולין ישוחררו לתוך הסינפסה, חלק של חלבון הבוטוקס מתחבר לחלבון שאחראי לחיבור של הווסיקולות לממברנה של קצה העצב (חלבון SNAP-25). הבוטוקס פוגע בחלבון זה וכך מונע שחרור של אסטיל-כולין וחוסם את תהליך הפעלת השריר. מרבית הקמטים שלנו מופיעים בעקבות פעילות של שרירי ההבעה בפנים, הזרקת החומר גורמת לשיתוק מבוקר של חלק מהשריר האחראי על הופעת הקמט. עם הזמן, לאחר הפסקת פעילות השריר. הקמט נעשה חלק יותר ופחות נראה לעין ולעיתים נעלם לגמרי.
חומצה היאלורונית היא פוליסכריד (רב סוכרים) הידרופילי("אוהב מים"). חומצה היאלורונית יוצרת קומפלקס יחד עם פרוטאינים מסוימים וסופחת מים. היא מרכיב חשוב בעור שבה היא מעורבת בתיקון הרקמה ובריכוז הבריא של מולקולות מים בתוכו (לחות).המאסה המולקולרית של החומצה (גודלה) פוחתת עם הגיל. מוצרים על בסיס חומצה היאלורונית פועלים היטב בתחומי הניתוחים הפלסטיים והאסתטיים בגלל תכונתה של החומצה ההיאלורונית לספוג מים פי 1000 ממשקלה וכך מעניקה נפח לרקמה שהוזרקה אליו. כתוצאה מכך פנים מבוגרות עם נפילת טונוס והיווצרות קמטים, מקבלות מראה צעיר ורענן יותר. בנוסף, חומצה היאלורונית מעודדת את הפיברובלסטים ליצור קולגן חדש.
כיצד בדיוק מתבצע הטיפול?
לפני הטיפול נערכת שיחה עם המטופלת בה הרופא מתשאל לגבי המצב הבריאותי ותרופות הנלקחות באופן קבוע. לאחר מכן הרופא מבקש הסבר מהפציינטית, למה בעצם היא הגיעה ליעוץ לטיפול בבוטוקס/חומצה היאלורונית. לאחר מכן הרופא מייעץ (עפ"י הערכה האסתטית האישית שלו) אילו אזורים עפ"י דעתו צריכים טיפול ע"מ לתת תוצאה מקסימאלית וטבעית, ויערוך תכנית טיפול. לאחר מכן, נערכת שיחת תיאום ציפיות בין הרופא למטופלת ורק לאחר מכן ניתן להתחיל בטיפול. בד"כ הרופא יאלחש עם משחת "אמלה" או משחת אלחוש אחרת, ויחטא את האזור המוזרק. רופאים רבים יסמנו את האזור המוזרק ואף יצלמו את המטופלת לפני ההזרקה, ע"מ שיהיה אפשר לעקוב אחר התוצאה. בסוף הטיפול יינתן קרח ומשחת הרגעה (ארניקה/ביאפין/טראומיל). מעקב לאחר שבוע/שבועיים עפ"י החלטת הרופא.
כל כמה זמן צריך לחזור על הטיפול בשתי הדרכים? כמה זמן אורך הטיפול?
בוטוקס: בין 3-6 חודשים תלוי במינון של הבוטוקס, האזור המוזרק והפיזיולוגיה של המטופלת.
חומצה היאלורונית: בין חצי שנה לשנה, תלוי באזור המוזרק ובמוביליות שלו .לדו' אזור השפתיים יותר מובילי ולכן התוצאה תמשך פחות מהאזור של הלחיים. בנוסף הסמיכות של החומצה ההילאורונית חומר סמיך יותר יחזיק מעמד לזמן ארוך יותר ולהפך. זמן הטיפול אורך בדר"כ בין רבע שעה לחצי שעה.
מהם יתרונות הטיפול בעינייך?
חומצה היאלורונית:
1. תוצאה בלתי רצויה לאחר שימוש בחומצה היאלורונית ,ניתנת לתיקון ע"י אנזים "היאלרונידז" .בניגוד לחומרי מילוי קבועים (סיליקון וכו').
2. רואים תוצאות במידית.
3. חומר טבעי ולכן רגישות אלרגית נדירה.
בוטוקס:
1. טכניקה פשוטה עם זמן טיפול קצר יחסית.
2. בטוח לשימוש ואפקטיבי, בעיקר לאזורים שנמצאים בשליש העליון של הפנים.
3. שביעות רצון גבוהה מצד המטופלים.
מה הם החסרונות?
חומצה היאלורונית:
1. נפיחות, אדמומיות, חבורה ותופעות לוואי אחרות עלולות לקרות לאחר ההזרקה.
2. יש לשמר את התוצאה הרצויה ע"י טיפולים חוזרים.
בוטוקס:
1. יחסית לפרוצדורות קוסמטיות אחרות ,זמן פעולת הבוטוקס קצר יחסית (3-6 חודשים).
האם יש אנשים שמסיבה רפואית כלשהי, אסור להם להשתמש בחומרים אלו למילוי קמטים?
1. נשים בהריון או בזמן הנקה.
2. זיהום אקוטי באזור ההזרקה (לדו' הרפס סימפלקס).
3. דימום חריג כתוצאה מבעיה המטולוגית (טרומבוציטופניה).
4. בעלי כשל חיסוני ולכן הפרעה בריפוי (מטופלים שאינם מאוזנים בלבד).
5. מחלות הקשורות בשרירים (לאמברט סינדרום, מיאסטניה גרביס וכו').
6. אי יכולת לכווץ את שרירי הפנים לפני הזרקת הבוטוקס.
7. תרופות המעכבות את האיתות הניורומוסקולרי (Aminoglycosides,Penicillamine,Calcium channel blockers).
8. מטופלים בעלי ציפיות לא ריאליות.
ד"ר חן חגביהוא רופא שיניים העוסק באסתטיקת הפנים והצוואר