מצב נפשי דחוק, ה"סטרטס" שכולנו מכירים נותן את אותותיו גם בציפורניים. אורלית אובקוביץ', ליה לין, איריס סימוני, חנה עטיה, אירית פינס וגליה שטרית חושפות את הכל
אתי דרייפוס
סטרס, את זה כבר הספקנו להפנים, הוא ה"טרנד" הלוהט בתחום המחלות. כמעט כל תופעה יוצאת דופן לרעה, משהו שמשתבש, בעיה פיזית ונפשית, את הכל קושרים לסטרס. זה אולי נשמע חדש, קשור לניו אייג', אבל בסך הכל מדובר באותו לחץ מוכר ועתיק, שכשקוראים לו באנגלית הוא נשמע פחות מאיים. אבל זו אותה הגברת בשינוי אדרת, וכשמישהו אומר "אני בלחץ" או כשמישהו מתפקד בתנאים של לחץ, אנחנו כבר יודעים שזה ייתן את אותותיו בגוף ובנפש.
ציפורניים הן דוגמא מעניינת במיוחד. בציפורניים ניתן לראות אותות של מצב נפשי דחוק, והן אפילו משמשות כאמצעי זיהוי ואיבחון ברפואה הסינית. בגלל המקום המהותי שהן תופסות בשיקוף בעיות פנימיות, החלטנו לכנס כמה מומחיות בתחום שיספרו לנו, כל אחת מנקודת מבטה המקצועית המיוחדת, על הנושא:
ליה ליין- טכנאית ציפורניים מורה ומבעלי NSI, איריס סימוני- פדיקוריסטית רפואית, גליה שטרית- נטורופתית והרבליסטית קלינית, אירית פינס- מורה מוסמכת לבניית ציפורניים, אורלית אובקוביץ מבעלי ביו-סקלפצ'ר, וחנה עטיה מנהלת מקצועית ברשת נייל סטודיו.
מהו אותו 'סטרס' מדובר ואיך הוא בא לידי ביטוי בציפורניים?
ליה לין: "ככל שאנו מעמיסות ודורשות יותר מעצמנו, נוטות לדלג על ארוחות, מצב שיוצר תזונה לקויה, כך יכולת ההתמודדות של הגוף קטנה יותר. במלחמה האחרונה, לי אישית נשרו כל הציפורניים מהמתחים הרבים, כאילו הן היו מודבקות ברוק. כל שינוי במראה הציפורן מחייב התייחסות".
איריס סימוני: "מצבי מתח יכולים להיות בעיה נפשית, חרדות ודכאונות, טראומות, שינויים הורמונאליים וטיפולים כימותרפיים. במקרים כאלו יווצרו קילופים מסביב לעור, הציפורן תהיה נפוחה ואבקתית".
חנה עטיה מציינת כי קיים קשר ישיר בין מראה הציפורניים למצב בריאות האדם. מתח ודחק נפשי הם סיבות נפוצות היוצרות שינויים במרקם הציפורן, בצבע, במבנה ובצורה באופן ישיר.
שינוי במבנה של הציפורן הטבעית ההופך לצר וארוך, מעיד על חוסר איזון נפשי ושינויים קיצוניים במצבי הרוח. דחק ולחץ נפשי לעיתים משנים את גוון הציפורן לכחול עד אפרפר (לא! זה לא כי קר…). לחץ כרוני מייצר חריצים על מרקם הציפורן בדומה לפסים אורכיים.
ציפורניים ורדרדות מדי עם סהרונים גדולים (הקשתות הלבנות הצמודות לקצוות הפנימיים של הציפורניים), מעידים על לחץ נפשי הבא לידי ביטוי ב"היפריות" מוגזמת וחוסר שקט. סימפטומים נוספים של דחק על מערכת העצבים באים לידי ביטוי בגוון צהבהב על-אף שאינך מעשנת. מרקם הציפורן הופך פריך ושביר במיוחד. חנה מוסיפה כי ייתכן מצב שבו האזור המקיף את הציפורן יהיה אדום ומודלק ואף מצב בו הציפורן מתנתקת ממקומה.
גליה שטרית מבהירה שאחד הליקויים בזמן מתח מתמשך קשור למערכת העיכול אשר כתוצאה מסטרס מתמשך אינה מאפשרת ספיגה אופטימלית של חלבונים, ויטמינים ומינרלים כגון: אבץ, סידן, צורן, אשלגן, גופרית, סלניום ועוד. כתוצאה מכך יהיו לנו פחות חומרי גלם חיוניים לבניית הציפורן.
התוצאה – פגיעה בטקסטורה ובאסתטיקה של הציפורן ובמקרים קשים, עד כדי פטרת ציפורניים עיקשת.
הכבד, אחד מאיברי מערכת העיכול, אחראי על אחסון הדם והפצתו לאיברים השונים. כמו כן אחראי הכבד לזרימה החלקה של הדם ושל הצ'י (אנרגיה, וויטליות וכח החיים). הכבד הינו אחד האיברים העיקריים שייפגע כתוצאה מסטרס ולכך יהיו השלכות רבות ומגוונות על גופינו ובכללם גם על הציפורניים.
ציפורן בדיוק כמו העור והשיער שלנו, היא ביטוי למצבנו הפיזיולוגי, עם הסתכלות חדה אל תוך נבכי נפשינו – "נפש בריאה בגוף בריא".
כתמים לבנים, ציפורניים מתפצלות, צמיחה איטית, ציפורניים שבירות וחלשות, פטרת, ציפורניים מעובות, מחוררות או יבשות עם חריצים לבנים, כל אלה הם סימנים לבעיה.
אירית פינס אומרת שאת הסטרס בציפורן ניתן לראות במקרים מסוימים אך לא בכולם. בעיקר יהיו שינויי צבע, סימנים ופסים על הציפורן שלא היו קודם. דפורמציה של הציפורן. וזה יכול להגיע גם לעור העוטף את הציפורן (הקוטיקולה) שנעשה רגיש אדמומי ומתקלף.
אורלית מסכמת שסטרס (דחק או לחץ), היא המחלה של המאה וכי מדובר במצב שמפר את ההומיאוסטזיס (האיזון הפנימי שלנו).
במקרה חירום נכנסת לפעולה חלק ממערכת העצבים המרכזית (המערכת הסימפתטית), המהווה מנגנון הישרדותי. שינוי במערכת הסימפתטית יכול להיות דופק מוגבר, עליה בלחץ הדם, הזעה מוגברת ועליה באדרנלין המופרש במצבי לחץ ומצוקה.
כשהמערכת הסימפתטית עובדת הרבה זמן, המערכת החיסונית משלמת את המחיר ונחלשת. כך שבמקרה של סטרס ממושך, הגוף פונה לניצול מאגרים קיימים של ויטמינים ומינרלים.
למשל חוסר בויטמינים מקבוצת ה-B, פוגע בחלוקה התקינה של התאים והתחדשותם ועלול לגרום לתופעות של נשירת שיער וציפורניים חלשות.
כסיסת ציפורניים, תחושת "דופק" בכריות אצבעות לא משוייפות הם חלק מרמיזות למצב סטרס. גם פטרת, הדבקויות וזיהומים בציפורניים הינם תוצר לוואי של מצב דחק.
מהו תפקידה של אשת המקצוע במקרה שהיא מזהה את אחת מהתופעות הללו?
גליה אומרת שצריך עין מקצועית כדי להבחין בדקויות, לדוגמא: יש לעשות אבחנה ברורה בין כתמים לבנים על גבי הציפורן אשר להם שוליים מוגדרים, וכתמים לבנים דמויי עננים ללא שוליים מוגדרים. הראשון מלמד על חוסר באבץ, בעוד השני מלמד על חוסר בסידן. "מנקודת מבטי כנטורופתית יש הבדל מהותי בין שני המקרים".
ליה אומרת שכל טכנאית מנוסה לומדת להכיר את ידי לקוחותיה וכדאי לא להתייחס בזלזול לשינויים במבנה הציפורן, "אם כי אנו לא רופאות ואל לנו לקחת אחריות, ובכל מקום בו יש ספק מומלץ לשלוח את הלקוחה לרופא עור".
"האיבחון כמובן קל הרבה יותר, כאשר מדובר בציפורניים טבעיות חשופות שאינן מכוסות בבניית אקריל או ג'ל", אומרת חנה. "לעיתים, גם אם הלקוחה מורגלת בתהליך בניית הציפורניים מספר שנים, דחק נפשי יביא עימו תופעות לוואי שהיא מעולם לא חוותה אותם. 'התרוממות' החומר העוטף את הציפורן הטבעית, שינוי הגוון כתוצאה משינוי הצבע של הציפורן הטבעית, 'נשירת' הציפוי והתקלפותו משטח הציפורן, דבר העשוי ליצור מצע מצויין להשתלטות 'ירקת'". היא גם מזהירה כי הבעיה המדאיגה במצב של לחץ נפשי הוא דווקא התנתקות הציפורן הטבעית מבסיס הציפורן. מערכת עצבים בדחק גורמת לירידה בחוסן של המערכת החיסונית המאפשרת פלישה אגרסיבית של פטריות שונות המתיישבות על בסיס הציפורן.
אורלית אומרת שבעלת מקצוע מנוסה תדע לזהות מצב דחק אצל לקוחה ותיקה שקודם לכן הצטיידה בציפורניים טבעיות לתפארת, בריאות וחזקות ולפתע מגיעה עם ציפורניים מפוצלות, שבירות, חלשות ובעיקר כאמור זקוקות להצצה רפואית.
המצב מלווה גם בהרגלים נרכשים חדשים כגון: שימוש עצבני בציפורניים, "טיפוף" (טראומה לציפורן), ספיגה של מכות תכופות בקצוות הידיים, "חפירת" ציפורן בציפורן, תנועות אגרסיביות ועוד.
אז מהם הטיפולים המומלצים לאחר שזיהינו מצב כזה אצל הלקוחה? כמה זמן יארך שיקום של הציפורן?
"אין זמן מוגדר וכל מקרה לגופו", אומרת אירית ומוסיפה כי "ברמה העקרונית ציפורן צומחת בין 0.5 ל 1.2 מ"מ ביום כך שלוקח לציפורן שנשרה לצורך העניין לצמוח ולכסות את כל מיטת הציפורן בין ארבעה לחמישה חודשים. אם זו ציפורן נגועה, הטיפול יכול להמשך בין שמונה חודשים ועד שנה תמימה ויותר. לצערי ישנם מקרים בהם הסטרס גורם לנזק בלתי הפיך ולא ניתן לטפל".
גליה: "בראש וראשונה נטפל בסטרס עצמו ובהשלמת החוסרים התזונתיים על ידי פניה לנטורופת. הנטורופת יבנה עבורכם תפריט מאזן. התפריט התזונתי בחלק מהמקרים ישולב עם צמחי מרפא, דמיון מודרך וכיוצא בזה. יש לציין כי כל מקרה נבדק לגופו, ואין ללמוד ממקרה אחד למשנהו.
במקרים של פטרת עיקשת בציפורן, הטיפול המוצע הוא בעזרת צמחים יעודיים.
ראשית נגן על העור בעזרת משיחה של וזלין סביב הציפורן. לאחר מכן מזליפים על הציפורן התחומה מעט מתמצית הצמחים המוכנה. במקביל מטפטפים על גאזה או פיסת צמר גפן מעט מהתמצית ועוטפים את הציפורן למשך הלילה. זהו טיפול של כחודשיים שלושה לערך עד למיגור הפטריה וצמיחת ציפורן חדשה ונקייה. מומלץ לפני תחילת הטיפול ללכת למניקוריסטית, לשייף ולהכין את הציפורן הפגועה לטיפול הנ"ל".
איריס: "הדבר החשוב ביותר הוא נקיון של הציפורן. למקרים של פטרת יש משחות. בעיקרון משך השיקום תלוי בשלב שבו נמצאת הטראומה. סביר להניח שזה יקח כארבעה, חמישה חודשים אחרי סיום הטראומה אצל הלקוחה".
אורלית מסכימה שהשיקום תלוי מאוד בשלב הזיהוי. "ברוב המקרים רצוי לקצר את הציפורניים החלשות במטרה למנוע טראומות. הזנת הציפורניים והעור הקרני (במיוחד באזור שורש הציפורן), תורם רבות להגנה וחיזוק".
כאשר מדובר בשלבים מוקדמים בהם הציפורניים חלשות, פריכות, מתפצלות או שבירות – מציעה חברת ביו- סקלפצ'ר שני מוצרים ייחודיים בשוק הישראלי שמטרתם שיקום ציפורניים לאחר טראומה.
שיקום ציפורניים ממצבים אקוטיים יותר כגון זיהום או פטרת דורש התייעצות רפואית.
בכל מקרה הצלחת הטיפול תלויה לא מעט בטיפול במקור הסטרס, וכמו שציינה גליה הנטורופתית, תזונה מאוזנת וחזרה לשיגרת החיים תקינה ותמיד ניתן להעזר בתוספי תזונה ממשפחת ה-B ויטמין.
זמן החלמה הינו אינדיבידואלי ותלוי כאמור בגורמים נוספים. לדוגמא: החלמה ממצב סטרס במקביל לדיאטת כסאח זה דבר והיפוכו.
האם יש לכן סיפורים מיוחדים שממחישים את הנושא?
אירית: "היה מקרה של נערה שהגיע אלי עם צמיחה כמו מדרגות בשתי בהונות הרגליים. הציפורן התחילה לצמוח והפסיקה ואז ציפורן חדשה החלה צומחת ואחרי כמה מילימטרים מפסיקה ושוב מתחילה חדשה לצמוח, כאילו יש מחסום שעוצר את הציפורן מלצמוח. האם סיפרה שהיו אצל כמה רופאים ואף לקחו דגימה. שללו פטרת או מחלה ויראלית של הציפורן והרופאים אמרו שאין להם מושג מה זה וכנראה זו בעיה קוסמטית.
שאלתי אותן ממתי הנערה סובלת והאם סיפרה שהתופעה החלה שלוש שנים קודם לכן ומשנה לשנה המצב מחמיר. העלתי השערה שיתכן שהבעיה נובעת מטראומה נפשית מפני שאני יודעת שברפלקסולוגיה הבהונות סמלות את הראש. חקרנו ונברנו והגענו למסקנה שאכן זו הבעיה והנערה סבלה מאירוע טראומתי. שייפתי ודיקקתי את כל הציפורן כדי להקל על הצמיחה ושלא יהיה משקל רב וכך הציפורן החדשה תוכל לדחוף החוצה את הישנה. עשינו זאת מספר פעמים עד להחלמה מלאה, זה לקח כשנה ולשמחתי הלקוחה כבר לא מבקרת אצלי יותר לצורך זה. במקרה אחר, לקוחה שעשתה באופן שוטף מניקור אחת לשלושה שבועות ויום אחד התבשרה שהיא חולה בסרטן השד. היו לה ציפורניים חזקות יפות ובריאות, אך כעבור כמה חודשים של טיפול כימותרפי ההשפעה על הציפורניים הייתה ניכרת. פה כבר לא היה מה לעשות חוץ מאשר למרוח לק כהה ולכסות את הסימנים על הציפורניים ולהתפלל להחלמה מהירה. אני שמחה להגיד שאכן היא החלימה והסימנים חלפו כלא היו.
ליה מספרת על לקוחה שהגיעה עם תלונה על התרוממות ציפורניים. "תוך כדי עבודה שוחחתי איתה והסתבר כי אמה חלתה, הפיליפינית ברחה, ובמקום עבודתה החלו פיטורים, בקיצור מצב רוחה היה נוראי. ריגושים מסוג כזה יכולים לגרום גם לשינויים הורמונאליים שמשפיעים על איכות האיחוי של ציפורניים מלאכותיות וכמובן שעל ציפורניים טבעיות".
יש לכן טיפים מיוחדים?
איריס ממליצה על שמן עץ התה לבעיות ציפורניים, וגם לגירויים בעור, זוהי בעיניה תרופת פלא. בנוסף היא ממליצה להימנע ממריחת לק עד לשלב ההבראה, למרות דרישת הלקוחה.
אירית: "הטיפ העיקרי הוא ללמוד אנטומיה של כף היד וציפורניים, מה המשמעויות של סימנים בציפורניים. ממה נוצרה הבעיה וכמובן להפעיל שיקול דעת באם לטפל או לא ואם יש לך היסוס לשלוח לרופא.חשוב להיות קשובה וערנית לגבי שינויים שחלים אצל הלקוחה ולנהל כרטיס לקוחה עם הערות חשובות. ללכת להשתלמויות וסדנאות בנושא ולהחזיק בחדר הטיפולים שלך חומרים וכלים שיתנו מענה לבעיות השונות. חומרים משקמים, ממלאי סדקים למיניהם, מחזקי ציפורניים ושמני הזנה".
גליה אומרת שמריחת מיץ לימון על גבי הציפורניים לפני השינה מחזקת אותן פלאים.
היא ממליצה על העשרת התפריט בגרעיני דלעת שעשירים באבץ ובחומצות שומן החיוניות לגדילת ציפורניים וכן, העשרת התפריט בגרעיני חמניות שעשירים בקומפלקס ויטמיני B ובסידן. היא גם ממליצה על לקיחת סיליציאה (מוצר מדף) בכמוסות, כדור אחד לפני השינה – הסיליציאה עשירה בצורן (סיליקה) המשמש לבניית החלבון בונה הציפורן.
ליה ממליצה על רכישת ידע רחב בנושא. "כאשת מקצוע ככל שתשקיעי בידע יגבר בטחונך והלקוחות ירגישו בטוחות בעבודתך ונינוחות בחברתך".
אורלית ממליצה על "שמירה מירבית על היגיינה והקפדה על ניהול סדר יום תקין, הכולל כאמור תזונה מאוזנת, מעט פעילות ספורטיבית וכל מה שעושה טוב לנשמה".