על ההיסטוריה של ענף בניית הציפורניים, והתפתחות הנושא לאורך כמאה השנים האחרונות
אילנה כסיף
ציפורניים ארוכות הן משאת נפשן של נשים רבות גם בעבר וגם בהווה גם בשל יופיין וגם בשל ההקשר התרבותי. ציפורניים ארוכות סימלו לאורך ההיסטוריה מעמד רם ואפשרויות כלכליות שלא היו נחלת הכלל.
נשות מצרים העתיקה נהגו להתקשט בציפורנים מלאכותיות ארוכות כסמל למעמדן הרם. חלק מהחומרים ששימשו לצורך כך היו עצמות, שנהב ואפילו זהב. הן התקשטו בציפורנים כדי להפגין את העושר שלהן בפומבי. לפשוטי העם, עובדי הכפיים או מדויק יותר, לעובדות הכפיים, לא הייתה פריבילגיה כזו.
ציפורנים מלאכותיות הן אידאליות עבור לקוחות אשר רוצות ציפורנים ארוכות או למראה מיוחד ולא טבעי בהכרח וכן למוזיקאים אשר זקוקים לציפורנים כדי לנגן.
מאין הכול התחיל?
1950: רופא שינים, ד"ר פרד סלאק השני, Fred Slack, Jr.) ) שבר ציפורן והחל לבצע ניסויים בכימיקלים השונים שהיו מצויים בסביבתו כדי ליצור ציפורן מלאכותית במקום זו שנשברה. התוצאה נראתה בדיוק כמו ציפורן טבעית. אחיו, טום סלארק, רשם פטנט על ורסיית האקריל המדוברת והחל את חברת . Patti Nails
החומרים הראשונים הללו, היו חומרים לבניית כתרים לשיניים למטרות אסטטיות. ציפוי השיניים באקריל, לרוב עמד על מבנה מתכת קשיח שיכל להיות מזהב ועד כספית. החומרים לא תמיד היו הבריאים ביותר, אבל בהחלט החזקים ביותר אשר העניקו חוויה טבעית ביותר ללקוחות. החומרים אותם פיתח סלארק היו חידוש מהבחינה שלא היה צורך עוד להשתמש בדבקים והחומר התקשח ישירות על המשטח -תוך שהוא יוצר ציפוי קשיח ומקובע על הגשר המתכתי.
ד"ר סלארק, לקח את טכנולוגיית האקריל לרמה חדשה והמציא את השן הצבעונית (לבן שנהב) הראשונה אשר חוזקה בעזרת פיברגלאס. זה שולב יחד ליצירת דבק מונומר אשר הוביל לפיתוח הג'לים אשר מתייבשים בחשיפה לאור UV. רק לאחר מספר שנים הציג ד"ר סלארק את החומרים שפיתח לצורך בניית הציפורנים.
המילה ג'ל מבלבלת היום משום שבמקורה היא מתארת את המצב הפיסי של המוצר, אבל לאורך השנים היא הפכה לשם גנרי לקטגוריית המוצר. בעוד שציפורניים הבנויות מאקריל מורכבות משני חלקים של חומר: אבקה ונוזל (החומרים מתקשחים בבואם במגע זה עם זה), הרי שציפורניים הבנויות מג'ל עשויות מחומר הומוגני אחד המורכב משרשרת של מונומרים הנותרים במצב חצי נוזלי/חצי מוצק – חישבו על ג'ל כעל אקריל שעורבב מראש.
ראשית שנות ה-80: ציפורני ג'ל הופיעו בארה"ב של המאה הקודמת והתקבלו בהצלחה מועטה בלבד. בזמנו, יצרני הג'ל ויצרני מנורות לייבוש הג'ל היו תעשיות נפרדות ולא שיתפו פעולה. כמו כן, הכשרת הקהל המקצועי הייתה מוגבלת הן לגבי המוצר עצמו והן לגבי טכניקות העבודה בו. לקראת סוף שנות ה-80 חברות רבות הוציאו את הג'לים שלהן מהשוק.
סוף שנות ה-90: חזרו הג'לים לארה"ב- סצנת הציפורנים המפתחת הביאה לשינויים ולשיפורים בפורמולות הכימיות אשר פותחו במיוחד עבור תעשיית הציפורנים. כך פותחו מנורות UV במיוחד עבור טכנולוגיית הג'ל וגודלם והמחירים שלהן הותאמו לצורכי התעשייה המתפתחת.
תחילת שנות ה-2000: ייצרו ג'לים צבעוניים לפיסול בתלת ממד, ג'לים נמסים לציפוי ולהארכה של הציפורניים וג'ל לק.
שנת 2010: 63% מהסלונים בארה"ב הציעו ללקוחותיהם טיפולי ג'ל לציפורנים (על פי נתוני עיתון NAILS 2010-2011 Big Book ). הייתה זו ארה"ב אשר הפכה את הציפורנים המלאכותיות לטרנד פופולארי ובעקבות כך לתעשייה משגשגת. היום הציפורנים המלאכותיות הן פריט אופנה ומוצר קוסמטי. הציפורנים המלאכותיות עוצבו באופן שיראו כמו הציפורניים הטבעיות והצבעים עברו שיפורים רבים על ידי שימוש בחומרים אשר דימו את צבע השיניים ואת צבע העור.
עם התפתחות תעשיית הציפורנים, פותחו חומרי בנייה ידידותיים יותר וחוקקו חוקי ממשל כיצד יש לעבוד במקצוע ועם אילו חומרים לטובת אנשי המקצוע ולטובת הלקוחות. אם בעבר משייפים למכונת השיוף היו כאלה ששמשו אורתודנטים לשיוף כתרים העשויים מחומרים קשיחים, הרי שמשייפים, תבניות, ציפורניים מפלסטיק וגדג'טים ייעודיים פותחו במיוחד עבור תעשייה מתפתחת זו, על מנת לאפשר לעוסקים בה עבודה קלה ומהירה יותר.
ציר הזמן של התפתחות בניית הציפורניים
5000-3000 לפנה"ס – נשים במצרים העתיקה מרחו את הציפורנים בחינה והשתמשו בעצמות ובשנהב כדי להבליט את מעמדן החברתי.
600 לפנה"ס – אצולת סין, גברים ונשים משושלת צ'ו, מפזרים על הציפורנים אבקת זהב וכסף.
שנות ה-20-30 של המאה העשרים – חברת הסרטיםMGM מעסיקה את ביאריס קייט להיות המניקוריסטית של כוכבות הקולנוע, והיא מתחילה טרנד של צביעת מרכז הציפורן בצבע. מניקור שלימים יקרא מניקור ירח "moon manicure.
שנת 1930 – הנסיכות הפרסיות פוצ'יני-לוסינג'( Princess de Faucigny-Lucinge) מציגות טרנד חדש: ציפורנים אדומות עם פס כסף על קצה הציפורן.
1937– הממציא ארל טפר, יוצר המותג טאפרוור( Tupperware) עושה ניסויים בציפורנים מודבקות ומצייר עליהם עלי תלתן.
1955 – ד"ר פרד סלארק, רופא שיניים ואחיו טום ממציאים אקריל להארכת מבנה הציפורן תוך ניסיון לתקן ציפורן שנשברה.
1965- מעצבת האופנה מארי קואנט (( Mary Quant מעצבת לק עם פתיתי כסף וכך נוצר לק הגליטר.
1981 – ג'ורג' שייפר George Schaeffer רוכש את Odontorium Products, Inc חברת שיווק למוצרים דנטאליים והופך אותה לחברה הגדולה בעולם לייצור מוצרים מקצועיים לבניית ציפורניים.
1988– המצאת הפריימר הלא חומצי לבניית ציפורניים על ידי חברת OPI . הפריימר הראשון שמתייבש בפחות מ-20 שניות, אין לו ריח חריף ואינו מצריך יותר ממריחה אחת.
שנות ה 90 המאוחרות – אומני ההיפ הופ Missy Elliot מאמצים את קישוטי האיירברש האבסטרקטיים ואת הפיקסינג בציפורניים כמו גם שטרות דולר גזורים בתוך בניית האקריל השקופה. . Lil' Kim
1999 – לקים מתפוצצים מדמים זכוכית שבורה יוצאים לעולם על ידי חברת הלקים CoverGirl.
2003 – OPI מוציאה לשוק לק לכלבים , כן. קראת נכון. לק לכלבים Pawlish.
2006 –OPI יוצאת עם פורמולת לקים 3-Free ללא פורמלין ללא DBP וללא טולון.
2007- ביונסה Beyonce מופיעה לטקס פרסי המוזיקה של אמריקה עם ציפוי ציפורניים בצבע זהב של חברת מינקס Minxובפרסומת ללואי ויטון היא מצטלמת עם אבני סברוסקי.
מרץ 2011- סאלי הנסן מוציאה מדבקות המדמות לק כולל דוגמאות זברה, נמר, תחרה ועוד.
ספטמבר 2011 – תערוכת נייל ארט "Nailphilia" נפתחת בלונדון ב degreeart.com gallery
ינואר 2012 – בתצוגת האופנה של שאנל Chanel coutureהדוגמניות מוצגות עם דוגמאות גאומטריות במניקור שני צבעים. כל שנה מתעדכנת פלטת הצבעים וטרנדים מתחלפים מדי עונה ואף במקביל לטרנדים אחרים .
שנת 2014 – פטנט האינפיניט שיין סדרת הלק העמיד לעשרה ימים המבוסס לק רגיל ולא ג'ל, עם הסרה רגילה.
אילנה כסיף, מדריכה ראשית בנייל סטודיו ומנהלת סניף תל אביב
Image by Yana Miller from Pixabay