הקפדה גברית-אסתטית איננה כבר עניין יוצא דופן. ד"ר מרינה לנדאו, מרים קיסר, יפה לארי, שוקי זיקרי, ארז עיוואן, יוליה גל ולייה לין מתארים את התופעה אתי דרייפוס
גארת נף: באדיבות 'קלווין קליין'
כולנו כבר שמענו עליו, על הגבר החדש. יש לו אפילו שם: המטרוסקסואל. הוא גבר-גבר, אבל כבר לא מחוספס, ויש לו הרגלי טיפוח כמעט נשיים. האמנם? אחד מתוך שלושה גברים אמריקניים בערים הגדולות מעצב ומסדר גבות באופן קבוע. שניים מתוך השלושה דואגים להסיר שיער מיותר בפנים ובגוף. על פי הערכות, הגברים האמריקנים הוציאו כ-4 מיליארד דולר על טיפוח אישי בשנת 2009, מתוכם, שלושים אחוז במכוני ספא, הסרת שיער וקוסמטיקה.
יצאנו לבדוק האם בארצנו מדובר בעוד אגדה אורבנית, וששום דבר מהותי לא השתנה בתחום, להוציא קומץ בודד של גברים צעירים תל אביביים, או שאולי מדובר בתופעה ממשית, רחבת היקף שכבר יצאה מגבולות הטרנד?
המומחים שלנו הפעם הם:
ד"ר מרינה לנדאו מומחית לטיפולים אסתטיים, מרים קיסר קוסמטיקאית ותיקה, בעלת ומנהלת מכון ומדריכת קורסים, יפה לארי מנהלת מרכז רפואי קוסמטי 'יעלת חן', מעצב השיער שוקי זיקרי, ארז עיוואן, מנהל מתחם "מישל מרסייה" דיזנגוף, יוליה גל מנהלת רשת 'יוליה ספא אקספרס', ולייה לין טכנאית ציפורניים ותיקה, מורה ומבעלי חברת 'פינגרטריקס'.
גברים ותפיסת היופי
"בעוד שמושגי היופי אצל נשים מוגדרים היטב, מושגי היופי הגברי פחות ברורים", אומרת ד"ר לנדאו. "למשל, כולם יסכימו כי עור חלק הוא חלק בלתי נפרד מהופעה נשית מושכת, אבל האם גבר בן חמישים ללא קמטי הבעה בפנים ייראה מושך באותה מידה? תעשיית הקוסמטיקה והפרמצבטיקה משקיעה מיליונים לפיתוח תרופה נגד התקרחות גברית, בעוד שראש גברי מגולח למשעי נחשב לאטרקטיבי לא פחות.
בנוסף, שימוש בתכשירי טיפול נחשבה מאז ומעולם לנחלתן של נשים, ש"נשפטות" על פי המראה שלהן, בעוד שהגברים מוערכים לפי תכונות אופי, יכולת פרנסה ויכולת "פיזור המטען הגנטי", ופחות על פי המראה. כך ששימוש במוצרים "נשיים", כמו קרם לחות או אפילו דאודורנט יצר בעבר אסוציאציה מיידית עם הומוסקסואליות ונשיות.
"בשנים האחרונות נפרץ המחסום והגברים קיבלו לגיטימציה לטיפוח קוסמטי ורפואי כאחד. בהתחלה הגברים התחילו "לסחוב" בשקט את תכשירי הטיפוח של בנות זוגן, ואילו בחמש השנים האחרונות רוב חברות הקוסמטיקה פיתחו מוצרים המיועדים לטיפוח העור הגברי. הם משווקים באריזות "גבריות", ומקודמות על ידי דוגמנים סקסיים אך גבריים למדי, שכל צורתם אומרת- אני משתמש בקרם לחות, אך עדיין נראה גברי".
האם גברים אכן משתמשים יותר בתכשירי טיפוח לפנים?
מסתבר שעל השאלה הזו יש קונסנזוס. מרים קיסר, יפה לארי וד"ר לנדאו, בטוחות בכך. מרים ויפה מספרות שלמכון שלהן מגיעות נשים שהגברים שלהן "שותים" להן את מוצרי הטיפוח, הקרמים והמסיכות, והן צריכות לקנות הרבה יותר, או מבקשות מוצרים נפרדים לגבר.
האם יש הצדקה למוצרי טיפול נפרדים לגברים ולנשים?
"לדעתי כן", אומרת ד"ר לנדאו. "עור הגברים עבה יותר ועשיר יותר בסיבי קולגן. לעומת העור הנשי הוא פחות נוטה לסבול מיובש ולהתקמט".
מהם מימדי התופעה של הטיפול והטיפוח הגברי?
"אצל הצעירים כיום מדובר בשגרה ולא מדובר בתופעה יוצאת דופן", אומרת מרים קיסר. "מדובר בעיקר בצעירים שסובלים מבעיות עור, אקנה וזקוקים לניקוי. הם מגיעם לרוב כי רופא עור שלח, או האמא או האשה, תלוי בגיל.
הגיע אליי אפילו מוסכניק, שראה איך הטיפולים שאשתו עשתה במכון שיפרו את מראה העור שלה והוא מבקש חומרים שיקטינו את הנזק שגרמה לו החשיפה לשמש ולשמן. הוא כיום קונה חומרים יותר מאשתו.
בטיפולי אקנה לא ניתן לראות הבדל בין המינים. התחום הפופולארי ביותר אצל גברים הוא תחום הסרת השיער. אם בעבר רק שחקנים, אמנים או הומוסקסואלים היו מורידים שיער, כיום כל הגברים חשופים ורוצים.
גברים רוצים להסיר שיער מהאזניים ורוצים לדלל את השיער בחזה".
"הגברים לא מעוניינים להיות חלקים ממש, אלא לדלל", מסכימה גם יפה לארי. "יש כאלה שהשיער המחובר בגבה מפריע להם, או שיער באיזור מתחת לעין, שלא ניתן לגלח. יש כאלה שמסירים בלייזר. יש הרבה נשים נשואות ששולחות את הבעלים לטיפול כי האמבטיה מלאה שיער, והמיטה בבוקר מלאה שיער. מדובר בתופעה לגיטימית ונדרשת אפילו במגזר החרדי".
ליפה יש ניסיון רב במגזר החרדי בירושלים ויש לה הארות מרתקות על הרגלי הטיפוח של הגברים החרדים:
"הקהל החרדי הוא קהל מאוד שונה בתפיסת עולמו, ויחד עם זה בעל מודעות גדולה לחיצוניות ולמראה. בחורים לפני שידוכים רוצים לנקות את הפצעים שלהם, רוצים להסיר שיער מיותר. הם באים, אבל נכנסים דרך כניסה פרטית שמיועדת עבורם. חלקם לוקחים את מוצרי הטיפוח דרך הנשים שלהן, חלקם באים כדי שאני אוכל להסתכל ולאבחן את מצבם אבל עומדים בחוץ ולא נכנסים למכון פנימה. מדובר לפעמים בחסידים ממש מחצרות מאוד סגורות. אמא שהבן שלה לומד בישיבה ויש לו אקנה, מצלמת אותו ומביאה לי את התמונה כדי שאני אוכל להתאים לו מוצרים.
גברים וטיפולים אסתטיים
ד"ר לנדאו, מה היקף הטיפולים האסתטיים בגברים?
טיפולים אלה הופכים יותר ויותר פופולאריים. בעוד שגברים מהווים בארצות הברית כעשרה אחוז מצרכני הכירורגיה הפלסטית, מספרם עולה ב-15% לשנה (בנשים רק ב-1%). הניתוחים הכי פופולאריים בקרב גברים בארה"ב הם שאיבת שומן, ניתוחי עפעפיים, ניתוח אף, ניתוח להקטנת שדיים (במקרים של גניקומסטיה- הגדלת שדיים) והשתלת שיער. לגבי טיפולי יופי לא כירורגיים ב-2007 15% מהזרקות בוטוקס ו-20% מהטיפולים להורדת שיער מבוצעים בגברים.
מניסיוני, הגברים באים למרפאות אסתטיות בשל במספר נסיבות:
1. גברים העובדים בסביבה צעירה ותחרותית ומראה צעיר ורענן הוא הכרחי לשרוד את התחרות ולזכות בתפקידים שדורשים דינאמיות או תפקידים שבהם המראה החיצוני הוא חלק מהתפקיד.
2. גברים ש"מובאים" למרפאה על ידי נשותיהם שרוצות לשדרג את מראה "האיש שלידם", במיוחד בזיווגים שקיים בהם פער גילים משמעותי בין הגבר לאישה.
3. האוכלוסיה ההומוסקסואלית, שמאז ומעולם הייתה יותר מודעת ופתוחה לטיפוח המראה החיצוני.
בקבוצת הגיל 40 ו-50 זריקות של חומרים למילוי קמטים ובוטוקס הם הטיפולים הנדרשים.
הזרקת בוטוקס אצל גברים דורשת מיומנות מיוחדת- הצלחת הטיפול נמדדת בדרך כל על ידי מציאת שביל הזהב בין שיפור הקמטים אך השארת קמטוטים המאפשרים עדין מראה גברי ומעט "מחוספס" של העור. בנוסף, לגברים גבות נמוכות ואופקיות בעוד שאצל הנשים הגבות קשתיות יותר. היות והזרקת בוטוקס לאזור בין הגבות יכולה באופן זמני לשנות את צורתן, חשוב להימנע מליצור גבות נשיות לגבר.
דבר נוסף היא נטייה של הגבות הגבריות לצנוח עם הגיל. בשל כך לא מעט גברים משתמשים בשרירי המצח על מנת לשמור על גבות גבוהות, דבר שיוצר קמטי מצח בולטים. חשוב לאבחן את התופעה לפני הטיפול בבוטוקס ולא להזריק במקרים אלה לקמטי מצח, דבר העלול לגרום לצניחת הגבות.
בשימוש בחומרי מילוי יש לזכור כי העור הגברי כבד יותר וצריך בשל כך לבחור בחומרים מתאימים. בדרך כלל הגברים רוצים שפר את הקמט בין זויות האף לפה, אשר מופיע אצלם בגיל צעיר יחסית כי העור הגברי כבד יותר ונוטה ליפול יותר מאשר להתקמט. גם כאן צריך לזכור כי המטרות האסטטיות הן שונות ולשאוף לשיפור ולא מחיקה של הקמט. כדאי לעשות זאת באופן הדרגתי ולא בפעם אחת.
האם יש הבדלים בין מטופלים גברים למטופלות נשים?
כשמטפלים בגברים צריך לקחת בחשבון כי ככלל הם רגישים יותר לכאב ויש לתת להם אילחוש טוב. מניסיוני הגברים הם פציינטים טובים, כי אחרי הטיפול הם לא בוחנים את הפנים שלהם במראה מגדילה בחיפוש אחר פגמים שטרם תוקנו, כפי שעושות חלק מהנשים.
גברים ותחום השיער
בתחום השיער בהחלט מורגשת מגמה גוברת של גברים מודעים יותר, מחוברים יותר לאופנה.
"בשש השנים האחרונות יש מודעות מאוד גדולה בקרב הגברים לאופנה ואסתטיקה" מתאר ארז עיוואן. "לגברים יש היום דרישות מדויקות לתספורות או עיצובים שהם רואים סביבם, החל מצילומי אופנה ועד שחקני כדורגל. הם מחפשים מראה שמוצא חן בעיניהם במיוחד וכזה שהם מרגישים שיהלום אותם או את הדמות שהם רוצים לשדר. זהו הבדל גדול משנים קודמות. בשנות ה-80 וה-90 גברים היו מאוד מרובעים בתספורות שלהם. לכל בני הנוער הייתה תספורת אחידה- הקערה, הפטרייה, או המארינס. לגברים הבוגרים היו כמה תספורות בודדות ושמרניות במיוחד. היום זה כבר לא המקרה. הגברים פורצים כעת גם לתחום העיצוב המוקפד, התספורות השונות, הגוונים והצביעה – והפעם לא רק בשביל להסתיר שיער לבן. אלא כדי להוסיף עניין ומשיכה לשיער.
"הגברים שמגיעים אלינו הם בגילאי עשרים שלושים, לא תיכוניסטים אבל מאוד מחוברים לאופנה. אלו לא בהכרח אנשים שעוסקים במקצועות האופנה אבל רואים את המודעות שלהם בלבוש המוקפד וגם באסתטיקה האישית כמו מריטת גבות וטיפוח עור הפנים.
"הנוער הצעיר בגילאי העשרה מתעניינים גם בהחלקות יפניות. הם קונים מגהצים קרמים ועושים החלקות בבית, מבקשים צביעה לשחור סיני ובכלל מנסים והרפתקנים מאוד. אני מניח שהם מושפעים מאוד מ-MTV, מוסיקאים ושחקנים בולטים. הם יודעים לדרוש בצורה מדויקת את מה שהם רוצים והנוער מאוד מיודע, קורא הרבה באינטרנט ומכיר את הטיפולים והחומרים.
"גם מבחינת העיסוק במקצוע עיצוב השיער עצמו – על אף שכבר עשרים שנה גברים מובילים את התחום אנחנו ממשיכים לראות הרבה גברים צעירים ומעודכנים שמתעניינים במקצוע ובאים ללמוד אותו אצלנו בקולג'. המקצוע הזה דורש הרבה מאמץ נפשי ופיזי והרבה שעות מחוץ לבית".
מהי תדירות ביקורי הגברים במספרה?
גבר מגיע למספרה בדרך כלל אחת לחודש. גברים יותר מעודכנים מגיעים אפילו אחת לשבועיים. זה בא לידי ביטוי במינוי שהם עושים לתספורות קבועות. היחסים שלנו המעצבים עם הלקוחות הגבריים דומים מאוד ליחסים עם הלקוחות הנשיות – גם הם מחפשים מישהו אמין שאפשר לסמוך עליו ובכל מקרה במקצוע אנחנו מתחברים לכל לקוח. רוב הגברים שמגיעים פתוחים לשינויים ולשמוע רעיונות חדשים, הם סומכים עלינו שאנחנו מחוברים למה שעכשווי היום ורוצים את החיבור הזה.
מהם החומרים שמתאימים לגברים?
הלהיט של השנה האחרונה הוא סוגי החימר למיניהם, זה חומר שמעצב את השיער במראה מאוד מעושן ולא מבריק, המעניק תחושה טבעית. יש ג'לים שלא מקשים את השיער ונותנים טיפה יותר ברק והם גם מאוד פופולאריים אצל גברים. גברים עם שיער ארוך יותר משתמשים בקרם לחות להוריד את הנפח. בשיער קצר יש יותר צורך לעצב עם הג'לים.
איזה טיפים יש לך לעבודה עם גברים?
כמו עם כל לקוח- חשוב מאוד להקשיב ללקוח. ברגע שתצליח לעשות לו שינוי רצוי תוכל לרכוש את אמונו . צריך לחוות את החוויה ביחד עם הלקוח ואם יבקש משהו שלא נכון לו צריך לעזור ולכוון אותו.
לגברים עם שיער דליל צריך להשתדל שלא לשים חומרים דביקים בשיער כי זה מבליט את הדלילות. תספורות קצרות לגבר עם שיער דליל יעזרו לטשטש את הדלילות.
"הגבר החדש", מסביר את עמדתו שוקי זיקרי, "מטפח את עצמו לא פחות מהאישה ובמקרים מסוימים אפילו יותר. הרגלי הטיפוח של הגבר של היום כוללים החל משיער מטופח שמתבטא בצבע, גוונים, סלסול או החלקה דרך טיפולי לייזר להסרת שיער, טיפולים קוסמטיים וערנות למוצרים בהם הוא משתמש כמו סוג השמפו. ההתייחסות כולה לנושא הטיפוח הגברי היא כיום שונה מאוד. גבר שמטפח את עצמו הוא לא פחות גבר מבעבר. הימים בהם הגבר היה מסתפר אצל אותו הספר השכונתי חלפו וגם הגבר של היום, שעדיין מגיע ממקום של שמרנות, משקיע בטיפוח יותר מבעבר.
"הגבר של היום ערני לתזונה שלו, למראה שלו, לכושר הגופני שלו, למה שאומרים עליו, כל התפיסה השתנתה לגמרי. תמיד טענו שהאישה מטפחת את עצמה בשביל הגבר, האמת היא שכולנו עושים זאת בשביל עצמנו אבל בעיקר בשביל המין השני וכך קרה שגם הגבר שינה את הרגלי הטיפוח שלו בעקבות האישה.
" אין ספק שהאישה היא אשר שינתה את ההתייחסות של הגבר לעצמו ולסביבה. האישה היא המקור העיקרי לשינוי זה בגלל המקום אליו הגיעה בחברה והודות להישגים שלה בתחומים רבים. באמצעותה התהליך נהיה לגיטימי ומחייב את הסביבה להשתנות בהתאם לאווירה שהיא יוצרת בסביבתה".
גברים ותחום הציפורניים
יד גברית אחרי טיפול. לייה לין
יוליה גל מדווחת על עלייה חדה במספר אנשי העסקים המבקרים בסניפים וצורכים טיפוח אישי באופן גלוי ובהנאה.
הטרנדים החמים כוללים: עיצוב גבות הוליוודי – "הרמת עפעפיים" באמצעות עיצוב מחודש של הגבה, טיפולי אנטי אייג'ינג לפנים, ניקוי נקבוביות והוצאת "שחורים", מניקור עסקי הכולל גזירה, ניקוי, שיוף והברקה, פדיקור וטיפול אינטנסיבי בכף הרגל הגברית, אשר סובלת בדרך כלל מעור קשה ומחוספס.
מסקר שנערך בקרב הלקוחות הגברים של הרשת, עולה כי 62% מהגברים ניסו לטפל בגבות שלהם בבית. 85% מתוכם לא היו מרוצים מהתוצאה והגיעו לתקן אותה במכון מקצועי.
47% מהנשאלים, הסירו שיער מהגוף בתקופה כזו או אחרת של חייהם, רובם באזור החזה, הגב והמפשעות.
82% מהמשתתפים בסקר, עושים מניקור או פדיקור לפחות פעם בשנה. 53% לפחות פעם בחצי שנה.
78% מקרב המבקרים הגברים ברשת, אמרו כי אין להם בעיה לחשוף את הרגלי הטיפוח שלהם וכי נעים להגיע למקום מעורב שבו נשים וגברים יכולים להכיר ולפתח מערכות יחסים.
56% הכריזו כי הם מוכנים לערוך פגישה עסקית עם קולגה בספא.
גם לייה לין כמו זיקרי מסכימה שנשים אחראיות לשינוי:
"לדעתי, אנו הנשים מחוללות שינויים אלו, אמנם לאורך זמן ולאט אך מאד בטוח. במסגרת מקצועי, טכנאית ציפורניים מזה כמעט שלושים שנים, ראיתי נכונות ושינויים בהתיחסות הגבר למראה ידיו. מניקור הוא כבר לא טיפול השמור לנו הנשים, גברים דואגים שידיהם תראנה מטופחות ונקיות. מנהג זה כבר קיים לפחות שני עשורים, הולך ומתעצם עם השנים. גם הגברים הכוססים ציפורניהם וש"חטפו" הערות מנשים לקחו על עצמם לעשות מעשה. במהלך שנות עבודתי טיפלתי במספר לא מבוטל של גברים שרצו לשפר מראה ידיהם. כמובן שהמראה הסופי היה הכי טבעי שיכול להיות, בלי ברק ואורך קצר שלא יעבור את קצה האצבע. פדיקור זה טיפול מאוד מאוד מקובל אצל גברים. מקובלות זו, לא תמיד נבעה מהרצון להיות אסתטי, כמו מהכורח בטיפול במצבים "רפואיים", צפורניים חודרניות, עקבים סדוקים, יבלות ואפילו פטריה. כמובן שברוב המקרים היתה זו האישה שדחפה, אך ההענות כאן היתה קלה יותר. כל הטיפולים הנמנים לעיל צריכים להעשות במסגרת מסויימת. אם המטפלת עובדת בביתה, לבדה, לא נוצרת כל בעיה בנושא של "להיראות". אם הטיפול צריך להעשות במסגרת מספרה, הרי שזה מאד תלוי בתפיסה של המטופל ובמיקומה של המטפלת ועד כמה פרטיות יש לה לביצוע עבודתה. כמובן שיש תמיד את זה שאין לו בעיה של בטחון עצמי ולא מרגיש נבוך, ולהיפך, גאה בעצמו ובהתנהלותו".
האם העבודה עם גברים שונה מהעבודה עם נשים בתחום?
"לעבוד עם גברים יכול להיות קל יותר מלעבוד עם נשים ומספק דיו. כמובן שנחסכת מאיתנו עבודת התאמת צבע הלק אם זה לצפורני הידיים או הבהונות. כשבפני עצמו זה חיסכון בזמן, אך אין זה אומר שעלינו לשנות את מחיר השרות, משום שכף היד או הרגל של הגבר גדולה יותר ודורשת לעיתים תשומת לב שונה.
"חשוב שאנו כנשים הנותנות שרות זה נשדר מקצועיות לעילה ולעילה ולהמנע מכל אפשרות למתן פרוש "אחר" בהתנהגותנו או דיבורנו. למיטב ידיעתי, היום בארצות הברית יש מכונים יעודיים לגברים בלבד, מבחינתנו כאן בישראל, עדיין לא שמעתי, אך אין זה אומר שזה לא מתאים. לדעתי, להוסיף מתן שרות כזה יכול לפתח את הפאן העיסקי במכון ולתרום להכנסה הכללית. יכול להיות שעל מנת לתת שרות שכזה יהיה צורך למדר אגף בתוך מרחב העבודה על מנת לאפשר פרטיות למקבל השרות. מנסיוני הרי שאנו הנשים זקוקות יותר לפרטיות בטיפול פדיקור מהגברים".
אם כן, כל בעלי המקצוע שהתראיינו לצורך הכתבה מסכימים שאכן מדובר בתופעה שצוברת תאוצה לאורך השנים האחרונות. קהל היעד משתנה והופך מבוגר יותר, הגברים כבר לא מתביישים בעובדת היותם מטופלים אלא להיפך, הם חולקים את מודעות הטיפוח שלהם עם הנשים, שהן אלו שבעצם אחראיות ללגיטימציה שהתופעה קיבלה, מאחר וגבר מטופח יכול לטעון שהוא עושה את זה בשביל אשתו, והוא כאן בכלל בגללה.
נשים, כמעט כמו גברים בעבר, רוצות "להשוויץ" בגבר שלהן, ולא מוכנות, בניגוד לעבר, לקבל הזנחה כחלק מתדמית הגבר המחוספס שלא מרשה לעצמו להיות "נשי" ולכן הוא לא מטפח את עצמו. כמובן שגם העובדה שהטרנד התחיל אצל סלבריטיאים ומובילי דעת קהל נתנה לגיטימציה לעניין, וכנראה שתפיסת הגבר בחברה שלנו השתנתה באופן כזה שנתנה מקום לטיפוח גברי.
תהיה הסיבה אשר תהיה, כל בעל מקצוע בתחום צריך להתאים את עצמו למציאות המשתנה, וכדאי אפילו ליצור נישה נפרדת שמתמקצעת בטיפול בגברים מתוך הכרת המאפיינים המיוחדים לגבר, ועל ידי כך להרחיב את הפעילות העסקית ולהגדיל את ההכנסות. מתן שירותים נילווים במכון, כמו חיבור לרשת האינטרנט והרחבת שעות הפעילות, יוכלו להקל על גברים קרייריסטיים להגיע מבלי להרגיש שמדובר בבזבוז זמן. מה שבטוח הוא שמהמגמה הזו כולם יוצאים נשכרים.