אחת ההתמודדויות המורכבות בגיל המעבר, היא לא אחרת מירידה במצב הרוח. בשנים האחרונות הפך נושא המנפאוזה, לקדמת במת המחקרים הרפואיים, המודעות בתקשורת וכמו פטריות אחרי הגשם, נחשפות לא מעט השלכות של גיל המעבר על אורח חיי נשים הנמצאות בשלב הזה. מדובר באחד הנושאים הכי לא מזוהים עם הגיל הזה – ירידה במצב הרוח ואף דיכאון.
| ד"ר פאני בר לוי |
שנים רבות ספג תחום גיל המעבר התעלמות ומחסור בידע וטיפולים, כמו רוב הרפואה העוסקת בבריאות גוף האישה שכן מחקרים העידו וממשיכים להעיד כי הסממנים להפרעה בריאותית כלשהי בגבר שונים במהותם לחלוטין מסממנים המופיעים אצל אישה, החל מסימני הזיהוי לתקפי לב ואירועים מוחיים בין גברים לנשים ועד מדע חדשני שאמור להיות פורץ דרך בכל הנוגע רק לנשים, כמו בעיות באיבריהן הנקביים – הוואגינה והשדיים – ועד גיל המעבר עצמו שברובו מתייחס לנשים כמעט בלבד.
כיום ב-2024, גיל המעבר ניצב תחת אור הזרקורים של הממסד הרפואי, של החברות הפרטיות, בתעשיית הקולנוע, בחיים בתקשורת ובכלל.
גיל המעבר
"את גיל המעבר התחלתי לחוות לראשונה ממש בחגיגות יום הולדתי ה-47", מספרת לי ע' ממרכז הארץ. "אז עוד הייתי בכירה בארגון מאוד גדול ומוכר, ובעקבות שינוי במבנה הארגוני שחשתי שהוא לא לטובתי, התגברה אצלי תחושת עצב, אבל באופן שלא הכרתי בעבר, שלא לומר אולי לא פרופורציונאלי כל-כך, בדיעבד. באופן די ישיר וצמוד לאירועים האלה סבלתי מחוסר שינה וחוסר מיקוד מאוד משמעותיים בהלך חיי, הרגשתי שאני מאבדת את החוסן הנפשי המנטלי והפיזי שלי, ומה שזרק אותי להתחיל סדרת בדיקות מקיפה הייתה עובדה שהייתי מגיבה בבכי לכל אירוע, קטן כגדול, פשוט לא שלטתי בהתמודדות שלי עם אירועים והייתה בי מן עצבות כללית וחוסר איזון."
תקופת פריחה
דווקא הגיל הזה, שמהווה כיום פרק זמן כה משמעותי וארוך בחיי האישה, מתחיל לקבל הכרה כ"הגיל הראשון". אני רואה בגילאים הללו את תקופת הפריחה והלבלוב של נשים, גיל שבו אישה יכולה לבחור איך לשפר את החיים שלה, ולדבר באופן גלוי על ההתמודדויות, התופעות וההשלכות. גיל המנופאוזה הוא התקופה השלישית בחיי האישה, לאחר תקופת הילדות והפריון.
אם במשך שנים, נשים התביישו לשתף וסבלו את חוסר הנוחות הכללי, הרי שכיום נשים לא מוכנות לקבל את הירידה באיכות החיים כבר בגיל צעיר, והן רוצות להרגיש צעירות ורלוונטיות.
מנופאוזה היא בעלת השפעות והשלכות ישירות על הווגינה ותפקודה, בשל הפסקת הווסת, והירידה בהורמונים הנשיים, פרוגסטרון ואסטרוגן ביניהן מצב הרוח הכללי של נשים, שינוי התנהגותי חברתי ומעין מלנכוליה שאופפת אותן בשל חוסר האיזון ההורמונלי.
תסמיני גיל המעבר
אני מטפלת כבר למעלה משלושה עשורים, בתופעות הפופולאריות ביותר וגם אלו שלא, עבור נשים שחוות תסמיני גיל המעבר. יובש נרתיקי הגורם דלקות כרוניות, בריחת שתן ורפיון רצפת אגן, אי נוחות במהלך קיום יחסי מין הנובע מעשרות סיבות, ביניהן שינוי בריריות הנרתיק או בהתרחבותו, ואפילו בהיבטים האסתטיים יותר, כמו פיגמנטציה וכהות באזור הוואגינה, לצד קמטוטים ושפתיים מדובללות.
לצד שינויים הורמונליים תהומיים, קיימים גם שינויים פיזיים באמצע החיים המוקדמים של נשים, והן מכורח האינרציה והחיים צריכות להסתגל, להמשיך קדימה הן בחיי האימהות הקריירה או הזוגיות. על כל אלו ישנו ברוב הפעמים מחיר נפשי גם. ועל כן, רוב ההשלכות על המצב הרגשי, על הבטחון העצמי, ולבסוף גם על תחושת האינטימיות הזוגית – ייפתרו כך או אחרת באיזון הורמונלי בכל מיני אופנים, הן בנטילה פומית, הן בפלט הורמונלי המוחדר אל הגוף ומראה אותותיו, ומעקב קפדני אחרי השינויים הרבים שתחווה האישה החל מרגע האבחון והפיתרון.
גם פתרונות בהיבט האסתטי הניתנים לטיפול באמצעות מכשור לייזר או גלי רדיו אשר מאפשרים שיקום וחידוש הרקמות ברמה הפיזית, אך התיקון והתוצאות אליהן מגיעות נשים שבחרו לטפל, מורמות ומשקמות את מצב הרוח שלהן כיוון שחל שינוי אטומי באורח החיים שלהן, בחיי המין שלהן, בדימוי הנשי ששלהן ואכן לצד חוסר איזון הורמונלי קורה משהו אחר והוא שחרור השרוטונין בגוף.
חשוב להבין כי בשנים האחרונות חל גידול עצום בפניה של נשים לניתוח לביופלסטי, הניתוח המסורתי לעיצוב שפתי הפות, מה שמסביר ומוכיח כיום את התנועה החופשית והביטוי האותנטי של נושא שלא דובר ולא תוקשר באופן הזה מעולם, כך מתגשמת השאיפה של נשים להנות ממראה אסתטי ואיבר מתפקד נפלא ובאמצעותו לחוות וולנס נשי, ללא קשר לגיל הכרונולוגי.
ד"ר פאני בר לוי, מומחית לרפואת נשים וטיפולים וגינליים
אילוסטרציה: Freepik