הדאודורנט הנו מוצר חובה לשימוש בחום הקיץ הלח והיוקד של ארצנו. כל מה שצריך לדעת על התכשיר האסתטי
| קארין דנסקי |
כשחם רובינו נוטים להזיע והצורך בנטרול רמות הזיעה וריחה הלא נעים דורש שימוש קבוע בתכשיר המתקרא דאודורנט או "אל-ריח" בעברית.
בעולמנו המודרני המתמיד להתנהל יותר ויותר בסגנון המתקרא "אופן ספייס" במקומות העבודה ובכלל, יש צורך לחשב מסלול מחדש. יותר ויותר אנשים עובדים בצוותים ובאים במגע אחד עם השני, ובהתאם השימוש בדאודורנט הופך למשימה הכרחית בפק"ל היומי תרתי משמע. זה אינו סוד שריחות נעימים מקרבים ומעצימים את הרצון בקשר בינאישי וכוחם בהעצמת האווירה, במיוחד כשמדובר בתחבורה ציבורית ובסביבת העבודה באזורים פתוחים כמו בבנקים, חברות הייטק, משרדי אדריכלים, מכוני כושר ומשרדי מכירות.
אלה באים עם תו תקן ברור האומר "נו מור ריח זיעה!", עד כדי להיות או לחדול.
מפיצים ריח בחנויות
גם עולם השיווק למד להכיר בכוחו של הריח הנעים והוא עושה בו שימוש אגרסיבי נטול הנחות, עד כדי כך שבשנים האחרונות יותר ויותר חנויות ובתי עסק מצוידים במפיצי ריחות ממכרים הידועים גם כבעלי השפעה על עצם תפיסת המותג, החל מרשתות המזון הגדולות, שכבר הפנימו מזמן את הערך המוסף לתופעה של ריחות משכרים ומפתים שקשה לעמוד בפניהם ועלה בחנויות הספורט אשר מבושמות בניחוח בושם ממריץ ואנרגטי. התוצאה היא שרובנו נמשכים כמו במגנט לפינת המאפים או העוף בגריל המתגלגל לו בנונשלנטיות על הגריל בחנות, או נמשכים לעבר מדפי נעלי הספורט ותמיד מצליחים להרוס, גם לאמיצים שבינינו, את העמידה בפיתוי וההתנהלות הספרטנית של הדיאטה או התקציב.
לזיעה יש כוח, וכמו שאומרים למטבע שני צדדים. אין עוררין על כך שלחיות ולתפקד תחת מתקפת זיעה זו צרה צרורה, ולא בכדי מתנהלת סביב הזיעה תעשייה שלמה עם הקביעה שהמפתח ליום מוצלח ובטוח – תחילתו בדאודורנט. הסטטיסטיקה אכן מדברת בעד עצמה: בקרב מחצית האוכלוסייה הבוגרת מתרחש תהליך של הזעת יתר כתוצאה ממצבי לחץ קיומי, מנהל הבנק הלוחץ, ראיונות עבודה מלחיצים ותחרותיים, אורח חיים תזזיתי, דייטים, מצב בריאותי, מזג האוויר הקיצי ועוד. מדובר אגב בתופעה שמתרחשת בקרב גברים ונשים כאחד.
למה זיעה?
מהי זיעה? זיעה נחשבת לתופעה טבעית עם תפקוד כפול: סילוק הפסולת המטאבולית מהגוף ושמירה על טמפרטורת גוף קבועה. לזיעה לכשעצמה אין ריח. ריחה הרע נוצר ונובע מפעילות של החיידקים הנמצאים על פני העור ומפרקים את מרכיבי הזיעה.
מתי מומלץ להתחיל שימוש בדאודורנט? שימוש מושכל בדאודורנט מומלץ ברגע שמזיעים, בעיקר כשמדובר מתחת לבית השחי. זה יכול להתרחש מייד עם הופעת סימני גיל ההתבגרות, לרוב בעקבות תהליכים הורמונאליים, או לכאלה שכבר בגיל מוקדם ביותר עסוקים בפעילות ספורטיבית מאומצת.
כיצד משתמשים ובאיזו תדירות? דאודורנט שמים רק על גוף נקי לאחר רחצה. באשר לתדירות זה עניין אישי הכרוך באורח חיים, רמת הפעילות הגופנית, סוגי תזונה הידועים כמגבירי זיעה, שינויים הורמונאליים ואפילו סוגי בדי הבגדים שבכוחם להגביר את רמות ההזעה.
בחירה מושכלת
1. בשוק קיימים סוגים שונים של דאודורנטים, כשבצמרת מככב זה המוגדר אנטי-פרספירנט. זהו בעצם סוג של נוגד זיעה המכיל מלחי אלומיניום שתפקידם כיווץ בלוטות הזיעה בסוג של חסימה ובכך בעצם נוצרת הקטנת כמות הזיעה. סוג זה של דאודורנט אינו מומלץ לכלל האוכלוסייה, במיוחד לאלה בעלי רגישות יתר וחברות מובילות הן ליידי סטיק, דאב ורקסונה.
2. דאודורנטים ריחניים וממסכים מסתירים את ריחות הזיעה באמצעות בישום. ביניהם ניתן למצוא את קרליין ואת דאב בניחוח טאלק נעים ועוד. אגב, ידוע שדאודורנטים המיועדים לגברים בשונה מנשים מכילים חומרים פעילים בריכוזים גבוהים יותר דוגמת אלה מבית ג'ילט, אקס ובלאק-נייט.
3. בשוק קיימים גם מונעי זיעה דוגמת דאודורנטים מבית חלאבין נטולי אלכוהול ואלומיניום המתבססים על רכיבים טבעיים עם הבטחה לטווח הגנה עד 48 שעות ויש הטוענים אף ליותר. סוד פעילותו טמון בכספת כמעט כמו נוסחת משקה הקוקה-קולה.
דאודורנטים מופיעים בווריאציות שונות: רולאון (גולה) המכיל נוזל, סטיק חומר מוצק וספריי. קיימים דאודורנטים מסוג הממסכים בניחוחות בישום כמו הבושם שאנו משתמשות בו. את השילוב הזה לעניות דעתי לא הייתי ממליצה כי ריחם נספג בבגדים ומעוררים בסופו של יום ריחות לא נעימים, ולא לזאת התכוון הדאודורנט.
לפני פיזור, אין עוררין שבחברה מודרנית והישגית הדאודורנט נחשב לתכשיר חובה בארסנל הטיפוח היומי, בעיקר כשהבנו מהפתיח שריחות נעימים משדרים לא רק ביטחון עצמי, אלא גם מהווים כלי לקידום השאיפות האישיות ולהשגת מטרות. המגוון המוצע בשוק הינו עצום וכל מה שצריך הוא לאתר ולמצוא את האחד והמיוחד בעל הנוסחה התואמת לנו באופן אישי.
שיהיה קיץ נטול זיעה, קאפיש?
קארין דנסקי היא עיתונאית, סטייליסטית ויועצת יופי
אילוסטרציה stockunlimited