כשאנחנו אומרים על מישהי ש"יש לה עור של פיל" – אנחנו מתכוונים שהיא חזקה נפשית ולא נפגעת בקלות.
אך מה קורה שהעור האמיתי שלנו כבר לא אי-אי-אי? כתבה ראשונה בסדרה.
שולי רודריג
ובכן, במדינה "מאושרת" כמו שלנו, אפשר למנות ולמנות, ולא לסיים את הגורמים והסבות לשערות לבנות לקמטים ולמחלות. צרות יש כמעט לכולנו, והשקים מלאים יותר מזה של השכן, ונא לא להתחלף… אבל, מהו "התורם" הידוע והעיקרי לקמטים, שאינם במקומם הנכון, וכיצד אפשר בכל זאת למנוע ולהימנע ממטרד זה?
ובכן, קשה למצוא אישה ששמחה "להזדקן". הגיל הכרונולוגי אמנם אינו פוסח על אף אחת מאתנו, וזאת למרות שלעיתים ישנן החוגגות את מספר "ישנוניותיה" במשך 10 שנים, כשההפרש בינה לבין בנותיה מתכווץ ל-5 שנים… אבל, ישנן סיבות תהליכים וגורמים אנושיים, שאם נמנע מחלקן לפחות, נוכל לתרום לעורנו להראות טוב יותר, צעיר למדי ובריא.
הסיבות העיקריות למצב העור
הסיבות המוכרות לרובנו.
* חשיפה לשמש – בצורה מוגזמת ואופנתית.
* עישון – פסיבי או אקטיבי. השונה והדומה, רעלים סביבתיים, עשן, פיח, סביבה "טבעית" שאינה טבעית.
* לחץ-סטרס – כשהשאלה המוזיקלית מהדהדת תמיד לאוזניים הערלות "למה לך לקחת ללב?" …אשרי המאמין.
* חוסר שינה – או חסך של תנאים נכונים לשינה מספקת ושינה בריאה.
* תפריט תזונתי – דל, דיאטטי, או בלתי מאוזן ושאינו מובן. ותלוי בטרנדים אופנתיים ובעייתיים כמו: סוגי דיאטות ביזאריות המגובות בשמות מפוצצי אנרגיה שלילית וסלבריטאים "המעושרים" בצ'ופרים פרסומיים. הם לא משמינים. אנחנו כן.
* רדיקלים חופשיים – מונח , הכרוך בהבנת האוזון, התחממות האטמוספירה ושאר נזקים אקולוגיים הנגרמים בחלקם באשמתנו.
* שינויים הורמונאליים – הזמן והגנטיקה, עושים בעור שמות, ופה לא תמיד יש מה לעשות. הדעות עדיין חלוקות. אבל עד, שהרפואה והמדע יגיעו להחלטה נחרצת, לא יהיה מנוס מפרוצדורות משלימות כאלו ואחרות. תרופות מסוימות, שתיית מים בלתי מספקת, ועדיין, אין סוף לכל אותם הגורמים המאיצים את הסיבות להזדקנות העורית.
ובכן, כיצד נוכל לשמר או לדחות את נראות אותם הסימפטומים ולהחזיר עטרה ליושנה? להשיב לעור את מה שאבד לו במהלך "ההתבגרות"/העורית.
העתיד הנשקף לקשישי עור
כדי להבין את משמעות "ההזדקנות" – יש להכיר היטיב את תפקיד העור הרכבו ומבנהו.
"העור בו אני חי"- סיפור נקמה היסטורי, בו "הטובעים" בדבר משפצים נראות עור-פנים עד לאובדן הזהות הראשונית. אבל, הטבע תמיד ינצח את האדם, שרוצה לשנותו.
אבל, האם זו באמת המטרה שלנו כנשים, להיכנס למכבש ויזואלי דומה ולהשתגע, באמצעות כל סוג ההנדסה "ותעלולים ויזואליים", כמו לשתק קמטים, לשנות מבע של עיניים, להריח, למתוח, להדק ולנפח?
ובכן, לפני כל החלטה בלתי הפיכה, ישנן כמה הבחנות והבדלות לסוגי ההתבגרות העורית.
ההתבגרות הביולוגית, תלות תעודת הזהות ומועד נכון של צאתנו לעור העולם. וההזדקנות "ההרסנית" תלות אורך חיים "כסחני", בו החשיפה לשמש גורמת לכ-80% מתורמי הזקנה הבטוחה.
העור, הוא מעטפת רגיזה הנחלקת לשלוש שכבות עיקריות ותת שכבות משניות:
האפידרמיס, המכסה את שטחו החיצוני של העור, כשתפקידו העיקרי הוא ככסות הגנתית לשכבות העמוקות יותר ומעטה כמעט אטום לחדירות דו כיוונית.
הדרמיס, המהווה את חיבורי הסיבים השונים, קולגן ואלסטין המהווים יחד כ-80% מגמישות העור וחוזקו. שכבה חשובה זו, מתחלקת לחלק עליון הנקרא פפילרי וחלק תחתון הנקרא רטיקולרי. נמצא בהם: כלי- דם ועצבים המעבירים לנו את אותות הקור והחום, גירויי הכאב, המגע והלחץ, זקיקי שיער, תאים פיברובלסטיים, החשובים מעצם היותם יצרני סיבי האלסטין הקולגן והפרוטאוגליקנים.
ואחרון חביב, ההיפודרמיס, החביב, העשויה מרקמת חיבור רופפת ורקמת שומן תלות "תחזוקת הלסת" ועבודתה השוטפת . תפקידה של רקמה זו, לספק תמיכה מובנית, רפידה והגנה לרקמות האחרות. מה שנקרא "נחיתה רכה וחביבה". עם הגיל הטבעי, חלה התמעטות וירידה תלולה בייצור הקולגן, אותו חלבון האחראי על מיצוק העור חוזקו וקשיחותו. תוצאה= קמטים. המבנים כמו בניין רב קומות ניזוקים וקורסים.
האלסטין אשר אחראי לגמישות העור ויתרונו במתיחותו וביכולת הרקמות לחזור לצורתן המקורית פועל "כגומייה" בתוך העור וסיביו מתבלים ונשחקים, בעיקר "בזכות" אותה שמש ישראלית נחשקת.
התוצאה: קמטים ורפיון העור. השומן התת עורי היפה והתפוחי בצעירותו, מתמעט, בתהליך של ניוון אטרופי – ועם היחלשות השרירים, התת-עוריים. המבנה התפוחי נראה גרום יותר והעור נצפה כנוזלי " וכמעיין המתבגר".
כיצד נעשה את ההבדל בין סוגי הקמטים?
קמטי ההבעה- המימיקה
קמטים טבעיים ואנושיים ביותר, המופיעים כבר בגיל צעיר כתוצאה מהפעלת ייתר של השריר שמתחתיו. ייצר החיקוי, דינמיקה אישית בייתר, תורמים להעצמת הקמט בעיקר בין הגבות, המצח וצדי העיניים.
קמטי גרביטציה נוזליים
נוצרים בגלל הרס הסיבים התומכים בדרמיס, גורמים לאובדן הגמישות העורית תוך שקיעה קווית עמוקה בעיקר בנזוליביאליים, בשפה העליונה, בלחיים הצונחות ובמתאר הפנים המשנה את ההבעה והופכת קצת למראה "בולדוגי" (יסלחו לי כולן על התארים הבלתי מחמיאים, לכאורה…)
קמטי זקנה
החידלון הגדול והעצוב ביותר הוא, כי אי אפשר לעצור את ההזדקנות העורית. אבל, ניתן להשפיע על מראה העור ועל קצב ההזדקנות ע"י הקפדה של אורח חיים בריא, וכן – באמצעות טיפולים, ואיזון כל אותם גורמים חיצוניים הידועים כמזרזי הזדקנות בטוחים. כי זו נראות הזקנה, אכן "יפה היא, אך בעיניים של עיוור".
————–
חלקה השני של הכתבה יעסוק בנושא: "הפתרון והחלום…"
שולי רודריג מנכ"ל ומפתחת SR Cosmetics
אילוסטרציה: Signelements
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!