האם קרם הלילה באמת צריך להיות חלק חשוב בשגרת הטיפוח הקבועה של הלקוחות? מה ההבדלים בין קרם יום לקרם לילה? מה קורה לעור הפנים בלילה? ובאיזה גיל כדאי להתחיל? מומחים מדברים ליאת עיני
כאשר לקוחות מסיימות את ביקורן אצל הקוסמטיקאית, אתן, נשות המקצוע מנסות להסביר להן את החשיבות של טיפוח העור מידי יום ולא פחות חשוב, מידי לילה. זו צריכה להיות שגרת טיפוח קבועה, כטיפול ממשיך לביקור אצל הקוסמטיקאית, על-מנת שעור הפנים יהיה מטופח יותר; כתוצאה מכך, לכן תהיה עבודה קלה יותר והלקוחה תהיה מרוצה. נשמע פשוט, אך בפועל לקוחה מרגישה לעיתים ש"דוחפים" לה עוד קרמים, רק כדי שהיא תשלם יותר; ויש גם את אלו שקונות אך מתעצלות למרוח. הכתבה הבאה תדגיש את חשיבות קרם הפנים ללילה כדי שלכן יהיה קל יותר להסביר ללקוחות מדוע הוא נחוץ להן. במהלך השנים פיתחו מוצרים חדשים במטרה לתת מענה הולם לעור הפנים גם בשעות הלילה. בעקבות לימוד וניסיונות שנעשו, הוכנסו לקרמים חומרים פעילים.
"הידע הרב שנצבר עם השנים, על תפקודי העור וצרכיו המשתנים, מוביל לפיתוח תכשירים מדויקים וממוקדים יותר", אומרת אורלי שגיא, קוסמטיקאית ומדריכה בכירה ב"כריסטינה". לדבריה, הקרמים ללילה 'של פעם' שהיו כבדים, שומניים במיוחד ונועדו להזנה, פינו את מקומם לקרמים במרקמים קלילים, עם כושר ספיגה אופטימלי ומרכיבים בעלי יכולת שיקום מנזקים, בנית רקמות והאטה בקצב הזדקנות העור. עוד היא מוסיפה, כי "בשנים האחרונות הושם דגש על שיטות יותר יעילות לאספקת לחות, נוגדי חמצון וחומרים מקדמי נעורים לעור. המטרה היא לספק לחות לא רק על פני השטח, אלא מעבר לכך – החדרת חומרים פעילים משקמים, ממצקים או מבהירים אל תוך השכבות העמוקות ביותר של האפידרמיס".
לדברי מיכל חטואל, מנכ"ל פבוניה בוטניקה בישראל, המשך הטיפול בבית הינו חלק בלתי נפרד לטיפול במכון ולכן חשוב להדגיש זאת ללקוחות. "הישגי הטיפול במכון לאורך זמן, לא יחזיקו מעמד ללא המשך טיפול בבית על-פי הנחיות הקוסמטיקאית. כאשר אין המשך טיפול בבית, הטיפול במכון יחזור על עצמו בכל פעם, בלא שיפור משמעותי ולאורך זמן בעור המטופלים".
גם ברוריה אסא, אחות מוסמכת ארומטרפיסטית קוסמטיקאית ובעלת חברת 'B.Laor', מדגישה את חשיבות הקרם בהמשך לטיפול אצל קוסמטיקאית. "הטיפול אצל הקוסמטיקאית הינו נקודתי ובזמנים קבועים. בכדי לשמור ולשמר את היתרונות שבטיפול יש להמשיך בטיפוח עור הפנים גם בבית על מנת ליצור רצף ואיזון בהזנת העור". עוד היא מוסיפה, כי "הקוסמטיקה המתקדמת טורחת להבהיר לנשים כי העור הינו שונה מאחת לשנייה, ובהתאם לכך גם הפרסומים לקרמים מדגישים את השוני בהרכב הקרמים, המותאמים לסוגי העור השונים".
מסתבר שגם מבחינה רפואית יש הגיון בהמשכיות שגורמת לעור להיות בריא יותר. ד"ר מרק אלזמי, רופא עור מומחה מרשת מרפאות פרופורציה, אומר, כי מי שמטופלת באופן קבוע על ידי קוסמטיקאית, חייבת להמשיך בבית את טיפוח העור והזנתו על ידי קרם לילה וקרם יום. "בטיפול קוסמטי בדרך כלל מבצעים פילינג עדין מאוד, קילוף של שכבת העור העליונה, וכשם שהקוסמטיקאית מורחת עם סיום הטיפול קרם לחות והזנה לעידוד חידוש העור וטיפוחו, כך יש להמשיך גם בבית בתחזוקו השוטף". לדבריו, הקוסמטיקאיות צריכות להביא לתשומת ליבן של הלקוחות את חשיבות שגרת הטיפוח והשפעתה המצטברת על מראה עור הפנים.
הבדל של יום ולילה
כאמור, קרם הלילה חשוב להמשך הטיפול אצל הקוסמטיקאית, בכדי לשמר את הרצף ולטפח את העור. אולם, קוסמטיקאיות רבות נתקלות בשאלות, כמו – מהו בעצם ההבדל בין לחות לפנים במהלך היום וקרם לילה, ומדוע צריך שני סוגי קרמים. למי מכן שלא תמיד יודעת כיצד להסביר ללקוחה את ההבדלים, התשובה צריכה להיות בהסבר פשוט, ברור ומשכנע.
ד"ר משה לפידות, רופא עור בכיר ומנהל יחידת הלייזר במרכז רפואי 'רבין', מסביר, כי קרם לילה מכיל כמות גבוהה של שמן ולכן הוא שמנוני ו"עשיר" יותר מקרם יום. "השימוש העיקרי בקרם לילה הוא כקרם לחות ולכן הוא מומלץ יותר לעור יבש. קרמים אילו ידועים גם בשמם – קרמי הזנה", כיוון שהם מכילים מרכיבים שונים (ויטמינים נוגדי חימצון, שמנים ארומטים, תמציות צמחים שונות, חומצות היאלורונית ועוד). מכיוון שהקרם שומני, הוא אינו נספג בקלות ונשאר על העור זמן רב.
אסא מסבירה, כי קרם הלילה מהווה השלמה לטיפול עור הפנים שמתבצע במשך היום על-ידי הסרום וקרם הזנה, מכאן חשיבותו הרבה של קרם זה. הקוסמטיקאית צריכה לבחור ולהדריך את הלקוחה בבחירת קרם לילה. "קרם לילה חייב להיות מזין, עשיר בחומרים פעילים ונספג היטב, שהרי לא נרצה להשאיר את 'מיטב כספינו על הכרית'. קרם יום, לעומת זאת, צריך להיות קליל יותר מכיוון שלא מומלץ לצאת לרחוב משומנות יתר על המידה. מעל קרם זה ניתן להוסיף את מוצרי האיפור", היא מוסיפה.
לדברי שגיא, בקרם היום יש מרכיבי לחות לשמירה על המחסום העורי – ויטמינים, מסנני קרינה ודגש חשוב על נוגדי חמצון; אלה נועדו להגן על העור מפני נזקי הסביבה, והם גם מעקבים תהליכי הזדקנות. בעוד שבקרם הלילה ישנם יותר חומרים פעילים שנועדו לשקם את העור מנזקים קיימים וחומרים שמעודדים בנייה מחודשת של תאים. "הוכח באופן מדעי שהיווצרות התאים בלילה היא אינטנסיבית יותר. התאים מתחלקים פי שמונה מהר יותר בלילה מאשר בצהריים, לכן העור יפיק תועלת מרובה יותר משימוש בקרם לילה המכיל מרכיבי שיקום ובניה כגון E.G.F- ליקופן, חומצה ליפואית, D.H.E.A ויטמין C ועוד".
ד"ר אלזמי מסביר, כי קרם לילה הוא לרוב שומני יותר מקרם היום, ותפקידו להזין את העור, לספק את הלחות הדרושה לו ולסייע בצמצום התופעות החיצוניות המזיקות לו, דוגמת יובש (ממזג האוויר או מזגנים), רדיקאלים חופשיים, זיהום אוויר וכדומה". עוד הוא מוסיף, כי "חברות הקוסמטיקה השונות מציגות מחקרים אודות השפעתם הטובה של הקרמים על השכבות העמוקות של העור. בין אם השפעה זו ישירה בזכות הקרם ובין אם היא עקיפה בזכות השפעתו על השכבה החיצונית של העור, חשוב להקפיד על שימוש בו".
לדברי ד"ר מיכאל (מיקי) שוחט, מומחה עור אסתטיקה ולייזר, "חשיבות השימוש בקרם לילה באפן קבוע נובעת משני גורמים עיקריים המבדילים קרם לילה מקרם יום, והם השארות הקרם על עור הפנים למשך כל הלילה והימנעות מחשיפה לגורמים חיצוניים כמו קרינת שמש ופגעי מזג האוויר". הוא מוסיף, כי "גורמים אלו מאפשרים חדירות גבוהה יותר של הקרם ואפשרות להחדרת חומרים פעילים לתוך הקרם כמו – רטנול, חומצותאלפא ובטא הידרוקסיות, חומרי הלבנה של העור וחומרים פעילים נוספים".
גם מרים קיסר, קוסמטיקאית מזה 30 שנה ומדריכה מקצועית, טוענת שהחומרים הנמצאים בקרם לילה הם חומרים טיפוליים ויותר מזינים. "הגישה היא – ביום קרם לחות לשמירה על העור, ובלילה קרם טיפולי עם חומצה לקטית, גליקולית או חומצה עם ויטמין A. פעולת הקרם בלילה יוצרת התחדשות העור, שמירה עליו ואנטי אייג'ינג".
"אני לא מכירה ביסוס מדעי לכך שבלילה כושר ספיגת העור גדול יותר, למרות שישנה טענה שהמטבוליזם גבוהה יותר" אומרת חטואל. ואילו חן לבני, מנהלת תחום הקוסמטיקה ב"מכללה לקוסמטיקה רפואית" טוענת כי, לא תמיד יש הבדל בין קרם יום לקרם לילה. "יש הטוענים שזו המצאה לקידום מכירות של חברות הקוסמטיקה, אך יש בכל זאת מספר מאפיינים אפשריים המבדילים בין קרם יום לקרם לילה – קרם יום בדרך כלל מכיל מסנן קרינה, ובקרם לילה אין בו צורך. המרקם של קרם יום בדרך כלל דליל יותר כדי לאפשר איפור מיד לאחר המריחה, ולמנוע תחושת דביקות והזעה. בנוסף, בקרם לילה ניתן להכניס חומרים פעילים שאסור להיחשף איתם לשמש כמו: רטינול וחומצות אלפא בטא הידרוקסי, לכן משתמשים בו רק בלילה". לדבריה, יותר ויותר חברות מייצרות קרמים המתאימים לבוקר ולילה כאחד. כמובן שתלוי מה סוג העור; לעור רגיל ניתן להשתמש באותה הלחות בבוקר ובלילה, ונשים עם עור מאוד יבש יכולות למרוח קרם לילה מזין גם בבוקר.
הגיל להתחיל
גם לגבי הגיל שמומלץ להתחיל להשתמש בקרם לילה, הדעות, מסתבר, חלוקות ואין תשובה חד משמעית. לדברי חטואל, "בטיפוח העור מומלץ להתחיל כבר בגיל הילדות בקרם הגנה מפני השמש (רצוי טבעי ובעל לחות) במהלך היום. בגיל הבגרות, כשמתגבש סוג העור יש להקפיד על שימוש בתכשירי ניקוי וקרם לחות מתאימים". לבני, לעומת זאת, אומרת שזה לא עניין של גיל, אלא של מצב העור (אם מדובר בקרם טיפולי לאקנה אז מומלץ להשתמש בגיל צעיר); ואילו ד"ר אלזמי אומר, כי בקרם לחות ללילה וגם ליום מומלץ להשתמש החל מגיל צעיר, אף לפני גיל 20, ויש חשיבות רבה בכל הגילאים לשימוש בקרם הלחות באופן קבוע". בנוסף "מומלץ להתחיל בגילאי 40-50 להשתמש בקרמים שמכילים ויטמינים דוגמת ויטמין A ותוספות אחרות, המסייעות לצמצום השפעת הגורמים הסביבתיים והגיל על מראה העור".
אסא דווקא חושבת, כי נושא הגיל מאוד חמקמק, מכיוון שמצטרפים אליו פרמטרים שונים כאקלים, סוג העבודה (בחוץ או במשרד), שעות העבודה, עישון, תזונה וכו' וכל דבר הינו בר השפעה על מרקם העור. "הסברה כי עור פנים יבש נוטה לקמטוטים יותר, מחייבת התייחסות יתר לעור הפנים כולל בשעות הלילה".
ד"ר שוחט אומר, כי "שימוש בקרם לילה מומלץ כבר בגיל העשרה ומהווה מרכיב חשוב לדוגמא בטיפול באקנה או סבוראה. עם השנים פותחו קרמים שונים המכילים חומרים פעיליםשחלקם יכולים להאט את קצב הזדקנות העור לגרום להבהרה של העור לצמצם תהליכים דלקתיים כרוניים". עוד הוא מוסיף, כי "שימוש קבוע בקרם לילה יכול גם להוות חלק מטיפול קוסמטי המשלב טיפול אצל קוסמטיקאית או רופא עור אחת למספר שבועות".
"אין גיל ספציפי שמומלץ בו להתחיל את השימוש בקרם לילה, זאת מפני שקרמי הלילה הפכו בשנים האחרונות לתכשירים טיפוליים יותר", אומרת שגיא. לדבריה, "הקרמים נועדו לטפל בבעיות ספציפיות מלבד הזנת העור כפי שהיה נהוג בעבר. לדוגמא – כבר בראשית גיל ההתבגרות עם תחילת התפתחות בעיית האקנה אני ממליצה ללקוחותיי להשתמש בתכשיר טיפולי ללילה. תכשיר זה נועד לשימוש לילי אם מהסיבה שהוא פעיל טוב יותר בזמן מנוחה ואו מפני שהחומרים הפעילים המצויים בו הם בעלי רגישות לאור".
כאשר אין בעיות כמו אקנה או היפר פיגמנטציה המצריכות טיפול מיוחד וממוקד. קיים הטיפול המונע -"אנטי אייג'ינג" שמטרתו לעכב את תהליך ההזדקנות. לדברי שגיא, "הלקוחות כיום מבקשים ורוצים להיראות צעירים ככל האפשר בכל גיל. המודעות הכללית הגוברת לחשיבות שבטיפול בעור, מביאה אחוזים הולכים וגדלים של לקוחות חדשים, אנשים צעירים המודעים לצורך למנוע סימני הזדקנות, שרוצים וצריכים לשמור על המראה הצעיר שלהם". ד"ר לפידות טוען, כי לבעלות עור יבש מומלץ להתחיל מעשור שלישי לחיים ואילו בעלות עור שמן – עשור רביעי – חמישי.
מחט בערימת שחת
קרם פנים, קרם פילינג, קרם עיניים, קרם צוואר ומשחות לאקנה – ישנם כל כך הרבה סוגי קרמים שאפשר להשתמש בלילה. כיצד נדע לתת ללקוחה את הקרם המתאים לה ולא למכור קרמים נוספים שלא נחוצים?
"ברור כי כל מקרה יש לבדוק לגופו והמלצה לשימוש בקרם לילה חייבת לבוא לאחר אבחון העור על-ידי הקוסמטיקאית ושיחת הסבר עם הלקוחה", אומרת אסא. לדברי לבני, קרם לילה המשמש להזנה יכול לשמש גם כקרם עיניים וקרם צוואר, בתנאי שאין רגישות באזור העיניים. אם רוצים לטפל באזור העיניים בבעיות כמו אדמומיות, כהויות ונפיחויות רצוי להשתמש בקרם עיניים המיועד במיוחד לבעיות עיניים אלו. "במקרים של עור צעיר או שמן, חובה לשים בלילה קרם או ג'ל לעיניים כיוון שבאזור זה העור תמיד יבש. בנוסף, קרם פילינג מומלץ בטיפולי הרגעה ואז צריך להוסיף קרם עיניים. קרמים לאקנה כמובן שיש למרוח לפי הצורך".
"ישנו קרם לילה לפנים וקרם לילה לעיניים ומומלץ מאוד להשתמש בשניהם; הסיבה נעוצה בכך שסוגי העור באזורים אלה שונים ועל כן צרכיהם משתנים", אומרת שגיא. "העור באזור העיניים דק ויבש יותר מאשר באזורים אחרים בפנים, כתוצאה מכך גם עדין ורגיש לגירוי. לכן יש להקפיד על רמת הסטריליות של התכשיר כדי למנוע זהום בעיניים. יש להימנע משימוש במרכיבים העלולים לגרום לגירוי ורצוי שרמת החומציות של התכשירים לטיפוח אזור העיניים תהיה ניטרלית ולא חומצית (כפי שרצוי בקרמים לפנים) כדי שתתאים לזו של נוזל הדמעות". זאת ועוד, "לאזור שמסביב לעיניים יש בעיות קוסמטיות מיוחדות שאינן אופייניות לעור הפנים כגון: עיגולים כהים, הנגרמים בעיקר כתוצאה מזרם דם איטי הגורם לריכוז חמצן נמוך באזור זה וכתוצאה מהתרחבות דפנות הקפילרים. החומרים שיסייעו לפיתרון הבעיה יהיו חומרים המסייעים לזרימת דם תקינה באזור, כגון – רטינול וחומרים שיסיעו לכיווץ כלי דם כמו – אזולן וביסבולול . נפיחות היא בעצם בצקת שנגרמת כתוצאה מיציאת נוזלים מכלי הדם באזור זה והצטברותם ברקמה. תופעה זו דורשת טיפול באמצעות חומרים אנטי דלקתיים וחומרים בעלי אפקט והשפעה של כיווץ ומתיחה כמו Tanins ואלבומינים".
לדברי אסא, "כיוון שעור הפנים אינו אחיד הן במרקמו והן במערכת השרירים, מומלץ תמיד באזור העיניים הפה והצוואר להשתמש בקרם מזין יותר כי אזורים אילו חסרי בלוטות שומן וחלב". ד"ר אלזמי, מדגיש, כי ההבדלים בין הקרמים של החברות השונות בשוק לרוב אינם כה משמעותיים, כך שלמעשה פחות חשוב הרכב החומרים המדויק שיש בתוך קרם הלחות. מה שכן חשוב להקפיד עליו, כאמור, הוא על מריחת הקרם מדי ערב, באופן קבוע, ומתן תשומת לב לכל שינוי בתגובת העור לקרם.
שדרוג הקרם
כמו בכל תחום בכלל ובענף היופי בפרט, גם בקרם לילה נעשו שינויים, בעקבות מחקרים רבים. לדברי לבני, פעם קרם לילה היה מיועד רק לעור יבש והיה בעצם שם מקביל לקרם מזין; ואילו כיום קרם לילה הוא בעצם קרם טיפולי המותאם לפי סוג העור או הבעיות השונות בהן נרצה לטפל. "בקרם לילה נמצא בעיקר חומרים אשר אסורים לשימוש כשנמצאים בשמש (חומרים פוטוסנסטיביים כמו רטינול) ולכן השימוש בהם נעשה בלילה".
קיסר אומרת כי, בעבר היו קרמים 'כבדים' שגרמו לעיניים נפוחות ומרכיבי העור גרמו לו להיות חסר זוהר. "עם השנים הבינו שהעור צריך לנשום בלילה ולכן משתמשים בחומרים הנספגים טוב בעור הפנים".
בזבוז כסף או תועלת?
כידוע, ענף הקוסמטיקה מחפש באופן תמידי תכשירים חדשים שיגרמו לעור הלקוחה להראות טוב וללקוחה להרגיש טוב וכתוצאה מכך ובשורה התחתונה – להגדיל רווחים. עם כל החשיבות לקרם לילה (ויש כזאת), האם הוא באמת נחוץ, או שזו עוד דרך של התעשייה להגדיל רווחים?
ד"ר שוחט סבור, כי "לקרם לילה קימת חשיבות רבה בטיפוליום יומי בעור גם מבחינת החדרת לחות וגם החדרה של חומרים פעילים לעור והוא מהווה מרכיב חשוב בכל טיפול קוסמטי". לדברי לבני, "יותר ויותר חברות מייצרות קרמים המתאימים לבוקר ולילה כאחד. כמובן שתלוי מה סוג העור. לעור רגיל אפשר להשתמש באותה הלחות בבוקר ובלילה, ונשים עם עור מאוד יבש יכולות למרוח קרם לילה מזין גם בבוקר. יש מקרים שחייבים להשתמש בשני קרמים שונים; לדוגמא כשמדובר למשל באישה בעלת עור שמנוני עם פיגמנטציה: בבוקר מומלץ קרם לחות לעור שמן הכולל חומרים סופחי שומן ומסנן קרינה ובערב קרם לילה עם חומרי הבהרה".
"קרם לילה הוא לרוב שומני יותר מקרם היום, ותפקידו להזין את העור, לספק את הלחות הדרושה לו ולסייע בצמצום התופעות החיצוניות המזיקות לו, דוגמת יובש (ממזג האוויר או מזגנים), רדיקאלים חופשיים, זיהום אוויר וכדומה", אומר ד"ר אלזמי. לדבריו, חברות הקוסמטיקה השונות מציגות מחקרים אודות השפעתם הטובה של הקרמים על השכבות העמוקות של העור. בין אם השפעה זו ישירה בזכות הקרם ובין אם היא עקיפה בזכות השפעתו על השכבה החיצונית של העור, חשוב להקפיד על שימוש בו.
שגיא מסכמת את הנושא, בציטוט מתוך מאמר ששינה את דרך מחשבתה לגבי מכירות, "מלך המכירות" ז'אן פייר טריקאר אמר, "יש מושג בסיסי שעליכן להוציא מהראש: עלינו לענות על הצרכים של הלקוחות שלנו. החדשות שלי בשבילכן: הצורך עבר מן העולם, אנחנו נמצאים בעולם שבע ותחרותי, שיהיה ברור: כולם עונים על הצרכים של הלקוחות בצורה טובה פחות או יותר. אתן צריכות לענות על הצרכים האלה בצורה טובה מאוד, כדי שלקוחותיכן יחזרו אליכן,
כדי להשיג זאת, יש מושג חשוב אחד שמתאים לזמננו: החשק. עליכן לתת חשק ללקוחות שלכן לבוא לטיפול אצלכן ולחזור שוב ושוב. מי שיודעת לעורר את החשק, את ההתלהבות אצל לקוחותיה, תצליח למכור בקלות כל תכשיר שתתאים עבור לקוחתה". שגיא מוסיפה, "תחשבי על זה, את קונה חולצה חדשה, את לא ממש זקוקה לה, אבל בא לך עליה. מהרגע שיש לך חשק, את תמצאי צידוקים. את מוכרת יופי, קסם ונעורים; אם את יוצרת חשק, תצליחי למכור".
תמונות: באדיבות 'המכללה לקוסמטיקה רפואית'. צילום: עידו לביא
ובאדיבות פרופורציה
הקלק כאן – לפרסום חינם של מודעת דרושים ביופי!
הקלק כאן – לקבלת חדשות ועדכונים חינם למייל שלך
הקלק כאן – לשאול, להעיר ולדסקס בפורום האתר