הזעה בפנים הינה תופעה נפוצה אצלנו, מדינה חמה עם אחוזי לחות גבוהים. האם זאת גזרה משמיים?
משה קרקו
הזעה בפנים הינה תופעה נפוצה בקרב בני האדם והופכת שכיחה במיוחד במדינות חמות עם אחוזי לחות גבוהים, כמו ישראל.
(לפי סקר שערכה חברת גיאוקרטוגרפיה עבור חברת ג'יילאני, כחצי מאוכלוסיית ישראל הודו שהם מזיעים בפנים).
הקושי להסתיר את ההזעה בפנים טומן בחובו השלכות חברתיות, הערכה עצמית ירודה והפרעות בתפקוד היום יומי. לצד הבעיה האסתטית, הזעה בפנים יכולה גם להחריף אקנה ושאר בעיות עור.
הסיבה הרווחת להזעה בפנים היא האקלים החם והלחות בסביבתנו שמפעילים את מנגנון ההזעה הטבעי של האדם .
סיבות אפשריות נוספות להזעה בפנים הן סיבות גנטיות, מתח וחרדה, טיפול תרופתי מסוים או הזעה שנובעת ממחלות כמו סוכרת, הפרעות בבלוטת התריס והשמנת יתר. חוסר איזון הורמונאלי בגיל המעבר אצל נשים (מנופאוזה) גורם גם הוא לגלי חום והזעה מוגברת בפנים.
מלחים על בסיס אלומיניום
אם עד היום אנשים היו מתייחסים להזעה בפנים כאל גזירה משמים, כיום קיימים מגוון פתרונות שיכולים להקל על התופעה ולשפר את איכות החיים:
מלחים על בסיס אלומיניום – טיפול מומלץ ובטוח לשימוש בהזעה בפנים הוא טיפול בעזרת תכשירים המכילים את חוסמי בלוטות ההזעה. חמרים אלה חוסמים באופן זמני והפיך את בלוטות ההזעה בפנים ובקרקפת ומונעים הזעה וברק שומני בעור הפנים למשך מספר שעות. התכשיר בטוח לשימוש ומאושר למטרה זו על ידי ה- FDA האמריקאי, משרד הבריאות הישראלי וכל רשויות הבריאות העוסקות בנושא.
פתרונות נוספים קיימים
• ניתוח סימפטקטומיה אנדוסקופיה: הליך קיצוני הנעשה באמצעות הרדמה לשם ניתוק העצב האחראי להזעה באזור מסוים.
• תרופות, משחות וכדורים: קיימות תרופות שיכולות לחסום את העצבים שמעבירים את "הפקודה" להזיע (תרופות אנטיכולינרגיות), אולם תרופות אלו בדרך כלל משבשות את מערכות הנוזלים בגוף. תרופות הרגעה עשויות להועיל במקרים של הזעה בפנים הנובעת ממתח וחרדה. תרופות סבתא שיש הנוהגים להשתמש בהן כוללות גדילן מצוי וזנגביל אך מידת יעילותן מוטלת בספק.
• זריקות בוטוקס: הזרקת הרעלן בוטוליניום לתוך העור לשם טיפול בהזעה. זהו טיפול פולשני ויקר המתבצע ע"י רופא, כרוך בסיכונים ומצריך טיפול חוזר כל מספר חודשים.
• שינויים בהרגלי התזונה: שתיית מים בכמות מספקת ואכילת מזונות טבעיים עתירי מגנזיום, תוך הימנעות מג'אנק פוד והגבלת צריכת אלכוהול וקפאין – עשויים להקל על תופעות הזעה.
בשונה מהזעה בגוף, ההזעה בפנים מורכבת ממים ומלחים בלבד ואינה משמשת את הגוף להרחקת פסולת אלא לצינונו בעת נידוף הזיעה. אין כל סיכון בעצירת הזעה בפנים כשלעצמה למספר שעות ולכן הטיפול בה מומלץ ומשפר את איכות החיים.
משה קרקו – רוקח ואחראי על פיתוח קרם הלחות NOSUDAMAS (נוסודמס) המיוצר על ידי חברת ג'יילאני
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל