לצד תופעת הזעה רגילה, אשר מתרחשת בעיקר כמזג האוויר חם, מחקרים מראים כי עד 10% מהאוכלוסייה סובלים מהזעת יתר ממוקדת, שמופיעה בדרך כלל באיבר מסוים או במספר אזורים במקומות כגון: בתי השחי, כפות ידיים, כפות רגליים, פנים או מפשעות. למה זה קורה ואיך מתמודדים?
| ד"ר סיון מרסר |
הזעת יתר ממוקדת אינה קשורה לחשיפה לחום, ויכולה להופיע גם כאשר קר לאותו אדם. היא נגרמת ממצב לחץ או מתח בעוד שמצבי התרגשות או מחשבה על ההזעה, עלולים להגביר את ההזעה המוגזמת, או להתחיל את התהליך. עוד ידוע כי קיים קשר משפחתי והבעיה מועברת בתורשה. אורח החיים של הסובלים מבעיה זו, עלול להיפגע הן בתעסוקתם ופרנסתם והן בהיבט האישי, חברתי, זוגי של אותו אדם. המזיע באופן חריג בכפות ידיו יתקשה לבצע פעולות פשוטות ויום יומיות כמו לאחוז פריטים לאורך זמן כמו כלי עבודה, תמרוקים וכדומה, הפגנת חיבה באמצעות מגע ידיים וכתמי זיעה על בגדים שעלולים להיהרס.
מחקרים מצאו כי השפעתה של בעיית ההזעה המוגברת בקרב הסובלים ממנה על חייהם, חמורה יותר מאשר השפעת בעיות עור קשות כמו פסוריאזיס ואקנה. כאשר אדם חייב להחליף את בגדיו מספר פעמים ביום, או כאשר מתקשה ללחוץ ידיים או להרים אותן, בשל הזעת יתר וכתמי זיעה, הרי שאיכות החיים נפגעת, והסובל מכך חווה מצוקה לכל אישית ורגשית.
סוגיית הריח
לזיעה עצמה אין ריח כלל. אולם, השילוב של זיעה עם חיידקי הגוף יוצר את הריח. זוהי תופעה הנקראת ברומהידרוזיס. ברוב המקרים ניתן למנוע זאת ע"י שגרת היגיינה קפדנית וגילוח השיער מאזורי גוף כגון בית השחי. כדי להישמר מריחות לא נעימים, יש לנקות טוב את הגוף ובמיוחד את מוקדי הזיעה העיקריים עם סבון אנטי-בקטריאלי ולהשתמש בדיאורדורנט שמטרתו העיקרית לטשטש ריחות לא נעימים. לטובת מניעה משמעותית של ריח לא נעים, עדיף להשתמש בתכשירים שמכילים ריכוז גבוה של מלחי אלומיניום. למקרים קלים של ריח קל וזיעה בגדר סביר, אפשר להשתמש בתכשירים ממסכי ריח, דיאודורנטים רגילים, ספריי או רול און. משך התגובה לתכשירים אלה בדרך-כלל מוגבל. חוסר שימוש בדיאורדורנט, עלול לגרום לבלוטות הזיעה להיות פעילות יותר, מה שמוביל להפרשת זיעה מוגברת. מומלץ לשים דיאורדורנט לפחות פעם ביום והעדיפות היא אחרי מקלחת, לפני שזיעה מתחילה להופיע. במקרים בהם מתאמנים או מזיעים יותר, עדיף לחזק בשימוש חוזר במהלך היום.
איך מטפלים בהזעת יתר?
באזורים קטנים יותר, המוקדים להזעת יתר, כמו בתי השחי, המפשעה, כפות הידיים וכפות הרגליים "נסו להשתמש בתרופות נגד הזעת יתר המכילות אלומיניום כלוריד הקסהידראט או אלומיניום זירקוניום טטרכלור הידרקס". ממליצה ד"ר סיון מרסר, "אלה מסייעים לחסום כל בלוטת זיעה ". אם שינוי באורח החיים לא עוזר, כדאי לשקול טיפולים המיועדים למניעת הזעת יתר כגון טיפול בהזרקות , מכשור מתאים ובמקרים מסוימים אפילו ניתוח. פתרון נוסף, קל, מהיר ומוכר מאוד בתחום הזעת יתר ממוקדת – הזרקת בוטוקס למקום בו ההזעה מורגשת באופן חריג (בית שחי או כפות ידיים). בוטוליניום טוקסין הוא רעלן הגורם לשיתוק זמני של בלוטות הזיעה. כשמזריקים אותו אל תוך השריר האחראי לכיווץ בלוטות הזיעה, הוא מפסיק את ההזעה במקום למשך כחצי שנה עד עשרה חודשים והשפעתו פגה בהדרגה. הוא אחד הטיפולים העיקריים באזור בתי השחי, מאוד קל לביצוע ולא נדרשת החלמה מרובה. הזרקת בוטוקס הפכה לטיפול הפופולרי בעשור האחרון, כאשר לאורך השנים הללו הורגש החיסרון העיקרי של הטיפול, בהיותו זמני.
מה לובשים?
"לפני התערבות תרופתית, עדיף להתחיל בשינויים עדינים באורח החיים, כמו לבישת בדים טבעיים כמו כותנה ופשתן, לבחור בבגדים שחורים כדי למזער את סימני ההזעה ולהשקיע בגרביים מנדפי זיעה שיכולים למנוע רטיבות. סאטן ומשי בפרט הם בדים שהזיעה ניכרת בהם יותר מאשר באחרים והם גם נהרסים מיד במגע עם הזיעה שלא כמו האחרים. המלח שבזיעה, השחיקה של הבד עם הגוף והעובדה שהזיעה שוטפת את הדאודורנט אל תוך סיבי הבגד העדינים, יוצרים כתם שאינו יורד בכביסה והורס את הבגד". מסבירה ד"ר סיון מרסר, מומחית לרפואת עור. ניתן להיעזר בפריטים שונים להסתרת המפגע ולספיגת הזיעה כמו גופיית כותנה – דקיקה עשויה 100% כותנה, שתשמש כחוצץ בין הגוף הלח לחולצה האופנתי או רפידות – להדבקה באזור בית השחי וסופגות את הזיעה.
מה אוכלים?
הימנעו ממאכלים חריפים: קארי, שום, בצל, כמון וקארי ומאכלים חריפים אחרים עלולים לגרום לריח גוף חריף יותר. יש מומחים המאמינים שתזונה עשירה בבשר אדום עשויה גם להעלות את הסיכון לפתח ריח גוף מהיר יותר. צריכה מוגברת של אלכוהול יכולה גם היא להשפיע על ריח גוף שיגרום גם לזיעה להפריש ריח רע מהגוף.
ד"ר סיון מרסר, מומחית ברפואת עור
Photo by Andres Ayrton from Pexels