עכשיו זה הזמן לטיפול בנזקי הקיץ והכנת עורנו לחורף הקר והיבש. כול התובנות והטיפים
ד"ר אלטס אלכס
• נזקי הקיץ:
נזקי הקיץ נגרמים בעיקר מחוסר הגנה על העור בזמן החשיפה לשמש. העור צובר כל קיץ נזקים מהשמש ואלו מצטברים והופכים לבלתי הפיכים, העור לא יודע איך לתקן את אותם השינויים שמתרחשים בתוכו כתוצאה מקרינת השמש. הנזקים מתבטאים בתסמינים כגון- עור רפוי, מקומט, יבש, בלתי אחיד מבחינת הצבע. ובמצטבר זה עלול להוביל להתפתחויות חמורות יותר כגון סרטן העור וכד'. לא לשכוח שהשמש היא לא היחידה שאנחנו מושפעים ממנה בחודשי הקיץ. רובנו מבלים בבריכות או בים והכלור שבבריכות הוא אחד המרכיבים הידועים והנפוצים אשר גורמים ליובש של העור ולרגישות שלו.
• הישמרו מנזקי השמש:
הקיץ הוא יציב ולח ולכן יש פחות בעיות עם עור יבש אבל את הקרקע לחורף מכינים עוד בקיץ – מקדימים את התרופה למכה.
לבעלי עור רגיש ניתן למנוע את המגע המיותר עם כלור ע"י מריחת קרם לחום משולב עם מסנן קרינה לפני כניסה למים.
אחרי יציאה מן המים יש להתקלח עם סבון לחות או שמן רחצה (לדוגמה לקטופיל של כצט) ולהתמרח בנדיבות בקרם לחות. שימוש בקרם הגנה איכותי מאוד חשוב, אבל הוא רק חלק ממערך ההגנה, חשוב לזכור שבגד או כיסוי בד אחר מהווה הגנה מוצלחת יותר, כמו כן גם להיות בצל, להימנע משהייה בחוץ ועם בשעות השמש החזקות.
• עונות המעבר:
רבות ממחלות העור הכרוניות מחמירות בעונות המעבר. ביניהן מחלות הקשורות לרגישות יתר של העור, כגון: "אסטמה של העור"- או דרמטיטיס אטופית. גם בבסיס הבעיה הזו נמצאת נטייה ליובש העור. כאשר עור יבש הוא מכוסה סדקים זעירים שאולי לא נראים לעין אבל מהווים את שערי הכניסה לגורמים סביבתיים העלולים לגרום לתגובות האלרגיות. גם חומרי ניקוי למיניהם, אבקות כביסה, מרככים של כביסה שבאים במגע עם עור יבש וסדוק, חודרים בקלות לשכבות העליונות של העור ועל ידי כך מפעילים את המערכת החיסונית של הגוף וכך מתחילה התגובה האלרגית.
שינויים במזג האוויר, עונות מעבר מתאפיינות בין היתר בשליטה של הרוחות המזרחיות המביאות איתן ירידה דרסטית בלחות האויר ולעיתים קרובות גם את האובך. האובך מכיל חלקיקים של כל מיני הגורמים הסביבתיים המזהמים, הן ממקור טבעי כמו אבקות צמחים, אבק קרקע והן ממקור תעשייתי כמו תוצר עבודה של מפעלים, פליטות של מכוניות וכו'. כאמור, לאנשים הנוטים לעור יבש, מגע עם החומרים האלה עלול להוביל להתפתחות הרגישויות, ולכן המרכיב החיוני ביותר לטיפול זה להחזיר לעור את היכולת להתגונן ורק פעולה פשוטה כזו של הענקת לחות לעור באמצעות הסבונים הנכונים והלחות המרבית יכולה למנוע שימוש בתרופות או להפחית את מינונן בהמשך.
• החורף:
כשגולשים לעונות החורף, כל מה שמאפיין את עונות המעבר ממשיך לפעול אבל נוסף גם העניין של הרגלי ההיגיינה האישית, כאשר הטמפרטורות הנמוכות מאלצות את האנשים להתקלח עם מים חמים עד לוהטים לזמן רב יותר. זהו הגורם המשמעותי ביותר בגרימת עור יבש. חשוב להזכיר שברגע שטמפרטורת המים עולה על טמפרטורת הגוף, השכבה השומנית ההגנתית של העור פשוט נמסה ונשטפת ובלוטות העור לא מצליחות לשחזר את השכבה ההגנתית ההיא. ואז אנחנו חוזרים לאותו המנגנון: העור נסדק וכל מה שנוגע בו עלול לגרום לרגישות נוספת. גורם נוסף הינו המזגנים, רובנו מחממים את ביתנו בעזרת המזגנים והאוויר החם והיבש הנפלט מהמזגן מחמיר עוד יותר את הבעיה. גורם נוסף הינו צמר- בחורף לובשים בגדי צמר בשביל להתחמם וסיבי הצמר מגרים את העור.
• תוצאות של הזנחת העור בזמן החורף:
רגישות מוגברת של העור מלווה בתחושת גרד טורדני, גורמת לאי נוחות מתמדת המתבטאת בין היתר במצב רוח ירוד, עייפות, חוסר הנאה מהחיים וכו'. כמו כן, העור חשוף יותר למזהמים כגון פטריות, חיידקים, וירסים, אשר עלולים לגרום למחלות מגוונות.
• פתרונות:
הפתרונות הן נגזרת ממנגנון ההתפתחות ותלויות בסיבת הבעיה. ציר מרכזי – מניעת עור יבש. אם הבעיה היא במקלחות ארוכות ובמים חמים מתקלחים במים פושרים מקלחות קצרות יותר- אם קר בחדר אמבטיה יש לחמם את החדר באמצעות תנור חימום, אבל לא לעלות את טמפרטורת המים. סבון- לחודשי הקיץ מומלץ לעבור לאל סבון לחות, רצוי PH נמוך בין חמש לשלוש וחצי המאפשר לעור לשמור על השכבה ההגנתית הטבעית שלו. חורף זו תקופה של שימוש נדיב בתכשירי לחות. דבר שני, מזגנים. יש כיום מזגנים שפולטים גם לחות. אם אין ברשותכם כלי שכזה רדיאטור עדיף הרבה יותר על מזגן ואם בכל זאת משתמשים במזגן אז יש לדאוג למקור לחות, אם זה מכשיר אדים או מגבת ספוגת מים מונחת איפשהו בחדר לא משנה איפה. דבר נוסף, יש לדאוג שגם אם מתלבשים בשכבות רבות של בגדים, מה שיבוא במגע ישיר עם העור עצמו זה כותנה או פלנל שימנע את המגע הישיר עם בגדי צמר. בנוסף, יש אזור אחד שאולי הכי נפגע בתקופת החורף- הידיים- בארץ לא מקובל ללבוש כפפות אפילו בימים הקרים ביותר. המלצה לכל אזרחי המדינה – שימו כפפות. ברגע שהטמפרטורות מגיעות מתחת ל-15-20 מעלות (מעל אפס) יש לדאוג ללבוש ככפות עור עם בטנת כותנה או פליז.
ד"ר אלטס אלכס, רופא עור בכיר
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!