מה צריך לדעת רגע לפני שמתחילים פרוצדורה אסתטית, או ניתוח כירורגי-פלסטי? לפניכם הנקודות המרכזיות לפני ניתוח פלסטי
ד"ר ערן חדד
תחום האסתטיקה בישראל פופולארי מאוד והיקפו נאמד בכ-250 מיליון דולר בשנה. התחום כולל פעולות פשוטות המתבצעות במסגרת מרפאתית כדוגמת הזרקת בוטוקס, חומרי מילוי, קילוף של העור (פילינג), וכן ניתוחים פלסטיים מסוגים שונים. לעיתים מודגש יתר על המידה הפן הכלכלי בניתוחים אלה, ויש נטייה לשכוח, בעיקר בכל הקשור לניתוחים, כי מדובר בפעולות פולשניות הכרוכות בתופעות לוואי שונות ובסיכונים ודורשות התייחסות מיוחדת. במאמר זה ננסה לדון במס' מרכיבים הקשורים להתנהלות סביב הפעולה הכירורגית בדגש על ההכנות לניתוחים פלסטיים.
מחלות רקע
ראשית, יש להתמקד בהיסטוריה הרפואית ולברר קיום מחלות רקע והטיפול בהן. כשמדובר במחלות רקע קשות, כדוגמת מחלת לב פעילה, סכרת לא מאוזנת או מחלת ריאות חסימתית קשה, יש לשקול לעתים להימנע מביצוע הניתוח. מדובר בניתוח אסתטי לשיפור איכות החיים, אשר אינו חיוני, ולכן עדיף לבצע ניתוחים אלה ברמת בטיחות מיטבית. יתר לחץ דם לא מאוזן, אשר מהווה בעיה נפוצה מאוד באנשים מבוגרים עלול לגרום לעליית לחץ דם לאחר הניתוח ולהיווצרות שטפי דם כתוצאה מכך. יש לאזן את לחץ הדם בשבועות/חודשים שלפני הניתוח ע"מ להימנע ממצב זה. סכרת לא מאוזנת, יכולה גם להפריע לריפוי החתך הניתוחי ולשכיחות גבוהה יותר של זיהומים ולכן יש לאזנה.
עישון והחלמה
אחד הגורמים המשפיעים ביותר על הצלחת ניתוח פלסטי הוא עישון. בעשן הסיגריה קיימים מספר חומרים המפריעים, בדרך זו או אחרת, לאספקת החמצן לרקמות. המשמעותי ביותר הוא הניקוטין, הגורם לכיווץ כלי דם. זרימת הדם ואספקת החמצן לרקמות הגוף הם הגורמים החשובים ביותר בריפוי חתך ניתוחי. ככל שזרימת הדם טובה יותר, הריפוי יהיה מהיר יותר עם שיעור סיבוכים נמוך. ניקוטין מכווץ את כלי הדם וגורם למחסור מקומי בחמצן וכתוצאה מכך, לסבל של הרקמות ולצלקות מכוערות. רעלן נוסף שנמצא בעשן הסיגריות ובעל השפעות שליליות על ניתוח הוא הפחמן החד-חמצני (CO). ה- CO נקשר להמוגלובין ומפריע לאספקת החמצן לרקמות. מעבר לסיבוכים הקשורים להליך הניתוחי, העישון מפריע גם להרדמה. מטופלים מעשנים עלולים לסבול מכיח צמיג וממחלת ריאה חסימתית. למטופלים אלה נטייה להשתעל בשלב ההתעוררות מההרדמה הכללית. שיעול זה עלול לגרום לדימום מכלי הדם וליצירת שטפי דם המצריכים ניתוח חוזר.
הפוטנציאל הגדול ביותר לסיבוכים קיים בניתוחים הפלסטיים בהם מבוצעת הפרדה נרחבת של העור. ניתוחים אלה כוללים מתיחת פנים, או צוואר, הרמת חזה, הקטנת חזה, מתיחת בטן, מתיחת זרועות ומתיחת ירכיים. הסיבוכים עלולים להיות משמעותיים וכוללים נמק של העור, פעירה של החתך הניתוחי, זיהום וצלקות גסות. שיעור הסיבוכים במטופלים מעשנים גבוה פי עשרה במתיחת פנים ופי שלושה במתיחת בטן. ההנחיה היא להפסיק לעשן חודש לפניה ניתוח וחודש לפחות אחריו.
משקל המטופל
משקל המטופל מהווה גורם נוסף אשר יכול להשפיע על הצלחת ניתוח פלסטי. ככלל, במטופל בעל עודף משקל, הסיכונים בניתוח גדולים יותר. הסיבוכים קשורים לפעולה הכירורגית אך גם לתהליך ההרדמה. סיבוכי ההרדמה כוללים הפרעות במערכת הנשימה (קושי לגמילה מהנשמה), ולתופעות אחרות כדוגמת היווצרות קרישי דם והקאות. קיימים גם סיבוכים הקשורים לפעולה הכירורגית. במטופלים עם עודף משקל אספקת הדם לעור נפגעת. כיון שהגורם העיקרי בריפוי חתך ניתוחי הוא אספקת הדם, קיים סיכון גבוה לפעירה של החתך הניתוחי ולהתפתחות זיהום. גם ברמה האסתטית, התוצאה בד"כ תת מיטבית בשמנים לעומת מטופלים בעלי משקל תקין. לכן, חשוב להגיע לניתוח במשקל תקין.
טיפול תרופתי
תרופות מסוימות הניטלות ע"י מטופלים עלולות להפריע לניתוח. מטופלים רבים נוטלים סטרואידים באופן קבוע מסיבות שונות כדוגמת מחלות פרקים, מחלות הקשורות למערכת החיסון או אסטמה. לסטרואידים השפעה שלילית על ריפוי רקמות ולכן, יש להפסיקם במידת האפשר לפני הניתוח. תרופות כימותרפיות, מפריעות בתהליך חלוקת התאים, מה שגם עלול להפריע לריפוי החתך הניתוחי. כיון שנטילת תרופות אלא הוא לפעמים צורך חיוני, יש לשקול את הצורך בהם אל מול הסיבוכים האפשריים בניתוח. אחד הסיבוכים לאחר ניתוחים הוא התפתחות דימום. לכן, יש להפסיק נטילה של מדללי דם כגון אספירין או קומדין לפני הניתוח.
ד"ר ערן חדד, מומחה בכירורגיה פלסטית
אילוסטרציה: Freepik