הדברים החשובים באמת לשמירה וטיפוח היופי: הסברים וטיפים איך להראות הכי טוב בכל גיל, מה מאפיין ועל מה יש לשים את הדגש בטיפוח בגילאים השוניםד"ר שמעון מרקביץ
למי שיש כוונות להראות בגיל 50 כבן/בת 20, כדאי שיתחיל לחפש את "מעיין הנעורים" האגדי – זו גם סיבה טובה לקום בבוקר. אך אם ברצונכם להראות טוב, במקום שאתם נמצאים בזמן, כלומר בכל גיל, עם העור במיטבו ואפילו עם כמה שנים פחות, הרי לפניכם כמה הסברים, עצות טובות והמלצות לטיפול.
קיימים גורמים המשפיעים על קצב הזדקנות העור כמו הגורם הגנטי, האתני, סוג וצבע העור והחשיפה להשפעות סביבתיות כמו קרינת השמש, זיהום אויר וסטרס. למרות זאת, ישנן מספר פעולות שכל אחד ואחת יכולים לעשות, בכל גיל, על מנת להאיט באופן משמעותי את גלגלי הזמן בכל הנוגע להזדקנות העור.
בשנות ה-20
זה הגיל עם העור במייטבו, כאשר שנות העשרה כבר מאחור עם כל השינויים ההורמונליים, הבלוטות שמשמנות את העור נמצאות בשיא תפקודן ותשתית העור בשיגשוג מלא, המקנה לעור את המראה הצעיר והרענן. כדאי להתחיל בהרגלי טיפוח נכונים כבר בגיל זה, מוקדם ככל האפשר. כך נוכל למנוע חלק מהבעיות מלהופיע בעתיד ונדחה את הופעתן של אחרות בשנים רבות. ההרגלים הבריאים שנקנה לעצמינו בשלב מוקדם זה ישרתו אותנו נאמנה בעשורים הבאים, כאשר יהפכו לחשובים יותר ויותר.
ניקוי הפנים
לא משנה אם עורך הוא רגיל, יבש או שמנוני, יש לבצע שטיפה במים פושרים. אין להשתמש בסבון אלא במי ניקוי פנים. תכשיר הטוב ביותר לניקוי פנים הינו התכשיר החלש והעדין ביותר הקיים בשוק ויש לעשות בו שימוש באופן החסכוני ביותר – כמה שפחות ולא יותר מפעמיים ביום. אלו המאמינים בסבון ומים הרבה פעמים ביום (גם אם העור שמנוני) – טועים בגדול. רחצת פנים תכופה מסירה מן העור את ההגנות הטבעיות שלו ואינה עושה עימו חסד.
לחות העור
מיד אחרי ניקוי הפנים – מריחת קרם לחות טוב המכיל קרם הגנה. אין להמעיט בערכו של קרם הלחות שיחד עם קרם הגנה הם האמצעים החשובים ביותר לשמירה על עור רענן. תפקידו של קרם הלחות הוא להוסיף בעצמו מעט לחות לעור, אך בעיקר, לאטום את העור בפני נידוף הלחות הטבעית שהוא בעצמו מייצר. צריך להתאים את קרם הלחות לעור. בעיקרון, קרם לחות כבד יותר לעור יבש וקרם קל יותר לעור שמנוני. אם למשל עורך רגיל או יבש מומלץ להשתמש בקרם לחות המכיל חומצה אלפא הידרוקסית (ח' גליקולית או ח' לקטית) בריכוז נמוך, שיעזור לעורך לייצר יותר לחות. אם העור שמנוני אין הדבר אומר שהוא מכיל יותר לחות, הוא עדיין זקוק לקרם לחות על מנת לשמור על הלחות שהוא בעצמו מייצר.
קרם הגנה- למרוח עכשיו, להנות כל החיים
הדבר החשוב ביותר שניתן לעשות למען העור (וזה נכון בכל גיל) הוא למרוח קרם הגנה מקרינת השמש, מידי יום ביומו. זה מפתיע, עד כמה קרם הגנה מסוגל למנוע הזדקנות העור באופן כללי יחד עם כל ניזקי השמש הידועים, כולל כמה סוגים של סרטן העור. ללא קרם הגנה יופיעו עד מהרה, קימטוטים וקמטים אך גם נמשים, "כתמי הגיל" המפורסמים, קרטוזות סולריות, נימי דם מורחבים (קופרוז) והעור יראה מחוספס ורפוי. רוב האנשים לא מודעים לכוחו האדיר של קרם ההגנה הפשוט והזול הזה וכמה כסף הוא יכול לחסוך להם בעתיד.
כדאי להשתמש בקרם הגנה בעל מקדם SPF 15 ומעלה ולחזור על המריחה מידי שעתיים במהלך כל זמן החשיפה לשמש. חשוב ביותר: למרוח את קרם ההגנה תמיד אחרי קרם הלחות (אלא אם כן הוא כלול בו) ולפני כל קרם אחר או איפור. על זה ניתן להוסיף פודרה מינרלית חצי שקופה המגבירה את אפקט ההגנה.
אקנה
עם המעבר לגיל ה- 20, תופעת האקנה (למי שסובל ממנה) בדרך כלל הולכת ונחלשת, אך נשים במיוחד, עלולות עדיין לסבול מאקנה הורמונלי לאורך קו הלסת והסנטר. במקרה זה ניתן להשתמש בתמיסת ניקוי פנים קלה המכילה מרכיבים לאקנה כמו סולפור וחומצה סליצילית בריכוזים נמוכים כטיפול מונע יעיל ביותר. באופן כללי, חשוב מאד להשתמש בתכשירים קוסמטים המכונים "non–comedogenic", אם זה קרם לחות או כל קרם אחר.
כמו כן, ניתן לשפר באופן משמעותי מצב של אקנה פעיל באמצעות טיפול באנרגיית אור כמו I.P.L , המסוגלת גם לעדן צלקות אקנה קיימות.
מריחת קרם ללילה
לא סתם מכונה קרם לילה "קרם יופי ללילה". הוא אכן גורם לעור לשמור על הלחות במהלך הלילה ולהראות יפה ורעננה בבוקר. לא כדאי להתעלם ממנו גם בשנות ה- 20.
בשנות ה-30
מי שניכנס לשנות השלושים של חייו, בטח שם לב, שעורו נעשה פחות שמנוני או ממש יבש, פה ושם אפילו מתקלף. מתחילים להופיע קימטי הבעה הראשונים כמו אלה בצידי העיניים (crow's feet), מרכיבי תשתית העור – קולגן, אלסטין, חומצה היאלורונית, שומן תת עורי וכו' בנסיגה איטית, ונימים קטנים (קופרוז) מתחילים להופיע בצורת נקודות אדומות. כמו כן, העור נעשה "טעון הורמונלית" עם אפשרות להופעת "אקנה של מבוגרים". לכן, יש להקפיד על כל הכללים והטיפולים המונעים שדובר עליהם קודם בנושא זה.
העור בשנים אלה יכול להתנהג באופן מאד לא עקבי, בעיקר – יבש ושמנוני לסרוגין.
שוב, חשוב ביותר, להשתמש בתכשיר ניקוי פנים העדין ביותר ולא בסבון. אחרי הניקוי למרוח קרם לחות מתאים לעור ואחריו קרם הגנה במידה ולא כלול בקרם הלחות. גם בעשור זה יש להמשיך ולמרוח קרם לחות עשיר ללילה ולישון לפחות 6 שעות. יש להשתמש במוצרים קוסמטים שאינם גורמים לגירוי מיותר של העור. עדיף מוצרים היפואלרגנים המכילים נוגדי חימצון (אנטי-אוקסידנטים) כמו ויטמינים C, E ו- בטא-קרוטן (beta-carotene) או אחרים, המסוגלים לתקן נזקים קיימים ולמנוע עתידיים. אפשר להוסיף לרשימה גם קרם עשיר לעיניים למניעת נפיחויות ועיגולים כהים.
בשנות ה-40
מגמת התייבשות העור ואיבוד תשתיותיו מתעצמות בעשור זה, לקראת גיל המנופאוזה. העור נעשה יבש ומאבד לא מעט מניפחו וגמישותו. יופיעו קימטוטים וקמטים יותר עמוקים סביב לעיניים, הפה ובמצח. העור מתקשה לשמר את לחותו הטבעית והטונוס שלו נחלש. דבר אחר שאולי הבכנתם בו בגיל זה הוא, שעורכם אינו מחלים באותה מהירות ויעילות כמו בעבר.
כל מה שהזכרתי קודם בנושא הטיפוח, נכון גם לגבי עשור זה. גם אם בשנים עברו היה לכם עור שמנוני, אין לוותר בשום אופן על קרם הלחות הטוב והיעיל. לא כל שכן, הגנה בפני קרינת השמש. בנוסף מומלץ לחבוש כובע רחב שוליים וללבוש פרטי לבוש עם אפקט הגנתי.
להתחיל להשתמש בקרם עם חומצה אלפא-הידרוקסית (AHA)
בנוסף, זה הזמן להתחיל להשתמש בקרם המכיל חומצה אלפא-הידרוקסית (AHA) כמו ח' גליקולית או לקטית – בריכוזים לא גבוהים מידי העלולים לגרום גירוי יתר, אשר יעזור בהסרת התאים העליונים של שכבת הקרן האפידרמלית, המקנה לעור מראה יותר רענן וצעיר. ניתן לעשות שימוש גם בקרם המכיל טרטינואין (Tretinoin) העוזר להעלים קימטוטים עדינים מאד ו"כתמי גיל" שכבר הספיקו להיווצר. חשוב לעשות זאת, תחת השגחה רפואית מתאימה בלבד.
אפשר לשקול טיפול בוטוקס
אם נוצרו כבר קמטים עמוקים בחלק העליון של הפנים, זה הזמן לשקול טיפול בבוטולינום טוקסין (בוטוקס) כדי להעלימם. הטיפול קצר ללא תקופת החלמה וכמעט ללא כאב ובידיים מאומנות היטב, הינו אפקטיבי מאד, עם סיכוי נמוך ביותר לתופעות לוואי. הבוטולינום נותן תוצאות מדהימות ביופיין. הוא "מגהץ" קמטים קיימים, מונע את העמקתם ומאפשר לעור למלא ולרדד אותם.
בשנות ה- 50 וה- 60
בעשורים אלה ניכרים ניזקי העור שהצטברו במהלך השנים. הנשים שניכנסות לתקופת המנופאוזה סובלות מירידה משמעותית בהורמונים האסטרוגנים והפרוגסטרון. העור נעשה דק, עדין ושברירי עקב איבוד משמעותי של חומרי התשתית שהוזכרו קודם. מתחילים להיווצר עודפי עור אשר צונחים בהדרגה באפקט כח הכבידה. נוצרים קפלים, חריצים וקמטים חדשים והישנים מעמיקים, בעיקר קמטי ההבעה והצניחה. כמו כן, כתמי הפיגמנטציה גדלים, מתרבים ומתרחבים למרות שגוון הכללי של העור נוטה להתבהר, מצב המבליט אותם עוד יותר. יכולה להופיע אדמומיות על פני האף והלחיים הנקראת רוזציאה. היא מתחילה כנטיה להסמקה מוגזמת ועלולה להתפתח לאדמומיות ההולכת ומתפרסת מהאף והלחיים למצח ולסנטר, לפעמים עם מוקדים דלקתיים אפילו קשים. במקרה כזה, יש לפנות לרופא עור של קופת החולים.
הגברה ושמירה על לחות העור מעולם לא היו כה חשובים, כמו בעשורים האלה. במהלך היום, שוב – קרם לחות וקרם הגנה הרגילים, לא כל שכן – קרם לחות עשיר ללילה. בשלב זה ניקוי הפנים בסבון ומים יכול להיות מזיק במיוחד. גם כאן טיפול סדיר בקרם שמסוגל להסיר את התאים העליונים של שכבת הקרן יעזור מאד, אבל בעדינות רבה, משום שהעור עדין, דק ושברירי בהרבה מבעבר.
הזרקת חומרי מילוי
להעלמת קמטים עמוקים, שקעים וקפלים, בעיקר בחלק התחתון של הפנים (אך גם העליון), אפשר להזריק חומרי מילוי כמו חומצה היאלורונית, קולגן, הידרוכסילאפטיט ועוד. מדובר בחומרי מילוי זמניים (כשנה עד שנתיים) המתאימים גם לעיצוב שפתיים אשר איבדו את ניפחן.
הצערת עור בטיפול אור
אפשרות נוספת לשיפור מרקם העור היא "הצערת עור" במכשיר I.P.L. מדובר בטיפול באנרגיית אור שאינו משאיר אדמומיות קשה כמו הלייזר וסיכוי נמוך ביותר לסיבוכים, כמו צלקות. אנרגיית האור מוחדרת לשכבות העליונות של העור והופכת לאנרגיית חום, הגורמת לחידוש האפידרמיס והמגרה יצור של חומרי תשתית כמו קולגן וכו' בדרמיס. כמו כן, אפשר לבצע פילינג כימי (כטיפול בפני עצמו או בשילוב עם ה- I.P.L) בדרגות שונות של עומק בהתאם לעומק הנגעים שמעוניינים להעלים.
לגבי הקמטים, שמעתי נשים המצהירות שהן הרוויחו אותם בכבוד, בחיים מלאים של משפחה, גידול ילדים, קריירה ובילויים. לעומת זאת, לאחרות הם מאד מפריעים והן באות ליעוץ איך להיפטר מהם. ברוב המקרים, הבוטוקס וחומרי המילוי מספקים תוצאות מעולות, המפחיתות במראה לפחות 10 שנים מהגיל. במקרים היותר קשים, כאשר הפנים חרושי קמטים וצניחות עור מרובות, אפשר לחשוב על מתיחת פנים כירורגית. במקרים אחרים, עם הרבה הרבה קמטים קטנים וניזקי שמש מרובים, מתאים יותר פילינג עמוק. למי שאינו רוצה לשמוע מכירורגיה פלסטית או פילינג עמוק, גם בגלל התהליך הטראומטי הכרוך בהם וגם בגלל תקופת ההחלמה הארוכה מאד, אני מציע לעבור תהליך רך יותר, לא כה אפקטיבי כמו שני אלה, אבל בהחלט סביר, של הצערת עור ב- I.P.L או פילינג שטחי.
שני טיפים כלליים חשובים
איפור
לכו למאפרת מקצועית (לפחות "פעם ב…") שתדע להתאים וללמד אתכן את האיפור המתאים והעדכני ביותר. כמעט כל אשה מתאפרת (גם גברים, אבל בהרבה פחות). גם אם יהיו ברשותך תכשירי האיפור הטובים והיקרים ביותר, ללא "כלי עבודה" מתאימים ובאיכות טובה, לא תשיגי את האפקט המצופה. המברשות וכלי האפליקציה הקוסמטיים, חייבים להיות באיכות טובה לא פחות מהתכשירים עצמם. אם את לא יודעת מה לקנות ורוצה ללכת על בטוח, לא תטעי אם תרכשי כלי איפור המוצעים ב"ליין" המוצרים של החברה המייצרת את תכשירי האיפור, כי הם בדרך כלל מותאמים הייטב, לקבלת התוצאות הטובות ביותר.
שיער
שדרגי את מראה שיערך וסיגנון האיפור לפחות כל שנתיים, אלא אם כן המודה השתנתה קודם. אם את פוגשת מישהו/י שלא ראית זמן רב, האומר/ת לך שלא השתנית כלל, זו לא תמיד מחמאה… רוצי לסלון היופי שלך כדי להתחדש. או לחלופין, אם את אינך זוכרת מתי בפעם האחרונה שינית עיצוב שיער ואיפור, גם זו סיבה טובה לרוץ לאותו סלון יופי.
את תראי צעירה יותר, זוהרת ומודרנית. כדי למצוא תסרוקת חדשה וצבע מתאימים, אפשר לעשות כמה נסיונות לא מחייבים בחנות לפיאות …
ד"ר מרקביץ, רופא אסתטולוג
הקלק כאן – לפרסום חינם של מודעת דרושים ביופי!
הקלק כאן – לקבלת חדשות ועדכונים חינם למייל שלך
הקלק כאן – לשאול, להעיר ולדסקס בפורום האתר