פרופ' אבשלום שלום, מנהל היחידה לכירורגיה פלסטית, המרכז הרפואי מאיר
ניתוחי מוז, מוס, מוהס (MOHS SURGERY)
ניתוח מוהס הנו השיטה היעילה ביותר להסרה של נגעי עור ממאירים מאזור הפנים. בניגוד לשיטה הרגילה שבה מוסר הנגע, ונשלח לבדיקה היסטולוגית רגילה, בשיטת המוהס, הנגע מוסר, ומיד נבדק על המקום. החשיבות של הבדיקה על המקום היא בזה שהמנתח עצמו יכול לבדוק את כל שולי הנגע, ובכך לוודא שהנגע יצא בשלמותו. במידה והנגע לא יצא בשלמותו, אנחנו יכולים למפות את האזורים שבהם נותר גידול, ולחזור אליהם, ואך ורק מאותו אזור, להמשיך ולהוציא את הגידול. המהלך הזה נמשך עד אשר מגיעים לגבולות נקיים.
למי מתאימה השיטה? השיטה מתאימה לאנשים שיש להם גידולי עור, מסוג שהוא איננו מלנומה, כמו בי-סי-סי או אס-סי-סי, גידולים אלו הם גידולי העור הממאירים הנפוצים ביותר, שבאים לידי ביטוי בעיקר בגיל המבוגר, אבל יכולים להופיע גם בגיל צעיר, החל מגיל 30, בעיקר באוכלוסייה בהירה ולבנה, כמו שישנה בארץ בכמות מאוד ניכרת, ובעיקר באנשים שנחשפו במשך שנים ארוכות ורבות לשמש. אינדיקציות נוספות להסרה של הגידולים האלה, הם גידולים שהוסרו בעבר, אבל חזרו, גידולים גדולים באזור הפנים, וגם סוג מאוד מיוחד של מלנומה שנקראת "לנטיגו מליגנה מלנומה". היעילות של השיטה היא גבוהה עד כדי כך שאחוזי הריפוי מגיעים כמעט ל-99 אחוזים בנגע שמוסר בפעם הראשונה, ומגיעים ל95 אחוזים, כאשר הנגע מוסר בפעם השנייה או השלישית. מכיוון שהשוליים נבדקים במהלך הניתוח, בעצם המנתח יכול לחסוך הסרה של רקמה עורית בריאה, ובכך לצמצם את הצלקת, ולשפר את התוצאה הקוסמטית.
בואו ניכנס לשלבים שבהם מתבצע הניתוח. המטופל מתקבל, כמובן, לבית החולים, ואחרי שהוא מתלבש במדי חדר הניתוח, הוא יתקבל על ידי הרופא. הרופא יסביר לו עוד הפעם על ההליך, יחתים אותו על טופס הסכמה ייעודי, ואז המטופל נכנס לחדר הניתוח. בשלב הראשון, המנתח יסמן את גבולות הנגע כפי שהם נראים לו בעין, זה יהיה השלב הראשון. מיד לאחר מכן, יהיה החלק היחידי שיש בו מעט חוסר נעימות, וזה החלק שבו אזור הנגע מורדם בהרדמה מקומית. התחושה היא מעט של צריבה או כאב, ברמה מאוד מאוד קלה, והוא נסבל ביותר. ניתן להקל במידה מסוימת על הכאב על ידי הנחה של "אמלה" לפני, אבל אין פה איזשהו הכרח. מיד אחרי שהנגע הזה מוסר, הנגע הזה מועבר למעבדה. המעבדה נמצאת בצמוד לחדר הניתוח, ואותה מקבל או הטכנאי או הרופא עצמו, ומה שהוא עושה, הוא מתחיל לסמן את גבולות הנגע, ולהשתמש בצבעים על מנת שכל אזור של הנגע יקבל צבע שניתן יהיה לזהות את זה אחר כך בחתכים ההיסטולוגיים על מנת לראות האם יש שם גידול או אין שם גידול. פה ניתן לראות בצורה מאוד ברורה איך הנגע חולק לארבעה חלקים. כל חלק נצבע בצבעים שונים, על מנת שנוכל לזהות בעתיד לאיזה רביע שייך כל חלק. מיד לאחר מכן, אנחנו מניחים את הרביע על צלחת מיוחדת, עם חומר, דבק מיוחד, על מנת לאפשר לפרפרט שלנו להיכנס מיד למקפיא,כפי שנראה, שם הוא יקפא. אנחנו נראה את השלב הזה, זה המקפיא המיוחד שלנו, ופה הנגע כבר נמצא בתוך גוש של קרח. אנחנו בכוונה מקפיאים את הנגע, על מנת שיהיה אפשר בשלב הבא להתחיל לחתוך אותו בפרוסות מאוד מאוד דקות, שלב אחרי שלב, שלב אחרי שלב, ולהכין מזה בעצם "סלייד",שהוא "סלייד" פתולוגי. בהתחלה ה"סלייד" שמתקבל הוא כמובן שקוף, ולא ניתן לראות כמעט שום דבר. ובשלב הבא הטכנאי עובר וצובע את הנגע בצבעים מיוחדים, על מנת שנקבל "סליידים" היסטולוגיים של חתך קפוא. ופה אנחנו רואים את ארבעת הרבעים כבר מוכנים לצפייה במיקרוסקופ. כרגע, הפתולוג או הכירורג עצמו, יעברו על כל ה"סליידים", יסתכלו לראות האם יש גידול בשוליים. במידה ויש גידול בשוליים, אנחנו יכולים לדעת בדיוק באיזה רביע, ולחזור אל המטופל על מנת להחסיר שכבה נוספת. במקרה הזה, ההיסטולוגיה היא שאין גידול בשוליים, ואי לכך אנחנו חוזרים אל המטופל, ואנחנו רואים את הפגם בצד שמאל, ועושים את התיקון על ידי, במקרה הזה, תפירה ראשונית פשוטה, ולאחר מכן חובשים, ולאחר מכן מזמינים את המטופל על מנת להסביר לו כיצד לטפל בפצע, ואנחנו נפרדים ממנו, עד להסרת התפרים.
לסיכום, ניתוח מוהס הנה השיטה היעילה ביותר, עם אחוזי הריפוי הגבוהים ביותר, עם התוצאות הקוסמטיות הטובות ביותר, שמתאימה לכל האנשים שיש להם גידולים מסוג באזאליומה או אס-סי-סי, באזור הפנים. אזורים נוספים שניתן להשתמש בשיטה הזאת הם אזורים של כפות הידיים והרגליים, וגם איברי המין, ובידיים מיומנות, גם ייתנו את התוצאה הטובה ביותר.