התאחדות מעצבי השיער – היוזמה של מישל מרסייה – תופסת תאוצה.
המטרה: להוביל את הענף לשינוי משמעותי, לתקן ישראלי למספרות ולהגנה על חבריה
אבי כהן
אבי מלכה
אבי פדידה
אמיר אליהו
ארז שרביט
זאב לוין
חיים סיוון
יאיר קמיר
יגאל גוט
יגאל ויצמן
יוסי מנשה
יניב כהן
ירון הרשברג
מיטש
מישל מרסיה
נדב ורועיקו
ניסים מור
נסים פרץ
עמוס זרד
עמיר תורגמן
פיני סוויסה
קובי בורכוב
קולי
קרי שטיבלמן
ראובן טפר
רוני חתוכה
שי גדון
שלומי אייזנברג
אורן אור
איציק לוטטי
דורון שדה
משה אוזן
קובי בן חיים
לימור מילר אבידן
כיום במדינת ישראל לא קיים גוף אחד הפועל לטובת מעצבי השיער בישראל. לכן, על מנת שנוכל להגן על ענף הספרות בארץ יזם מישל מרסייה את "התאחדות מעצבי השיער בישראל", אליו הצטרפו ארז שרביט ויאיר קמיר, שמטרתה העיקרית להגן, לגבש, ולהוביל את הענף והעוסקים בו לרמה בינלאומית.
מאבק הארנונה שהחל מישל מרסייה מול עיריית ת"א היה רק סממן ראשון במהלך. המטרה היתה: להכיר במעצבי השיער כבעלי מלאכה, ולהוזיל את הארנונה בשיעור של עד כ-50%. (מטעמו של מישל מרסייה נמסר שביום 24.01.12 התקבל פסיקה שמחייבת
את עיריית ת"א להחזיר 4.5 מיליון ש"ח לספרים בתל-אביב) המהלך נחל הצלחה, ואמור להביא את כל הרשויות במדינת ישראל להכיר במעצבי השיער כבעלי מלאכה ולהוזיל את הארנונה לבעלי המספרות באופן משמעותי. מטרת חברי ההתאחדות לבנות תקן ישראלי לתחום המספרות, בדומה לתקן האירופאי CAP.
חברי העמותה: מישל מרסייה (יו"ר), יאיר קמיר, ארז שרביט (ועד מנהל), אבי פדידה, אמיר אליהו, קובי בורוכוב, קולי, עמוס זרד, עמוס גנור, זאב לוין, אורן אור קובי, יגאל גוט, יניב כהן (ועדת ביקורת). לכולם מטרה משותפת: לעשות סדר בעבודה.
האם כל מעצב שיער בארץ (גם כאלה שעובדים מהבית) יכול להיות חבר בהתאחדות?
מישל מרסייה: "לא כל מעצב שיער יכול להיות חבר בהתאחדות מעצבי השיער. לפי תקנון העמותה מתקבלים כחברים רק בעלי ניסיון מוכח גם מבחינה מקצועית וגם מבחינה ניהולית".
מה ההטבות שיהיו לחברי ההתאחדות?
מרסייה: "שני נושאים דחופים על הפרק: ארנונה שווה לכל בעלי המספרות בארץ, כפי שפסק בשנת 2010 בית המשפט העליון במאבק שניהלתי באופן אישי מול עיריית תל-אביב. במקביל נפגשנו אנוכי, יאיר קמיר ועו"ד עמיחי נביאי עם הלשכה המשפטית של שר הפנים אלי ישי, הסברנו יפה והצגנו את טענותינו שספר בישראל שווה לבעל מלאכה. הוא עובד עם הידיים ועומד על הרגלים במשך 10-12 שעות ביום ואין שום סיבה שהרשויות במדינת ישראל לא יכירו בו כאדם שעובד/ת בעבודת כפיים (= בעלי מלאכה), ויוזילו את הארנונה באופן משמעותי של עד 50% הנחה.
בנוסף עומד על הפרק הגשת "חוק האומן" שיארגן את העוסקים והרוצים לעסוק בענף עיצוב השיער והספרות בישראל, לקדם את נושא הכשרת העובדים, חיוב בהכשרה מקצועית עפ"י חוק על כל המבקשים לעסוק בענף ועמידה במבחנים רשמים כנהוג ומקובל במדינות מתקדמות ומתוקנות בעולם".
קמיר: "מעצבי שיער שחברים בהתאחדות, יזכו להנחות ייחודיות בתצוגות בארץ ובעולם, והטבות שונות. דבר נוסף וחשוב לא פחות שנותנת ההתאחדות הוא ייעוץ מקצועי בזמן אמת, כאשר מעצב שיער נתקל בשאלה מקצועית – יהיה לו למי לפנות בהתאחדות על מנת לקבל תשובה".
ללא מטרות רווח
העמותה פועלת ללא מטרות רווח. חברי ההנהלה וועדת הביקורת מתכנסים פעם בחודש, ומבקרים את הפעילויות וההישגים, ועניינים שעל הפרק. בכל אחד מהמפגשים מצטרפים בעלי מספרות שמעוניינים להצטרף. "אירחנו גם את מנכ"ל לוריאל ומנכ"ל וולה. היום גם החברות הגדולות מבינות את החשיבות בארגון והובלתו, וגם הן תרמו לעמותה כסף ללא אינטרסים מסחריים, על מנת לאגד את העוסקים במקצוע עיצוב השיער בארץ," מספר מרסייה. "בנוסף אף הופענו אנוכי ועו"ד נביאי, שמלווה את העמותה בתוכנית הבוקר 'אורלי וגיא', על חשיבות העמותה ומטרותיה והבאנו לידיעת הציבור את דבר פסק הדין בתביעה הייצוגית מול עיריית תל-אביב", מציין מרסייה.
כמה משאבים צריך להשקיע כחבר בהתאחדות? (האם הזמן שצריך להשקיע הוא זמן עבודה, האם ההשקעה גדולה)?
ארז שרביט: "אני משקיע בכל הזדמנות שיש. מדבר עם מעצבי שיער, מסביר את החשיבות של 'לעשות ביחד' – דברים שאי אפשר לעשות לבד."
"כל אחד יכול להשקיע מהזמן האישי שלו כמה שהוא יכול. בסה"כ ההשקעה לא גדולה, כשיש הרבה חברים כל אחד תורם", מוסיף קמיר. "כיום לעמותה כבר יש ועד מנהל וועדת ביקורת. חבר חדש שמצטרף לא צריך להשקיע זמן עבודה או השקעה, למרות שמבחינתנו כל חבר הינו שגריר של העמותה ומטרתו לגייס עוד בעלי מספרות לטובת העמותה ומטרותיה. כל תרומה תתקבל בברכה", מחזק מרסייה. "נכון להיום, נדרש מאיתנו, חברי הוועד, להקדיש זמן למפגשי עדכון וכמובן סיעור מוחות", מוסיף אמיר אליהו ממספרת אמיר אליהו. במפגשים אלו ניכר הרצון הגדול להצליח ולהשיג את מטרות ההתאחדות. "כחבר בהתאחדות אני משקיע כל דקה פנויה כדי לגייס כמה שיותר חברים להתאחדות, מציין זאב לוין. "מעצב שיער שמצטרף לעמותה בעצם לא צריך להשקיע את זמנו בשביל זה , יש לו – חברי ועד, והוא יכול להתעדכן באימייל או בטלפון". קולי: "בכל הזדמנות שיש לי, אני מדבר עם מעצבים. עכשיו חזרנו מווינה ושכנעתי שמונה מעצבי שיער להצטרף". קובי בורוכוב מציין ש"גיוס החברים החדשים, שזו עבודה רבה בפני עצמה נעשה ע"י שימוש בפייסבוק ככלי לפרסום והפצה, טלמרקטינג למעצבי שיער פוטנציאליים וקשר מתמיד על בסיס שבועי ועדכון בכל מה שחדש עם מזכירת העמותה". עמוס זרד משתדל לגייס כמה שיותר חברים. "זה בעיקר בשביל הדור הבא. אני מקווה שהענף יהיה אתי, ממותג נכון וכך גם הלקוחות ירגישו בטוחות". יניב כהן: "הזמן שצריך להשקיע הוא בדיוק שיחת טלפון פעם בחודש… חברי הוועד ומישל עושים את רוב העבודה על הצד הטוב ביותר, וזה לא פוגע בזמן העבודה".
מישל, חלק ממטרות ההתאחדות הן קביעת קריטריונים לפתיחת מספרה/סלון יופי. מה יהיו הקריטריונים?
"רק מעצבי שיער שלמדו בבי"ס תיכון 3 שנים, ובעלי תעודה מבי"ס מוכר ע"י מוסדות ממשלתיים, ובעלי ניסיון מוכח של שנתיים – יוכלו לפתוח מספרה ולנהל מספרה. מי שיחליט ללמוד במסגרת אחרת, לדוגמה חיילים/חיילות לאחר הצבא יקבעו שעות לימוד שונות ממה שמקובל היום, וכמובן ניסיון תעסוקתי של שנתיים, על מנת להגן על האיכות והמקצועיות לטובת הצרכנים".
בקיצור: מקצועיות שנלמדה ונרכשה באופן מסודר, ניהול והבנה אדמיניסטרטיבית וניהול תזרים מזומנים הקיימים בתוך העסק והבנה של שיטות השיווק הנדרשות מבעל עסק.
חוק וסדר
במדינת ישראל יש 9,000 מספרות על פי נתוני משרד התמ"ת, כלומר 780 איש למספרה, כולל תינוקות, ילדים, נשים, גברים, מבוגרים. זהו בהחלט נתון שמצביע על בעיה גדולה מאוד – יש עודף מספרות לא מקצועיות והזילות במקצוע נדרשת – מכיוון שאין אכיפה ובדיקה של בעלי המקצוע שפותחים מספרות. כל אחד יכול לפתוח מספרה וכך להמשיך להוזיל הן את המקצועיות והן את הרווחיות והאמינות.
אז איך תגרמו לתחום השיער בארץ לא להיות 'פרוץ'?
מרסייה: "שלחנו מכתבים מטעם עו"ד העמותה לגופים שונים בארץ – משרד העבודה, משרד הבריאות, משרד התמ"ת, הרשויות הגדולות, המפקח על הביטוח והעתקים של כל ההתכתבויות שלחנו גם למשרד מבקר המדינה, שממנו קיבלנו תשובה שעניינו יועבר לטיפול. במכתבים שאלנו מהם הקריטריונים לפיהם היום ניתן לפתוח מספרה במדינת ישראל, ומסתבר שכל אחד בעצם יכול לפתוח מספרה גם אם הוא לא למד. לצורך העניין, גם את, לימור, יכולה לפתוח מספרה במדינת ישראל. נשמע הזוי, נכון? אז הסברנו יפה את הנזקים שעלולים להיגרם אם אתה משתמש על ראש של לקוחה בחומרים כימיים ואלו נזקים עלולים להיגרם בשימוש לא נכון ולא מקצועי (דוגמת הפורמלין שמשתמשים בו בריכוז גבוה בהחלקה ברזילאית, שכידוע הינו חומר מסרטן במיוחד שבא במגע עם חום, כמו גם המוצרים וצבעי הצבע והכימייה השונים שרשום עליהם במפורש: For professional use only כלומר לשימוש מקצועי בלבד!). מטרת העמותה להוכיח שהענף מוגן וכי נדרשת אכיפה ובדיקה לגבי מי שיש לו את התעודות והניסיון המוכח. הדבר יעלה את רמת הניגשים לתחום והעוברים את הבחינות כמקובל בכל השוק האירופאי המשותף, בארה"ב ובשאר המדינות בעולם".
שרביט: "חשוב לעשות בדק בית מה קורה היום במספרות מבחינת ניהול, לנסות ולהעביר חוקים בכנסת (העמותה נמצאת בקשרים עם כמה ח"כים), ולקחת מודל לדוגמא מחו"ל".
קמיר: "להגן על זכויות מעצבי השיער ולדאוג לשמור על רמת מקצועיות גבוהה על מנת לספק איכות ומקצועיות טובה ללקוחות".
קולי: "כמה שיותר הד תקשורתי ופרסום".
בורוכוב: "נהלים מעוגנים בחוק ושמירה על תחרות הוגנת בענף, דבר שיגרום לסטנדרטים של מחירים הולמים ותנאים נאותים ומכובדים".
מה החזון שלכם?
מרסייה: "להפוך את ענף מספרות ומעצבי השיער לענף מוגן".
קמיר: "להביא את ענף הספרות למצב שבו יהיה יותר פיקוח ובקרה על הנכנסים לתחום ועל העוסקים בו ברמה המקצועית. ההתאחדות תעלה את הרמה המקצועית של המעצבים, ע"י כך תעלה את יוקרת המקצוע וכן תעשה שירות לכלל הציבור אשר יוכל להפקיד את ראשו מבלי לחשוש לנזקים שיכולים להיגרם מחוסר ידע וניסיון". קולי מוסיף ומחזק: "להשפיע על מהלך הלימודים, וליצור תחרות יצירתית והוגנת בענף".
אליהו: "להתחיל סוף סוף למסד את ענף המספרות בארץ ולהצליח להגיע למימדים גדולים, כמו של מעצבי שיער בחו"ל אשר מצליחם ללא דופי בזכות עבודה קשה אבל משתלמת, כמו וידאל ששון ז"ל, אשר השאיר אחריו מורשת ענקית של תלמידים ומעצבי שיער שגדלו על תורתו".
שרביט: "שיהיו בהתאחדות כמה שיותר חברים בעלי מקצוע איכותיים ושנעבוד בתוך מסגרת עם חוקים ברורים".
בורוכוב: "סדר והגינות בחוק. שנוכל לארגן את כל העוסקים בענף ולמסד את הענף. שיהיה לנו מעמד חוקי בכנסת דבר שיקנה את חוק האומן בישראל. שישראל תראה כמו מדינות אירופה, ושיתיחסו לענף ברצינות".
אבי פדידה: "להרחיב את כמות מעצבי השיער החברים בהתאחדות, לאגד מול הכנסת והרשויות – שנהיה כמו איגוד לשכת עורכי הדין".
יגאל גוט: "המקצע שלנו רק הולך ומתדרדר, ואין אנו יכולים לעשות משהו בנידון מבלי להתאחד. תוך זמן מאוד קצר קיבלנו תודעה אדירה מהרשויות הודות לאנשים המנהלים את העמותה, וכולנו חייבים להתגייס ולהיות פעילים".
טיפ למעצבי שיער ששוקלים להצטרף
קמיר: "ככל שבהתאחדות יהיו יותר ספרים, כך כוחה ויכולת ההשפעה שלה תגדל".
מרסייה: "הצטרפותכם מבטיחה את עתידכם, רווחתכם, ניהול זמנכם = זמן איכות = זמן חופש = לא לפחד שחופש יהיה שווה לאובדן לקוחות. הצטרפותכם = העלאת הדימוי העצמי והמקצועי".
שרביט: "מי שמחשיב עצמו כמקצוען, ורואה במקצוע עיצוב השיער את כל עתידו לא יכול להרשות לעצמו לא להיות חבר בהתאחדות".
בורוכוב: "יחד זה כוח וביחד נוכל רק להרוויח".
קולי: "תחשבו על מחר".
אליהו: "אל תשבו על הגדר כי אנחנו הופכים מידי שבוע לגוף גדול יותר ויותר. ההצטרפות שלכם חשובה לנו כי רק גוף גדול וחזק יכול להשפיע".
יניב כהן: "לא להגיד אני יודע הכל… לבוא ללמוד!"
פדידה: "דחוף-דחוף-דחוף, זה לטובת כולנו".
אורן אור: "בואו תהיו שותפים להצלחה ולדרך חדשה בתחום. העמותה חזקה וממוסדת – אחד בשביל כולם וכולם בשביל אחד."
כהן: "שהאגודה תהווה עמוד שידרה של הענף".
יש מי שדואג לנו
שאלנו חלק ממעצבי השיער החברים באיגוד מה גרם להם להצטרף והאם הם מרוצים מהעבודה שנעשתה עד כה.
דורון שדה, כפר סבא: "מעולם לא הייתה עמותה לספרים ולא היה מי שידאג לנו מול רשויות תביעות עובדים וכו'. כאשר שמעתי על העמותה מאוד התלהבתי מהרעיון, אני חושב כשיש גוף חזק מאחוריך שמוכן לדאוג לך אז זה שווה. בכפר סבא עדיין לא פעלו לטובת הארנונה שמשולמת עדיין רגיל ולא כמו בעלי מלאכה ואני מקווה שהמצב ישתנה מהר. אני מאוד מאמין בעמותה וכולי תקווה שהיא תעמוד בציפיות וכולנו נרוויח".
אבי מלכה, תל אביב: מה שגרם לי בעצם להצטרף לעמותה זו המלחמה הבלתי פוסקת מול עיריית תל אביב, שלא מתייחסת לפסיקה שהחליט בית המשפט, ומתעלמת מהחזרי הכספים. כל הנושא זה הליך מייגע ומסרבל שמצריך המון זמן ומשאבים והחלטתי להצטרף לעמותה שעושה כרגע עבודה מאד חשובה להגן על כל הענף של המספרות".
יוסי מנשה (YBY): "העמותה יכולה לעזור בכך שרשויות יכירו במקצוע שלנו והעמותה תוכל להציע חוקים חדשים הן לטובת המקצוע והן לטובת העובדים בתחום. השיקול שלי היה מאוד פשוט: זה היה צריך לקרות וטוב שמישהו הרים את הכפפה".
ירון הרשברג, רמת גן: "בחרתי להיות חבר בהתאחדות בגלל עניין הארנונה, בגלל שלעניות דעתי קיימת זילות במקצוע ועל כן ריבוי מספרות, ובמיוחד בגלל חוויה לא נעימה שעברתי – נסעתי לחופש והעובד הכביכול 'מסור' שלי ניצל את העדרותי וניסה לגנוב לקוחות. האגודה יכולה לעזור בחקיקה כזו שתגן על מעצבים".
רוני חתוכה, תל אביב: "בשעה טובה קמה עמותה שתעשה סדר בקרב מעצבי השיער ובזכויות של אנשים שעוסקים במלאכת כפיים. עד כה נעשתה עבודה רבה ומבורכת מצד מקים העמותה מישל מרסייה ובוודאי שאני והקולגות מרוצים מתשומת הלב שמפנים אלינו סוף סוף".
מיטש סולימנוב (רשת HEADS): "כבר שנים שמנסים להקים כזאת התאחדות ותמיד הניסיונות כשלו. המצב שלנו בארץ, בענף הוא שהכל פרוץ וללא חוקים, התשלום עבור ארנונה הוא יקר מידי, ונוצר מצב של One Men Show – מספרות קטנות עם הוצאות גדולות ללא פוטנציאל לגדול ולהתפתח. היום ההתאחדות הינה גוף רשמי חוקי ורציני שיכול לתרום לכולנו".
משה אוזן, פתח תקוה: "אני מאמין שכן צריך להיות איגוד חזק לספרים עצמאיים גם מפני הסכמי עבודה וזכויות מעביד ועובד בתוך המספרה. בהחלט הגיע הזמן שהענף יהיה ממוסד ואיכותי. אני מרוצה ממה שנעשה עד כה ומאמין שכולנו חייבים להצטרף ולהיות חלק מזה".
ניסים מור, תל אביב: "מעבר לערך המוסף והחשוב של העלאת הרמה בארץ מבחינת הפיקוח, יהיו יותר השתלמויות, עדכונים והדרכות למעצבי שיער, דבר שיעלה את הרמה והמקצועיות של הענף כולו והלקוחות יקבלו תוצאות טובות יותר".
ראובן טפר, באר שבע: "אני מאוד פעיל בכל מה שקשור לענף, והגיע הזמן להעלות את רמת המספרות בארץ ושיהיה איגוד שמאחד את כולם, כמו בכל מדינה מתוקנת בעולם. אני חושב שאנחנו בדרך הנכונה כי פעם היינו ספרים והיום אנחנו כבר מעצבי שיער. אחד הדברים הטובים שזה יהפוך את אנשי המקצוע ליותר מקצוענים ואת המקצוע למכובד יותר".
פיני סוויסה, תל אביב: "הצטרפתי מכיוון שאני חושב שכשמאוגדים יש יותר כוח- ניתן להשיג עתיד טוב יותר ולשנות את מה שפגום".
שי גדון, תל אביב: "הצטרפתי כי הגיע הזמן שיהיה פה סדר. צריך לאמץ את המודל האירופאי מבחינת התקנים. אני ממליץ לכולם להצטרף כי זה אינטרס של כל אחד מאיתנו".
אבי כהן, חיפה: "הצטרפתי כי אני חושב שבמקום בו כולם עובדים יחד אפשר להגיע למקצועיות מקסימאלית ואני שמח שיש לי חלק בדבר".
ניסים פרץ, תל אביב: "הצטרפתי לעמותה כי אני תומך ב'אני מאמין' של העמותה – גוף שינהל בצורה מקצועית ומבוקרת את ענף עיצוב השיער כדי לשמור על רמה מקצועית".
יוסף טרבלסי, תל אביב: "הצטרפתי כדי לקדם את הענף, לעזור לי ולאחרים בהתמודדות מול גופים חזקים".
עמיר תורג'מן, בת ים: "הייתי רוצה שנהיה מאוחדים מבחינת הרמה מקצועית וניהול עסקי".
יגאל ויצמן, תל אביב: "הצטרפתי מאחר ואני מאמין שהגיע הזמן לעשות סדר ושהענף יהיה מוגן. מישל מרסייה יצר תקדים".
נדב ורועיקו, תל אביב: "איגוד מעצבי שיער קיים בכל העולם ואין סיבה שבישראל לא יהיה איגוד כזה".
יואל ברמי, תל אביב: "סוף סוף יש ארגון שמשקיע ומביא תוצאות, שעובד כמו שצריך עם אנשים מקצועיים, אמינים ואיכותיים וביחד נוכל לקדם את הענף".
איציק לוטטי, רחובות: "האמינות ששידרה שרון דיין מזכירת ההתאחדות, שכנעה אותי שהחלום אכן יכול להתגשם לענף מוגן וטוב יותר".
שלומי אייזנברג, ראשון לציון: "המקצוע נהיה פרוץ והגיע הזמן שיהיו קריטריונים ושנוכל להתקדם כמו בכל העולם, ושיראו במקצוע שלנו כיוקרתי".
חיים סיוון, ראשון לציון: "הצטרפתי לארגון כי הגיע הזמן שנשנה את פני המקצוע בארץ. אני רואה בזאת חשיבות עליונה לקידום האינטרסים של כולנו כמעצבי שיער הן בתחום העסקי והן בקידום המקצוע. רק כגוף גדול וחזק נצליח להשפיע".
קרי שטיבלמן, חולון: "הגיע הזמן לתת קרדיט לאנשים שבאמת השקיעו במקצוע".
עוד מעצבי שיער שהצטרפו לעמותה
עמיר מזרחי, מיקי בוגנים, רועי סיץ, מאיר קידר, עופר חנגל, בועז רווה, יניב קצב, אופק אהרוני, אבי רז, דקל בן ציון, עמוס גנור, דרור כהן, יוסי מויאל, אוולין עיצוב שיער, סלון יפה, "דוגסטופ"-נדרה גרוס, אייש אלון "הייר דיזיין", אלי לוסקי, פיגרו-ניסים דקיה, יוסף יפרח, D&O-עיצוב שיער, משה דוקצייב עיצוב שיער, ערן ויניב קצב, עוזי "גזוז", סלון ניקול, חדד מאיר, יורם רחמנוב, רוני פרנקל, ציון בן מרדכי "מספרת ציון", דניאל עייש, כרמל שי כפר סבא, סריקה ג'אן-כפר סבא, עוזר יוסי, מספרת דליה, רפי בן שושן "מספרת ינקה", שי אוזנה מספרת So you תל-אביב והרשימה עוד ארוכה.
עמותת "התאחדות מעצבי השיער בישראל" הינה עמותה ללא מטרות רווח,
אשר שמה לעצמה מטרת על חזון להפוך את ענף מספרות ומעצבי השיער לענף מוגן.
פרטים והרשמה אצל שרון דיין, מזכירת העמותה:
03-6203733 hairorgs@gmail.com
הרשם עכשיו לקבלת ניוזלטר שליופי!
קצר, ממצה,איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה