ורידים גדולים תפוחים ומפותלים הם הוורידים הדליתיים מהם סובלת לא פחות מ-70% מהאוכלוסייה המערבית. מדובר גם במחלה תעסוקתית הפוקדת אנשים שעיסוקם כרוך בעמידה ממושכת וזקופה
ד"ר ילנה פולנסקי
תופעת הדליוּת (או ורידים דליתיים) היא מצב בו ורידים הופכים לתפוחים, גדולים ומפותלים, לרוב מיוחסת התופעה לוורידי הרגליים, אולם דליות יכולה להתרחש גם במקומות אחרים כמו הוושט, קיבה, מעיים ופי הטבעת (טחורים). באנגלית מכונה התופעה Vaicrose Veins, מהמילה הלטינית varix, שפירושה "מפותל". קיימת גרסה מתונה יותר של התופעה, המכונה "ורידי עכביש". הסברה הרווחת היא כי בעברית זכתה התופעה לשם "דליות" בשל זיגזוג הוורידים הכחולים על גבי הרגל המזכיר בצורתו את צמיחת פרח הדליה.
אותם ורידים בולטים ונפוחים הנראים מבעד לעור הרגליים, הם תופעה נפוצה למדי. על פי הערכות, לא פחות מ-70% מהאוכלוסייה המערבית (כ-43 אחוז מהנשים וכ-19 אחוז מהגברים), תסבול במהלך חייה מ"דליות ברגליים", כלומר מוורידים בולטים ונפוחים.
לשכיחות הגבוהה של ורידים בולטים בקרב נשים אחראים מספר גורמים עיקריים: ההורמונים הנשיים אותן נשים רבות נוטלות מגיל צעיר וההריונות. הסיכוי להופעת ורידים גבוה יותר גם בקרב – אנשים מבוגרים, אנשים שסובלים מהשמנת יתר, אנשים שעומדים שעות רבות על הרגליים, הפסקת המחזור, פציעות רגל, לחץ קיבתי ובעלי נטייה גנטית תורשתית.
עבור רוב החולים במחלה, הבעיה היא בעיקר קוסמטית ומלווה באי נוחות קלה, אולם עבור חלק מהאוכלוסייה, ורידים בולטים ברגליים עלולים לגרום גם לכאב משמעותי ואף לאותת על קיומה של מחלת כלי דם חמורה יותר. במקרים הקשים ביותר המצב עלול להחמיר עד כדי פגיעה משמעותית בגפיים.
איך זה קורה?
הדליות נוצרות עקב שינויים פתולוגים בוורידי הרגליים, הנושאים את הדם לעבר הלב. במידת- מה זוהי גם מחלה תעסוקתית הפוקדת אנשים שעיסוקם כרוך בעמידה ממושכת, בעמידה זקופה, ורידי הרגליים נתונים ללחץ עמודת דם המגיעה עד ללב (הכוונה לעמידה ממושכת כשהדם למעשה "עומד"), והורידים הסמוכים לפני שטחן של הרגליים עלולים שלא לעמוד בלחץ כזה. השרירים המקיפים את הוורידים העמוקים מתכווצים ודוחסים את הדם מעלה, ואילו מסתמי הורידים מונעים את זרימת הדם אחורנית. כאשר הוורידים השטחיים נתונים ללחץ גדול מדי, הם מתנפחים ונמתחים ואפשר להבחין בהם, כחולים ותפוחים, לאורך פנים הירך, השוק ובדפנות והאחוריים שלהן.
לוורידים בגוף האדם יש שסתומי צניף (כיס בדופן של וריד) אשר נועדו כאמור למנוע מהדם לזרום לאחור (רטרוגרייד). שרירי הרגל מנפחים את הוורידים במטרה להחזיר דם אל תוך הלב. כאשר הווריד מתנפח הצניף והשסתומים לא נפגשים כהלכה והשסתומים בעצם מפסיקים לפעול. פקקת ורידים עמוקה עלולה ליצור נזק קבוע לשסתומים. דליות שכיחה בוורידי רגל שטחיים וגורמת לייסורים סמי-עוויותים בעמידה, פסיעה, וריצה. הוורידים מגרדים, מתמתחים ולפעמים מחוללים כיב.
הטחורים הם למעשה תופעה דומה מאוד לדליות המופיעות ברגליים, אך הם שונים כמובן בעובדה שאינם ממוקמים ברגליים. התופעה יכולה להתרחש גם סביב האשכים בעקבות מחלות שונות הגורמות לוורידים להיות פגיעים. ורידים בפנים יכולים להפוך להיות בולטים ונראים יותר לעין, אם הם נחשפים לשמש.
הסימפטומים:
הסימפטום הקוסמטי של המחלה הוא זה שמופיע ראשון – לצידו מתפתחים גם כאבים ברגל. נוזלים מצטברים מתחת לעור והרגל מתנפחת, זהו בעצם הסימן הראשון לכך שסובלים כנראה מדליות. הוורידים הראשונים להיפגע באופן נראה לעין הם בדרך כלל אלה הנמצאים בצד האחורי של השוק או בחלק הפנימי שלו, אך הם עלולים להופיע בכל מקום ברגל, האזור הנגוע נתון לעיתים קרובות לאקזמה ולפצעים שאינם נרפאים. עם התפתחות המחלה עלולים להרגיש תחושה של כובד ומגוון סוגי כאבים באזור הרגליים. תחושה של צריבה, מתח בשרירים או כאב עמום כמו זה שמרגישים כשנופלים ונחבלים ומופיע סימן כחול. גם תחושה של גירוד סביב הווריד ונמלול ברגליים יכולות להיות קשורה בכך. אם ישיבה ממושכת או עמידה ממושכת גורמות למצב להחמיר – עוד יותר סביר שזהו הגורם לה. בעיות חמורות של זרימת דם ברגליים יכולות להביא לתעוקה על הלב וכן להיווצרות פצעים או דלקות שאחר-כך מסובך מאוד לרפא. אם מופיע כיב באזור הקרסול, זהו סימן למחלת ורידים חמורה וסיבה טובה לגשת לטיפול רפואי מיידית. אם הוורידים לא כואבים ולא מגרדים והרגליים לא נפוחות, כנראה שהבעיה לא חמורה וייתכן שאין צורך בטיפול רפואי, אלא אם המראה של הרגליים מפריע.
התופעות השכיחות הן:
1.כאב רגליים כבד (לרוב מחמיר בלילה או אחרי התעמלות).
2.תפיחות קרסוליים.
3.דיסקולריזציית עור סביב הוורידים בפיגמנט שחום-טורקיז עז.
4.העור מעל הווריד נוטה להפוך ליבש, מגרד ומדולדל, ולעיתים אף מתפתח לאקזמה.
5.העור עלול להתקדר (סטסיס דרמטיטיס), בשל בזבוז החומרים שנבנה ברגליים.
6.הופעת פצעים קטנים באזור עלולים לדמם יותר מהמקובל ולנטול זמן רב להחלים ולהגליד, במקרים נדירים, ישנו דמום עצום מבקע ורידי.
לעומת ההליכה, המבורכת, עמידה לאורך זמן אינה מומלצת. לכן, מומלץ להחליף תנוחה לעתים קרובות ולפצוח בהליכה קצרצרה כל 30 דקות (אם ניתן). גם הישיבה הממושכת כאמור היא לא הדרך המוצלחת ביותר להימנע מדליות ברגליים, ובעיקר חשוב להימנע מישיבה בתנוחת רגל על רגל. אם זוהי התנוחה היחידה הנוחה לכם, לפחות החליפו את סדר הרגליים לעתים קרובות. כמו כן, מומלץ מעת לעת לשכב לנוח ברגליים מורמות כדי לאפשר לדם שברגליים להיעזר דווקא בגרביטציה לטובת זרימתו.
לאחרונה מציגה רשת מרפאות 'אמריקן לייזר' שיטת טיפול חדישה להעלמת הדליות, במהלכה מוזרק חומר אלכוהולי המעלים את הוורידים ברגליים תוך דקות בודדות.
ד"ר ילנה פולנסקי היא מהמרכז הרפואי 'אמריקן לייזר'
הירשם עכשיו לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם