התמונה מתוך www.dermatlas.med//
טכנאית הציפורנים איננה רופאה אבל עליה לזהות את הבעיות כדי שתוכל להפנות את הלקוחה להמשך טיפול
ליה ליין
כמעט 25 שנה חלפו מתחילת התעסקותי עם ציפורניים בצורה מקצועית. את מקצוע טכנאות הציפורניים לימדה אותי חברה באוסטרליה. גם שם – בתחילת שנות ה-80 היה נושא בניית הציפורניים המלאכותיות בינקותו.
לאחר שחברתי לימדה אותי את רזי העבודה המעשית, בעלה, שהינו רופא במקצועו, החליט שהוא ילמדנו את כל שיש לדעת בנושא ידיים, ציפורניים ובעיות הקשורות בכך. למותר לציין כי הוא כמו רופאים רבים אחרים ורופאי עור במיוחד לא ממש מתמצאים בנושאי ציפורניים, כך שהיה עליו לחקור הנושא ולמצוא עבורנו חומר לימוד. הוא עשה זאת בנחישות רבה והנחיל לנו המון יידע, כושר אבחנה, זיהוי והבנת הנראה והנגלה לעינינו.
תוך פחות משנתיים, הצלחנו לבנות מכון ציפורניים לתפארת. פיתחנו שיטות עבודה, התייעלנו, והתבייתנו על חומרים באיכות הטובה ביותר שניתן היה לרכוש באותם ימים. החלה דרישה הולכת וגוברת להנחלת היידע לבניית ציפורניים. חברתי ואני ובעזרת בעלה ישבנו וערכנו תוכנית ללימוד בניית ציפורניים. מאז המשכתי להכשיר טכנאיות ציפורניים באותה מסורת של הטוב ביותר ובאיכות מירבית – מכל הבחינות.
כפי שציינתי, רכשנו יידע נוסף על מנת שנוכל להבחין, לזהות ולאבחן בעיות הקשורות בציפורניים בכלל ובציפורניים מלאכותיות בפרט.
טכנאית הציפורניים איננה רופאה
חשוב לי מאוד להדגיש כי אנו טכנאיות ציפורניים ולא רופאות. אל לנו לקחת על עצמנו אחריות לא לנו. בכל מקום בו מוטל הספק, יש לשלוח הלקוחה לרופא-עור ולהתעקש לקבל ממנו הפניה לבדיקת תרבית. רק בדיקת תרבית יכולה בוודאות לזהות את סוג הזיהום באם הוא פטרייתי, זיהומי או שניהם ביחד. אינני מפחיתה מערך ניסיוננו, ובטוח שכל אחת מאיתו, במהלך שנות עבודתה, נתקלה בבעיה זו או אחרת, אותה היא יודעת לזהותה בברור ולמצוא לה פתרון הולם. פתרון נגיש, שאינו מצריך מרשם רופא והניתן לרכישה בקלות. בנוסף יש באמתחתנו דרכים רבות להתמודד עם בעיות שגרתיות כולל תרופות "סבתא", שבמהלך הזמן הוכיחו עצמן כיעילות.
סוגי בעיות ודרכי טיפול
+ כולנו – הטכנאיות וקהל לקוחותינו, ישראליות עסוקות למדי, קשורות מאד למשפחותינו – הגורם למתחים נפשיים, שפעמים איננו קולטות את עומקם והשפעתם עלינו ועל בריאותנו, החיים בישראל קשים וידינו נמצאות בפעילות מתמדת לאורך כל היום. כמה פעמים נתקלנו במשפט "למה תמיד כשיש לי ציפורן פצועה אני כל הזמן מקבלת רק עליה מכות?" ובכן, האמת היא הפוכה! מצב של פציעה רק מדגיש את ריבוי המכות שאנו מקבלות אך אין אנו מקדישות תשומת לב להן כי אנו טרודות במטלות הבאות שעלינו להספיק. כך, שרק כשזה כואב לנו אנו ערות למספר הרב של החבטות שאנו מקבלות. מכות קטנות אלו אינן עוברות ללא תוצאות. ככל שבריאותנו הכללית טובה ההשפעה קטנה. ככל שאנו מעמיסות ודורשות מעצמנו יותר, נוטות לדלג או להגזים עם הארוחות, כלומר, תזונה לקוייה מצב ציפורנינו ושערותינו משקף בדיוק את הנעשה בגופנו.
המלחמה האחרונה, שלא ממש נגמרה עדיין, השאירה צלקות רבות על כולנו, לי אישית מהמתחים הרבים כל ציפורני נשרו כאילו הדבקתי אותן ברוק! אני חייבת לציין כי במשך 25 שנות היותי עם ציפורניים אף פעם לא התנסתי בכזו תופעה, רק קראתי על אפשרות שכזו, והנה, את שייגורתי בא לי.
עד עתה דיברתי על הפן הנפשי והפן הבריאותי באופן כללי. ברצוני לספר על מקרים שאנו הטכנאיות יכולות לעזור ללקוחותינו. ראשית אל לנו להתייחס בזלזול לכל שינוי במראה הציפורן. כל טכנאית מנוסה לומדת להכיר את ידי לקוחותיה.
+ בתחילת כל טיפול, לפני הכל, רצוי ומומלץ שאת הטכנאית תחטאי את ידי הלקוחה ואת ידיך בספריי חיטוי. הפעולה השניה צריכה להיות בדיקת ידי הלקוחה וציפורניה, לא רק למצב הציפורניים המלאכותיות, אלא, גם למצב הציפורניים הטבעיות שמתחת. כל שינוי שלא נראה לך תחקרי בשאלות ובעדינות את הלקוחה כדי שתוכלי להבין את פשר התופעה. במידה ואינך בטוחה, אל תהססי לדלג על הציפורן, במידה הצורך להסיר את הציפורן המלאכותית ולתת לגוף את האפשרות להחלמה.
+ מידי פעם אנו נתקלות בהינתקות הציפורן הטבעית ממצע הציפורן, אם לא נראה שינויי צבע, פרט למראה המבהיר הינתקות, קרוב לוודאי כי זה נובע ממכה שהטראומה גרמה להינתקות. במצב אידיאלי, רצוי ומומלץ להסיר הציפורן, ברוב המקרים אין הלקוחה מעונינת להרגיש "נכה" כאן עלינו להיות נחושות ולהמליץ על קיצור משמעותי של הציפורן.
+ תופעה מוכרת היטב ושכיחה היא היווצרות ירוקת בין הציפורן המלאכותית לטבעית.
ברצוני להדגיש כי פטרת ציפורניים איננה נוצרת בין הציפורן המלאכותית לטבעית, אלא, אך ורק, מתחת לציפורן הטבעית. הפטרת מתנחלת מתחת לציפורן הטבעית, ניזונה מהקראטין, (שהינו המרכיב העיקרי של הציפורן הטבעית), ומתפתחת בזכות הלחות והחום השוררים באופן קבוע במקום. הירוקת שנוצרת היא מעין "אצה" המשגשגת לה בזכות הלחות והלכלוך שחדרו למקום. החדירה נעשית ב"זכות" שבר/פיצוץ/הינתקות שנגרמו לציפורן המלאכותית. דוגמא מהחיים – בריכות שחיה שלא טופלו מפתחות "ירוקת" אקווריום לא מטופל היטב העומד באור השמש מפתח "ירוקת". כעקרון, אין ירוקת זו מזיקה ממש אם נתפסה בזמן, היא השאירה רק כתם לא יפה שיצמח החוצה עם הזמן. הזנחה, תגרום לריקבון שיעכל את הציפורן הטבעית ומכאן הדרך פתוחה לסיבוכים.
+ לא כל ניתוק ציפורן ממצעה ו/או שינוי צבע מצביע בוודאות על המצאות פטרת. כאן חוזרת אני על שאמרתי בתחילת המאמר, אם יש לנו תהיות, עליינו להפנות הלקוחה לאבחון על ידי רופא עור. זכורנה, כי לא כל רופאי העור ממש מתמצאים בנושאי ציפורניים! רבים מהם מתיימרים לאבחן פטרת במבט חטוף בלבד! הקפדנה להזכיר ללקוחה לדרוש בדיקת תרבית לאבחון מדוייק. עלינו מוטלת אחריות גדולה, ללמד את לקוחותינו לשמור על הציפורניים, לא להמנע מלהפנות תשומת לב לבעיה, לא לתת שמות וכותרות, אלא בשקט וברוגע להמליץ על דרך טיפול, מבלי ליצור פניקה.
מאחר ולי אין הכשרה רפואית רשמית, אינני יכולה לקחת על עצמי להמליץ על דרכי פעולה מפורשות. כל אחת מאיתנו יכולה לרכוש בעצמה ידע רחב דרך קריאת חומר עניני מתאים, העומד לרשותנו, בקלות בספריות או דרך אתרים באינטרנט. בסופו של דבר הכל תלוי ועומד בזכותך, ככל שתשקיעי בידע, יגבר בטחונך והלקוחות ירגישו בטוחות בעבודתך ונינוחות בחברתך.
ליה ליין היא טכנאית ציפורניים ויבואנית מוצרי 'NSI'