השפעות פסיכולוגיות של חזה אסימטרי על דימוי הגוף בקרב נערות. מחקר חדש.
ד"ר נמרוד פרידמן
גיל ההתבגרות הוא גיל מורכב, המביא עמו הרבה התלבטויות, שאלות ומחשבות, ואיתן שינויים פיזיים, רגשיים, חברתיים וקוגניטיביים. אחד מהסממנים הבולטים בגיל זה הוא העיסוק במראה החיצוני, וכשמשהו "משתבש" בתחום זה, הקושי הוא גדול ומשפיע על שאר תחומי החיים.
דימוי עצמי נמוך
מחקר חדש שנערך בבוסטון, ארה"ב, ופורסם החודש ב-" journal Plastic and Reconstructive Surgery", המגזין האמריקאי לכירורגיה פלסטית, מוכיח כי נערות מתבגרות הסובלות מתופעת חזה א-סימטרי, סובלות מדימוי עצמי נמוך ובעיות רגשיות ופסיכולוגיות.
בכדי להיות יותר ספציפיים, נתייחס תחילה לגיל: גיל ההתבגרות היום מתייחס לנערות החל מגיל 12 ועד אמצע שנות העשרים של חייהן. המחקר האמריקאי בדק 59 נערות, בנות 12-21, עם א-סימטריה מובהקת, והבדל של לפחות "קאפ" אחד בין שד אחד לשני. נתוני המחקר מוכיחים כי הנערות סובלות מדימוי עצמי נמוך ומקשיים פסיכולוגיים וחברתיים והמסקנות הן כי יש להתייחס לנערות עם חזה א-סימטרי, כבנות עם בעיה רגשית ולא רק קוסמטית, ויש להעניק להן ליווי פסיכולוגי צמוד יחד עם טיפול בבעיה הפיזיולוגית.
בעיה התפתחותית
א-סימטריה בחזה היא בדרך כלל בעיה התפתחותית. את הבעיה נוכל לאבחן רק לאחר שהחזה גמר את תהליך התפתחותו, כלומר לא בשנה-שנתיים הראשונות לצמיחה, כי בדרך כלל תהליך הצמיחה אינו סימטרי. א-סימטריה יכולה להתבטא בהבדל בנפח בין השדיים, בצורה, במיקום הפטמות, במיקום השד עצמו ולעתים יכולה להיות גם א-סימטריה של כל בית החזה.
אני פוגש במרפאה נערות מקסימות שנמנעות מפעולות חברתיות: לא הולכות לים או לבריכה, לא רוצות להשתתף בפעילויות ספורטיביות, מוגבלות מאוד בלבוש ונמנעות מיצירת קשרים אינטימיים. הנערות הללו מאבדות את השנים היפות ביותר שלהן בגלל דימוי גוף נמוך וחוסר ביטחון.
לא בכדי כנראה, העבירו עורכי המחקר האמריקנים המלצה לסוכנויות הביטוח, להשתתף בכיסוי עלויות ניתוחים פלסטיים לתיקון חזה א-סימטרי אצל נערות.
נערות המסתובבות עם חזה א-סימטרי במקרים רבים מתביישות ומתקשות לשתף בבעיה. פה נכנסים לתמונה ההורים. התמיכה והליווי של ההורים הם חיוניים והכרחיים בתהליך כזה. אם ההורה יבין כי הניתוח אינו רק שינוי קוסמטי אלא נפשי-רגשי, שעשוי לשנות את חייה של הנערה לטובה, יהיה קל יותר לנערה להיכנס לתהליך כשהיא שלמה ובטוחה. אם דרוש ליווי של איש מקצוע מתחום הפסיכולוגיה, הייתי בהחלט ממליץ על כך משום שגיל זה הוא גיל רגיש העלול להשפיע על האישיות והחשיבה לאורך שנים.
האם ניתוח תיקון א-סימטריה דומה לשאר ניתוחי החזה?
ניתוח תיקון א-סימטריה דומה לכלל ניתוחי החזה, אך דורש שליטה מלאה במגוון הטכניקות ומיומנות גבוהה ביותר, מכיוון שבניתוח עצמו יש להתייחס לכל שד באופן ספציפי: תחילה יש להבין את הצרכים, לדעת איזה שינוי דרוש בכל צד (הרמה, הקטנה, הגדלה, הורדה, עיצוב ועוד), ולבצע את שינוי המבנה לכל שד בנפרד, כך שבסופו של דבר נקבל תוצאה של שדיים שנראים דומים, פרופורציונאליים ויפים. חשוב לציין כי רמת שביעות הרצון בניתוחים מסוג זה היא גבוהה, והיא משנה את חייהן של נערות רבות.
ד"ר נמרוד פרידמן, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל