תמונה: אילוסטרציה. קולקציית לורד קיטש. דוגמנית: מעין קרת; צילום: עידו איזק
מילון מושגים: סוגי קרינת השמש; מסנני קרינה ; עצות למניעה. ד"ר רונן גלזינגר מפרט ומביא את הא'-ב' בנושא
ד"ר רונן גלזינגר
השמש שהיא מקור האור והחום שלנו, עלולה להיות כמו שאנו יודעים, גם מקור לנזקים ולמחלות הפוגעות בעור. בישראל שטופת השמש, הקרינה המגיעה אלינו חזקה מאוד, ולכן כל כך חשוב לנהוג עפ"י מספר כללים לפני שיוצאים החוצה. לשמש סוגי קרינה רבים שמרביתם אינם חודרים את האטמוספירה, אולם חלק מסוגי הקרינה יכול לגרום לנזק. הירידה בשכבת האוזון מגדילה את חדירת הקרינה. כל ירידה של 1% בעובי שכבת האוזון גורמת לעליה של 2% ברמת הקרינה המגיעה לפני כדור הארץ, ולעלייה של 3% במספר המקרים של סרטן העור! (ללא מלנומה).
הנזק שמסבה החשיפה הממושכת לקרני השמש הוא בלתי הפיך בעיקר לשתי השכבות העליונות בעור. הסכנה הגדולה היא היווצרות סרטן עור לסיגיו. לגילוי המוקדם חשיבות רבה בריפוי המחלה. אך מניעה היא הטיפול הטוב ביותר.
חשיפה לשמש והזדקנות העור
קיים קשר ישיר בין חשיפה ממושכת לקרינת השמש ובין ההזדקנות הביולוגית של העור. הזדקנות העור מואצת על ידי קרינת השמש, וזו גורמת לנזקים בעור ובהם שינויים בצבענים – פיגמנטציה של העור, (כתמים חומים או כתמים לבנים), הופעת כלי דם מרובים וקמטים באזורים החשופים. שיזוף הוא תהליך פיזיולוגי שהעור מייצר בו צבע חום – פיגמנט) המונע חלק מקרינת השמש לחדור אליו. עצם השיזוף מראה כבר על נזק שמש בעור ולכן מומלץ שלא להשתזף.
מילון מושגים
UVB – הן קרני שמש קצרותהמפיקותקרינה על סגולה.
קרניים אלו מפיקות חום והן בעלות יכולת רבה יותר לגרום כוויות מאשר קרינת UVA. קרני UVB נחשבות לגורם העיקרי להתפתחות סרטן עור ובעלות השפעה משמעותית בגרימת מלנומה.
UVA: קרינה על סגולה A. קרני שמש ארוכות באורכי גל של 320-400 ננומטר. קרניים אלו, שאינן מפיקות חום, חודרות עמוק יותר לעור מאשר קרני UVB והן האחראיות העיקריות לקמטים ולהזדקנות המוקדמת של העור. קרינת UVA מחריפה את ההשפעה המסרטנת של קרינת UVB.
מקדם הגנה (SPF): מהווה מדד לפרק הזמן שבו התכשיר מגן על העור מפני כווית השמש הנגרמת מהקרינה בהשוואה לזמן שבו העור מאדים ללא הגנה. בישראל, מאושרים לשיווק משנת 2004 רק תכשירים המכילים הגנה מפני שני סוגי הקרניים. כל היצרנים טענו שבבדיקות שהם עורכים המוצרים עומדים בתקנים.
מניעה
כדי להמנע מנזקי השמש, שעלולה לגרום להתייבשות, סחרחורת ועוד הרבה תופעות לא רצויות מלבד ניזקי הקרינה כדאי לשמור על הכללים הבאים:
הרכבת משקפי שמש המסננים את הקרינה האולטרה-סגולה; לבוש מתאים, לפחות חולצות עם שרוול קצר; חבישת כובעים המצלים על הפנים, (בעיקר על האיזור שליד העיניים), והעורף; שתייה מרובה כדי להחזיר לגוף את הנוזלים שאנו מאבדים תוך כדי ההזעה; המנעות מחשיפה בשעות הקרינה המסוכנות: 10-16 בהן רק כיסוי מלא של הגוף נותן הגנה.
מסנני קרינה בעלי מקדם הגנה 15 עד 30.
אחרון המחקרים בתחום מגיע אלינו מאוניברסיטת ניו-קאסל בבריטניה. המחקר מוכיח חד משמעית כי מקדם הגנה SPF 15 מספק 96.7% מההגנה של תכשיר עם מקדם SPF 30. כלומר, כל עוד הצרכן הצטייד בתכשיר עם מקדם SPF 15 לפחות, הוא אמור להיות מוגן. אולם הבעייה העקרית העומד בפני הצרכנים הינה אופן המריחה של הצרכן עצמו. מסתבר כי על מנת לקבל את ההגנה המצויינת על גבי התכשיר, הצרכן אמור להקפיד למרוח על פי דרישות התקן: לפחות 2 מ"ג לסמ"ר, (שזו שכבה די עבה של הקרם). זו בדיוק הבעייה שהמחקר מצביע עליה. הצרכן אינו מורח כמות מספיקה להבטיח את ההגנה המובטחת על פי התקן. כתוצאה מכך קרני UVA ו קרני UVB אכן חודרות לתאי העור שלנו, יוצרים סביבה דלקתית, אשר בה מתרבים במהירות הרדיקלים החופשיים, ומכאן מתחילה שרשרת הרסנית מלווה באובדן מהיר של מים בתאים. על כן חשוב מאוד לבדוק כי מסנן הקרינה שהצרכן רוכש, כולל נוגדי חמצון לחיסול הרדיקלים החופשיים, נוגדי דלקת להפחתת רמת הדלקתיות בעור ומשמרי לחות למניעת אובן מים מהיר. תכשירים אלו יקרים יותר בשל הרכבם, ( נוגדי חמצון ונודגי דלקת יעילים הינם מרכיבים יקרים), אך יימזערו את הנזקים במקרה והצרכן התרשל באופן המריחה. אם כך, חשוב להקפיד על שלושת הנקודות ברכישת מסנן הקרינה:
התכשיר חייב להגן בפני קרני UVA ו UVB.
להיות ברמה של SPF15 לפחות.
ברמת המרכיבים, (תווית המוצר), יש לבדוק נוכחות של נוגדי חמצון, נוגדי דלקת ומשמרי לחות.
מומלץ למרוח את כל חלקי הגוף החשופים לשמש במשחות מסננות קרינה, כולל שפתיים (בתכשיר מתאים), ולהיזהר שהתכשיר לא יגע בעיניים. חשוב למרוח שכבה אחת, לחכות שזו תיספג בעור, ואז למרוח שכבה נוספת. יש למרוח את התכשיר לפני כל יציאה לשמש וחשוב להקפיד על מריחה חוזרת כל שעתיים.
מה מצפה לצרכנים בעתיד?
ה-FDA האמריקאי עומד להנהיג מס' שינויים משמעותיים כדי להקל על קהל הצרכנים:
1- צפוייה הגבלת מקדם ההגנה לרמה של עד SPF30 – אין כל תועלת מעבר למקדם זה.
2- איסור שימוש במילה "חוסם קרינה" ובביטוי all-day-protection – הגנה לכל היום.
3- מעבר ממקדמי הגנה בספרות כגון 15 ו – 30 להגנה מינמלית, רגילה וגבוהה.
איך אם כן איך כדאי להשתזף תוך הפחתה מקסימלית של ניזקי השמש?
השיטה הטובה ביותר הינה להגיע לשפת הים כבר "שזופים" ולהנות בים בסביבה מוצלת או בשעות בה קרינת השמש פחות מסוכנת ועדיין להראות שזופים. ניתן לקבל גוון שזוף ללא נזקי שמש על-ידי מוצרים אחרים שאינם גורמים כל נזק לעור כמו חומרי צבע, כדורים הגורמים לשינוי גוון העור, ועוד. לאחרונה הושקו בארץ מגבוני שיזוף של TanTowelהמשווקים ע"י חב' סקין ליין. המוצר נראה כמו מטליות לחות אך לאחר 4 שעות מריחתם על העור משתנה גוון העור לגוון שזוף. ה"שיזוף" מחזיק למשך כשבוע נותן תוצאות אסתטיות אך ללא הסכנה הכרוכה בשיזוף. הגוון הינו הגוון הטבעי שלך רק כהה יותר.
ד"ר רונן גלזינגר הוא מומחה בכירורגיה פלסטית מנהל בי"ח אסותא בבאר שבע