המגזר הערבי בישראל עובר בשנים האחרונות מהפיכה שקטה; השמרנות אט-אט מפנה את מקומה, ומגמת הטיפוח, האסתטיקה והיופי – תופסת מקום של כבוד
דנה ירקצי
תעשיית הטיפוח במגזר הערבי רחוקה ממה שחושבים הישראלים, זה הזמן להניח בצד את הסטריאוטיפים. הרחוב הערבי מעולם לא נראה יפה ומטופח כל כך. מגמה של שינוי עוטפת אותו והופכת אותו מחברה שמרנית לחברה פתוחה המאמצת דפוסים אופנתיים בינ"ל. כחלק מתהליך של העצמת נשים במגזר הערבי, החלה כניסה משמעותית של נשים מהמגזר הערבי לתחום היזמות, העסקים והלימודים הגבוהים.
מחד – נוכל לראות יותר ויותר נשים עצמאיות שרוצות לפרנס את עצמן ופותחות עסקים בתחום היופי ומאידך – מודעות גבוהה בקרב לקוחות המגזר לטיפוח ושמירה על מראה בריא נקי ומטופח. אם כך, עד כמה התרחב תחום הטיפוח והקוסמטיקה במגזר הערבי?
תחרות גבוהה
"כחלק מתהליך הגלובליזציה היום האישה הערבייה היא שותפה שווה בכלכלת הבית,יחד עם זאת החברה גם דורשת ממנה לעשות את תפקידיה המגדריים, מה שיוצא שאישה מעדיפה לעשות יוזמה כזאת או אחרת שגם תוכל להתפרנס אבל עדיין לשמור על העדיפות הראשונה שלה שזה הבית והילדים" – מסבירה מתילדה ג'ובראן, בעלת מכון יופי בנצרת, "עסקים בתחום היופי לא מצריכים הרבה השקעה, האישה לומדת ועושה הרבה קורסים והשתלמויות ותוך כדי הלימודים היא גם עובדת, פותחת מכון או משריינת חדר בבית לטובת העסק. מה שמאפשר לה את ההזדמנות לפרנס את עצמה ולפתח את הכלכלה בבית וגם לשמר את הקודים הנדרשים ממנה."
האם חל שינוי בשנים האחרונות בתחום הזה?
"משמעות היופי מקבלת זווית חדשה. יופי זה לשמור על מראה טוב, יופי, סדר וניקיון. זה לא רק להתיפייף, זה לשמור על מראה – וזה משהו שכל אחד צריך לעצמו. כדי שיכבדו אותך אתה צריך לכבד את עצמך וגם לתת כבוד לאחרים. אם בעבר רק נשים מעל גיל עשרים היו מגיעות למכוני יופי, היום בנות כבר בגילאי שלושה עשרה-ארבעה עשרה מתחילות להגיע אליי לטיפולי יופי. הנשים מתעניינות, עושות את הטיפולים ורואות את התוצאות, ואז הן פותחות את העולם הזה גם בפני הבנות שלהן."
יש הבדלים בתפיסת היופי בין המגזר היהודי לערבי?
"לא, אין שוני בין תפיסות היופי. לדעתי, זה הפך להיות אותו דבר. אני למשל לומדת ומשתלמת בין יהודיות, אני רואה מה הן עושות ואנחנו לומדות את אותן המגמות והטכניקות. אני רואה מגמה גבוהה של נשים ערביות שיוצאות ללמוד ולהשתלם בתחום, הרבה נשים במגזר רוצות להיות עצמאיות ולהרוויח כסף, אבל זה גם לא קל להשיג לקוחות, כי יש הרבה תחרות."
את רואה הרבה עסקים בתחום היופי שקמים היום?
"עכשיו בתחום הקוסמטיקה יש הרבה מכוני יופי, יש תחרות מאוד גדולה. כבר חמש שנים שיש תחרות מאוד גדולה בין מכוני היופי, כי השוק הוא קטן. התחום מאוד התפתח במגזר, יותר קונים מכשירים ומשתמשים בשיטות חדשות, זה לא כמו פעם."
גישה ליבראלית
ויסאם רוסטאם, צלם אופנה והפקות יופי, מסביר את ההתפתחות של תחום היופי והטיפוח בשנים האחרונות בחשיפה הגבוהה לרשתות הטלוויזיה והאינטרנט בעולם הערבי בפרט ובעולם כולו בכלל.
"בשנתיים האחרונות אני חושב שהייתה לנו עלייה משמעותית במגמת ההפקות והדוגמניות. עד לפני שנה לא חשבו בכלל להצטלם בבגדי ים, היום הדוגמניות במגזר הערבי מצטלמות גם בהלבשה תחתונה. היום בכל בית במגזר יש לווין הקולט תחנות טלוויזיה מלבנון וסוריה, זאת בנוסף לחשיפה הגבוהה שמביאה עמה האינטרנט לתחום היופי הבינ"ל, זה נותן איזה פוש למגזר בארץ. אנחנו גם רוצים להיות כאלה ושגם לנו תהיה עבודה במקצוע הזה. היום במגזר הערבי למאפר יש את השם שלו, יש לו עבודה. בנוסף לכך, היום יש גם ערוץ טלוויזיה ערבי אז יש גם איפה לעבוד, יש לנו פתאום יותר מגזינים בערבית, יש ערוצי טלוויזיה. גם הפייסבוק מאפשר להראות את העבודה לקהל ביתר קלות וכך גם לגייס יותר לקוחות."
מה מאפיין את מגמות האיפור במגזר הערבי?
"האיפור במגזר הערבי הוא איפור מאוד ידוע, ושואב את השראתו בעיקר מהאיפור הלבנוני. היום כל מכללה לאיפור מלמדת את האיפור הלבנוני. יש היום כמות מאוד גדולה של מאפרים ומאפרות במגזר הערבי. יש עלייה גם במעצבי שיער וגם במכוני היופי. כל העניין של מקצועות היופי הוא מאוד מפותח אצלנו והוא מאוד נפוץ בעולם ובמיוחד בעולם הערבי, אם נחזור ללבנון וסוריה שם זה מאוד מפותח ומשם מגיעה ההשראה למגזר."
על השאלה איך מסתדרת המסורת או הדת עם תחום הטיפוח והיופי? עונה וסטאם,"כמובן שזה מפריע, אבל באיזה שהוא שלב התפתחנו אנחנו כבר לא נאיבים כמו שהיינו. עניין הדת עדיין קיים, אך דת לא יכולה למנוע מבן אדם להיות מטופח, אנשים צריכים לקלוט את זה. יש טיפוח עדין ויש טיפוח מוגזם. אני לא חושב שאישה דתייה תעשה הגדלת חזה אבל היא תשים מייק אפ או תצבע את השיער."
איזה תחומים בעיקר מושכים את הנשים הערביות, ולמה?
"מה שיותר מושך במגזר הערבי זה יותר השיער, טיפוח הפנים, לייזר ואסתטיקת הגוף. היום נשים במגזר הערבי מוציאות חצי מהמשכורת שלהן על תחום הטיפוח, הן לא מתקמצנות. זה אולי יפתיע אותך, אבל גם גברים משקיעים כסף על טיפוח, אם זה מסאז'ים, טיפולי פנים או פדיקור. אצלנו זה מאוד חופשי אפילו הגברים מגיעים לעשות שעווה."
עלייה בעסקי היופי
את העלייה ההולכות והגוברת של הקמת עסקים עצמאיים בתחום היופי במגזר הערבי תולה מוחמד פאחר, יועץ ארגוני ועסקי במגזר הערבי, בהתקדמות הגלובליזציה ובהיחשפות לחידושים הרבים שמוצגים ברחבי העולם ומוסיף כי המודעות לאסתטיקה במגזר חצתה את תחומי הטיפוח והיופי וכעת אנחנו יכולים גם לראות זיקה תרבותית לתחומי הבריאות והרפואה המשלימה.
"היום יש יותר ויותר עסקים שנפתחו באזור הדרום, המשולש, יפו ורמלה בתחום הטיפוח והיופי. בתחום האסתטיקה והלייזר יש חדירה מאוד רצינית וגם תחומי הדיאטניות והרפואה המשלימה תופסים נתח חשוב בקרב הצרכנים הערביים. יש יותר זמן, כסף ומודעות ללייף סטייל. המודעות למגזר היהודי הולכת וגדלה, יש פרסום מסיבי בטלוויזיה של מדינות ערב וגם מדינות העולם בתחומי הטיפוח וגם בקרב השמרנים אנחנו יכולים למצוא זיקה תרבותית לרפואה משלימה."
מבחינת פאחר המושג נשים עובדות ועצמאיות במגזר הוא אינו מושג נדיר, "ישנה עלייה במספר הנשים שמקימות עסקים באופן עצמאי, לא עשיתי סקר, אך אני יכול לומר לך שמכוני היופי היו בד"כ בתוך הבית, בתוך חדר קטן, עם השנים הן צברו בטחון והבנה שהן יכולות לצאת לשוק הרחב, וכך אותן מכוני יופי ביתיים וקטנים הפכו להיות מכוני יופי גדולים שנותנים מענה לצרכי הלקוח. מה גם שהיום העלויות של המכשירים ותנאי התשלום הפכו להיות יותר ברי השגה לאדם הממוצע."
מה נתן את אותות השינוי?
"הן תמיד יכלו לעשות זאת, אך הכניסה של קורסים לטיפוח יזמות ועלייה בעמותות של יזמות עסקית במגזר הערבי נתנה את אותותיה. יש המון עמותות שמתערבות ועושות העצמה נשית במגזר, הן היו חלק משינוי והעצמה. ברגע שנשים היו חלק מתהליך אבולציוני, הן גרמו לתהליך הזה לקרות. אני לא יודע להגיד בצורה גורפת האם נשים היום יותר עצמאיות, אךבשנה האחרונה העברתי יותר משלושה עשר קורסים לנשים בנושאי יזמות עסקית במגזר הערבי, סה"כ המשתתפות עמד על מאה ארבעים וארבע נשים כאשר מתוכן שלושים אחוז יצאו לפעולה עצמאית בשטח. אני מאמין שזה מחולל שינוי לא קטן."
גלובליזציה בעיצוב השיער
גם בתחום עיצוב השיער הגלובליזציה נתנה את אותותיה, אם חשבנו שהתספורות הא-סימטריות הן נחלתן היחידה של הנשים הישראליות, יש טעות בידינו. בשנה האחרונה ראינו כיצד התספורות הא-סימטריות השתלטו על מיטב סלבריטאי ישראל ביניהם, נינט טייב, ציון ברוך, ויאנה מהאח הגדול שהופיעה לראשונה בפריים טיים עם תספורת הגלח וסחפה אחריה רבות מבנות ישראל, עכשיו מגמה זאת הולכת וחודרת גם אל המגזר הערבי, "אני יותר ויותר רואה תספורות שמגיעות מכיוון חו"ל וחודרות אל תוך המגזר הערבי", מסביר באסל אבו חאנה, מעצב שיער מסטודיו 89 נצרת, "יותר ויותר בנות מגיעות אליי ומבקשות את התספורות האי סימטריות, כמו הגלח בצד או תספורת של שיער קצר עם פוני ארוך." מלבד זה גם בתחום של סירוק שיער לכלות באסל רואה שינוי עצום."הכול השתנה עכשיו, בעבר בתחום עיצוב השיער הכל היה גס, גם האיפור היה גס.
היום כמעצב שיער גם לכלות, אני רואה שיש דרישה לעיצוב יותר עדין, כמה שיותר קלאסי. אני רואה גם שינויים בכמות הנשים שמגיעות לטיפול יום יומי. יותר נשים מטפחות את עצמן, אין חורף ואין קיץ, אין עונה. היום יש יותר מודעות לטיפו
ח השיער."
פוטנציאל לספקים
מלבד אנשי המקצוע במגזר הערבי גם הספקים לא פספסו את הפוטנציאל שבשינוי וההתפתחויות בתחום היופי והטיפוח במגזר הערבי, בריאן לינדן, מנכ"ל נייל סטודיו, מסביר את הרצון הרב של הספקים הישראלים לחדור אל המגזר הערבי;
"אין ספק שההתפתחויות בתחום היופי במגזר הערבי מאוד מעניינים את הספקים בתחום. אנו כיבואנים של ריסים ומוצרי טיפול וטיפול לציפורניים, חווים עלייה תלולה במספר הלקוחות מהמגזר. להערכתנו, ברכישת מוצרים בתחום הפעילות שלנו, נתח השוק במגזר בה
שוואה לשוק הישראלי הרגיל, הוא כעשרה אחוזים."
מבחינת נייל סטודיו הפוטנציאל הטמון במגזר לא נעצר רק אצל הלקוחות, והחברה רואה חשיבות רבה בהשמה מקצועית בקרב נשות המגזר. את צעדיה בחדירה למגזר החלה עם הקמת הסניף ללימודים בטירה שבמשולש עם שאיפה בלתי פוסקת להקמת עוד סניפי השמה באזורים נוספים. להערכתם בתחום הקורסים וההשמה הנתח של השוק הערבי בהשוואה לישראלי הרגיל מגיע גם לכדי חמישה עשר אחוזים.
"אנו ראינו שבשנים האחרונות הצורך בהעצמה נשית בקרב נשות המגזר גובר וזה נובע גם מהרצון שלהן לקדם את המשפחה שלהם מבחינה כלכלית. מסביר לינדן, "הסטיגמה שהמגזר היה מייחס לנשים מטופחות הולך ונעלם בשנים האחרונות וההיענות והרצון ללמוד מקצוע גוברים."
צילומי אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל
פרסם כאן מודעת לוח חינם!