באופרה "סיפורי הופמן" מאת ז'אק אופנבך – זכיתי לאפר שחקן לדמות של דראג. לפניכם התהליך מהתחלה ועד הסוף
1
2
3
4
עינת אריאלי
במסגרת עבודתי כמאפרת אני עובדת באופרה הישראלית. השילוב הזה של מוסיקה קלאסית, במה ואיפור סיקרנו אותי תמיד ומשכו אותי לעבודה המרתקת הזאת. באופרה אני נוגעת בכל מיני תקופות, סגנונות איפור שונים ובעיקר פוגשת הרבה אנשים מרתקים ומתנסה באיפור על קשת רחבה של דמויות.
כידוע לרבים מאיתנו, איפור במה שונה מאיפור לטלויזיה/קולנוע או איפור ביוטי רגיל. הבמה רחוקה מן האנשים ויש לעשות איפור בולט ולהדגיש את תווי הפנים כמה שאפשר. לעיתים האיפור צריך להחזיק מעמד להופעה שלימה. אור הזרקורים והתאורה על הבמה גורמים להזעה. לכן חשוב שהאיפור יהיה מפודר היטב (גם כדי למנוע הברקות). כמובן, האיפור משתנה בהתאם לדרישות הבמאי/מעצב אמנותי של אותה אופרה. לעיתים לוקחות כמה חזרות עד שמגיעים לסגנון המדויק עליו חשב הבמאי.
באופרה שהציגה בחודש מרץ – "סיפורי הופמן" מאת ז'אק אופנבך – זכיתי לאפר שחקן לדמות של דראג. הדראג הוא דמות גבר המתחפשת לאישה בצורה מאוד מוקצנת ומעניינת, לעיתים גם מגוחכת.
מאיפה הכל התחיל?
ישנה היסטוריה ארוכה של שילוב גברים בתיאטרון כדמויות נשים. בתקופתו של שייקספיר באנגליה חל איסור על הופעת נשים, ולכן גברים שיחקו את תפקידי הנשים. רק בתקופתו של צ'ארלס השני, עם הרסטורציה, בשנת 1660, הותר לנשים להשתתף בהצגות ואף עודדו לכך.
הדראג בתאטרון מתחלק לשני פנים: או להשלמת הדמות כחלק מהמחזה או להשגת אפקט קומי.
בעולם האופרה מכנים נשים שמגלמות גברים "תפקיד מכנסיים". בדרך כלל קטע של אישה נכתב עבור נער אשר קולו טרם התחלף. גם כאן כאשר אישה מגלמת גבר או להיפך, זה בא כדי ליצור אפקט קומי או למען עניין נוסף בעלילה.
שלבים בהכנת דראג:
איפור הדראג הוא איפור בעל מספר שלבים מאוד חשובים. מכיוון שאיפור העיניים מאוד מסיבי ורציני, ניתן להתחיל קודם עם העיניים ואחר כך לגשת לכיסוי הפנים במייק אפ או להיפך (כל אחת לפי מה שמתאים לה).
גילוח:
הדבר הראשון הוא לבקש מהגבר אותו מאפרים להתגלח בצורה הכי קצרה שאפשר כדי להקל אחר כך על הסתרת השיערות.
גבות:
נסתיר את הגבות באמצעות דבק סטיק רגיל של יצירה ונוודא שלא יהיו שערות קופצות. אחר כך בעזרת שעווה או מייק אפ מוצק של "קריולן" נשים כמות נדיבה ובתפיחות נסתיר את הגבה ונפדר היטב.
איפור העיניים:
ניתן לעשות בצבעים שונים. ראשית נניח מייקאפ על גלגל העין ונפדר. נניח צללית ונעלה איתה עד מעל הגבה הטבעית, למראה עפעף גדול ופתוח יותר ושטח עבודה רחב יותר. סגנון האיפור בדרך כלל נוטה למעושן דרמטי עם אייליינר הנמשך לאורך העין ומעבר. ניתן להוסיף נצנצים ולא לחסוך.
אני משתמשת בצבע מים שחור מכיוון שהוא מאוד נוח לשימוש. במידה ורוצים עמידות גבוהה ניתן להשתמש באייליינר ג'ל שחור.
ריסים:
כמובן, חובה להדביק ריסים דרמטיות שיוסיפו מראה יותר מוגזם ועין יותר מעניינת וסקסית. בקו העין התחתון נצייר קו לבן התוחם את העין ומגדיל אותה ומתחת נצייר אייליינר הנמשך עד לסוף העין ויוצא מהעין.
גבות:
החלק הכי קשה באיפור דראג הוא הגבות ויצירתן מחדש. כמו כן לשמור שהגבות המצויירות יהיו סימטריות. לכן, ממליצה לפני שמשרטטים את הגבות לצייר בקו לבן מעל הצללית את הצורה של הגבה הרצויה. גם יוצר נקודת אור כמו עצם הגבה וגם ממלא שטח שאחר כך נוכל לצייר גבה יותר מדויקת. ניתן להשתמש במייק אפ מוצק של "קריולן" מספר 070 או כל מייק אפ לבן. (מעל המייק אפ הלבן מניחה אבקת מבריקה לבנה למראה יותר סקסי ונוצץ). את הגבות ניתן לצייר בעזרת צללית בגוון המתאים או בעזרת אייליינר (תלוי בצבע הרצוי ומידת העמידות הרצויה).
*הגבה היא המסגרת של הפנים ויכולה ליצור דמויות שונות רק מעצם קיומה. לכן חשוב לבדוק מראש איזה אופי רוצים לתת לדמות הדראג לפני שמציירים את הגבה (גבה חדה מדי יכולה להראות דמות נוקשה, גבה עגולה יותר דמות יותר רומנטית ועדינה וכו).
בסיס הפנים – המייקאפ:
לאחר שסיימנו עם העיניים ניתן לעבור לבסיס. מכיוון שמדובר בגברים. הפנים שלהם מחודדות יותר ובדר"כ ארוכות יותר. הפנים הנשיות הן רכות, חלקות ובעיקר עגולות – המראה המושלם הוא האובלי (הביצתי).
המטרה שלנו היא לגרום לפנים של הגבר להפוך לפנים נשיות מושלמות. הדרך הכי טובה לעשות זאת היא באמצעות הצללות רטובות.
* נכסה את הפנים במייק אפ מוצק של "קריולן" בגוון קצת בהיר מספר 3w. נניח מייק אפ לבן באזור עצם הלחי עד מתחת לעין. אזור העין השלישית, גשר האף ועל הסנטר. לתחושת הארה. ומייק אפ חום כהה לחיטובים- לאורך המצח, מתחת לעצם הלחי, בצידי האף ומתחת לסנטר והלחיים. בסוף נטשטש הכל עם ספוגית ונפדר היטב. לאחר מכן נחזק זאת שוב בעזרת ברונזר מתאים ושימר יפה שאוהבים (ניתן להשתמש באותה אבקה לבנה מבריקה שהנחנו בעצם הגבה). ניתן להוסיף סומק בהיר או מאוד בולט לבחירה ולשלב בין גוונים שונים.
שפתיים:
נשרטט את השפתיים בעזרת עיפרון תוחם אדום ונמרח שפתון אדום בולט (ניתן עם תיחום וגם בלי). התוחם יכול להיות בצבע שונה מהאודם, כהה יותר או בהיר יותר, לבחירה. וכמובן להוסיף גלוס למראה זוהר יותר.
*לחלק מהגברים שפתיים מאוד דקות, לכן רצוי להגדיל אותן בעזרת התוחם. גם כאן ניתן ליצור איזה דמות שרוצים (שפתיים מחודדות יותר למראה נוקשה יותר או עגולות למראה רך וסקסי).
בשורה התחתונה
לאחר כל שלבי האיפור נלביש פאה מסוגננת ולבוש נוצץ וסקסי מלא בנוצות למראה דראג מושלם. ואם רוצים ניתן להניח נקודת חן שחורה מעל השפה בעזרת עיפרון שחור או עם האייליינר בו השתמשנו מקודם.
מכיוון שהאופרה רצה על הבמה מספר רב של הצגות ניתן לשפר ולתקן בכל הצגה. העבודה נעשית יעילה יותר והאיפור נעשה מיומן ומדויק יותר.
באופרה וגם בתאטרון, החזון הוא של איש אחד, הבמאי. אבל כל אחד ואחת יכולים להוסיף את הנגיעה שלהם כדי שנוכל להתחבר יותר ולהנות כל פעם מחדש.
עינת אריאלי, מאפרת מקצועית ומעצבת שיער, מאפרת באופרה הישראלית
איפור: עינת אריאלי, שחקן: אביעד בראשי – "בריטני שפריץ".