מותג בכל תחום, ובעיקר בענף היופי, הוא בעל משמעות
מיכל חקק
כאנשי מקצוע אנחנו לרוב מתמקדים בנושאים הטכניים הקשורים לתחום עיסוק ולענף אליו אנו משתייכים, לכלי העבודה ולציוד ולמכשור המקצועי ולעיתים לא שמים דגש על המותג בהיותו מותג.
אז מה זה בעצם מותג?
מותג הנו סך כל הערכים העמדות התחושות הרגשות והתכונות אשר משתייכים לקו מוצרים או שירות או אפילו לנו כבני אדם. הרעיון של המותג הוא לתת ערך בלתי מוחשי על מנת ליצור אצל הצרכן /הלקוח שלך עמדה חיובית, חוויות ורצון להתחבר אל המותג באופן קבוע ולאורך זמן. כמו חבר שאנחנו בוחרים כך גם אנו בוחרים את המותג שלנו תוך רצון להתחבר לערכים שלו, ל"אישיות" שלו ולמתג את עצמנו באמצעותו. כאנשי מקצוע חשוב שתבחרו את המותג שלכם שבאמצעותו תוכלו למנף למצב ולמתג את העסק שלכם. חשוב שתגדירו לפני בחירת המותג את מטרותיכם האופן בו אתם מעוניינים למצב את העסק את הערכים שאתם רוצים להתחבר ולהגדיר את קהל המטרה שלכם – אל מי הייתם רוצים להגיע ועל מי הייתם רוצים להשפיע.
בחרתם מותג?
וודאו כי הבנתם היטב את התפישה שהמותג מעביר, איך הקהל שלכם מגיב למסרים ולערכים שלו ותגדירו לעצמכם אלו נקודות במותג אתם רוצים להדגיש על מנת למתג את העסק שלכם. קחו בחשבון את מכלול ההחלטות והנתונים העובדתיים בתהליך בחירת המותג והתייחסו לכלל הפרמטרים כגון המטרות שלכם, סוג השירות, מיקום בית העסק, רמת מחירים, קהל הלקוחות ומה הם הצרכים והדרישות שלו, השוק – המתחרים, המגמות העדכניות וכיו'. כך למשל אם אתם בעלי עסק שקהל הלקוחות שלו הוא קהל הדורש יוקרה ואם הגדרתם לעצמכם למתג את העסק שלכם כמקום יוקרתי מן הראוי שתבחרו מותג המעביר ערכים ועולם של מושגים המתקשרים ליוקרה ברמת הנראות של המותג, המעטפת שלו, השפה והמחיר. אם החזון שלכם לדוגמא הוא למתג עסק באווירה צעירה טרנדית אופנתית מן הראוי שתחברו מותג עם "אישיות" צעירה צבעונית אופנתית ומושכת. תוכלו לחזק לצד המותג שבחרתם את המיצוב הרצוי לדוגמא: על ידי העיצוב בית העסק, האווירה, המוסיקה, פריטי ריהוט ואביזרים, הצבעים ואפילו העובדים. רוצים לשדר יוקרה יש להניח כי תבחרו במותג יוקרתי שמעביר ערכים ועולם של מוגשים המתקשרים ליוקרה ברמת הנראות של המותג, המעטפת שלו, השפה והמחיר.
שינויים סביבתיים
במהלך הקריירה המקצועית שלך חשוב לשים לב לשינויים הסביבתיים, המגמות הסביבתיות שינויים שעובר המותג שחברת והאם אתה כבעל עסק רוצה להמשיך או לשנות עם המיצוב והמיתוג של העסק שלך. מותר לכם לשנות כיוון במידת הצורך במהלך השנים אך חשוב שזה ייעשה לאחר ניתוח כל הנתונים והפעלת שיקול דעת מושכל. יחד עם זאת שינוי בתדירות גבוהה מדיי ולעיתים תכופות יכול ליצור בלבול וחוסר עקביות באופן בו אתה נתפש על ידי הלקוחות שלך וכך עלול לגרום לחוסר נאמנות של הצרכים כלפיך.
לסיכום, הכינו לעצמכם רשימה ובדקו בין היתר את הנקודות הבאות:
• איזה אסוציאציות וקונוטציות עולות כאשר אתה חושב על המותג.
• מהם דפוסי הקנייה של המוצרים או השירות שאתה מציע ללקוחות.
• ביצוע של בדיקה מקיפה בכל הקשור למותג תוך הבאה בחשבון של יתרונותיו ואפילו הכרה בחסרונותיו.
• זיהוי של ההזדמנויות ואיומים אם קיימים, באיזו עוצמה וכיצד לפעול על מנת לפעול בהתאם.
• ראייה לטווח הרחוק כיצד המותג יכול ללוות אותך לאורך זמן ולשרת אותך בעתיד באופן רציף ולהעניק לך כאיש מקצוע בטחון בהווה ובעתיד.
מיכל חקק, מנהלת מותג גדעון קוסמטיקס
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל