נתון: 50 אחוז מהגברים הישראלים כבר בגיל 20 עד 30 מאבדים את שיערם. למה? ואיך מתמודדים עם זה?
דנה ירקצי
המספרים ממש לא מעודדים. אם בעבר רק שליש מהגברים בגילאי העשרים היו מקריחים, הרי שכיום, כאשר נבחן את הרחוב הישראלי, התמונה תהיה "בוהקת" למדי. המספרים הכפילו את עצמם, וכך מתברר, על כל שלושה גברים שניים מהם יהיו קרחים וזאת ביחס לעולם שם על כל חמישה גברים רק אחד מהם יהיה קירח.
מדוע הדברים השתנו בשלושים שנה האחרונות, ואיך הפכה ישראל למעצמת קרחות?
לפני
אחרי
ד"ר אלכס גינזבורג, רופא עור ומומחה להשתלות שיער, מסביר את התופעה: "לפני שלושים שנה גברים לא היו מקריחים כמו היום, תופעת ההתקרחות בישראל עומדת על כך שעל כל שלושה גברים שניים מהם יעשו גלח בגלל איבוד שיער. בעולם המצב הוא יותר טוב ותופעת ההתקרחות אינה כל כך גדולה. אז למה בישראל מקריחים יותר? ניתן לומר שזה עניין גנטי הורמונאלי, ליהודים יש את גן ההתקרחות, הם מקריחים יותר מגויים."
מלבד גן ההתקרחות שיכול לזכות את הישראלים במקום הראשון בתחרות אליפות עולם בהתקרחויות (אילו הייתה קיימת תחרות כזאת…), מטיל ד"ר גינזבורג את האשמה על כל החולות הרעות שהביאה עמה הקדמה: "היום יש מסביבנו קרינה אדירה, הטלפונים הסלולאריים, המחשבים ומוצרי החשמל מעוררים את הגנים מוקדם מבעבר. זה לצד אוכל מעובד שבעבר היה אורגני."
יש רגע אצל כל גבר ששיערו מתחיל להידלדל – זהו רגע של אמת, הרגע שבו הוא מתחיל להקריח לראשונה. האם הוא יקבל את עצמו ואת הגנטיקה שלו וישלים עם זהות הקירח, או יצא לקרב על הפדחת? עוד מימי התנ"ך לימדו אותנו בסיפור של 'שמשון ודלילה' ששיער נותן לנו כוח. אם כך, עד כמה חשוב השיער לגברים ובאיזה דרכים היום ניתן להחזיר עטרה ליושנה?
"הלוואה וחיסכון"
באגף הבוגר של אנשי ממשלה, ביטחון וצבא שולטת תופעת ה"הלוואה וחיסכון". בין הנאחזים בתלתל אפשר לכלול, למשל, את בנימין נתניהו, אבי בניהו, איתן הבר ועד לאחרונה גם את אהוד אולמרט. את התופעה שקיימת בעיקר בקרב מבוגרים מסביר הספר, אבי פדידה: "אני רואה את תופעת ה'הלוואה וחסכון' בעיקר אצל מבוגרים ואנשי עסקים, בעיקר גדולים לא קטנים. הם נאחזים במראה ההלוואה וחסכון, מחובת הייצוג במראה המקצועי, כך הם מרגישים עם עצמם טיפה יותר טוב."
בגזרת התרופות והתכשירים יש למעשה שני טיפולים מקובלים שעל פי מחקרים יש להם תוצאות. הטיפול הראשון הוא כדורי 'פרופסיה', כדורים שלפי ד"ר גינזבורג בשמונים אחוז מן המקרים עוצרים את תופעת הנשירה ולחלק אף גורמים לצמיחה מחודשת של השיער.
טיפול שני הוא מינודקסידיל, מגיע בצורה של תמיסה; מרססים על אזור הקרקפת פעמיים ביום בתקופה של חצי שנה. ב-60 אחוז מן המקרים התרופה עוצרת את הנשירה וב-20 אחוז מן המקרים מצמיחה שיער מחדש. חשוב לציין שבמקרה של הפסקת הטיפול השיער שצמח נופל.
"לא מצאתי טעם להילחם בטבע"
ירין שחף, מאפר ומורה בבית הספר למקצועות
היופי שבבעלותו, קרח ותיק, אומר שהשלים
לחלוטין עם ראשו נטול השיער, שהפך כבר
חלק אינטגראלי מאישיותו.
מתי הבנת שאתה מתחיל להקריח? ואיך החלטת להצטרף למועדון המגולחים?
זה קרה בערך לפני עשרים שנה, הרגשתי שהמפרצים מתחילים להציץ. היה לי ברור שאין לי טעם להלוות שיער ממקום למקום, להפך השינוי דווקא היה מרענן, עשיתי את זה די בבת אחת.
לא חשבת לחפש פתרונות נוספים?
לא, ממש לא. כל פתרון אחר לא היה נראה לי טבעי, מאולץ מלאכותי ולא נכון, הטבע כבר החליט עבורי ואין טעם להילחם בו.
האם זה ערער לך את הביטחון העצמי?
ממש לא, להפך. אני חושב שנקודת המיקוד המרכזית הופכת להיות הפנים ולא השיער, אין ספק שראש מגולח הופך את המראה למעט קשוח, ואין לי בעיה עם זה, שלא נדבר על זה שלא צריך כל בוקר לעמוד מול המראה ולסדר ולעצב את השיער. זה חוסך זמן, המראה נקי מסודר מוקפד ומאופק.
אם הייתי נותנת לך אפשרות לקבל את השיער שלך בחזרה?
לא. 23 אחוז מהגברים בארץ עם תספורת גלח אחידה, וכנראה שבנות ישראל הבינו שאין בזה רע, להפך, המגמה הטבעית שמסתמנת בעולם היא כמה שפחות יותר שיער בכל הגוף. הוכח שהגזע הבבוני פינה מקום לגבר החדש החלק. הראש המגולח הפך להיות סוג של סימן היכר שמזוהה עימי.
השתלת שיער
מי שרוצה ללכת צעד קדימה ולהחזיר את מראה השיער המלא, ללא ההתמדה והמתנה לתוצאות התרופות, ממליץ ד"ר גינזבורג על השתלת שיער: "כאשר השיער כבר לא צומח ואזורי הקרקפת קירחים, אז חבל על הטיפול התרופתי וכדאי לעשות השתלת שיער. אם מישהו עבר השתלה טובה אי אפשר להבחין וזה נראה טבעי לגמרי. היום ההיענות הכי גדולה היא להשתלות שיער, כי זה מובטח וזה לכל החיים. עושים פעם אחת וזהו. היום יש שיטת השתלה חדשה בשם Fue, אשר לא משאירה צלקות כמו בעבר, כי לא חותכים את העור. לוקחים את זקיק השיער מאחור ומשתילים אותו לקדמת הקרקפת."
מה הסיבות או הפחדים של אלה שלא רוצים לעשות השתלת שיער?
"ההשתלות שיער שהיו עושים בעבר לא היו יפות וטובות כמו היום. אנשים ראו את התוצאות הללו וזה הרתיע והפחיד אותם, הם מפחדים להיראות לא טוב. אני בעצמי עשיתי השתלה, ואפשר לראות כמה טוב זה יצא, הסנדלר לא יכול ללכת יחף".
האם יש עוד תקוות לעתיד בתחום ההשתלות?
"כן, היום מדברים על שכפול שיער, לוקחים שיער מהחלק האחורי, במעבדה מגדלים תאי גזע ומזריקים אותם לקרקפת וכעבור שלושה חודשים השיער מתחיל לצמוח, אך הפיתוח הזה יושלם רק בעוד עשר שנים כך שיש עוד למה לצפות."
תוספות ופאות
למי שרוצה לדלג על אופציית הכירורגיה בדרך לבלורית, לפי אמיר זהבי, 'מרבקה זהבי פאות', תוספות שיער לגבר הן עדיין רלוונטיות בעידן של חידושים והמצאות, "תוספות השיער הן עדיין רלוונטיות, כי זה נותן מענה אחר, יש אנשים שההתעסקות בשערות גדולה עליהם אז הם מעדיפים תוספת שיער או פאה כדי לכסות את הכול. השתלות שיער לא מתאימות לכולם, לוקחים מהשיער הרגיל ומשתילים, אם אין לך שיערות אז זה בעייתי שלא לדבר על עלויות וניתוח. תוספות השיער נותנות מענה נוח למי שרוצה בלורית, שביל בצד או מסורק אחורה."
מה החידושים היום בתחום הפאות?
"אנחנו עושים גם פאות וגם תוספות, ההתפתחויות הם בתחום הסיב הסינטטי שנותן מראה טבעי יותר, בנוסף לכך גם טכניקת ההדבקה השתנתה, מעבר לזה שהם יותר בטוחים הם גם אנטי בקטריאליים."
האם אתה רואה שינוי בהתייחסות הגבר הממוצע אל נושא ההתקרחות?
"ההתפתחות הכי גדולה זה המודעות של הגברים לטיפוח ולמראה, אם פעם גבר שטיפח את עצמו פחד מתדמית לא הכי גברית אז היום השינוי המאוד מהותי בעניין הזה, ובזה אנחנו הופכים להיות מדינה נורמאלית. העובדה שגבר שמטפח את עצמו ואת השיער שלו זה משהו שהוא לגיטימי ולא חושדים בגבריותו."
וכך בהמשך לדבריו של זהבי בנושא התפתחות המודעות הגברית לטיפוח ומראה, אנחנו יכולים לראות את אייל גולן ואיציק זוהר, ממייסדי המטרוסקסואליות והטיפוח הגברי בארץ, מובילים את המראה של הקצוץ המלאכותי. שיטת המיקרו פיגמנטציה, טרנד מאוד גדול שמתפתח בישראל בו יוצרים הדמיית זקיקי שיער מאוד זקוקים על קרקפת הראש אשר נותנת לנו תחושה של מראה שיער מלא אך קצוץ.
לפני
אחרי
מיקרו פיגמנטציה
מירי אברהם, מטפלת בשיטת המיקרו פיגמנטציה ומדריכה מקצועית, מסבירה לנו איך עובדת השיטה, "זה לא קעקוע, זוהי החדרת צבע מתחת לעור אך עם צבעים מינראליים או צבעים אורגניים שהם פחות חזקים מאשר צבעי איפור קבוע, להבדיל מקעקוע החדרת הצבע היא שטחית ולא עמוקה. שעובדים נכון עם השיטה ועם הצבעים הנכונים ההדמיה מחזיקה בין שנה לארבע שנים, כך שאם מישהו לא מרוצה זה יכול לדהות לו עד שזה נעלם."
מי מגיע אלייך לטפל בשיטה הזאת?
"ממגוון הגילאים מגילאי העשרים עד גילאי השישים. גם גברים וגם נשים. אלו שיש להן מראה דליל ורוצות מראה יותר מלא מבקשות את ההדמיה, אבל בעיקר מגיעים אלי גברים עם שיער דליל ומפרצים. מה לעשות בישראל אחוז ההתקרחות הוא גבוהה ומגיעים אליי כבר מגיל מאוד צעיר."
למה אנשים בוחרים בשיטת הדמיית זקיקי שיער?
"קודם כל ברגע שמישהו קירח הוא מרגיש שזה מבגר אותו, ולכן מראה של שיער מסופר בצורת גלח נותן להם מראה יותר צעיר ואף הרגשה של בטחון."
ההתקרחות משפיעה על הביטחון העצמי?
"בד"כ כן, דלילות שיער נותנת להם תחושה של הזדקנות הפנים, זאת בעיה מאוד נפוצה והם מתחילים להתעסק בה מגיל מאוד צעיר. פתאום ההבנה שאתה מקריח בגיל מאוד צעיר גורמת להם לחרדה. הדמיה של שיער קצוץ נותנת אשליה של שיער מלא ובכך גם מחזקת להם את הביטחון העצמי."
אבל בפועל אין התאמה בין המגע למראה, האם זה לא מוזר?
"לא, אנחנו לא יוצרים נפח של שיער, אלא הדמיה של זקיקים, זה נראה כמו נקודה. זה לא נותן מגע של שיער, אנחנו לא מצמיחים שיער, גם מי שחושב שזה צובע שיער לבן זה לא. לכן השיטה הזאת תראה טבעית יותר בקרב אנשים בעלי שיער שמתחיל להיות דליל והם מסתפרים על אפס במכונה. זה נותן אשליה של שיער קצוץ ואנחנו נראה פחות קרקפת."
כמה טיפולים דרושים עד לקבלת מראה רצוי?
" וכמות הטיפולים נעה בין שני טיפולים לשבעה טיפולים תלוי באזור. זאת שיטה שגם מאוד טובה למילוי ולטשטוש צלקות ראש."
קרחת כאופנה
לכל גבר יש את הרגע בו הוא מתחיל לעקוב בחשש אחר תהליך הידלדלות השיער. המפרצים מתחילים להגיח מכל צד, על היד נשארות כמה שיערות בכל בוקר כתשורה ובייאושך אתה חושב לעצמך, אולי זה ייפסק עם הזמן, אבל אז מגיע הרגע שאין ממנו חזרה. כל גבר שעשה זאת זוכר עד היום את הרגע המכונן הזה בו עלו המספריים על ראשו כדי לחסל את השאריות שנותרו על ראשו ובכך מצא את עצמו מצטרף למועדון המגולחים.
"זה קרה בערך לפני עשרים שנה כהרגשתי שהמפרצים מתחילים להציץ לי." מספר מורה ומנהל בית הספר למקצועות היופי, ירין שחף (ראיון עם שחף, ראה במסגרת).
גם הספר אבי פדידה, מי שבכל יום פוגש מאות מוטרדים מהנושא של התקרחות, מצביע על התופעה שפשטה על רחובות ישראל כדבר אופנתי והפכה לאופציה רגולרית לכל מקריח. "בוא נגיד שלפני שנתיים זה היה מאוד אופנתי לעשות את הקרחות, נכון להיום זה כבר נכנס לתודעה ברמה שאנשים חושבים שזה יפה, אנשים פחות מפחדים לעשות את זה, בעבר מי שהיה עושה את זה היו צוחקים עליו, היום זה נראה טבעי יותר, עושים את זה יותר מרצון גם אם אין להם דלילות בשיער. אי אפשר לקרוא לזה עוד סוג של תספורת אבל זה עוד פיין לוקינג למי שזה מתאים."
למי זה בעיקר מתאים?
"זה בד"כ מאוד מחמיא לבעלי גולגולות חלקות ועגולות, אפשר לראות היום הרבה אנשים בעלי שיער עם מבנה כזה שעושים גלח, כי זה פשוט יפה להם."
איך אתה רואה במספרה שלך את מגמת ההתקרחות של גברים? מגיעים אליכם גברים מודאגים?
"כבר היום אני רואה את בני העשרים בעלי השיער המלא שמגיעים אלי ובכל תספורת הם מתחילים לשאול אותי 'תגיד, אני מקריח?' 'תהיה לי קרחת?' 'זה מפרצים?'. את כבר רואה שהם חסרי ביטחון, פעמיים ביום הם מסתכלים במראה ובודקים אם ברחה להם שערה… ומנגד, יש את אלה שבאמת מתחילים לאבד שיער, אני מעודד אותם ואומר להם שהמצב לא נורא, זה מאוד פסיכולוגי. אני עוקב אחרי כל תספורת ובודק שלא נושר להם יותר מדי. אפילו אם כן, ברגע שהם יכנסו ליותר חרדות נפשיות, הם יאבדו יותר שיער. כמובן שלכולם אנחנו נותנים את המענה ברגע שהמראה קצת מתחיל להיות פתטי, הם מבינים שהם יצטרכו לעשות גלח או למצוא פתרונות אחרים."
איך אתה מייעץ להם?
"מלבד אפשרות הגלח זיהינו את הצורך במתן פתרונות לתופעת ההתקרחות ובימים הקרובים אנחנו מתחילים להכניס אלינו למספרה את שיטת המיקרו פיגמנטציה וכבר אני יכול לספר שיש לי רשימת המתנה מאוד ארוכה. יש היום הרבה דרכים אופנתיות לטפל במראה ההתקרחות, אז למה לא?"
בשורה התחתונה
אם מישהו נטה לחשוב שהנידונים לנשירה הם מסכנים – לא כך הם פני הדברים. עם הקדמה ועידן הטכנולוגיה יש מגוון פתרונות שיכולים לענות על הצורך של כל אדם להתאים לעצמו את המראה המושלם. החל מתרופות, השתלות, תוספות שיער, הדמיית זקיקי שיער ואף הצטרפות למועדון המגולח. אצל גברים רבים הקרחת הייתה ל'סמל מסחרי', שספק אם ירצו לשנותו, בבחינת "להחזיר עטרה ליושנה". ממש לא.
פרסם כאן מודעת לוח חינם!
הרשם עכשיו לקבלת ניוזלטר שליופי!
קצר, ממצה,איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה