כיצד הפך מנהג הסרת השיער מהיגיינה בסיסית לסמל חברתי ומנהג דתי? כמה מילים על התפתחות ההיסטוריה של הסרת השיער וטיפים להסרה בריאהמומחי 'VEET'
הסרת השיער החלה מטעמי היגיינה ויופי ובמשך השנים – התופעה קבלה אפילו ממדים דתיים וחברתיים.
במצרים הקדמונית פנים חלקות נחשבו לסמל של סטטוס. המצרים הקדמונים השתמשו בקרמים, סכיני גילוח ואבנים חדות כדי להסיר שיער. מנהג הסרת השיער לא הוגבל לגוף אלא גם לראש ולפנים – נשים מצריות גילחו את הרגליים והשתמשו בדפילטורים עשויים מעמילן, חומצות וסיד שרוף. שני המינים נהגו לגלח את ראשם וללבוש פיאות.
הסיבה העיקרית להורדת השיער בתקופה זו היתה – היגיינה. מזג האוויר החם ששרר באזור הים התיכון, הודו ופקיסטן הביא איתו בעיות של חיידקים ומחלות שהתרבו במהירות, והסרת השיער מהגוף סייעה בשמירת ההיגיינה האישית.
בימי מספוטמיה נהגו להסיר גבות באמצעות פינצטות – עדויות לכך נמצאו בקבר מ- 3,500 לפני הספירה.בהודו העתיקה נהגו להסיר שיער מהחזה, מהסנטר ובכלל כל שיער גלוי. הם השתמשו בתהליך שנקרא BODY SUGARING – תערובת שכללה סוכר, לימון ומרכיבים טבעיים אחרים אותם מרחו על השיער ואז הסירו את השיער באמצעות משיחה של רצועת בד, ממש כמו בימינו.
לסוכר היתה תכונה חיובית נוספת- היא מנעה את ריכוז החיידקים על העור. אצל כלות לבנוניות ותורכיות היתה חובה להסיר שיער מכל הגוף ערב החתונה, פרט לראש ולגבות, מאחר וזה נחשב לסמל הטוהר וכבוד כלפי הבעל. המנהג שידוע בשם THREADING, מריטה בחוט, מקורו במנהג של נשים במדינות ערב, שהיו משתמשות בחוטי כותנה כדי להסיר שערות מהרגלים, ממש כמו שמורטים היום גבות. באירופה נהוג להסיר שיער מאז ימי רומא ויוון- ברומא הסרת שיער סימנה הגעה לגיל בגרות והיה נהוג להציע את השיער שהוסר כמנחה לאל. בימי הביניים היה המראה החלק באופנה. ישנן אפילו רשומות מהמאה ה-13 בצרפת של אביזרים הכרחיים לאישה, וביניהם סכינים להסרת שיער. מצח גבוה המשיך להיות פופולארי גם בתקופה האליזבטנית. אם לאישה לא היה מצח גבוה באופן טבעי – היא היתה "יוצרת" אותו באמצעות מריטת הגבות.
היו נשים שהשתמשו בשמן אגוזים על מצח ילדיהם מתוך אמונה שזה ימנע צמיחה של שיער.
נושא השיער היה כה חשוב במאה ה- 18 שנמצאו עדויות על כך בפרסום משנת 1711 על הדרך שבה מורידים שיער, וכך כתוב: "קחו קליפות של 52 ביצים, כתשו אותם לחתיכות קטנות ושימו אותם על האש. אז משחו את זה על האזור שרוצים להוריד ממנו את השיער. לנשים עם הרבה שיער מומלץ למרוח על הרגליים צואת חתולים עם חומץ". בשנת 1762 כבר היה פרסום לסכין להסרת שיער, כהמצאה של הספר הצרפתי – ז'אן ז'אק פרה. מאותם שנים יש עדויות על הילידים בארה"ב – אשר השתמשו בצדפות כדי להסיר את שערות השפם. בשנת 1844 – כבר נמכרו דפילטורים בצורת אבקה בארה"ב.
בדרום אמריקה – השתמשו בהפרשות של עץ הקוקוס ליצירת השעווה.
במדינות מוסלמיות – נשים היו מחויבות להסיר את כל השיער מהגוף פעם בחודש כחלק מתהליך ההיטהרות שלאחר המחזור. עד אז נשים לא הורשו להשתתף בתפילות המסגד.
עצות להסרת שיער
· גילוח באמצעות סכין הינה השיטה הפופולארית והמהירה ביותר להסרת שיער, אבל – יש לזכור שיש לה חסרון: הצמיחה החוזרת היא המהירה ביותר מכל שיטה אחרת (בתוך מספר מועט של ימים) ולאחר הגילוח השערה הגדלה עבה וקשה יותר, כיוון שהשורשים מתקשים עם הזמן. גילוח שיער גורם לצמיחת שערות בעלות ראש מחודד, שעלולות לחדור את מעטפת זקיק השערה (גומה בעור שבה קבועה השערה) ולצמוח לתוך הרקמה העוטפת את הזקיק, במקום בתוכו.
· בשעווה- נתלשת השערה מהזקיק. מומלץ להשתמש בשעווה קרה בעיקר מטעמים היגייניים- השעווה החמה עוברת מחזור וסינון אחרי כל שימוש, בעוד שהשעווה הקרה הינה חד פעמית. החיסרון של שיטה זו הוא בכך שאפשר למשוך את השערה רק כשהיא ארוכה דיה.
· דפילטורים (מסירי שיער) – המופיעים בצורה של קרמים, מכילים חומר הנקרא קאלציום תיוגליקולאט, אשר שובר את המבנה החלבוני של השיער וגורם לו להתנתק משכבת העור.
הצמיחה של השערות לאחר השימוש בקרם מאפשרת לשערה לצמוח בראש מעוגל, ולכן הסיכוי קטן יותר לכך שהשערה תצמח לתוך העור.
· אין להשתמש בקרם באזורים שבהם העור פצוע. כמו כן, חשוב לבצע בדיקה קטנה לפני השימוש כדי לראות איך הגוף מגיב לחומר.
· אם השערות צמחו עמוק בתוך העור, שחררו אותם בעזרת פינצטה בעלת ראש מחודד כמו סיכה, לאחר שחיטאתם אותה באלכוהול.
· מומלץ לא להשאיר את החומרים שמשתמשים בהם מעבר לזמן המומלץ על ידי החברה.
· כשמשתמשים בשעווה מומלץ לעשות זאת על עור יבש ולא מיוזע.
· מומלץ לא ללבוש בגדים צמודים מעל לאזור שממנו הורדתם את השיער.
· אחרי 24 שעות מומלץ להסיר תאים יבשים עם ליפה או פילינג.
כמה מסירות?
nתוצאות של סקר שערכה לאחרונה כברת VEET עולה כי 92.1% מהנשים המבוגרות, ו- 81.3% מבנות הנוער, מסירות שיער בצורה קבועה. מתוכן – 21.4% מסירות שיער כהיערכות לעונת הקיץ, 35.7% לפני שהולכות לים או לבריכה, 51.8% כאשר הולכות למסיבה או אירוע, 26.8% כאשר מתחילות ללכת עם בגדים קצרים.95.4% מהנשאלות מורידות שיער פעם בחודש מהפנים, 77.3% מהרגליים, 68.3% מקו הביקיני.
הכותבים: הם המומחים של המותג הבינלאומי להסרת שיער 'VEET'