האם יין לבן מכתים שיניים? ומה לגבי יין אדום? לפניכם ממצאי מחקר אודות הסיכונים האסתטיים לשיניים בוהקות – המסתתרים דווקא במזון שלנו
דר' רוני אמיד
במחקר אשר בוצע על ידי חוקרים בתחום רפואת השיניים מאוניברסיטת ניו יורק ופורסם לאחרונה ב- Science D aily Apr. 3, 2009 נמצא שגם שתית יין לבן ולא רק אדום עשויה לתרום להכתמת זגוגית השן (שכבת האמייל החיצונית) ולהקנות לשיניים מראה כהה ולא אסתטי.
המחקר נערך על שיני פרות – ששכבת האמייל החיצונית המצפה את שיניהן, זהה לשכבת האמייל בשיני אדם.
בניסוי נמצא, שקבוצת שיניים אשר הושרתה במשך שעה ביין לבן, ולאחר מכן נטבלה בתה כהה – הוחתמה בגוון שחור, להבדיל משיניים שנטבלו במשך שעה במים ולאחר מכן בתה כהה.
לדברי החוקרים, שתיית יין לבן במהלך ארוחה (הזהה לטבילת השיניים ביין לבן במהלך הניסוי) גורמת לצביעת /הכתמת השיניים בגוון כהה.
הסיבה הינה רמת החומציות הגבוהה ביין הלבן התוקפת את אמייל השן, בדומה לחומצה הנוצרת על ידי חיידקי העששת ומשנה את שכבת האמייל.
החומציות הופכת את המשטח החיצוני של השן למחוספס, מחורץ ובלתי אחיד וכתוצאה מכך חודרים הפיגמנטים (חומרי הצבע) שמקורם במזון ובמשקאות (תה , קפה, מיץ תפוזים, מיץ גזר) אל עומק אמייל השן ויוצרים כתמים עיקשים, על פני השן.
כאשר חזרו החוקרים על הניסוי באמצעות יין אדום – הכתמים היו כהים ועיקשים יותר. לדברי החוקרים יין אדום, שלא כמו הלבן, מכיל כבר בתוכו פיגמנט צבע באחוז ניכר הצובע את השיניים וזאת מעבר לפעולה החומצית כפי שמתרחשת בעת שתיית יין לבן.
המחקר אשר הוצג בכנס השנתי של הארגון הבין לאומי בתחום מחקר בריאות השן במיאמי השנה, לא נועד למנוע או להקטין את צריכת היין דווקא, אלא הינו אחד מסדרת מחקרים אודות השפעת המזון אותו אנו צורכים על תחום האסתטיקה הדנטאלית.
למרות שנראה כי השיניים מצופות בשכבת אמאיל חלקה ואטומה הרי שדרך שכבת האמאייל יכולים לחדור אל השן צובעניים (פגמנטים) בכמות רבה הנשארים בשכבות השן הפנימיות ולמעשה משנים בעצם נוכחותם את צבען של השיניים.
הבהרת שיניים ניתן לבצע בעזרת מספר טכניקות;
הפשוטה והזולה ביותר היא על ידי רכישה עצמית של חומרי הלבנה בריכוז חומר פעיל נמוך בבתי המרקחת. חומרי הלבנת השיניים כנגזרות של מי חמצן (הידרוגן פרוקסיד או קארבאמיד פרוקסיד) חודרים אל תוך השיניים ומפרקים את הצובעניים וכך ניתן להחזיר את השיניים לצבע הקרוב לצבען הבהיר המקורי.
מכיוון שבמקרה זה הטיפול אינו בהשגחת או בפיקוח רופא שיניים החומר הפעיל הינו בריכוז נמוך, כך שהבהרת השיניים תתבצע בתהליך ארוך יחסית ואיטי.
ניתן לבצע הלבנה מהירה של השיניים במרפאת השיניים כאשר רופא השיניים מורח חומר הבהרה בריכוז חומר פעיל גבוה מאד על גבי השיניים לאחר הגנה מתאימה על רקמת החניכיים, פעולת החומר הפעיל על השיניים יכולה להיות מואצת עי מאיצים שונים כמו חימום, אור בעצמה חזקה, לייזר או האצה כימית.
התהליך במקרה זה הינו מהיר (פגישה אחת בדרך כלל) ויכול לתרום לאפקט ראשוני של הבהרה, יש המסתפקים בתוצאה ואם התוצאה אינה מספקת ניתן לעבור לתהליך ההלבנה המסורתי האיטי יותר המבוצע בעזרת תבניות.
לאחר לקיחת מידות השיניים מותאמות תבניות אישית מדויקות אותם מקבל המתרפא יחד עם חומרי הלבנה, את חומרי ההלבנה מניחים בתוך התבניות ומרכיבים על השיניים במהלך שנת הלילה או למשך מספר שעות במשך היום, לאחר מספר ימים רואים ברוב המקרים תוצאות אפקטיביות של הבהרה.
להלן מספר המלצות – עשה ואל תעשה לשמירה על לובן השן:
– צריכת משקאות בעלי פיגמנט צבע חזק כקפה, תה, משקאות המכילים צבעי מאכל כקוקטילים צבעוניים,מיצים ממותקים, מיצים טבעיים שאינם שקופים או לבנים או יין הינה אחת הסיבות המובהקות להכתמת גוון השן והצהבתה, יש לזכור שכל מה שמכתים או צובע חולצה לבנה צובע גם את השיניים.
למעוניינים לשמור על גוון השיניים, מומלץ להעדיף משקאות מעוררים או אלכוהוליים ללא פיגמנט או צבע (וודקה, ג'ין, מים, סודה, תה צמחים מעודן וכד'…) בכדי למנוע את האצת צביעת השיניים.
צביעת השיניים אינה הגורם היחידי המחייב שימת לב לכמות צריכת מיצי הדר, מיצים אלו (מיץ תפוזים, מיץ לימון, מיץ אשכוליות) מכילים גם הם חומצה, שתיה מרובה של מיצים אלו או צריכה מוגזמת של פרי הדר עלולה לגרום נזק בלתי הפיך לשכבת האמייל.
למעוניינים בכל זאת במשקאות המכילים פיגמנט צבע מומלץ לשאת בתיק מברשת שיניים קטנה בעזרתה ניתן לצחצח קלות את השיניים – בעיקר הקדמיות החשופות יותר למשקה (ניתן לצחצח עם או בלי משחת שיניים המיועדת להלבנת שיניים) הצחצוח יכול לסייע במניעת שינוי גוון השיניים לצד שמירה על שיניים בריאות וחיוך נקי.
אכילת דבש יכולה לעזור באבחון ולהצביע על מוקדי עששת בפה, הדבש המתוק עלול לגרות רגישות עד לרמת כאב בשן בה יש עששת.
יש לזכור שהדבש הינו מאגר סוכר המשמש מזון מעולה לחיידקים ומעצם היותו דביק נצמד הדבש לשיניים – סיבה נוספת לצחצח את השיניים מיד בסיום הארוחה.
– מזונות עתירי סיבים – המומלצים גם לצורך שמירה על הבריאות ולתפקוד מערכת העיכול, מסייעים בשמירה על צבען הטבעי של השיניים ומונעים הכתמה על ידי הסרת משקעים שהצטברו על השיניים ובכך תורמים לנקיון שכבת האמייל החיצונית בעת הלעיסה ולמניעת הצטברות כתמי הצבע. במידה והשתתפת בארוחת חג "עתירת צבעים" מומלץ להעדיף קינוח הכולל פרי (בהיר כתפוח, אפרסק וכד) או מאפה עתיר סיבים, אשר יסייע "לליטוש" השיניים והסרת צובענים.
גם שימוש בגומי לעיסה ללא סוכר לאחר הארוחה יכול לתרום להסרת שכבת הצבע המצטברת על השיניים,גומי לעיסה גורם גם להגברת הפרשת רוק וזה שוטף את השיניים ומונע הדבקות צובענים ממזון ומשתיה.
– במידה ושינייך אינם צחורות או מוכתמות, העדיפי תמיד להשתמש בגוון שפתון כהה המדגיש את צבען הבהיר של השיניים ביחס לצבע השפתון הכהה ובכך מתקבלת אשליה של מראה צחור ונקי. זו הסיבה שבגללה נראות שיניהם של אנשים כהי עור כל כך צחורות – בשל הניגוד בין גוון העור השחום לגוון השן המקורי.
– בתהליך הלבנת שיניים באמצעות תכשירים הנרכשים למטרה זו או אצל רופא השיניים, עלולה להיווצר כתוצאה מחומרי ההלבנה רגישות זמנית למשקאות קרים או חמים. על מנת לצמצם את התופעה או למנוע את הרגישות, מומלץ לשטוף את הפה או לצחצח את השיניים כשבוע ימים לפני תחילת הטיפול, בתכשירים המיועדים לטיפול בשיניים וחניכיים רגישות – תהליך אשר ימנע את הרגישות לאחר הטיפול.
– לא מומלץ לצחצח את השיניים עם חומרים שוחקים כדוגמת סודה לשתיה או חלקיקי מלח שונים ומשונים הנמכרים למטרה זו,אמנם צחצוח עם חלקיקים שוחקים יכול להסיר את השכבה החיצונית של משקעים הנצמדים על אמייל השן יחד עם שכבת אמייל אך בה בעת גם יחספס וישרוט את שכבת האמייל ועל ידי כך יתרום להצטברות מהירה יותר של צבענים וזאת מעבר לפגיעה באמייל.
דר' רוני אמיד רופא שיניים העוסק באסתטיקה דנטאלית ושיקום הפה, חבר נספח באקדמיה האירופאית לאסתטיקה דנטאלית וחבר באקדמיה האמריקאית לקוסמטיקה דנטאלית.
הירשם עכשיו לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם