ראשית, מהי מתיחת בטן? כאשר קיימת הצטברות עודפי שומן באזורים מסוימים בגוף, נוצר מראה רפוי של העור. כאשר ההצטברות היא באזור הבטן, ניתן לבצע ניתוח שמטרתו הסרת עודפי העור, הידוק שריר הבטן והבאתה למראה מתוח יותר ועיצוב טליה ברורה. בעידן בו בטן יפה ומתוחה מעידה על בריאות טובה ומודעות, צובר ניתוח מסוג זה תאוצה. מעבר לכך, עודפי עור ושומן קיצוניים עלולים לגרום לדלקות בעור, ריח רע ופטרת.
כיצד מבצעים מתיחת בטן?
בניתוח מתיחת בטן מבוצע חתך בחלק התחתון של הבטן, מתבצעת שאיבת שומן והעור נמתח כלפי מטה כשהחיתוך מוסתר ע"י שערות הערווה. כשיש עודף עור משמעותי במיוחד, מבוצע גם חתך סביב הטבור.
הסיבות לצורך בניתוח מתיחת בטן מגוונות
למה עושים מתיחת בטן- סיבה מס' 1 – כחלק מתהליך ההזדקנות, מתחילה חולשת שרירים ורקמות חיבור והעור מתחיל להתקמט, בעיקר סביב הטבור. עור עודף מתחיל להופיע בעיקר במותניים ובבטן תחתונה אך קורה ומופיע עור עודף גם בבטן עליונה. אצל מי שמקפיד על אורח חיים בריא ניתן לראות כי תוצאות הניתוח נשמרות אך לעיתים מופיעים שוב עודפי עור ואז ניתן לבצע מתיחת בטן נוספת.
למה עושים מתיחת בטן- סיבה מס' 2 – עודפי עור משמעותיים שנוצרו עקב ירידה מסיבית במשקל בקרב גברים ונשים. ההמלצה היא להגיע לניתוח מתיחת בטן לאחר שהמטופל הגיע למשקל היעד שלו והתייצב במשקל הרצוי לפחות חצי שנה. במקרים של מטופלים שעברו ניתוח בריאטרי יש להמתין שנתיים מיום הניתוח. במקרים של עודפי משקל משמעותיים כאלה לרוב תבוצע מתיחת בטן היקפית בשילוב מתיחת הישבן והגב.
למה עושים מתיחת בטן- סיבה מס' 3 – הריונות הן סיבה נוספת ושכיחה למתיחת בטן . במהלך ההיריון המעטפת השרירית של הבטן והעור שמעליה נמתחים מאוד עקב העלייה המהירה בנפח הבטן. גם השינויים ההורמונליים מביאים לצבירת עודפי שומן באזור הבטן, בעיקר באזור הבטן התחתונה. לאחר הלידה, גם אם האישה חוזרת למשקל אופטימלי, העור לא מתכווץ חזרה אלא נותר רפוי, פיזור השומן משתנה והבטן לא שבה להיות מוצקה כפי שהייתה לפני ההריון. גם תרגילים לחיזוק שרירי הבטן לא מסייעים במאת האחוזים שכן מעטפת השרירים היא רקמה חיבורית ולא שרירית. לאחר לידה יש להמתין כארבעה חודשים לפני ביצוע הניתוח.
הריונות נוספים לאחר ניתוח מתיחת בטן: בדרך כלל ימליץ הרופא לנשים לסיים עם ההריונות לפני שהן מגיעות לניתוח שכן הריון נוסף יכול לפגוע בתוצאות הניתוח ולהחזיר את המצב לקדמותו אך מטעמים אסתטיים ישנן נשים שמעדיפות שלא להמתין.
למה עושים מתיחת בטן- סיבה מס' 4 – ישנם מקרים בהם בוצע חתך לתיקון בקע או ניתוח חירום בו בוצעה פתיחת בטן ונוצרו שקעים ואי סדירויות בצלקת ואף עודפי עור. הרופא המטפל יבצע ניתוח לתיקון של הצלקת ותיקון עודף העור, בדרך כלל ללא עודפי עור משמעותיים.
למה עושים מתיחת בטן- סיבה מס' 5 – צלקת מניתוח קיסרי שהזדהמה או תפירת הצלקת באופן לא מדויק יכולים לגרום לשקע, לעיתים משמעותי מאוד. בניתוח מתיחת הבטן תבוצע כריתה של הצלקת השקועה ותפירה של השומן בצורת זיגזג כך שהשקע יתמלא בשומן עצמוני וזה יביא לצלקת שטוחה.
למה עושים מתיחת בטן- סיבה מס' 6 – שומן תוך בטני רב וחולשה של רקמת החיבור בין שריר הבטן הישר בטניים יכולים לגרום לתופעה הנקראית "היפרדות ביטנית". לא מדובר כאן על מצב של עודפי עור אלא על בטן בולטת הנראית כבטן הריונית או "כרס בירה". ניתן לבצע במקרים כאלה ניתוח מתיחת בטן שתכלול הידוק השרירים דרך חתך בבטן התחתונה.
למה עושים מתיחת בטן- סיבה מס' 7 – תיקון של טיפול שאיבת שומן בעבר. כאשר בוצעה שאיבת שומן לא מדויקת או אגרסיבית מדי, תיווצר חוסר אחידות בעובי הבטן. יהיה צורך בטיפול של איחוד שכבת השומן, ניתן להזריק שומן לאזורים העמוקים בבטן ולמצק את העור למראה אחיד יותר.
למה עושים מתיחת בטן- סיבה מס' 8 – נשים או גברים המעוניינים בעיצוב קוביות בבטן יכולים להעזר בשאיבת שומן בלייזר. ניתן גם להזריק שומן למרכזי הקוביות ובכך להעניק מראה של בטן ספורטיבית.
למה עושים מתיחת בטן- סיבה מס' 9 – מתיחת בטן חוזרת למטופלים שכבר עברו מתיחת בטן בעבר ועלו שנית במשקל, או נשים שנכנסו להריון או פשוט מתיחת בטן לא מוצלחת שיש לתקנה.
למה עושים מתיחת בטן- סיבה מס' 10 – לתיקון סימני מתיחה. העור שלנו מורכב ממספר שכבות שחלקן מורכבות מסיבי קולגן ואלסטין שאחראים לגמישותו. כאשר נוצרת מתיחה מואצת של העור ,הסיבים האלה נקרעים או נשברים ומאבדים מגמישותם ובעצם נוצרת צלקת בצידו הפנימי של העור כשמצידו החיצוני נוצרים אותם "סימני מתיחה" שגם כשיקבלו את צבע העור של המטופל, הם עדיין ימשיכו להראות. סימני מתיחה יכולים להיווצר בגיל ההתבגרות בשל קפיצות צמיחה, בעת השמנה, ניפוח שרירים, תרופות מסוימות והריונות. מתיחת בטן תביא לשיפור משמעותי במראה שכן עם העור שניכרת, יעלמו גם חלק מסימני המתיחה.
אילוסטרציה: שי אשכנזי מצלם את דר וולף