פתיחת מספרה בקניון, ולא ברחוב, מצריכה שיקולים והערכות שונה מעסק הנמצא ברחוב. כמה עצות, יתרונות וחסרונות מניסיון אישי בהחלט
רוי מזרחי
כבר שנים שאני מנהל עסק עצמאי במרכז קניות – קניון, ואני יכול לומר באופן חד משמעי, כי קיימים הבדלים משמעותיים הן מבחינת התכנון לפתיחת עסק שכזה, והן מבחינת ניהולו השוטף. ראשית, ההשקעה הראשונית הדרושה להקמת עסק במרכז קניות גבוהה הרבה יותר מהמקובל בענף. היוזמה העסקית הזו מחייבת אותנו לקחת בחשבון עלויות גבוהות, הכנה מוקדמת של תקציב מוגדר ומתוכנן היטב ו"גב" כלכלי שמעניק מרחב תמרון ופעולה גם בימים קשים יותר. צריך לזכור, כי הקניונים בנויים ל"מסות" של מבקרים ועל כן אתם חייבים להיות ערוכים לכך.תכנון לפני פתיחה
לערוך ניתוח מעמיק של הסביבה בה ממקום מרכז הקניות והבנת הצרכים של הלקוחות הפוטנציאליים. חשוב לאבחן את הרמה הסוציו אקונומית של הקהל בסביבה כדי לאמוד הלקוחות העתידיים.
בדיקת העסקים האחרים: איזה חנויות סמוכות למספרה, מה מאפיין אתהחנויות המצליחות, ומהן האפשרויות להצלחה עסקית ביחד או הודות לשכניםהעתידיים.
לבחון את ההסכם מול הבעלים והנהלת הקניון לגבי שכירות ועוד. חשוב לדעת להפריד בין שני הגופים הללו. (פירוט בהמשך).
בביצוע בדיקת העלויות אני מציע לחלק את ההוצאות להוצאות קבועות ולהוצאות משתנות ולתכנן רזרבות מתאימות.
יש לקחת בחשבון עלות של מעבר לשכירות ולזכור שבמקרים רבים תשלום עבור אחזקה בחישוב של מ"ר הוא יקר יותר מסכום כולל של שכירות חודשית של הנכס.
לחשב עלויות של ועד בית/ניהול כללי/פרויקטים שונים המשתנים מעת לעת בהתאם למרכז המסחרי המסוים.
לאחרונה נוצר מצב של חיוב בעלי העסקים בעלות של "איזור ציבורי יחסי". זו הוצאה בלתי מתוכננת והיא גם אינה זולה – אתם אמורים לשלם על האזור שמחוץ לחנות כדי ליהנות מהזכות לנהל מקום במרכז.
חשוב מאוד לבדוק את שעות הפעילות ולדעת מהי שעת השיא של המקום מבחינת מבקרים ואיך הדבר ישפיע על תנועת המספרה.
נושא החנייה מאוד משמעותי מכיוון שלמרות שבד"כ יש מקומות רבים לחניה, קורה לא פעם שהחניון מלא. יש לבדוק מקומות חנייה חלפויים ועלותם.
עוד כמה נקודות
שת"פ עם חנויות נוספות – אני לא מאמין במבצעים משותפים אלא בקידום העסק לפי תכנון המטרות והיעדים שלכם. הדגש לדעתי הוא בהתמקדות השירות ללקוח, במקצועיות ויצירת נאמנות של הלקוחות והבאת לקוחות נוספים ללא תלות בעסקים שכנים.
ריהוט המקום – יש כאמור לבחון את אופי הקניון ולהשקיע בשיפוץ אביזרים וריהוט בהתאם. לא מומלץ להקים עסק יוקרתי מדי שייצור ריחוק מן הקהל כמו גם מקום "בלתי מושקע". אני מאמין בפנייה ל"זרם המרכזי".
תחזוקה יומיומית – בקניון, רוב החנויות נסגרות מאוחר מהרגיל ומאחר שאתה עלול לצאת מוקדם יותר ובשעות שונות, אי אפשר להשאיר את מקום מבלי שיעבור טיפול של סדר וניקיון מופתי. החלון שלך מציג אותך יותר מאשר במקומות אחרים משום שהוא חשוף למבקרים שמביטים לתוכו גם כאשר אין פעילות.
שאלה של זמנים – חשוב לדעת כי אתה כפוף לתנאים והגבלות של המקום עצמו וכך גם התחייבויותיך. אתה חייב לעמוד בכל ההסכמים כמו למשל שעות פתיחה, סטנדרטים של שירות וכיו'. כל מה שסוכם עם הבעלים של הנכס חייב להיות ברור גם להנהלה של המקום.
למי אתה כפוף – צריך להיות מודעים לכך בעלי הנכס והנהלת המקום הם שני גופים הפועלים בניפרד ומובילים דרך שנקבעה מראש. על כן אתה צריך לשמור על עירנות בכל הקשור לעבודה מול ההנהלה שגם מתחלפת לעיתים קרובות וכדאי שתקדם תקשורת טובה שתישמר גם לאחר מכן עם נציגים חדשים. אל תסמוך על הסכמים והבטחות שבעל פה. זכור שיבוא היום בו יתחלפו בעלי התפקידים ואתה תימצא את עצמך לבד בכל הקשור לקידום הנושאים והעסק שלך.
יתרונות משמעותיים לפתיחת עסק בקניון:
1. חשיפה גדולה ורחבה לקהל לקוחות פוטנציאלי שצפוי להגיע גם אליך.
2. מקום העבודה נמצא במיקום אסטרטגי באווירה נעימה ורגועה.
3. זמני ההמתנה ללקוחות אטרקטיביים – הם מבלים בחנויות השכנות ויש גם תעסוקה לילדים או לשאר בני המשפחה המחכים.
4. מטבע הדברים, בית העסק מוגן יותר מגניבות ופריצות מאשר במקומות אחרים.
חסרונות בולטים לפתיחת עסק בקניון:
עלות יקרה יותר ביחס למקומות ה"פתוחים" לגבי כל הפרמטרים: אחזקה, שכירות ניהול ועוד.
אתה אמנם מנהל עסק עצמאי משלך אך יחד עם זאת אתה כפוף מאוד לתנאים של המקום ולהתנהלות מאוד מובנית.
אתה מחוייב לשעות פתיחה וסגירה ולימים של פעילות. ישנם מקומות המחייבים מספרות לפתוח גם במוצאי שבת – האם אתה מסכים לתנאי שכזה? חשוב על כך מבעוד מועד.
רוי מזרחי הוא מעצב שיער, קניון מרום סנטר רמת גן.