אבחון ושיטות טיפול של יבלות כף הרגל
אילנה כסיף
הלקוחות שלנו, נשים כגברים, מגלים מצוקה אמיתית כאשר מופיעה יבלת על כף רגלם. קיימים סוגים שונים של יבלות ורובן ככולן יוצרות אי-נוחות מוחלטת בכף הרגל ולעיתים אף מקשות ממש על התהלכות ודריכה. כל שעלינו לעשות, כפדיקורסטיות מקצועיות, הוא לדעת לאבחן את סוג היבלת ואת שיטת הטיפול הטובה ביותר על מנת למגר אותן. יבלות הן בין הנגעים השכיחים ביותר בעולם ועל פי ההערכות מופיעות אצל אחד מכל 10 ישראלים. הן צצות בעיקר על כף הרגל, הן מכוערות, מכאיבות ומקשות על ההליכה. מדובר בתופעת לוואי מציקה שתפקידנו לטפל בה.
קיימים סוגים של יבלות המחייבות זיהוי נכון וטיפול מתאים ושונה.
יבלת ויראלית (ורוקה): נגרמת על ידי וירוס הפפילומה האנושי, מאותה משפחה הגורמת לסרטן צוואר הרחם. ליבלת גורמים הזנים המכונים: HPV זן 1, 2 או 4.
מדובר בנגע קטן שמופיע לרוב בקרסול כף הרגל, ודומה לכרובית קטנה. עם זאת, הוא עלול להופיע באיזורי לחץ נוספים כמו החלק העליון של אצבעות כף הרגל וכפות ידיים של מרימי משקלות ומשאות כבדים.
לאחר שהנגיף הדביק תא עור מסוג "קרנוציט" הוא משתכפל וגורם לעיוות של התא. באופן זה, יוצרים כל התאים הנגועים את צורת היבלת האופיינית. בשל הלחץ שנגרם לעור שנגוע בנגיף, נוצרת שכבת עור קשה מעל היבלת. הנגיף עובר בקלות מאדם לאדם, בבריכות שחיה, מקלחות משותפות או אפילו במדידת נעליים בחנות. במקרה זה: חובה להפנות לרופא!
אף שהנגיף הוא מאותה משפחה של נגיפי פפילומה הגורמים לסרטן צוואר הרחם, למרבה הצער אין גם טיפול יעיל במאת האחוזים ליבלת. הטיפולים המקובלים הם תחילה במשחה המכילה חומצה סליצילית המייבשת את האיזור הנגוע. אם היבלת לא נעלמה, ניתן לנסות הקפאה בחנקן נוזלי, טיפול בלייזר ובמקרים עיקשים במיוחד, הגורמים גם לכאב – הסרה באמצעות ניתוח.
אף שאין טיפול יעיל, עדכנו את הלקוחות שלכם כיצד לנסות ולמנוע הדבקה בנגיף הפפילומה:
• לא לחלוק גרביים ונעלים עם אחרים.
• להחליף גרביים מדי יום.
• לא להתהלך יחפים במקומות ציבוריים כמו מקלחות ומלתחות.
כשמופיעה היבלת יש לכסות אותה בפלסטר כדי להימנע ממגע שלה באיזורי גוף אחרים.
יבלת לחץ – זוהי יבלות הנגרמות עקב לחץ המופעל על הרגל באיזור קטן. היא נוצרת תחילה משפשוף נקודתי המופיע מיד לאחריו שלפוחית. גודל היבלת יכול לנוע מ-1 ס"מ עד 3 ס"מ. השלפוחית הנוצרת היא מעין כיס אשר תחתיו נמצא נוזל בין תאי. באופן עקרוני יבלת לחץ נוצרת כאשר הלחץ הוא נקודתי ופחות איזורי.
אופן הטיפול: כאשר מופיעה יבלת לחץ עם שלפוחית, זהירות אין כל מקום לנסות ולנקז את השלפוחית. יש לכסות עם פלסטר את איזור השלפוחית, הנוזל הבין-תאי הכלוא בתוך השלפוחית ייספג והיבלת תהפוך להיות יבלת שטחית.
במידה והיבלת "התפוצצה" יש למרוח פולידין ומי חמצן 3% על מנת למנוע זיהום.
יבלת מסמר – הינה יבלת החודרת לעומק העור. צורתה כחרוט: הקצה המחודד כלפי עומק העור והקצה הרחב הוא זה הנראה על משטח העור. הקצה המחודד גורם כאב עקב לחץ על קצות עצבים בדרמיס. יבלת מסמר זכתה לכינוי זה בשל הכאב המדמה כאילו דריכה על מסמר חד ודוקרני.
שכיח למצוא יבלות אלה בין אצבעות הרגלים או על כף הרגל בעיקר עקב בליטת עצם.
אופן הטיפול: הוצאת שורש היבלת במכון בעזרת ידית תעלה או סכין תעלה (סכין מס' 2).
יבלת שפשוף – הפרעה אחרת על רקע לחץ הינה שלפוחית עקב צעידה בנעלים לא נוחות.
אופן הטיפול: יש למרוח על השפשוף פולידין לייבוש. אין לנקז נוזלים. היבלת תספג חזרה לגוף ותהפוך לקאלוס.
יבלת שטחית – יבלת זו הינה עור קשה (קאלוס) על איזור קטן. לרוב, יבלות שטחיות מופיעות באיזורים אופיניים המועדים ללחצים כגון בזרת, בצד הבוניון או באצבעות פטיש מעל המפרק השני ובקצה המפרק האחרון (קצה האצבע).
אופן הטיפול: הטיפול ביבלות הללו במכון הטפולים הוא כמו הטיפול בקאלוס – הסרה בעזרת סכין סקלפל ו/או מסיר קאלוס ושיוף.
יבלת שטחית
יבלת מסמר
יבלת שפשוף
אילנה כסיף היא מורה ומנהלת מקצועית של סניף נייל סטודיו תל אביב
צילומים: באדיבות רשת נייל סטודיו
אילוסטרציה. צילום: אימג' בנק ישראל