כנס המאפרים הבינלאומי בלונדון התקיים זו השנה העשירית. מה אומרים המאפרים המובילים בעולם, והאם הטכנולוגיה תחליף את המאפר? מיוחד ליופי!דובי פריגר
מימין: ניק דאדמן ודובי פריגר
הלוגו של כנס המאפרים העולמי לשנת 2011
הווארד ברגר עם האריה אסלן מ"סיפורי נרניה"
ניל גורטון מדגים צביעת פרוסטטיקס באיירברש
עבודתה הזוכה של לורן האקין בתחרות פנטזיה
הדגמת איפור בדוכן של אטאלייר פריז
הקור המקפיא ששרר בלונדון לא מנע ממאות מבקרים להגיע מכל קצווי העולם לאלכסנדרה פאלאס, מרכז הכנסים המפואר השוכן על ראש גבעה בחלקו הצפוני של הכרך הגדול. בצינה עזה של שתי מעלות ציפתה שורה ארוכה של דמויות מכורבלות במעילים וצעיפים להכנס לארוע המלהיב ביותר בעולם האיפור.
IMATS – International Make-up Artists Trade Show, כנס המאפרים הבינלאומי, ציין השנה עשור להיווסדו. מאז החלתו ב-2001 היווה מקור משיכה והשראה למאות מאפרים שבכל שנה שריינו ביומנם את סוף השבוע האחרון של ינואר ונערכו לבקר ביריד שכל כולו מוקדש לעולם האיפור. בכל שנה, גולת הכותרת של הכנס הינה הרצאה של אחד מבכירי המאפרים בעולם, ובעבר כבר אירח הכנס שמות גדולים כמו ריק בייקר (גברים בשחור, מותחן, זאב אמריקאי בלונדון) וטום סאביני (יום ששי ה-13, שחר המתים וסרטי אימה רבים נוספים) אשר מילאו את אולמי ההרצאות.
כשבידי כרטיס מוזל שהוזמן מראש דילגתי לתור המהיר ושמחתי לפגוש כבר בכניסה קולגות מתקופת לימודיי. נטלתי לידי חוברת צבעונית שאיגדה בתוכה את כל המידע הנחוץ ועברתי על מערכת השעות שתוכננה ליומיים הקרובים:
בין כל כיתות האמן המתוכננות ודוכני המכירה הססגוניים שעוד אגיע אליהם, בלטו שתי הרצאות שלא הייתי מוכן להחמיץ: הרצאתו של האוורד ברגר, זוכה פרס האוסקר על עבודתו ב"סיפורי נרניה" (2005). זה האיש שאחראי לזוועות ב"סיוט ברחוב אלם", "בית השעווה", "סיפורים מהצד האפל" ומבחר סרטי טרנטינו כולל "ספרות זולה", "להרוג את ביל" ו"ממזרים חסרי כבוד."
ההרצאה השניה היתה של צוות המאפרים הבכיר שעסק בעשר השנים האחרונות ביצירת הדמויות המרהיבות על סדרת סרטי הארי פוטר, בניצוחו של ניק דאדמן שיצר בין השאר את חיוכו המפורסם של ג'ק ניקולסון הג'וקר מ"באטמן" ושלל אפקטים לסרטי "מלחמת הכוכבים", "אינדיאנה ג'ונס", "הנוסע השמיני", "ראיון עם ערפד" ועוד שוברי קופות.
שיחה עם ניק דאדמן והאוורד ברגר
כשפניתי להיכנס לאולם הענק נתקלתי בטיפוס ממושקף במקטורן וג'ינס וזיהיתי אותו מיד: היה זה ניק דאדמן בכבודו ובעצמו. קיוויתי לשאול אותו מספר שאלות ומאחר והיה לבדו ניצלתי את ההזדמנות ופתחתי עמו בשיחה.
הוא זכר אותי מביקורי על הסט של "הארי פוטר והאסיר מאזקבאן", ושמח להקדיש לי מספר דקות. מאוחר יותר באותו יום הפניתי את אותן שאלות להאוורד ברגר ודבריהם מובאים כאן לפניכם.
איזה פרוייקט נחשב בעינייך למאתגר ביותר עד כה?
ניק דאדמן: ללא ספק הסרט האחרון בסדרת הארי פוטר: "אוצרות המוות חלק 2". הסרט הזה הוא המורכב והגדול ביותר ועשיר באפקטים של איפור יותר מכל סרט עליו עבדתי בעבר. לצורך ההפקה גייסנו צוות של 180 מאפרים מכל רחבי אירופה שעמלו במשך תקופה ארוכה על פיסול ובניית תבניות לדמויות הרבות והססגוניות. לשם כך נזקקנו לארבעים טון של חומרי פיסול ויציקה, כשהעבודה מתנהלת מסביב לשעון על מנת להספיק להוציא לפועל את התוצאות הנדרשות מהפקה בסדר גודל כזה.
האוורד ברגר: הסרט המורכב ביותר עליו עבדתי היה "סיפורי נרניה". זה התחיל מיצירת הדמות של מר טומנס, הפאון, על השחקן ג'יימס מק'אווי, והסתיים בעדר של יותר מ-200 יצורים ודמויות שונות שהסתערו ונלחמו אלה באלה בסצינת הקרב המפורסמת. עבדתי עם צוות מובחר של אמני אפקטים מוכשרים אשר לא היו מוכנים להתפשר על רמת העבודה כי ידענו שזה הולך להיות סרט מרהיב במיוחד. אהבנו כל אחת מהדמויות שיצרנו ועל כן הקדשנו לכל דמות מחשבה רבה ותשומת לב לפרטים.
האם לדעתך יחליפו המחשבים אי-פעם את תפקיד המאפר?
ניק דאדמן: אם מחשבים יחליפו מאפרים אז בעתיד יהיו כל הסרטים בסגנון "צעצוע של סיפור". הקהל ישתעמם מהטכנולוגיה מכיוון שגם המחשב המתוחכם ביותר לא יצליח לחקות הבעות פנים ותנועות גוף אנושיות, תמיד יהיה צורך בשחקנים חיים וכל עוד יש שחקנים יש צורך במאפרים. חייבים לזכור שעם כל ההנאה מסרטים עתירי טככנולוגיה, הקהל מעוניין לצפות בשחקנים אנושיים, עובדה שהתאטרון עדיין נחשב לצורת בילוי פופולרית. מעבר לכך, גם שחקנים שעוברים עיבוד דיגיטלי זקוקים לאיפור על מנת להכנס לדמות. האיפור משמש ככלי לשיפור כישורי המשחק שלהם. בנוסף, הפרזה בשימוש המחשב למטרות יצירת אפקטים תצמצם את היצירתיות והחשיבה המקורית של המאפר. אם לכל בעיה תהיה תשובה דיגיטלית, יפסיקו המאפרים לחשוב על פתרונות יצירתיים שעשויים ולרוב אף מצליחים לעלות על ביצועי המחשב. את הדרקונים יורקי האש בסרט הרביעי של הארי פוטר בנינו במו-ידינו, בגודל טבעי ועם מתקן להביור מובנה, על אף שהיתה קיימת האפשרות ליצור אותם באופן דיגיטלי. אולם עצם נוכחותו של דרקון בגודל אמיתי גרם לשחקנים על הסט להתנהג בצורה אמינה הרבה יותר מאשר אילו נאלצו לדמיין את הדרקון שישולב בסצינה בשלב מאוחר יותר באמצעות מחשב.
האוורד ברגר: לא רק שאינני רואה בטכנולוגיה הדיגיטלית איום. בשבילי המחשבים הם מכשיר עבודה לא פחות נחוץ ממכחול או כלי פיסול. אני משתמש בהם להכנת סקיצות, לסריקת מערכות של פסלים והפחת רוח חיים בהם, לפחות על הצג. זה נותן לי מושג לגבי התנהלותם על המסך הגדול ומאפשר לי להתחיל כל פרוייקט בבניית דגמים קטנים, במקום לעבור ישר לפרוייקטים גדולים מבלי שתהיה לי אפשרות לחזות איך הם יתנהגו.
העבודה מול אנשי המחשבים פועלת בשני הכיוונים: לעתים דווקא הם אלה שמתקשים לעצב או ליצור דמות בעלת מראה מסויים ופונים אלינו לעזרה. אנחנו יוצרים עבורם בתלת-מימד את הדמות המבוקשת על מנת שיצלמו, יסרקו ויתכנתו לתוך המערכת שלהם.
הדוגמה הטובה ביותר לסיוע שהעניקו המאפרים לאנשי המחשב היה בצילומים לסרט "אווטאר": הם נזקקו לשחקנים אנושיים כדי שיהיה להם מה לסרוק לתוך המחשב, ואת הבעות הפנים הצליחו ליצור בזכות סימנים מיוחדים שהמאפרים ציירו על פניהם כנקודות ציון לחיישנים הממוחשבים.
מה נדרש על מנת להצליח כמאפר?
ניק דאדמן: מעבר לכישורים טובים וחשיבה יצירתית, התכונה הנדרשת ביותר היא אמינות. בעת עבודה עם צוות מאפרים גדול יש חשיבות רבה למידה בה יכולים אנשי הצוות לסמוך האחד על השני מכיוון שרק כך ניתן להפיק פרוייקטים מורכבים. זה כולל הגעה לסטודיו בזמן, תיעול כל האנרגיה לטובת העבודה ואף דיווח על תקלות שנעשו, שעדיף שיתוקנו ברגע שהתגלו מאשר שיתגלו בשלב מאוחר יותר.
האוורד ברגר: מאפר בתחילת דרכו חייב להפגין יוזמה והתלהבות, מאחר ואלו התכונות היחידות שהוא יכול להוכיח בשלב זה. ללא נסיון וללא קרדיטים הוא לא יכול להציג דבר בראיון העבודה ועל כן עליו להפגין תשוקה גדולה למקצוע ונכונות לעשות הכל על מנת להתברג לתעשייה. מאפר מחוסר עבודה או אחד שנמצא בין פרוייקטים צריך ליזום בעצמו הפקות לצורך צבירת נסיון והעשרת תיק העבודות שלו, להתעדכן בחידושים ולעמול על יצירת קשרים ללא הרף.
חידושי סיליקון והדבקות
לאחר צילום משותף עם דאדמן נכנסתי לתוככי הבניין. דוכנים רבים מילאו את השטח שהיה מלא מבקרים עד אפס מקום. במרכז ניצבה רחבת המוזיאון שם הוצגו דמויות ובובות מסרטים שונים, כל כך קרובים שניתן היה לבחון כל שערה, כל יבלת וכל קפל עור.
ראשית עשיתי דרכי אל הדוכן של חברת האיפור P.A.M לפגוש את המאפרת שאונה האריסון, מי שהיתה מורה שלי בימי לימודיי ומתמחה בפרוסטטיקס קטנים ואלמנטים של פציעות. צהלות המפגש המחודש התחלפו מיד בדיון ענייני בפיסות סיליקון מוכנות אשר נצמדות לעור ללא שימוש בדבק ומעניקות מראה מושלם של צלקות וכוויות, כולל הדגמה מהירה על המאפרת עינת סמליאן שהתלוותה אליי. הצלקת הדבוקה נשארה כל היום, עניין מרשים לאור העובדה שלא נעשה כל שימוש בדבק. משם ביצעתי מעבר חלק להדגמה של ניל גורטון באולם ההרצאות. גורטון, מהמאפרים העסוקים בעולם ובעל חברת האפקטים "מילניום FX", שאחראי בין השאר על האפקטים ב"להציל את טוראי ראיין" וסדרת המדע הבדיוני "ד"ר הו", הדגים שימוש בחלקי סיליקון וג'לטין ליצירת תוספות עור וחתכים עמוקים. ממרומי הבמה, כשהוא נעזר בצוות מקצועי ומיומן, הסביר לקהל על יתרונות הג'לטין וחסרונותיו, שיטות הדבקה לפניו של השחקן, צביעה, טשטוש, מיזוג וכל זאת תוך כדי עבודה מהפנטת ומעוררת הערצה.
דוכני ציורי הגוף
התחנות הבאות היו דוכני ציורי הגוף השונים, בהם פגשתי לא מעט מחבריי למקצוע. ביקרתי בדוכן של ג'ון וארגאס מניו-יורק, ששיווק את ליין המכחולים היחודיים והרכים-להפליא שלו, והדגים למבקרים יצירת אשליות תלת-ממדיות בצבע, על גופה של דוגמנית מעורטלת. קרוליין רופר מאנגליה, שזכתה פעמיים במקום הראשון באליפות ציורי הגוף העולמית, הפגינה כישורי ציור מרהיבים בהשראת גייגר ובסגנון המזרח הרחוק ויצרה על דוגמן חטוב מראות ססגוניים ומורכבים ברמות גימור מפעימות. פגשתי גם את ג'ון וודברידג' שהדגים שימוש בטכניקת האיירברש לאיפורי היי-דפנישן ואת עינת דן, שהעבירה כיתת אמן יחודית בנושא קמפייינים בעולם הפרסום.
חידושים בדוכנים
אחרי סבב הברכות והחיבוקים התפניתי להציץ בדוכני המכירה המגוונים שהציעו מכל וכל:
הדוכן של צ'רלס פוקס Charles H Fox היה מהגדולים ביותר והציעו קולקציה רחבה של איפור לתאטרון ומגוון צבעים לציורי גוף, ספרות מקצועית ומגזינים רבים, ריסים בשלל צבעים ועוד הפתעות.
חברת המכחולים קראון Crown Brush UK הציגה דוכן ארוך וצר שנמתח לכל אורכו של הקיר האחורי ועליו מבחר עצום שכלל מאות סוגי מכחולים. הצפיפות סביב הדוכן הזה היתה רבה מכיוון שלא משנה איזה סוג איפור אתם מעדיפים – כולם זקוקים למכחולים.
ובנוסף, חברות רבות נוספות מוכרות יותר או פחות, כדוגמת מאק, אטאלייר פריז, טמפטו ועוד, כשבכל דוכן נערכים הדגמות מעניינות ויצירתיות.
תחרות סטודנטים
אחת ממטרות הכנס היא לעודד מאפרים צעירים בתחילת דרכם. לשם כך נערכות תחרויות בקרב סטודנטים לאיפור, והשנה נערכה תחרות בתחום הביוטי/פנטזיה בנושא "שבטים". עבודותיהם של הסטודנטים נשפטו על פי שיוך הנושא לתחום האופנה, רמת גימור וסטיילינג. למקום הראשון הגיעה לורן האקין שזכתה במענק בגובה 1,000 ליש"ט ובגביע נאה בזכות יצירה שהציגה יכולות שימוש מסקרנות בחומרי איפור שונים, איירברש, שבלונות עבודת-יד ואביזרים מלהיבים.
וכמיטב המסורת הבריטית, הסתיימו אירועי היום בפאב האפלולי עם כוס של בירה גינס ביד. שם, בין אדי האלכוהול ועל רקע מוסיקה של להקת-רוק מקומית, נפלו כל המחיצות המפרידות בין סוחרים ללקוחות, בין מרצים לתלמידים ובין מאפרי-על לקהל. שם יכולתי לנהל שיחות מקרבי-לבבות עם אנשים שפניהם מוכרות בעיקר בזכות הופעתם מעל גבי ירחוני אופנה או באתרי האינטרנט, מצולמים בחברת שחקני הוליווד ידועים או אוחזים פסלוני אוסקר מוזהבים בידם.
לכל המעוניינים כתובת אתר הכנס: http://www.imatsshow.com/london/london_schedule.php
כדאי להירשם עכשיו, כאן למטה,לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
זה קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם