"הגשם הלבן" איתו מתמודדים הלקוחות שלנו הוא תופעה טבעית שמופיעה בעיקר כשיש מחסור בלחות, מתח ועלייה בהפרשת החלב. לרפואה המודרנית עדיין אין את כל התשובות אך ממולצת
תזונה נכונה, חפיפה במים פושרים, ופחות יבוש בעזרת פן
עופר בן חגי
צמיחת שיער בריא, הינה בראש ובראשונה, פעילות מטבולית פעילה ובריאה של התא, מחזור דם תקין ואספקה מאוזנת של חומרים מזינים לשורש השערה. כיום, לנוכח התפתחות המחקר והטכנולוגיה בתחום המוצרים הקוסמטיים לטיפול בשיער, ניתן להתמודד ביעילות, בקלות ובנוחות עם בעיות רבות בעור הקרקפת והשיער, הניתנות לפתרון בעזרת טיפול נכון וטיפוח יסודי ומתמיד לאורך זמן.
הקשקשים הם תערובת של תאי עור מתים (קרטין), הנושרים מעור הקרקפת. הנשירה היא אמנם תהליך טבעי המתרחש בכל עת כחלק מתחלופת תאי העור, אבל כאשר חלה עלייה בהפרשת החלב, הנשירה גוברת והקשקשת נעשית גלויה לעין, בעיקר אצל בעלי שיער כהה. הקשקשים מופיעים בעונות מעבר, מציקים בזמנים של מתח ותמיד תמיד גורמים לאי נעימות קלה בקרב הסובלים מהם – הקשקשים ("קשקשת" במינוח הרפואי).
הקשקשת כאמור היא תוצאה של הפרשה טבעית של סבום, אשר בעקבות מצבי סטרס וחילופי מזג אוויר, משתנה הרכבה והיא מתייבשת על העור בצורה של קשקשים. קשקשת שכיחה מאד בחורף ונחשבת למטרד הן ברמה האסתטית והן מבחינה פיזית, שכן גירוי העור הטורדני גובר כאשר קיים מחסור בלחות. עם חילופי העונות והכניסה לעונת החורף, המלווה במחסור בלחות ושינויי טמפרטורה בעת יציאה ממקומות ממוזגים, נתקלים רבים בתופעה לפיה עור הקרקפת שלהם נוטה להתייבש, השיער מאבד מגמישותו ומהברק הטבעי שלו, ומתגברת תופעת הקשקשים. התופעה מתגברת אצל מי שנוטים לאלרגיות ו/או סבוריאה.
עור הקרקפת שלנו מתחדש באופן טבעי, אך הבעיה מתחילה כשהפרשת בלוטות החלב שעל הקרקפת גוברת – ואיתה גם נשירת תאי העור. בעלי עור שמן נוטים לסבול מקשקשת יותר מאחרים.
לפי הספרות הרפואית, גורם נוסף הקשור בתופעת הקשקשים הוא המלסזיה, פטריית שמר המצויה על העור, באזורים העשירים בבלוטות חלב. מחקרים הראו שאצל הסובלים מקשקשת יש עלייה בשכיחות הפטרייה ובריכוזה, וטיפול במלסזיה עוזר להיפטר מהקשקשת. עוד מתברר כי במקרים מסוימים הגורם לקשקשים הוא מחסור באבץ. בדיקת מעבדה פשוטה תקבע אם זה המצב ובמידת הצורך ניתן לקבל את המינרל כתוסף.
אגב, למרות שמדובר בתופעה שכיחה ביותר, הרפואה המודרנית עדיין לא הצליחה לקבוע סופית מהם הגורמים הראשוניים לקשקשים: האם הפטריות והפרשותיהן הן שגורמות להפרעה בבניית העור ומכאן להיווצרות הקשקשים, או שמא תאי העור המתים הם שמעודדים את הופעת הפטריות.
צורת ביטוי קשה יותר של הקשקשת היא 'סבוראיק דרמטיטיס'. 'סבוראיק דרמטיטיס' היא מחלה דלקתית כרונית המאופיינת בקשקשת רבה על רקע רבדים דלקתיים שטחיים של עור הקרקפת, ולעתים קרובות גם הפנים. באזורים עשירים בבלוטות חלב – הקרקפת, בין הגבות, צדי האף והסנטר – לסובלים ממנה תיתכן גם אדמומית המכוסה בקשקשים שומניים או יבשים. אגב, הרופאים סבורים שמדובר באותה תופעה שביטויה הקל הוא קשקשת, והקשה הוא דלקת עור סבוראית. גם במקרה זה, בדומה לקשקשת, הטיפול כולל שימוש בשמפו רפואי נגד הפטרייה המתלווה לקשקשת, ובמצבים חמורים גם שימוש בתרופות סטרואידיות המפחיתות דלקת.
בניגוד לתופעות עוריות חמקמקות אחרות, את הקשקשים ניתן לזהות בקלות: תאי העור המתים נושרים על השיער, על הבגדים וגם על איברי הגוף. העובדה הזו הופכת את הקשקשים למפגע אסתטי ומקשה בעיקר על כהי השיער. עם זאת, מלבד אי הנוחות המתלווה לתופעה, היא אינה כרוכה בסיכונים ובוודאי שאינה מידבקת. בניגוד למה שלא מעט אנשים סבורים, הקשקשת אינה עוברת מאדם לאדם על ידי שימוש באותו מסרק.
כשליש מהאוכלוסייה סובלים מקשקשת, וכ-5% סובלים מסבוראיק דרמטיטיס, גרסה קשה יותר של התופעה. הקשקשת מופיעה גם אצל תינוקות עד גיל 3 חודשים ואצל מבוגרים, אולם ניכרת ירידה בשכיחותה אצל נשים בנות 50 ומעלה. מעבר לכך, גברים סובלים יותר מקשקשת, הן מבחינת השכיחות והן מבחינת חומרת התופעה.
מהם הגורמים להופעת הקשקשת?
קשקשת היא תופעה בעלת רקע גנטי-משפחתי. היא שכיחה יותר במצבי מתח נפשי ואופיינית יותר לעונת החורף, כנראה בגלל התמעטות הלחות באוויר. בניגוד לאמונה הרווחת, שמנוניות יתר ולא עור יבש קשורים בהופעת הקשקשים. עם זאת, מאז שנות ה70- נעשו מחקרים רבים שניסו למצוא – ללא הצלחה – את ההרכב המדויק של השומנים התורמים להופעתם. ההסבר, כאמור, נותר ללא מענה ברור.
מה שכן ברור הוא שרמות גבוהות של טסטוסטרון, מגבירות מאד את התופעה. זאת משום שבלוטות החלב מושפעות מהפעילות ההורמונאלית בגוף, והקשקשים מופיעים באזורים שבהם מרוכזות בלוטות החלב, בעיקר בתקופות שבהן גוברת הפרשת הטסטוסטרון.
מרכיב נוסף שיש לו כנראה קשר לתופעה הוא מלסזיה, פטריית שמר המצויה על עורו של כל אדם, באזורים העשירים בבלוטות חלב. מחקרי חברת שוורצקופף הראו שאצל הסובלים מקשקשת יש עלייה בשכיחות הפטרייה ובריכוזה, וטיפול במלסזיה מסייע להיפטר מהקשקשת. במקרים מסוימים הגורם לקשקשת הוא מחסור באבץ, בעיה שאפשר לאבחן בבדיקת מעבדה, ובמידת הצורך לקבל תוספת של המינרל במינון מתאים.
לקשקשת אין סיכונים, שכן מדובר בבעיה אסתטית. עם זאת, לעתים נלווה אליה גרד מציק, ובמקרים קיצוניים ונדירים, כשהנפגע הוא תינוק שזה עתה נולד, התופעה עלולה להחמיר ולהתפשט והדבר מחייב אשפוז, שכן מדובר בסכנה ממשית לחייו. חשוב לדעת שאלה מקרים נדירים של סבוראיק דרמטיטיס בילודים.
אם הקשקשים הופיעו בוקר אחד, בלי הודעה מוקדמת, סביר להניח שהתופעה קשורה במצב מזג האוויר. הם יראו כקליפות דקיקות ולבנות של עור המתפוררות במגע. במקרה זה טיפול שיימשך שבועיים-שלושה יספיק כדי לנטרל את התופעה עד להיעלמותה. במקרה זה, רופא בוודאי ימליץ על שמפו רגיל נגד קשקשים, המכיל חומרים אנטי-פטרייתיים, בזמן שהסבתות ימליצו כנראה על שטיפת הקרקפת במיץ מלימון סחוט – שני הפתרונות עשויים להתגלות כמועילים.
מניסיוני עולה כי גם ביצוע פעולות כימיות בשיער כמו צביעה אינטנסיבית, החלקות וסלסול יכולים לעודד הופעת קשקשים. זו הסיבה שלאחר טיפולי שיער מומלץ להצטייד בשמפו המתאים לריכוך העור, השומר על השיער ומטפח אותו תוך שימוש ברכיבים מתקדמים. סוג בעייתי יותר של קשקשים מופיע בגלל חולי של עור הקרקפת או בשל שמנוניות יתר של העור. במקרה כזה, הקשקשים יופיעו ללא קשר לעונת השנה ואולי ילוו גם בגירודים בעור, לצד אדמומיות סביב מסגרת הפנים.
חשוב לציין, שלתופעת הקשקשים השפעה על מראה השיער כולו ולכן היא מחייבת טיפול כולל בשיער. לרוב השיער נראה דהוי ושביר מהרגיל. הסיבה לכך היא שהקשקשים סופחים את השומן הטבעי ומונעים ממנו לעבור אל קנה השיער, לאורכו. השומן הטבעי הוא שמגן מפני חיידקים, שומר על עור הקרקפת ועל לחות השיער ומקנה לו ברק ולחות.
כיצד מטפלים?
הטיפול בקשקשת תלוי בדרגת חומרתה. במקרים קלים מספיק להשתמש בשמפו נגד קשקשים, המכיל בדרך כלל חומרים אנטי-פטרייתים. הקשר המדויק בין הפטרייה לקשקשת עדיין אינו ברור, אולם נמצא שתכשירים המיועדים לטיפול בפטרייה יעילים בהשגת הפוגה. חברות רבות אמנם מבטיחות לכולנו על גבי תוויות המוצרים שלהן 'שיער נקי מקשקשים לאורך זמן', אבל כדי לשמור על שיער בריא, לא מספיק להצטייד רק בשמפו החדש ביותר על המדף. חשוב להקפיד גם על תזונה נכונה ועל טיפול נכון בשיער בשגרה.
זה מתחיל בכך שלא 'נתעלל' בשיער עם ייבוש תכוף במייבש וחפיפות תכופות, ממשיך בשימוש זהיר במרכך השיער וכמובן – בשמירה על תזונה נכונה. חפיפות תכופות יכולות לייבש את עור הקרקפת ולהסיר את השומן הטבעי המזין אותה.
מומלץ להסתפק בשלוש-ארבע חפיפות בשבוע עם שמפו נגד קשקשים, המכיל רכיבים המסייעים בטיפול במטרד וגם בהרגעת העור. גורם נוסף שעשוי להקל על חומרת הקשקשים הוא, כאמור, תזונה נכונה – פחות סוכר ושמרים, והרבה יותר ויטמין B: כדאי לאכול דגנים מלאים, חלמון ביצה, פולי סויה, בננות, אבוקדו, אגוזים וירקות ירוקי עלים. כמו כן, כדאי לצרוך מינון נכון של חומצות שומן אומגה 3 המצויות בדגי מי מעמקים קרים, כגון סלמון, מקרל וטונה. אלו ידועות בסיוע להתחדשות תאים בגוף ובשמירה על בריאות העור והשיער.
טיפים להתמודדות עם תופעת הקשקשים
1. מומלץ לתת לשיער להתייבש באופן טבעי. אם בכל זאת חשוב הייבוש בפן עבור הלקוחה, השתדלו להפחית את עוצמת השימוש, והקפידו למרוח קרם לחות לקרקפת ולשיער, אשר יגן על השיער ואף יסייע לשמר את ההחלקה לאורך זמן.
2. תמליצו ללקוחות להימנע מחפיפות תכופות, שעלולות לייבש את עור הקרקפת ולהסיר את השומן הטבעי המזין את הקרקפת.יש לחפוף בין שלוש לארבע פעמים בשבוע עם שמפו נגד קשקשים, המיועד לסייע בהרגעת העור ובהעלמת תחושת הגרד.
3. השימוש במרכך שיער עלול לחנוק את הזקיק בשכבת השומן הטבעית, דבר שעלול להגביר את הגירוי ואף ולגרום לנשירה. לכן יש להשתמש במרכך רק על שני השליש האחרונים של השיער.
4. בעת החפיפה עסו את עור הקרקפת והשהו את השמפו על השיער למשך מספר דקות – פעולה זו תסייע למקסם את הליך הניקוי.
5. רצוי לחפוף את השיער עם מים פושרים, שכן מים חמים יגביר את תחושת היובש והגירוי.
6. לאחר החפיפה יש למרוח קרם לחות לקרקפת המכיל ויטמין B5 וסיליקון להעשרת הקרקפת, למניעת גרד ויובש ולשמירה על שיער מטופח.
7. יש להימנע מסירוק השיער בעודו רטוב. יבשו את השיער עם מגבת יבשה בצורה של הספגה, כך שהשיער ישמור על הלחות הדרושה לו שספג מהשמפו, ולאחר מכן סרקו אותו בעדינות.
8. הקפדה על תזונה נכונה תסייע לשמירה על עור הקרקפת ועל הקלה בתופעת הקשקשת. צמצמו את צריכת הסוכר והשמרים, והגדילו את צריכת המאכלים המכילים ויטמין B כגון: דגנים מלאים, חלמון ביצה, פולי סויה, בננות, אבוקדו, אגוזים וירקות ירוקי עלים.
9. חומצות שומן אומגה 3 המצויות בדגי מי מעמקים קרים (כגון: סלמון, מקרל וטונה), מסייעות להתחדשות תאים בגוף ושומרות על בריאות העור והשיער.
עופר בן חגי הוא מעצב שיער ל'שוורצקופף'
צילומים: 'שוורצקופף' הנס גוטכר
הקלק כאן – לפרסום חינם של מודעת דרושים ביופי!
הקלק כאן – לקבלת חדשות ועדכונים חינם למייל שלך
הקלק כאן – לשאול, להעיר ולדסקס בפורום האתר