השפעת השתלים על בדיקת הממוגרפיה והתפתחות סרטן השד.
דר' ערן חדד
הגדלת חזה היא הניתוח הפלסטי השני בשכיחותו. בעשור האחרון התרחב השימוש בשתלי הסיליקון שאושרו מחדש על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי. אם ברצונך לעבור ניתוח הגדלת חזה, יש מספר עובדות אשר עליך לדעת, הנוגעות להשפעת השתלים על בדיקת הממוגרפיה והתפתחות סרטן השד.
כידוע בדיקת ממוגרפיה, הינה בדיקת רנטגן המשמשת כבדיקת סקר לזיהויי מוקדם של סרטן השד במקרים שבהם אין תלונות מצד המטופלת, אין גושים אשר ניתן למשש, או אשר קיימות הסתיידויות המהוות עדות למחלה. הבדיקה גם משמשת לאבחנה כאשר קיימות תלונות על גוש, עיוות, או הפרשה בשד.
הבעיה מתחילה כאשר מגיעות לבדיקה נשים אשר עברו הגדלת חזה עם שתלי סיליקון. קרני הרנטגן אינם חודרים דרך השתל ולכן מקשות על הערכת חלק מרקמת השד בביצוע הבדיקה. יעילות הבדיקה בנשים עם שתלי סיליקון פחותה לעומת נשים ללא שתלים. ובכל זאת, הממוגרפיה היא בדיקת הסקר המקובלת גם לנשים עם שתלי סיליקון, בדומה לנשים שלא עברו הגדלת חזה.
אז האם הבעיה הטכנית בבדיקה גורמת לאבחון מאוחר יותר של סרטן השד?
לא. במחקרים שונים אשר בוצעו נמצא כי סרטן השד מתגלה בשלב התקדמות דומה בנשים עם ובלי שתלי סיליקון. כמו כן, שיעור התמותה בנשים אשר לקו בסרטן השד ועברו הגדלת חזה דומה לאלה שלקו בסרטן השד ולא עברו הגדלת חזה.
איך מוסברת העובדה שלמרות ההפרעה בבדיקה, סרטן השד אינו מאובחן בשלב מתקדם יותר?
ישנן מספר השערות לכך. ראשית, כפי שיתואר בהמשך, קיימים אמצעים שונים לשיפור איכות הבדיקה בנשים עם שתלי סיליקון. כמו כן, נשים עם שתלי סיליקון הן בעלות מודעות גבוהה לביצוע בדיקת ממוגרפיה, ולכן עוברות את הבדיקה בשכיחות גבוהה יותר.
האם ההפרעה בפענוח תוצאות הממוגרפיה שונה בשתלי מי מלח (סליין) לעומת שתלי סיליקון?
שתלי מי מלח גם מפריעים לביצוע ממוגרפיה, אם כי בעוצמה נמוכה יותר לעומת שתלי הסיליקון, משום שחדירות קרני הרנטגן דרך שתל מי מלח טובה יותר.
האם קיים הבדל בנשים שהשתל הוחדר אצלן מעל השריר לעומת אלה מתחת לשריר?
כן. במנח תת שרירי, ההפרעה שהשתל יוצר בפענוח תוצאות הממוגרפיה פחות משמעותית. במקרים אלו, השריר "מפריד" בין רקמת השד לשתל הסיליקון ומסתיר חלק קטן יותר מרקמת השד.
מה צריכה לעשות מטופלת עם שתלי סיליקון לקראת בדיקת ממוגרפיה?
חשוב ליידע את הגורם הבודק כי קיימים שתלי סיליקון. עובדה זו משנה את טכניקת הבדיקה. כמו כן, חשוב לוודא כי הרנטגנולוג אשר מפענח את הבדיקה, הוא בעל ניסיון מוכח בפענוח ממוגרפיה לנשים עם שתלים.
כיצד ניתן לשפר את איכות הבדיקה?
באישה עם שתלי סיליקון, חשוב לבצע את הבדיקה בטכניקה מיוחדת ה"מפרידה" את השתל מרקמת השד, באמצעות דחיפת השתל לכיוון בית החזה ו"דחיסה" של רקמת השד בין פלטות הבדיקה. טכניקה זו, משפרת את איכות הבדיקה. כמו כן, קיימות בדיקות נוספות העשויות להשלים את ממצאי הממוגרפיה, כדוגמת אולטרא – סאונד, או MRI.
חשוב לדעת, כי שתלי הסיליקון אינם מפריעים לבדיקה ידנית של השד לצורך אבחון גושים, בין אם הבדיקה מתבצעת על ידי המטופלת ובין אם מתבצעת על ידי רופא.
האם קיימת עלייה במקרי סרטן השד בקרב נשים שעברו הגדלת חזה עם שתלי סיליקון?
מחקרים רבים מראים כי שיעור סרטן השד הוא דומה בנשים שעברו הגדלת חזה עם שתלי סיליקון בהשוואה לאלו שלא עברו הגדלה. קיימים אף מחקרים בודדים המעידים על ירידה בשיעור סרטן השד בנשים לאחר הגדלת חזה.
לסיכום, נוכחות שתלי סיליקון בשדיים אינה מעלה את הסיכון לחלות בסרטן השד. הבדיקה עלולה לשבש מעט את פענוח בדיקת הממוגרפיה. אף על פי כן, קיימים אמצעי עזר משלימים, אשר משפרים את איכות הבדיקה. עובדה זו, בנוסף למודעות הגבוהה של המטופלות למחלה, מביאים לאבחון המחלה בשלב דומה ולשיעורי תמותה דומים.
דר' ערן חדד, מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית.
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל
פרסם כאן מודעת לוח חינם!