צליפת שוט אינה מונח רפואי, או משפטי כשעצמו, אלא מספר מסוים של פגיעות ותסמינים. לרוב היא תיגרם מתנועה מהירה של הצוואר קדימה ואחורה, כמו תנועה של שוט בעת ההצלפה. חבלה זו נגרמת בדרך כלל בזמן תאונת דרכים. לעיתים החבלה קלה, אך חבלה זו עלולה לגרום לפגיעות נוירולוגיות קשות. צליפת שוט עלולה לגרום לכאבים בכתפיים, כאבי ראש בחומרה קלה עד קשה. הגבלה בתנועות הצוואר, סחרחורת וטינטון, בעיות בשרירים ומתח בצוואר. יש מספר פעמים מועט יותר שצליפת השוט תיגרם כתוצאה מפעילות ספורטיבית. הפגיעה עלולה להיגרם גם מאלימות קשה, למשל כשמטלטלים ילדים קטנים בחוזקה. הפגיעה נצפית באופן מובהק אצל נשים – כנראה משום ששרירי הצוואר שלהן חלשים יותר מאשר שרירי הצוואר של גברים.
מהם הנזקים, התסמינים והסיבוכים?
התנועה החדה המתרחשת, מביאה לכך שהפגיעה תהיה בשרירים, גידים ובעצמות. רוב הנפגעים מצליפת שוט מדווחים על תחושה קשה של מוגבלות התנועה. ישנם סימנים נוספים שלכאורה הם פחות חמורים אך אלו סימנים עם תמרורי אזהרה- נימולים, אזורים רדומים. במקרים כאלו רצוי להתייעץ עם רופא וככל שניגש מוקדם יותר כך יש סיכוי להחלמה מהירה יותר. יש לפנות בדחיפות לרופא אם מופיעים תסמינים נוירולוגיים כמו חוסר תחושה, חולשת שרירים ושיתוק של הגפיים. האופן שבו נגרמת "צליפת השוט" עדיין אינו ברור לגמרי, אך ישנה סברה שהפגיעה תיגרם כתוצאה מהתנועה החדה של הצוואר אשר זז באופן מהיר וכתוצאה מכך נגרמת פגיעה קטנה בשרירים, בגידים, בדיסקים הבין־חולייתיים, בעצבים ובעצמות.
כמה זמן נמשכים התסמינים ואיך מאבחנים?
ברוב המקרים של צליפת שוט התסמינים והכאבים יחלפו עד 3 חודשים מהפגיעה. יש מקרים בהם הפגיעה הופכת לכאבים כרוניים. לא ניתן לדעת מי מהנפגעים יפתח כאב כרוני ומי יחלים. האבחון נעשה על ידי תחושות סובייקטיביות של המטופל והן על ידי בדיקות גופניות. במקרים בהם חושד הרופא כי ישנן פגיעות חמורות יותר- כמו פגיעות אקוטיות מסוג של שברי החוליות, או במקרים בהם הכאבים מתגברים ונמשכים זמן ממושך, ניתן להפנות את המטופל לבדיקות הדמיה כמו צילומי רנטגן, CT או MRI של חוליות הצוואר. כאשר המטופל יתלונן על ירידה בתחושות ובכוח השרירים על נימולים תחושות של זרמים ברגליים ובידיים ויעלה חשד לפגיעה עצבית ישלחו את המטופל לבדיקת EMG .
אלו טיפולים מומלצים לצליפת שוט?
לאחר שהבנו מה זה צליפת שוט, חשוב להבין שהטיפול בצליפת שוט אינו חד משמעי ומסתמך על תחושותיו של הנפגע. כעת נבחן מהם הטיפולים המתאימים עבור צליפת שוט.
- משככי כאבים – כדאי להתחיל בתרופות שנמכרות ללא מרשם כמו אקמול או נורופן, אם תרופות אלו לא יפחיתו את רמת הכאב, ניתן לקחת תרופות להרפיית שרירים. תרופות אלו במקרים רבים יעילות ויעזרו לשיכוך הכאב כתוצאה מצליפת שוט.
- קירור וחימום של המקום – יעיל ביותר לפני תרגילי פיזיותרפיה. טיפול זה כמובן יינתן על ידי אורתופד או במרפאת כאב.
- חבישת צווארון – בעבר חבישת צווארון לאחר פגיעה בצליפת שוט הייתה אחד הכלים להתמודד עם הפגיעה, אך בשנים האחרונות ישנה הבנה שחבישת צווארון עלולה להחליש את השרירים, גם אם יש תחושה של הקלה בכאב, זמן חבישת צווארון לא יעלה על יותר מ 3 שעות ביום.
טיפולים אלטרנטיביים מומלצים לצליפת שוט
דיקור, עיסוי, כירופרקטיקה, שימוש במכשיר המטפל באמצעות פולסים חשמליים. למרות שיש מחקרים הטוענים שיעילות טיפולים אלו נמוכה. מומלץ לשלב פעילות גופנית ביחד עם הטיפולים האלטרנטיביים, ישנה סברה שהפעילות הגופנית עוזרת לטיפולים אלו לעבוד ביעילות רבה יותר ועשויה לתרום לשיפור המצב הבריאותי לאחר פגיעה זו.
החלמה
בזמן הפגיעה עלולים להיגרם נזקים לחוליות ולדיסקים בין־חולייתיים, וכתוצאה מכך עלול להיווצר לחץ על העצבים שיוצאים מחוט השדרה. לחץ זה על העצבים עלול לגרום לכאבים, לנימול, לירידה בתחושה ולחולשת שרירים בגפיים. כאבים כרוניים כתוצאה מצליפת שוט עלולים לדרדר את איכות החיים, לגרום לדיכאון ולחרדה ולפגוע ביכולת לעבוד ולהתפרנס. בדרך כלל בתוך שלושה חודשים או פחות מכך חוזרים למצב תקין אך אם הכאב נמשך מעבר לכך, יש לצפות לשיפור הדרגתי בכאבים ולשיפור באיכות החיים, ישנם מקרים בהם הכאבים עלולים להימשך במשך חודשים רבים ולעיתים במשך שנים ככאב כרוני.
מה זה צליפת השוט ניתן להבין מאופי הפגיעה. אך לעיתים קשה להבין איך ניתן לחיות עם כאבים שלא הולכים לשום מקום. הדרך היחידה היא לנסות לשמור על שיגרת חיים עד כמה שניתן ולהמשיך לחפש מזור. ישנם מטופלים אשר מחפשים זמן רב אחר פתרון לפגיעה זו, אך גם בהיעדר פתרון כולל, חשוב להבין כי ניתן בהחלט לשפר את איכות החיים ולהתמודד טוב יותר עם התסמינים של צליפת השוט. טיפולים אלטרנטיביים, תרופות ופיזיותרפיה בהחלט יכולים לשפר משמעותית את איכות חייו של מי שסובל מצליפת שוט.
אילוסטרציה: ד"ר שלמה כהן – כירופרקט במודיעין