חומצות שומן מסוג אומגה 3, לא רק שטובות לבריאות, אלא גם משפרות את מראה העור, השיער והציפורניים
שרות יופי!
אין הרבה תוספי תזונה שיעילותם נחקרה והוכחה כמו זו של אומגה 3. עד כדי כך רבות המחלות שתוסף זה חיוני במניעתן ובטיפול בהן – ממניעת מחלות לב דרך מניעת שבץ מוחי, שיפור תפקוד המוח, הפחתת הסיכון לדיכאון, מניעת מחלות אוטואימוניות ואפילו מניעת סרטן.
אין ספק כי מדובר באחד הרכיבים החשובים בבניית ההורמונים והממברנות בגופנו – עד שהצגת התוסף מסוג זה עלולה בהחלט להישמע מעט שרלטנית, משל הייתה תרופת קסם. אך יש לכך סיבה טובה ומוצדקת: חומצות השומן מסוג אומגה 3 מהוות חלק מן השכבה השומנית של קרומי התאים, הן שומרות על גמישות התאים ומפקחות על חדירותם לחומרים שונים ולפיכך, הן חיוניות מאד לתפקודו התקין של כל תא ותא בגופנו, החל מתאי המוח והלב, וכלה בתאי העור.
והזוכה במקום השלישי: אומגה שלוש
לא בכדי ברשימת תוספי המזון הנצרכים ביותר בארצות הברית תופס שמן דגים את המקום השלישי, אחרי הויטמינים והמינרלים (ע"פ דו"ח המכונים הלאומיים לבריאות NIH). מהדו"ח האמור עולה כי לפחות עשרה אחוזים מתושבי ארה"ב נוטלים תוספי שמן דגים בקביעות.
קיימים כמה סוגים של חומצות שומן אומגה 3 כאשר שלושת העיקריים הם ALA, EPA ו־DHA. מרבית התוספים המכילים שמן דגים עשירים בשני סוגים של חומצות השומן, ב- EPA ו־DHA. אלה בכוחן לדלל את הדם, בדומה לאספירין, ולהקטין את הסיכון להיווצרות קרישים; עוד ידוע כי אומגה 3 עשויה להרגיע דלקות אך מאחר שגופנו אינו מייצר אותן, אנו חייבים לקבלן מן המזון ומתוספי תזונה.
ישראל גלמור מומחה לאומגה 3 מבאר: "חומצות השומן מקבוצת אומגה – 3 הכרחיות לתפקוד האופטימלי של כל תא בגופנו. למרות זאת אין בגופנו מנגנון המייצר אותן ולפי כך אנחנו חייבים לייבא אותן באמצעות המזון ו/או תוספי המזון שאנחנו צורכים בתזונה היומית שלנו" הוא אומר ומוסיף "במהלך 200 השנים האחרונות, עם שינוי הרגלי התזונה בעולם התעשייתי המערבי, נוצר מחסור הולך וגדל של חומצות שומן מסוג אומגה – 3 בגופנו. מחסור זה על פי מספר רב של חוקרים, הוא הגורם המכריע בהיווצרותן של מספר רב של מחלות המוגדרות כמחלות אופייניות לעולם המערבי כגון: מחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי, סוכרת מבוגרים, סרטן על עשרות גווניו, דיכאון על סוגיו השונים, חוסר קשב וריכוז, מחלות מעיים דוגמת קרון וקוליטיס, סכיזופרניה, אפילפסיה, דמנציה ואלצהיימר. אצל ילדים ADHA וכן מחלות אוטו אימוניות הכוללות דלקות פרקים, זאבת, פסוריאזיס, התקפי קצרת, אלרגיות וכדומה".
"מחסור בחומצת שומן אומגה 3 קשור בהפרעות קשב וריכוז, בעיות התפתחות אצל תינוקות, שינויים במצבי הרוח ואף דיכאון", מוסיפה ג'ולי ברוך, נטורופתית מותג תוספי התזונה Nutri Care. "השילוב של ה-DHA עם ה-EPA קשור לבריאות המערכת הקרדיווסקולרית (לב וכלי דם), איזון רמות כולסטרול וטריגליצרידים בדם, הפחתת לחץ הדם, הפחתת רמות דלקת בגוף וכן בסיוע במניעת היצמדות טסיות הדם ובכך הפחתת הסיכון להתקפי לב. מזונות מן החי המכילים אומגה 3 הינם מאכלי ים ודגי ים צפוניים, כגון: סלמון, מקרל, טונה, אנשובי, הליבוט, סרדינים וכו'. מזונות מן הצומח הם: זרעי ושמן פשתן, צמח המרווה, אגוזי מלך ועוד. חשוב לציין שמקורות מן הצומח לאומגה 3 עשירים בחומצת שומן ALA, אשר ההמרה שלה ל- EPA ו DHA בגוף האדם מאוד נמוכה, ולכן מומלץ שלא להסתמך רק על מקורות של אומגה 3 מהצומח, ולקבלן גם ממקורות מן החי".
הסוד של האסקימוסים והאינואיטים
יעילותן הרבה של חומצות אומגה 3 למניעת מחלות לב וכלי דם נמצאה לראשונה בשנות ה־40־50 של המאה הקודמת במחקרי תצפית שנערכו על אסקימוסים ועל דייגים יפנים. החוקרים גילו שמחלת לב כלילית – גורם התמותה מספר אחת בעולם המערבי – כמעט שאינה קיימת באוכלוסיות אלה, שהמשותף להן הוא אכילת דגי ים. מאז, נערכו מחקרים נוספים שהצביעו על יחס הפוך בין צריכת דגים המכילים אומגה 3 ובין הסיכון למחלות לב וכלי דם ולתמותה מהן, כשההתלהבות שעורר שמן הדגים קשורה בחלקה למחקר נוסף שערכו בשנות ה–70 המדענים הדנים הנס אולאף באנג ויורן דיירברג, שקבעו שבקרב האינואטים החיים בצפון גרינלנד יש שכיחות נמוכה של מחלות לב וכלי דם. החוקרים טענו כי התחלואה הנמוכה קשורה לתזונה עתירת האומגה 3 של האינואיטים (האוכלוסייה שנבדקה במחקר זה הרבתה לאכול בשר כלבי ים, שמן דגים ושומן לווייתנים).
בשנות ה–90 נערכו מחקרים נוספים שהעלו על הנס את סגולותיו של שמן הדגים. חוקרים איטלקים בראשותו של ד"ר רוברטו מרקולי עקבו אחרי 11,323 חולים איטלקים שעברו אירוע של אוטם שריר הלב ושקיבלו באופן אקראי תוספי מזון מסוג אומגה 3, ויטמין E, שניהם ביחד או פלצבו והסתבר שהקבוצה שקיבלה תוסף אומגה 3 נמצאה באופן משמעותי בסיכון נמוך לתמותה מכל הסיבות. מחקר זה זכה להערכה מקצועית רבה ואף פורסם ב-Circulation, ביטאון אגודת הלב האמריקאית.
בישראל, לפני כעשר שנים (1992) היה זה פרופ' אליוט בארי מירושלים שערך מחקר בקרב תלמידי ישיבה והוכיח כיצד שינוי בתזונה, על ידי תוספת קטנה של אגוזים ושקדים, שינה את פרופיל שומני הדם לנבדקים והקטין את הסיכון למחלות לב. ולדבריו אנשים שלא אוהבים לאכול דגים, יכולים פשוט לאכול 28 גרם (פחות מחופן) בוטנים, אגוזים או שקדים ליום כדי להשיג את אותה ההשפעה.
בעקבות הממצאים האלה החלו בעשור הקודם ארגונים כמו "התאחדות חולי הלב האמריקאית" ו"משרד החקלאות האמריקאי" המפרסם המלצות לתזונה, לעודד חולי לב לצריכת דגים פעמיים בשבוע או לחילופין להוספת אומגה 3 כתוסף יומי כצעד מניעתי למחלת לב כלילית. "המודעות לצריכת אומגה 3 ויעילותה גדלה משמעותית בשנים האחרונות. כתוצאה מכך התפתחה תעשייה ענפה המציעה לכלל האוכלוסיה שלל אפשרויות לצריכת אומגה 3 ולהבטחת המינון המומלץ. בעידן המודרני המתאפיין בשפע של מזון מתועש, בחשיפה למזהמים סביבתיים ובאינטנסיביות רבה, יש חשיבות רבה להקפדה על צריכה נאותה של חומצות שומן מסוג אומגה 3 וזאת בכדי לדאוג לחיוניות הגוף", קובעת פנינה ארד מבעלי חברת 'אומגל נטורל' משווקת מוצרי אומגה 3.
וארד אינה לבדה. בכתבתו של אנהד אוקונור שהתפרסמה בניו יורק טיימס צוטטה ג'ו אן מנסון, מנהלת היחידה לרפואה מונעת בבית החולים לנשים בריגהם בבוסטון, כמי שסבורה שרוב הניסויים רחבי ההיקף על התועלת שבשמן דגים התמקדו באנשים שלקו בלבם בעבר או היו בסיכון גבוה מאוד לחלות במחלת לב, אך לדבריה, שמן דגים תורם גם למניעת מחלות כמו סרטן, אלצהיימר ודיכאון. ארד כאמור שזיהתה את הביקוש לשמן הדגיגי הרחיבה את סל המוצרים מבית איפקס הנרווגית כשהנגישה את חומצת השומן הרווי לקהלים מגוונים. כך לדוגמא מציע המותג אומגל מוצר לילדים ולמבוגרים בדמות נוזל מרוכז לשתיה בטעמי לימון ותות, לילדים מוצעות גם כמוסות רכות ללעיסה בטעמי תות פירות ובתוספי המבוגרים תמצאו שילובים שונים שנוספו לאומגה על מנת להעשירן ברכיבים חיוניים נוספים כגון: שמן זיפן, שמן בוראג' וקו אנזים Q10.
לבלוע או לאכול?
השאלה המתבקשת אם כן היא האם מומלץ לבחור בארוחות עתירות באומגה 3 או שפשוט כדאי לקחת תוסף מזון? "בכן, אין תשובה חד משמעית", פוסקת רחל גרנות דיאטנית בעלת תואר שני בחינוך לבריאות מאוניברסיטת קליפורניה בארה"ב. "כמעט כולם מסכימים שתמיד עדיף לקבל ויטמינים ומינרלים מהמזון שאנחנו צורכים. ויטמינים ומינרלים שמגיעים ישירות ממזון, הרבה יותר עוצמתיים ובעלי השפעה חיובית. איגוד הלב האמריקאי ממליץ לאנשים ללא הסטוריה של מחלות לב כלילית לצרוך מזונות עשירים באומגה 3 פעמיים – שלוש בשבוע. לעיתים, כדאי לשקול מתן תוסף לאנשים עם הסטוריה של מחלות לב ורמות טריגליצרידים גבוהה. אולם, אין לקחת יותר מ-3 גרם ללא המלצה רפואית!! וחשוב לזכור, שצריכה מוגברת עלולה לגרום לדימום יתר. לכן, הנוטלים תרופות לדילול דם חייבים להיזהר עם אומגה 3".
למרוח או לבלוע?
לאומגה 3 תועלות אפקטיביות גם בטיפוח. חומצת שומן זו תורמת למירקמו החלק והרך של העור, היא מסוגלת לחזק את הסירקולציה, לשמור על העור לח ולהפחית גירויים ואדמומיות, למנוע פצעונים, להרוות את העור ואף לסייע בשמירת החוזק והאלסטיות של העור. ד"ר ניקולס פריקון, דרמטולוג מאוניברסיטת ייל ומומחה לאנטי־אייג'ינג, הקדיש כמעט 20 שנה לחקר הגורמים להזדקנות העור. הוא פיתח דיאטה מיוחדת לעור שמכונה "דיאטת הסלמון". הטיעון שלו פשוט: חומצות השומן מסוג אומגה 3 מהוות מרכיב חשוב בממברנה, הקרום העוטף את התאים, ולכן יש להן תפקיד קריטי בשמירה על שלמותם של קרומי התאים בכל הגוף וכמובן גם בזה של תאי העור. לדבריו הן גם משמשות כנוגדי דלקת יעילים ביותר, הן מפחיתות את ייצורם של גורמי הדלקת, העלולים לפגוע לא רק בכלי הדם, אלא גם בעור.
אין זה סוד שיש קשר בין התזונה למראה העור. אז מה שטוב לבליעה בוודאי טוב גם למריחה. הביטוי "מועשר בחומצות שומן אומגה 3" חוזר על עצמו שוב ושוב בכל הקשור לעור ולבריאות העור. כבר לפני מאות שנים נהגו נשים למרוח שמן דגים על העור. הן אמנם לא ידעו מדוע הוא כה יעיל, אבל התוצאות במראה העור דיברו בעד עצמן. לאחר המריחה בשמן הדגים, העור שלהן נראה לח, גמיש וזוהר יותר. הבעיה הייתה הריח הלא נעים של השמן – ריח דגים אופייני, אך האמצעים הטכנולוגיים בעולם הקוסמטיקה מאפשרים היום לנצל את התכונות החשובות של האומגה כדי להשיג מראה עור גמיש וצעיר בלי לסבול מהריח, ואף לשלבה עם חומרים אחרים שיגבירו את יעילותה. אומגה 3 משחקת תפקיד מרכזי גם בשיפור מראה השיער, והציפורניים. קטיה שו המדריכה הראשית ב-ORLY היצרנית האמריקאית למוצרי טיפוח ושיקום ציפורניים מחדדת "יצרניות שונות בעולם כבר מזמן הבינו את נחיצות האומגה 3 גם לשיקום מקרים של ציפורניים חלשות, פריכות מתפצלות ואפילו שבירות. אי לכך חלק נכבד ממוצרי הטיפול והשיקום לציפורניים מכילים אומגה 3 שתפקידה לתמוך בתהליך בניית הציפורן ובחיזוקה".
חווי פילוסוף – ביולוגית ומדריכה מקצועית במותג השיער פיטו פריז מציינת כי את האומגה 3 ניתן להפיק גם מהצומח. לדבריה זרעי צמח המרווה המרושתת עשירים בחומצת השומן החיונית מסוג אומגה 3, ועל כן מיצוי השמן מהצמח משולב פעמים רבות בתכשירים טיפוליים לשיער שנועדו לטיפול יסודי בקרקפת, או בתכשירים שנועדו לחיזוק השיער או לשיער וקרקפת שומניים ובעלי קשקשים. לאומגה 3 המופקת מצמח המרווה יש חסידים לא מבוטלים. עם המדענים התומכים נמנה פרופ' מייקל קרופורד, חוקר בריטי בכיר שיש הרואים בו את הגורו של עולם תוספי המזון. קרופורד נחשב כ"ילד הרע" של מדעי התזונה, ולמרות זאת משתמשים בו שירותי בריאות רבים בעולם. החוקר הבריטי, מאמין גדול בכוחה של האומגה 3 בכלל ושל האומגה 3 הצמחית, כולל זו מצמח המרווה, בפרט. הוא סבור שלאומגה 3 ממקור צמחי (ALA) ולא רק לאומגה 3 ממקור דגי (DHA, EPA) יש השפעה חיובית על הבריאות. יותר מכך: לשיטתו, בלי האומגה 3 ממקור צמחי, שמאזנת בין האומגה 6 לאומגה ,3 לא תוכל האומגה 3 ממקור דגי לתפקד כהלכה.
מה הן יעשו לעור? חומצות שומן אלה חיוניות לתפקודו התקין של כל תא ותא בגופנו – כולל כמובן תאי העור, ויש להן תפקיד מכריע בשמירה על לחות העור ועל גמישותו ובמניעת הזדקנותו. הן גם מהוות נוגדות דלקת יעילות מאוד, ובכך מעכבות את הזדקנות העור. נמצא גם שהן מרגיעות גירויים ואדמומיות בעור ומסייעות להפחית את רמת הגירוי במקרים של סבוריאה, וכן מסייעות רבות גם לבעיות עור ולמצבים של פסוריאזיס ואקזמה. "מינון מאוזן ומדוייק של חומצות שומן מסוג זה פועלות בהתמדה על עור הפנים והן יעילות לתהליכים הרסניים, ומסייעות לתהליכי התחדשות בעור", מציינת מרים זהבי, נשיאת חברת הקוסמטיקה כריסטינה, וגם קברניטי מותג הדרמו-קוסמטיקה וישי מציינים כי מינון גבוה של אומגה 3, 6 ו- 9 שמקורו בשמן סובין אורז עשוי להכיל חומרים מרככים ומזינים לעור ומוסיפים כי בשונה משמנים אחרים ובעיקר בשל קיומו של גאמה-אוריזנול, נוגד-חמצון חזק ביותר (יעיל פי 4 מוויטמין E) היכולת של קומפלקס שכזה לגרות באופן אינטנסיבי יותר את סינתזת הליפידים באפידרמיס היא רבה.
אז למרוח או לבלוע? גם וגם. קיימים כיום לא מעט תכשירים קוסמטיים המבוססים על אומגה 3. עם זאת, מרבית המחקרים בחנו את יעילות התוספים בבליעה, והצביעו על כך שנטילה שלהם לאורך כמה שבועות מביאה בנוסף לכל סגולותיה הבריאותיות גם ללחלוח ולהחלקה של העור.
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!