הפופולאריות המתחדשת של הצערת פנים על ידי "מתיחת חוטים", מחייבת הכרת החידושים והתאמת ציפיות עם המטופלים.
הקוסמטיקאיות ניצבות בקו הראשון של הסברת הטכנולוגיה
פרופ' ליאור הלר
השאלה 'מדוע נפלו פנייך', אינה מתייחסת היום רק למבע של ייאוש, אלא גם לתופעה המוכרת לרבים של צניחת עור הפנים עם העלייה בגיל. בעשרים השנים האחרונה פותחו טכנולוגיות חדשות ל"הצערת" עור הפנים, על ידי מילוי קמטים בחומרי מילוי כמו חומצה היאלרונית, או שימוש בטכנולוגיות לייזר להצערה וכיווץ של עור הפנים. הקו המנחה במגמה זו מבוסס על השאיפה להגיע לטיפולים פחות חודרניים, זמן ניתוח קצר וללא כאבים, ותקופת התאוששות קצרה על מנת שלא לאבד ימי עבודה.
ההיסטוריה של השיטה
הטכנולוגיה המוכרת היום כ"טיפול בחוטים", הייתה ידועה כבר בשנות התשעים. מדובר בחוטים עשויים מחומר הנמס בגוף, שלאורכם בולטים מעין קרסים קטנים. עם ההחדרה של החוטים אל מתחת לעור, נתפסים הקרסים ברקמות ומושכים אותן בכיוון הרצוי – בדרך כלל כלפי למעלה.
אחד הראשונים שפיתח את אותם חוטים, היה ד"ר גרגורי ראף, מנתח פלסטי בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת דיוק בצפון קרולינה וזאת מתוך מגמה לפשט את ניתוחי מתיחות הפנים שהיו מאוד אגרסיביים בשנות ה-80 וה-90. אך כמו שקורה בדרך כלל עם כל טכנולוגיה חדשה, בהתחלה הציבור היה סקפטי ואפילו חשש מהשיטה וכך גם חלק מהממסד הרפואי. גורמים כלכליים (יצרני החוטים) וגורמים רפואיים (המנתחים הפלסטיים) ניסו לפרסם ולקדם את השיטה – אבל ללא הצלחה. זאת בין השאר משום שהמטופלים הפוטנציאליים ציפו לתוצאות דומות לאלו של ניתוחי מתיחות הפנים הקונבנציונליים, אבל דבר זה לא קרה, מכיוון שבשיטת החוטים לא יכלו להגיע לתוצאות שהתקבלו בניתוחי מתיחות הפנים המקובלים באותה תקופה.
כמו כל טכנולוגיה חדשה ועקב חוסר ניסיון, התוצאות הראשונות היו מלוות בסיבוכים, כמו הבעת 'פנים של מריונטה', משום שהחוטים אז היו גסים יחסית ולעיתים הוכנסו שטחי מדי. אלא שבשש-שבע השנים האחרונות הצליחו לייצר בקוריאה – מדינה מובילה בחדשנות בתחום האסתטי – חוטים מסוג חדש ובשנתיים האחרונות הצערת פנים בשיטת החוטים, שוב פופולארית, גם בישראל.
זאת בדיוק הסיבה שמי שעומד בקו הראשון של התחום האסתטי – כמו קוסמטיקאיות – צריך לא רק להכיר את היתרונות והחסרונות של מתיחות פנים בחוטים, אלא גם לאזן את הצפיות של מטופלות, עם המציאות. מבחינה זאת הקוסמטיקאיות עומדות בחזית אפילו לפני הרופאים, שכן הן הראשונות המייעצות ומציעות למטופלות טכנולוגיות טיפול שונות.
שני מנגנוני פעולה
למעשה, קיימים כיום שני מנגנוני פעולה בהם החוטים גורמים לשינויים בפנים:
השיטה שתוארה ראשונה ומבוססת על החוטים עם הקרסים או קונוסים קטנים גורמת למשיכת העור על ידי נעילה של הקונוסים ברקמה וכך כשמושכים את החוט כלפי מעלה הוא מושך גם את העור.
השיטה השנייה מבוססת על חוטים עדינים יותר ללא קרסים גורמת ליצירת "פציעה" מתחת לעור והיווצרות ריקמת הקולגן שנוצרת גורמת למלאות באזור התת עורי ולתחושה של מתיחה של הפנים.
צריך לומר מיד שטיפול בחוטים אינו בא במקום הטיפולים האסתטיים שקוסמטיקאיות מעניקות ללקוחותיהן – ולכן אינו מתחרה בפרנסתן, אלא מדובר בטיפולים שמשלימים אחד את השני. לכן חשוב שקוסמטיקאיות יתנו את המידע הנכון למטופלים שלהן.
יש להדגיש שחוטים לא יספקו לעולם את התוצאות של מתיחת עור הפנים המסורתית – כזו שמניידת את כל רקמות הפנים. חוטים מתאימים למי שרוצה להשיג תוצאה צנועה יותר ובאזורים מוגבלים של הפנים. באיזור הגבות, צידי הפנים, בצידי הלסתות ובלחיים. במקומות אלה החוטים מוחדרים קרוב מאד לפני העור ולכן מסוגלים להרים או למתוח אזורים, אך לא גורמים להרמה של הרקמות היותר עמוקות רק באופן שטחי.
קבוצת מטופלות נוספת שיכולה להשתמש בשיטה זו כוללת את אותן שמעוניינות לטפל בצניחה ולא מעוניינות לעבור ניתוח בהרדמה כללית עם כל הקשור בזה. אלה שמבקשות תוצאה מהירה ותקופת התאוששות קצרה. אותן מטופלות גם חייבות לדעת שהתוצאות המושגות בשיטה זו יכולות להישמר תקופה של שנה עד שנה וחצי. טיפול כזה יתאים, למשל, למי שרוצה להראות קצת יותר טוב לאירוע חשוב כמו חתונה של קרוב משפחה, ללא ציפיות להמשיך ולהראות כך לכל החיים.
לא רק מנתחים פלסטיים
המחיר נקבע בהתאם למספר החוטים בהם משתמש המנתח וחשוב להבדיל בין סוגי החוטים כאשר החוטים מסוג Silouhette (כאלה עם הקרסים) נותנים תוצאה יותר משמעותית וחשוב שהעבודה תבוצע על ידי רופא מנוסה. החוטים הקוריאנים יותר זולים והתוצאה שהם נותנים יותר צנועה. יחד עם חשוב לציין שלא כל החוטים שנמצאים כיום בשימוש בארץ, קיבלו אישור ממכון תקן ישראלי ולכן יש לבדוק את הנושא בקפידה.
מכיוון שהחדרת חוטים אינה נחשבת לפרוצדורה כירורגית, גם רופאים שהם לא מנתחים פלסטיים יכולים לבצע אותה. בהקשר זה רצוי לברר מראש מה ניסיונו של הרופא, ומה אחוז הצלחותיו בטיפול בחוטים. יש חשיבות עליונה לשמירה על הסטריליות, חשוב לבחור ברופא שמודע למגבלות של השיטה וגם מכיר את השיטות האלטרנטיביות. שכן החוזק של שיטת החוטים הוא בשילובה עם אמצעים נוספים, כמו בוטוקס וחומרי מילוי. בהקשר הנכון ניתן להשיג תוצאות טובות, אבל כמו תמיד צריך להתאים את שיטת הטיפול הדרושה למטופלת עם הבעיה המתאימה.
פרופסור ליאור הלר הוא מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית בבית החולים אסף הרופא
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל