תפקידם של החומרים המשמרים בקוסמטיקה – למנוע התפתחות עובש וחיידקים במוצרים. על מה יש להקפיד, וממה יש להיזהר?
שרון הרשקוביץ
חומרים משמרים הם רכיבים נפוצים וחשובים ביותר בתעשיית הקוסמטיקה. תפקידם למנוע התפתחות של מיקרואורגניזמים (חיידקים, שמרים עבשים) במוצר, דבר אשר הכרחי לבריאות המשתמש וליציבות המוצר. לכל מוצר יש מערכת משמרים המתאימה לו באופן ספציפי בהתאם לסוג המוצר, מטרתו והחומרים הנוספים במוצר.
מוצרים קוסמטיים צריכים להכיל מערכת משמרים (מגוון משמרים להגנה מפני מגוון סוגי מיקרואורגניזמים) יעילה ובטיחותית למשתמש.
אם מערכת המשמרים במוצר לקויה, עשויים להתפתח מספר תופעות שליליות:
1. המוצר עלול להזדהם במיקרואורגניזמים והדבר יגרום למספר דברים :
– חומרי הגלם במוצר ישתנו ויעילותם תפחת.
– חיידקים ייצרו רעלים במוצר.
– מרקם התכשיר ישתנה – צמיגות, גושים, שינוי גוון, עכירות שנראית לעין במיוחד במוצרים שקופים, הפרדות פאזות, חומציות המוצר עולה, ריח רע, שינויי pH, ייצור גז, חימצון
ותופעות נוספות הפוגעות במראה המוצר וכמובן בבריאות המשתמש.
2. המוצר עלול לגרום לתופעה אלרגית, עקצוצים, גירודים ונזקים נוספים לעור. חומרים משמרים מסויימים עלולים להגיב עם התאים ולהשפיע על תהליכים פיזיולוגיים בעור.
על מנת לשמור על המוצר מזיהום מיקרואורגניזמים וגם להגן על בריאות המשתמש ממולץ שחברות המפתחות מוצר חדש יבצעו בדיקה שנקראת "יעילות משמרים", אשר לפיה ניתן לקבוע מהו הריכוז המינימלי והיעיל של משמרים שניתן להכניס למוצר, על מנת להגן על המוצר ממירקואורגניזמים לאורך זמן באריזה המקורית וע"י כך להגן על המשתמש מעודף משמרים העשוי להזיק. לצערי, מסיבות שונות ישנן חברות שלא מבצעות בדיקת יעילות שימור עבור כל מוצר אותו הן מפתחות והן מעדיפות "להפגיז" את המוצר במשמרים, על מנת להגן על המוצר שלהם שלא יחזור מהשוק עקב זיהומים ושינויי מראה, והדבר כמובן בא על חשבון בריאות המשתמש.
יש לציין, שעל גבי העור שלנו קיימים מגוון מיקרואורגניזמים ידידותיים וחיוניים.
אוכלוסיית המיקרואורגניזמים הטבעית על העור נקראת מיקרופלורה. לעיתים מוצרים קוסמטיים המכילים רכיבים שמעודדים התפתחות מיקרואורגניזמים עלולה לשנות בצורה כלשהי את המיקרופלורה הטבעית של העור. לדוגמה, כשמנקים את העור, מורידים גם חלק מהמיקרופלורה הטבעית ורמת חומציות העור משתנה לזמן מסויים, לאחר מכן מורחים קרם המכיל חומרים שמיקרואורגניזמים "אוהבים" דבר שיגרום להתפתחות מיקרופלורה חדשה של מיקרואורגניזמים ספציפיים ל"מזון" שקיבלו מהתכשיר הקוסמטי. לכן, למוצרים קוסמטיים השפעה מסויימת גם על המיקרופלורה הטבעית של העור. כמו כן, חומרים משמרים במוצר יכולים לקטול מיקרואורגניזמים מהמיקרופלורה הטבעית וע"י כך גם כן לשנותה.
מהם הגורמים העלולים לגרום למיקרואורגניזמים להתפתח במוצר?
– רכיבים שונים במוצר המשמשים מזון ואנרגיה למיקרואורגניזמים – לדוגמה: מים, מינרלים, ויטמינים, פולימרים טבעיים, מצמיגים טבעיים, סוכרים, תמציות צמחים מסויימות, חלבונים, פפטידים, עמילן וחומרים רבים נוספים.
– רמת חומציות/בסיסיות המוצר – pH.
– סוג המוצר – קרם, ג'ל, משחה, תרסיס, אבקה…
– עמידות המוצר וחומרי הגלם בטמפרטורות שונות.
– סוג האריזה.
מערכת השימור האידיאלית
– מנטרלת התפתחות כל סוגי המיקרואוראניזמים.
– בטוחה למשתמש – לא מזיקה לבריאות העור, לא גורמת לתחושה לא נעימה של צריבה או עקצוצים, לא גורמת לאדמומיות ונפיחות ולא גורמת לתופעות לוואי אחרות.
– יציבה בטווח רחב של טמפרטורה וpH , כלומר החומרים המשמרים לא מאבדים מיעילותם בטווחי טמפרטורה או pH קיצוניים בהם המוצר נמצא. לדוגמה אם מוצר נשאר ברכב באמצע הקיץ וה- pH שלו גבוה (לדוגמה PH=9 ) יש לשער שחלק ניכר מהחומרים המשמרים במוצר יאבדו מעצמת פעילותם. ישנם מוצרים אשר יוצאים מהמפעל בpH – נטרלי או אפילו חומצי ובמהלך חיי המדף ה-pH עולה דבר אשר יכול להזיק ליעילות השימור של המוצר.
– לא משנה את מרקם המוצר עם הזמן – כלומר המוצר נשאר בצבעו המקורי, בצמיגותו המקורית, בריח המקורי ובמרקם המקורי.
– לא מגיבה עם חומרי הגלם של המוצר או האריזה
-חסרת ריח, צבע – על מנת שקרמים יהיו צחים כשלג ושריח המשמר לא יגבר על ריח הבושם העדין
חומרים משמרים נפוצים בענף הקוסמטיקה
Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Benzoic acid, 2-bromo-2-nitro propane-1,3-diol, Dehydroacetic acid, Diazolidinyl urea, DMDM Hydantoin, Phenoxyethanol, Polyaminopropyl biguanide, Imidazolidinyl urea, Sorbic acid, Benzyl alcohol, Methylchloroisothiazolinone, Iodopropynyl butylcarbamate, Potassium sorbate, Benzalkonium chloride, Sodium borate, Quaternium-15,
איך אפשר לכתוב על משמרים בלי לרשום מספר מילים על המשמרים הכי פופולריים – משפחת הפרבנים.
חומרי השימור ממשפחת ה"פרבנים" נחשבים לנפוצים ביותר בתעשיית הקוסמטיקה מזה עשרות שנים. יש לציין, שבשנים האחרונות קיימת העדפה למוצרים נטולי פרבנים בעקבות מחקרים שגילו שהפרבנים מזיקים לבריאות האדם. עם זאת, יש לציין שרוב מדינות העולם עדיין מאשרות שימוש בפרבנים, כמו כן הפרבנים נחשבים למשמרים יעילים גם בריכוזים נמוכים, עמידים בתנאי טמפרטורה ו- PH שונים, בעלי חיי מדף ארוכים ולא מעודדים בקלות גירויי עור. יתרה מזאת, הפרבנים נפוצים מאוד גם בתעשיית התרופות והמזון. זאת ועוד, כיוון שהפרבנים נפוצים עשרות שנים, חברות הקוסמטיקה מנוסות בשימוש בפרבנים בריכוזים יחסית יעילים ובטוחים לעור וכאשר הן מנסות להכנס לתחום חדש של משמרים "ללא פרבנים" לא תמיד הן עושות זאת בצורה יעילה ובטוחה למשתמש.
בכל אופן הבחירה במוצרים עם פרבנים או נטולי פרבנים מורכבת מגורמים נוספים בתהליך פיתוח הפורמולה דבר המותיר את שאלת הפרבנים לבחירתו של הצרכן.
קוסמטיקה ללא משמרים
כיום קיימת נהירה לכיוון מוצרים טבעיים, אורגניים ונטולי משמרים או לפחות פארבנים. איך ניתן לשמר מוצר "ללא משמרים" וע"י כך גם להגן על המוצר וגם להגן על המשתמש?
– אריזה סטרילית חד פעמית.
– הכנת פורמולה עם אחוז מזערי של מים וחומרים נוספים העלולים לשמש מקור לגידול מיקרואורגניזמים.
– הכנסת לפחות 20% אלכוהול טבעי (מופק בדר"כ מתירס) למוצר.
– הגברת חומציות המוצר לPH- נמוכים בהם חיידקים מתפתחים פחות.
– הוספת תרכובות אמוניום רבעוני, כמו לדוגמה cetrimonium bromide.
– הכנסת שמנים טבעיים בעלי יכולת שימור, לדוגמה- אקליפטוס, מנטה, לבנדר, זרעי ענבים,
רוזמרין, עץ התה, אורגנו.
– הכנסת חומרים נוספים ומונעי חימצון.
הערה: יש להדגיש שנושא המשמרים חיוני ביותר לאיכות המוצר ויש לבחון כל מוצר לגופו מבחינת הרכב השימור.
שרון הרשקוביץ הוא פורמולטור בכיר בתעשיית הקוסמטיקה והתרופות
הירשם עכשיו לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם