הידעת, כי כדי לחייך את מפעילה 42 שרירים, אבל כדי להחמיץ פנים אנחנו מאמצות 97 סוגי שרירים? אז בואו ונחסוך אנרגיה שלילית ומוחמצת, כדי ללמוד להשתמש בחומצות ידידותיות ולחייך, כמה שיותר…
שולי רודריג
לכל "מחמצת" ישנה דרך פעולה השונה מחברתה, גם בתעשיית הקוסמטיקה. ולהלן החומצות העיקריות, אשר נחקרו בשלושת העשורים האחרונים ואשר השפעותיהם הוכחו ונבדקו, באלפי מחקרים.
משפחת ה-AHA: חומצות האלפא הידרוקסיות הינן רב-גוניות, בעלות תכונות שונות תוך השפעה ריכוזית שונה. ייעודן של החומצות ההידרוקסיות כמו החומצות האחרות, לגרום לגירוי לא רק את החך המחייך, אלא את המרקם האפידרמאלי האנין טעם של עור הפנים. תפקידן של אלו, מגוון ביותר. מוצאם הנכבד הוא מין הטבע, חלקו סינטטי וחשיבות חדירותם לשכבות העור הינן תלות, מוצא, ריכוז, רמת חומציות, משקל מולקולרי, טכנולוגיה ובסיס נכון. תדירות השימוש והסינרגיה של מרכיבים נוספים. אותם המרכיבים "המגבירים" את יעילות חדירות החומצות בתכשיר והשפעתם לנראות עור הפנים. כיום, משווים את פעילותם של החומצות המדוברות, ליעילותה של החומצה הרטינואית של שנות האלפיים V.A ונגזרותיו. יתרונם וחשיבותם של אלה, הוא בפעילותם ובכושר השפעתם האפידרמאלית, כפילינגים ומקלפים ומחדשים בדרגות שונות ולמטרות מתאימות.
חומצות האלפא הידרוקסי והפולי- הידרוקסי, חלקן ממקורות של פירות, כגון: החומצה המאלית – תפוח, אגס. החומצה הציטרית – לימון תפוז, חומצה טרטרית – ענבים, חומצה מנדלית – שקדים מרים. השאלה המתבקשת, האם אנחנו "כצרחניות" לבריאות "מושלמת" לא יכולות לנצל את אותו "האושר" בהכנת קוקטייל בריאות AHA טבעי?
ובכן, נסו לשקשק את אותם הפירות המדוברים ופשוט לשתות? שלוש פעמים בשבוע יספיקו, כדי לזכות אותך בבריאות טובה ובעור פנים זוהר. והאם גם התכשיר אכן יכיל את אותן הנגזרות, העור יודה לך בשלושת הימים האלה. המתכון: יום שתייה, יום מריחה ויום של הנאה צרופה. ואזי תדעי, כי כך בבטחה מלאה ובבטן שבעה, את תישארי צעירה, בריאה ורעננה.
***
חומצה חשובה ויעילה במיוחד הינה החומצה הגליקולית. חומצה זו, מופקת מקנה – סוכר. חומצה נוספת חשובה הינה, החומצה הלקטית המופקת מהחמצת החלב. שתיהן פופולריות בשימוש בתכשירי קוסמטיקה מגוונים. עיקרון החומצות ופעילותן המבורכת, הינה תלות ישירה של ריכוז ופעילות החומצה בתכשיר הייעודי ורמת החומציות. לדוגמא: PH של 5.5, יעלה את רמת הלחות וההידרציה העורית עם גירוי מינימאלי . גם אם רמת ריכוז החומצה תהיה גבוה מ-8%. החומצה הגליקולית, הינה מסיסת מים – הידרופילית ובעלת משקל מולקולרי נמוך. תועלתה כמרכיב דומיננטי בתכשירים לקילוף עדין ותכשירי לחות והזנה משקמים. בריכוזים גבוהים יותר, ההיתר לקוסמטיקאיות, הינו בטווח ה-15%-16%. ופה נצפה לקילוף דרמטי בשכבה הקרנית, דבר התורם, להשטחה אפקטיבית של קמטוטים, כתמי גיל וצלקות אקנה. מנגנון פעולה זו, הינה תלות PH נמוך, העשוי להגיע עד רמה של 3.8 בהתאמה לדרישות משרד הבריאות. חובה על האסתטיקנית המטפלת, בהפעלת שיקול דעת מקצועי והגיון קליני נרכש, כדי לתת את ההנחיות הטיפוליות והשילובים הנכונים למטרת הטיפול שאותו הגדרנו.
"המחמצת" השנייה הידידותית הינה החומצה הלקטית – חומצה זו הינה מרכיב דוממיננטי חשוב מגורמי ה- NMF שבעורנו. תפקידה העיקרי, הוא לחותן ומבהיר קל לסוגי העור הכהים. מקורותיה, מתהליך התססת תירס ומתהליך התססת חלב.
המחמצת השלישית והפופולארית אף היא הינה- החומצה המנדלית – חומצה זו, יתרונה בהתאמתה לסוגי העור הכהים יותר, עם אפשרות לגירוי עור אפסי, בהשוואה למשל לחומצה הגליקוליט. הסיבה נעוצה בגודל המולקולרי הגדול יותר מהחומצה הגליקוליט. כך, שממילא חדירותה פחותה יותר מתאומתה.
***
החומצה הסיטרית או הציטרית-לימון: וכמו הלימון החמוץ, אך המטהר והמלבין, חומצה זו תורמת להבהרת עור קלה ומתפקדת כחומר משמר בתכשירים הקוסמטיים.
החומצה הנוספת המשוייכת למשפחה אחרת נקראת, חומצת הבתא-הידרוקסי BHA. בקבוצה זו נמצא את החומצה הסליצילית המקובלת בתכשירים ייעודיים לעור השמן והבעייתי. היות ותכונותה העיקרית ידועה כקרטוליטית וליפופילית, מספיק ריכוז של 1%-2%, כדי לטפל ולמגר את חיידק ה-P אקנה. החומצה שייכת למשפחת האספירין ויש להימנע ממנה כשידועה רגישות לאספירין. שילובה בתכשירים המכילים מרכיבי חומצות אחרות כמו: חומצה אסקורבית, ויטמין C, חומצה אזלאית או חומצות אלפא הידרוקסיות, עשויות להעצים את פעילותם ולתרום לשיפור ניכר בבעיית העור האקנתי ובשיפור נראות העור "הבוגר".
***
חומצות נוספות בארסנל המשפחה הענפה, אשר משלימים את משפחת החומציים הנוספים, הינן:
1. ALA חומצה אלפא ליפואית: הידועה כתורמת על, מפני רדיקלים חופשיים ונוגדת חמצון רב עוצמתית.
2. חומצה פולי הידרוקסית: בעלת מולקולה גדולה יותר מהחומצה הגליקוליט, כך שהיא גורמת לגירוי מעט יותר ומשמשת כלחותן.
3.החומצה הקוג'ית: מופיעה כזרז בתכשירי הבהרה. כיום מתעלים את החומצה הקוג'ית מתמצית פירות של שיח הגוג'י בארי, התורמת לעיכוב פעילות אנזים הטירוזינאס, מעבר לתכונותיה האחרות כאנטי-אוקסידנט ואייג'ינג שעור הפנים מסוגל לספוג בקלות . הג'וגי בארי, ידוע כמזון על ברפואה הסינית. מומלץ.
***
משחקי החומצות – ממה להיזהר, ממה להישמר, וכיצד ניתן להפוך כמעט חלום למציאות, שאינה כל-כך "חמוצה"?
ובכן, באופן כללי, כל תהליכי "ההתבגרות", מביאים לפגיעה, בתפקודי העור, נצפית ירידה בשלמותו, ביופיו ובחיוניותו. וכל זאת, בלשון "סופר סתם". אבל אם נדע "להתאמץ" מעט יותר כדי להדביר ולהחמיץ את כתמי הגיל וסימני זיקנה אחרים, נראה בגיל 90, בצורה מהופכת 60…
כל החומצות אשר הזכרתי במשורה בכתבתי זו, הינה דרך אחת, מסווגת, מתוך שלל יתרונות עצומים של קבוצות חומרים אחרים אשר לעיתים, גורמים לגירוי אפידרמאלי נכון ויעיל, וכמו בכל התכשירים בעלי מורכבות פעילה ומוכחת. החשיבות תמיד תהיה לתכונות החומר הפעיל ולשימוש נבון במהלך הטיפול וזאת, כדי להגביר את הסיכוי בהשגת המטרה.
כל מנגנוני הפעולה של החומצות כמשקמות, מלחחות, מרפאות ומקלפות, הינן תלות של התמדה ניסוי ותהייה. ואם הזזנו ולו "במעט" את גלגל חיי העור "מעט" אחורנית, יבורכו החומצות "המחמיצות" ואתן… אנא, אל תחמיצו, פנים. חייכו והיו מאושרות.
שולי רודריג, מנכ"ל ומפתחת SR Cosmetics
אילוסטרציה: sighnelements