מה בין אמונות יופי עתיקות ומיסטיות לבין הקוסמטיקה של ימינו? האם ניתן לאמץ בהצלחה לפחות מקצת מהם?
שולי הראל רודריג
במסעותיי הרבים ברחבי כדור הארץ העגול, נתקלתי תדיר בשבטים מעניינים, עמים מנהגים, תרבויות ואורחות חיים מוזרות ביותר המלוות באמונות שורשיות ומסורות של שנים. אותן מסורות, שהופכות להיות רלוונטיות בכל הזמנים אולי במעט שינוי "האדרת".
ממידע אתנוגרפי עולה, כי חלק מהחומרים המשמשים לנו בתכשירי הקוסמטיקה והאיפור עושים שימוש ב-פרומונים. הפרומונים, שהינם אמצעי תקשורת כימיים המבוססים על חוש ריח למטרת משיכה מינית. הצבעוניות וקישוטי הגוף שונים, נובעים מהעובדה שהמין האנושי ברובו נעדר פרוות או נוצות ושאר סימני גוף, המשמשים בעולם הטבע. אך במקומם אנו מושחים ומרססים את גופנו בצבעים, אבקות ובשמים. כדי להגביר את מוקדי המשיכה שלנו, אנו דואגים להדגיש את יופיו של גופנו הערום ומתישים אותו בדיאטות וניתוחים, שרק שמם ותיאורם משתנה מידי פעם בפעם. טכנולוגיות וגילויים חדשניים מבטיחים ניסים ונפלאות ומותגי היוקרה הפלצניים שאת כצרכנית אחראית להעשרתם, לעיתים משעשעים גם אותי . כנאמר: "יש מי שצוחק כל הדרך לבנק".
אצל בני האדם כמו אצל הקופים – ואנחנו עדיין בבריאת האדם הביוני כמוצר לשלמות, החלה פעולה אנושית הקשורה לעולם היופי.
היקר הוא הטוב?
החברות הקוסמטיות הצומחות תדיר כמו פטריות, החלו לגלות את האתניות וההצמדות השורשית שלנו למעמד ולסטאטוס האישי בשימוש עם מוצרי הטיפוח. כי הרי נעים יותר לומר :" נכון אני קונה… ב-3000 ש"ח סרום". האם יש לכך הצדקה כלשהי? האם זה הופך את המוצר לאיכותי יותר?
ובכן, חלק מהחומרים משולבים עם היפה והמועיל. בעולם העתיק השתמשו במרכיבים עוצמתיים מין האדמה ולשם אנחנו חוזרים תמיד עם סימוכין לפעולתם הברוכה, כגון: "האוכרה" – חומר מחטא, המיועד לטיפול
בפצעים ומסייעה בשמירה על טמפרטורת הגוף וגמישות העור.
"נוטי" – תערובת צמחים שבהם נהגו אנשי "איי שלמה" (SOLOMON ISLANDS) שבאוקיאנוס השקט להשחיר את שינהם, כדי למנוע ריח רע מהפה. כיום, יש לנו מסטיק אורביט ומשחת שיניים עם כורכום רבים מסוגי הכחול המקובל בתרבויות המזרח הרחוק, לצבעי העיניים, עשויים ממינרלים כתושים מעורבבים במים ובחומרים טבעיים כקליפת שקדים, שרף ועוד. האמונה היא – כי הם מרחיקים את זבובים הגורמים לדלקות עיניים וממגנים את העיניים מהתייבשות. כיום משתמשים בכל אותם מרכיבים שציינתי במוצרי קוסמטיקה הנקראים סוגי איפור חדשניים וטכנולוגיות "המהפכניות" .
שימי לב, הדגש כבר אז, היה על יופי משולב עם בריאות. כי בריא זה יפה. תכונה זו מעידה על גיל צעיר, הקשור ליכולת פריון, עם גנים טובים. שנוכל להעביר לצאצאינו ועל כושר גופני המאפשר גידול ילדים ושנים ארוכות יותר של חיים.
עולם היופי והקשר לפולחן הנעורים
מספרים על הורדוס, שנהג לצבוע את שיערו בגוון שחור. וכדי למנוע את נשירת שיערו נרקחו עבורו משחות שהכילו, תערובת של שומן אריה, סוס יאור, תנין, חתול, נחש ואייל. כיום, כנגד התקרחות מוקדמת מקעקעים או מתנשקים עם פרה, מה שנקרא ליקוק עם קרקפת.
בביקורי האחרון בסין לפני כחודשיים, הסתובבתי בשווקי המזרח האותנטיים ביותר ואכן עדיין ישנם צנצנות מעדנים, כאלו ואחרות המכילות זנים שונים של חיות וזוחלים טחונים שלפי אמינותם תורמים להצערת עור הפנים, מחיקת קמטים, העצמת האון הגברי והגברת פריון ואולי שם נמצא גם את הפתרון לייצר הרע לעיתים, כארס הנחש הנמצא בשיקוי מתכון עתיק למחיקת קמטים: והנה המתכון האורגינלי . לכתוש קטורת, שעווה, שמן טרי וגרגרי ברושים. לערבב את כל החומרים יחד להוסיף לעיסה חלב ולמרוח את העיסה למשך שישה ימים. לא ניסיתי אבל האמנתי. באתונה וברומא, נהגו הנשים לכסות את פניהן במהלך הלילה במסכת יופי, שהכילה תערובת של דבש, חלבון ביצה ופרורי לחם. ובבוקר רק חסר התנור לאפיית הלחמנייה. נסי וספרי לי, כי אני נבהלתי…
פופאייה- אשת נירון- הקיסרית שנודעה בגנדרנותה, הייתה טובלת מידי יום באמבט של חלב אתונות חמוץ, שהוסיפה לו בשמים. כיום זה נקרא חומצה לקטית.
לעיתים אני רואה פרסומים נחמדים והבטחות קיקיוניות של טיפולי יופי ביזריים המבטיחים טיפולים המתחילים באמבטיות קור וחום לסירוגין, הצלפות עם מטאטאים, פילינגים עם חול ולאחר מכן טבילה באמבט עיזים, או חלב בופלו עשיר בפרוטאינים, עיסוי על חמר או בוץ, או חבישה עם ריר חלזונות שלפי התורה היפאנית ישנה סברה כי הריר של החלזונות תרם לקמטים להעלם. לעיתים הגוף מרוסס בשתן פרות ונמרח בגללים של בהמות ועל כך ישנה תזה של הורמוני מין אסטרוגניים בשתן הפרה, או מחזורה אבל בעיסוי פנים עם אפרסקים תפוחים ושאר טובין- נשמע פחות הזוי ובאנאלי . וזה לא קורה באפריקה, או במצרים הקדמונית – זה קורה פה, בתל-אביב, בבאר שבע ובירושלים. בהרבה תרבויות בעולם משתמשים בקורי עכביש לריפוי ואיחוי פצעים. הכוח של העלוקות להסרת נגעים הוכח מדעית, וכיום יש המשתמשים בהם כחלק מהרפואה ההוליסטית והקונבנציונאלית. אבל בעולם המודרני ישנם מספיק "עלוקות" המוצצות לאטם את דמנו…
הזהב בעולם העתיק
בתרבויות השבטיות העתיקות, השתמשו בזהב לצורך עיטור, קישוט, ייצור תרופות לריפוי מחלות מסוימות ובתעשיית הקוסמטיקה החדשנית, הזהב משמש בריפוי מחלות- כמו דלקת פרקים ומחלות אוטו אמוניות. פה השתמשו בהזרקות עם זהב בזכות התכונות האנטי דלקתיות הייחודיות למתכת אצילה זו. זהב 198,שהינו זהב רדיואקטיבי משמש לטיפול במחלת הסרטן. שימוש אחר הוא ברפואה האורטודנטית בה משמשת המתכת זהב לבניית כתרים וגשרים. וברור שאפשרי גם להניח על ראש המנצח. הזהב נמצא גם בשימושים תעשייתיים בעיקר בתעשיית האלקטרוניקה.
לא השתנינו
ולסיום: שורשיי מדע הקוסמטיקה ומדע היופי טמונים עמוק בדפי ההיסטוריה. החל מהתקופה הפרהיסטורית דרך תרבויות עמים שונות, ועד לצרכניות היופי של שנות האלפיים. אל לנו לשכוח מהיכן הכול החל.
אנחנו מסתכלים במראה כהרגלנו כמעט מידי יום ומגלים שם את בבואתנו. כמה מעט השתנינו…
שולי הראל רודריג, היא מנכ"לית ומייסדת SR קוסמטיקס
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!