הפפטידים הם מולקולות זעירות המשולבות כיום בתכשירי קוסמטיקה מקצועיים ונחשבות למרכיבים יעילים ביותר בטיפולי אנטי-אייג'ינג ובטיפולים משקמים לעור
מירב בן יקר
אחד הנושאים החמים המככבים בשנה האחרונה בכנסי הרפואה והקוסמטיקה הפרא-רפואית הוא הפפטידים. מולקולות זעירות אלו, משולבות כיום בתכשירי קוסמטיקה מקצועיים ונחשבות למרכיבים יעילים ביותר בטיפולי אנטי-אייג'ינג ובטיפולים משקמים לעור. יעילותם של הפפטידים לטיפול בעור הוכחה במחקרים קליניים, שהצביעו על תפקידם החשוב בריפוי פציעות ובהחלמת העור, בעידוד ייצור הקולגן בעור, בשיכוך מצבי דלקת ועוד. תכונות אלה, ובעיקר יכולתם לתווך פונקציות מפתח ביולוגיות, משכו את החברות המובילות והמתקדמות ביותר בעולם בתעשיית הקוסמטיקה, והפכו את הפפטידים לנשק החדש במלחמה בהזדקנות העור.
אך כיצד בדיוק הם עושים זאת?
הפפטידים הם רצף של חומצות אמינו, אבני הבניין של החלבונים, והם מהווים מרכיב חשוב של כל התאים בגופנו. כל אחד מהפפטידים מכיל 3-50 חומצות אמינו. בתחום הקוסמטיקה נעשה שימוש בפפטידים ביומימטיים (ביומימטיקה = חיקוי של הפעילות הביולוגית הטבעית בגוף) – פפטידים קצרים, המכילים 3-6 חומצות אמינו, אשר מחקים למעשה, את הפעילות הביולוגית הטבעית שממלאים פפטידים גדולים יותר, המיוצרים בעור.
תפקידי הפפטידים בעור מגוונים, והם פועלים לשיפור מראהו ומרקמו במספר דרכים:
• עידוד יצירת קולגן – כשהעור נחשף לטראומה וניזוק משתחררים מתוך החלבונים שבו (הקולגן והאלסטין) פפטידים, הממלאים תפקידים שונים בתהליך הריפוי וההחלמה. פפטידים אלה משמשים כמתווכים בין התאים ובין שכבות העור ומאותתים לתאים לבצע פעולות ריפוי שונות. בין היתר, הם משפיעים על התאים הפיברובלסטים – תאי רקמת החיבור האחראים על ייצור הקולגן ומאותתים להם להגביר את ייצורו.
הפפטידים הביומימטיים המוחדרים לעור בתכשירי הקוסמטיקה מטעים אפוא את העור כך ש"יחשוב" שהוא נחשף לפגיעה ולכן עליו לייצר יותר קולגן.
• האצת ייצורם של מרכיבים חשובים נוספים בעור – בנוסף על הקולגן, הפפטידים תורמים גם להגברת ייצורם של מרכיבים חשובים נוספים בעור, כגון החומצה ההיאלורונית ופרוטאוגליקנים (חלבונים סוכריים השומרים על תכולת המים בעור).
• מיצוק העור ושיפור מבנהו ותפקודו – כאשר עורנו מתחיל להתבגר, הקשר בין שכבת הדרמיס והאפידרמיס מתרופף, עובדה המובילה להפחתת גמישות העור, פגיעה במעבר החמצן וחומרי ההזנה ובסילוק הפסולת ועוד. במחקרים נמצא כי פפטידים מסוימים מסוגלים להאיץ את ייצורם של תאי הקרטינוציטים והפיברובלסטים כדי לבנות מחדש את החיבור בין הדרמיס לאפידרמיס. כמו כן, מסייע ייצור זה לעודד את יצירתם של מבנים חיוניים נוספים בעור, כגון למינין – מולקולות המעניקות לעור מבנה וחיבור. בנוסף, ישנם פפטידים המסוגלים למלא מחדש את השכבה המחברת – שכבת ה- Derma Epidermal Junction , התומכת באפידרמיס ומקשרת בינו לבין הדרמיס, ועל ידי כך מובילים לבנייה מחודשת של העור ומשפרים את מבנה העור ואת תפקודו.
• הגנה על הקולגן מפני תהליך הגליקוליזציה – בתהליך הגליקוליזציה נוצרת ריאקציה בין הגלוקוז שבתאים לבין הקולגן – עובדה הגורמת לפגיעה בקולגן ומובילה ליצירת קמטים ולנפילת העור. נמצא כי פפטידים מסוימים פועלים להגנה על הקולגן מפני תהליך מזיק זה.
• הפחתת קמטי הבעה – נמצא כי מספר פפטידים יכולים לחסום העברת אותות מן העצבים אל שרירי הפנים, ובעיקר פפטיד שנקרא ארג'ירלין. פפטיד זה הוכח במחקרי מעבדה כבעל יכולת לחסום את שחרורם של מתווכים עצביים. למעשה, נמצא כי הוא פועל כמתווך עצבי המעביר פקודות מהמוח לעצבים ולשרירים, ובדומה לזריקות הבוטוקס, גורם להרפיית שרירי עור הפנים. כתוצאה מכך, הוא מביא לשיפור ניכר במראה הקמטים והקמטוטים, ללא הצורך בהזרקה ותופעות הלוואי העלולות להיות כרוכות בה.
• עיכוב תהליכי דלקת – תהליכי דלקת כרוניים גורמים להרס החלבונים בשכבות הדרמיס, ובעקיפין, מובילים להזדקנות מוקדמת של העור. כחלק מתפקידם כמתווכים בתהליכי הריפוי, הפפטידים מאותתים לעור לשלוח לאתר הפגוע תאים של מערכת החיסון שיאיצו את ההחלמה ויעכבו את תהליכי הדלקת בעור.
• ויסות ייצור המלנין – המלנין הינו הצבען המעניק לעור את צבעו, נוצר בתאים המלנוציטים בעור. חשיפה מרובה לשמש, שינויים הורמונליים הנובעים מהריון ומשימוש בגלולות, שימוש בתרופות מרובות וגורמים נוספים, עלולים להוביל לייצור בלתי מבוקר של המלנין, וכתוצאה מכך ליצירת כתמי פיגמנטציה.
נמצא כי שימוש קבוע בתכשירים המבוססים על פפטידים מסייע להבהיר ביעילות כתמי גיל ופיגמנטציה ולהשיג גוון עור אחיד.
סוגי פפטידים:
- פפטיד נחושת – מסייע בחידוש הרקמות לאחר פגיעה, יעיל לריפוי ושיקום העור, מעודד את סינתזת הקולגן, מזרז תהליכי איחוי, מצמצם את הקמטים, משפר את גמישות העור ופועל כנוגד חמצון עוצמתי.
- טרפפטיד 7 – ממריץ את מחזור הדם, תורם למיצוק, גמישות והרגעת העור. יעיל במיוחד לטיפול בנפיחות מתחת לעיניים.
- אצטיל טטראפפטיד 5 – גורם לשיפור בגמישות העור ובגוון העור ופועל להגנה על הקולגן מפני גליקוליזציה ולשיפור המיקרוסרקולציה. המבנה המולקולרי הקטן של פפטיד זה הופך אותו למתאים במיוחד לשימוש באזורי עור עדינים, כגון אזור מתאר העין.
- הקספפטיד 10 – מסייע למיצוק העור ולהאצת ייצורם של תאי הקרטינוציטים והפיברובלסטים, תורם לשיפור החיבור בין שכבת הדרמיס לשכבת האפידרמיס ולייצור מבנים חלבוניים חיוניים נוספים בעור, כגון למינין. ממלא מחדש את שכבת ה- Dermal Epidermal Junction , ועל ידי כך מוביל לבנייה מחודשת של העור ומשפר את חוזקו ותפקודו.
- אצטיל הקספפטיד 8 (ארג'ירלין) – פועל כמתווך עצבי המעביר פקודות לעצבים ולשרירים. מרפא את שרירי עור הפנים וכתוצאה מכך מצמצם את מראה עומק הקמטים והקמטוטים. מחקרים מצאו שמריחת תכשיר המכיל ארגירלין על העור במשך 30 יום מביאה להפחתה של 30% בעומק הקמטים.
- פלמיטואיל פנטה פפטיד 4 – מאיץ את פעילות התאים הפיברובלסטים ואת ייצור הקולגן וכך משפר את צפיפות סיבי הקולגן, מצמצם קמטוטים קיימים ומעכב יצירת קמטים חדשים.
- טריפפטיד 10 (ציטרולין) – מחקה את פעילותו של חלבון בשם דקורין, שתפקידו לווסת את ייצורם ופעילותם של סיבי הקולגן. עם ההתבגרות, פעילות הדקורין פוחתת. טריפפטיד 10 – ציטרולין גורם לייצור חלבון זה ומאיץ מחדש את ייצור סיבי הקולגן.
מירב בן יקר, מנהלת מחלקת הדרכה חברת HL
אילוסטרציה: stockunlimited