אם מופיעות בשערכם נקודות לבנות, ובעקבות כל ניעור ראש מתפזרות נקודות דומות על בגדיכם, נראה שאתם סובלים מקשקשת.
שרון סלע קצב
קשקשים הם תערובת של תאי עור מתים הנושרים מעור הקרקפת. הנשירה היא אמנם תהליך טבעי המתרחש בכל עת כחלק מתחלופת תאי העור, אבל לפעמים, כתוצאה משילוב של מספר גורמים, הנשירה גוברת והקשקשת נעשית גלויה לעין, בעיקר אצל בעלי שיער כהה.
למעלה מ- 50% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים מקשקשת וכ-5% סובלים מסבוראיק דרמטיטיס, שנחשבת לגרסה קשה יותר של התופעה. הקשקשת נוטה להופיע בגיל ההתבגרות לצד השינוי ההורמונלי והעלייה בהפרשת החלב בקרקפת כשהשיא הוא בסביבות גיל 20. למרבה השמחה קשקשת הופכת לנדירה יותר אחרי גיל חמישים.
מהם הגורמים?
קשקשת נובעת משילוב של שלושה גורמים: הפרשת חלב (סבום), הפטרייה מלסזיה ורגישות אישית.
בלוטות חלב מצויות על פני מרבית שטח הגוף. הן אחראיות על הפרשת חלב (סבום) שתפקידו לשמן את השערות, לרכך את העור ולמנוע את התייבשותו. הפרשת החלב מושפעת מהורמונים אנדרוגנים ומהיחס בין אסטרוגן/אנדרוגן ונמצא כי קשקשת שכיחה יותר באזורים בהם יש הפרשת חלב גבוהה.
הפרשת חלב בלבד לא תגרום לקשקשת. על עור הקרקפת מצויים באופן נורמלי מספר זנים של פטריית השמר מלסזיה, שהם זני פטרייה הניזונים מהשומן המצוי בהפרשת החלב. המלסזיה מפרקת את הטריגליצרידים שבחלב לחומצות שומן חופשיות הגורמות לגירוי של העור, לדלקת, לחלוקה מהירה של האפידרמיס ולהיווצרות קשקשת. מחקרים הראו שבקרב אחוז גבוה יותר מהסובלים מקשקשת ומסבוראיק דרמטיטיס יש ריכוז גבוה של הפטרייה על הקרקפת, וטיפול נגד הפטרייה מסייע להפחית את ריכוזה ולהפחתת התסמינים הנובעים מהקשקשת.
הגורם השלישי הוא רגישות אישית. חומצות השומן החופשיות המשתחררות כתוצאה מפעילות הפטרייה לא יגרמו לאותה תגובה אצל כל אחד. יש אנשים רגישים יותר שאצלם תתפתח קשקשת בעוד שאצל אחרים אותה פעילות פטרייתית לא תגרור שום תגובה.
איך מאבחנים?
עצם קיומה של הקשקשת קל מאוד לאבחון: הצצה קלה על עור הקרקפת, השיער והבגדים, בעיקר אם הם כהים, יכולה לתת מענה ברור לשאלה, ואין צורך בבדיקת מעבדה לשם כך. קשקשת שאינה קשורה לסבוראיק דרמטיטיס תראה כפתיתים לבנים קטנים ולא תלווה בגירוי עורי משמעותי או מעורבות של אזורים נוספים בגוף. במקרה של סבוראיק דרמטיטיס הפתיתים יהיו יותר גדולים וצהובים, הקרקפת תהיה מגורה ותהיה מעורבות של אזורים נוספים בפנים ובגוף.
מהם הסיכונים?
לקשקשת אין סיכונים, שכן מדובר בבעיה אסתטית. עם זאת מדובר בבעיה שיכולה לייצר תדמית חברתית שלילית ולהשפיע על הביטחון העצמי של הסובל ממנה.
איך מטפלים?
נמצא שהטיפול היעיל ביותר הוא באמצעות תכשירים המיועדים לטיפול בפטרייה, זאת למרות שהבעיה למעשה נובעת משילוב של שלושה גורמים כפי שתואר. לכן ברוב המקרים חפיפה עם שמפו טיפולי נגד קשקשים, המכיל מרכיב אנטי-פטרייתי תתרום לשיפור משמעותי בתסמינים.
תכשירים אחרים המפרקים את הקשקשים הם חומרים כמו חומצה לקטית, זפת, סולפור וסליציל. במקרים דלקתיים חריפים ייתכן שהרופא ימליץ על תכשירים המכילים סטרואידים בריכוז נמוך, שמומלץ להשתמש בהם לפרקי זמן קצרים לפי המלצת הרופא, עקב תופעות לוואי.
לרוב ימליץ הרופא על שמפו טיפולי נגד קשקשים, המכיל מרכיבים הפועלים נגד הפטרייה מלסזיה. שילוב של מרכיבים אנטי פטרייתיים בשמפו, כמו גם שילוב של חומרים המפרקים את הקשקשים וחומרי לחות שימנעו יובש בקרקפת ובשיער עשויים לשפר את התגובה וההיענות לטיפול. במקרים עקשניים או חמורים ימליץ הרופא על שמפו תרופתי. הבעיה היא כרונית ולכן לאחר סיום טיפול תרופתי מומלץ להמשיך ולהתמיד בחפיפה עם שמפו בעל מרכיבים אנטי פטרייתיים.
מה האלטרנטיבה?
הרפואה המשלימה מציעה שימוש בכמה צמחי מרפא, שהשפעתם עשויה לטפל בקשקשת קיימת ולעתים אף למנוע את הופעתה. הנה כמה דוגמאות:
• עיסוי תמצית סרפד: סרפד מעכב מעט חלוקה של תאי אפידרמיס ולכן יכול להפחית את הקשקשת. אפשר להרתיח תמצית מרוכזת של סרפד, אבקה או תמיסה מוכנה, ולעסות בעדינות את האזור הנגוע.
• עיסוי שמן רוזמרין: מורחים את השמן ומעסים במרץ את הקרקפת. העיסוי ושמן הרוזמרין עצמו ממריצים את זרימת הדם לקרקפת ומסייעים בהזנת העור הרגיש. אפשר באותו אופן למרוח במקלחת זרעי פשתן טחונים, המסייעים בסילוק הקשקשים.
קשקשת: הגרסה הדלקתית
צורת ביטוי קשה יותר של הקשקשת היא סבוראיק דרמטיטיס, מחלה דלקתית כרונית המאופיינת בקשקשת רבה על רקע רבדים דלקתיים שטחיים של עור הקרקפת, ולעתים קרובות גם הפנים. באזורים עשירים בבלוטות חלב – הקרקפת, בין הגבות, צדי האף והסנטר – תיתכן אדמומית מכוסה בקשקשים שומניים או יבשים. גם הגרד במקרים של סבוראיק דרמטיטיס עלול להיות חמור יותר.
הרופאים סבורים שמדובר באותה תופעה שביטויה הקל הוא קשקשת, והקשה הוא דלקת עור סבוראית. גם במקרה זה, בדומה לקשקשת, הטיפול כולל שימוש בשמפו רפואי נגד הפטרייה המתלווה לקשקשת, ובמצבים חמורים גם שימוש בתרופות סטרואידיות המפחיתות דלקת.
שרון סלע קצב, מנהלת מותג" לקטופיל" בכצט
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!