פרופ' ליאור הלר, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית, המרכז הרפואי אסף הרופא
בשנים האחרונות אנחנו רואים שהרבה אנשים מצליחים לרדת במשקל, חלק בעזרת ניתוחים בריאטריים וחלק בכוחות עצמם. זו פשוט תופעה, והאנשים האלה משקיעים המון מאמצים כדי לשפר את הבריאות שלהם, וגם את המראה. האכזבה היא לפעמים די גדולה, כאשר לאחר המאמץ של ירידה במשקל נשארים עודפי העור הקיצוניים. וכיום ידוע לכולם שניתן לעשות הרבה מאוד ניתוחים לצורך עיצוב הגוף. יחד עם זאת, כאשר מגיעים לייעוץ אצל פלסטיקאי או כאשר עושים איזשהו סדר בראש איך להתכונן לניתוח הזה, צצות מספר שאלות, וכדאי לדעת את השאלות האלה, לארגן אותן בתוך תכנון והראש שלנו, ולארגן ולתכנן את החיים בהתאם לתשובות שקשורות בשאלות.
השאלה השכיחה ביותר, ואולי מספר אחת, מתי כדאי לעשות את הניתוח? או האם בכלל כדאי לעשות ניתוח לעיצוב הגוף לאחר ירידה במשקל? אחת הבעיות שנוצרות כפועל של ירידה במשקל, אלה עודפי העור המשמעותיים שנוצרים. חדר כושר, דיאטה נכונה, כל מיני יוגה והתעמלות ומה שזה לא יהיה, לא יגרמו לעור הזה להתכווץ, מפני שברגע שסיבי האלסטין או סיבי הקולגן בתוך העור נמתחו או נקרעו, הם לא יתכווצו למצב הנורמלי, לכן הטיפול הוא טיפול ניתוחי. מתי כדאי לעשות את הטיפול הזה? זאת שאלה חשובה מאוד, והתשובה היא או כאשר הגענו למשקל יציב ועמדנו בו יותר משלושה עד שישה חודשים, או כאשר הגענו ליעד הירידה במשקל. אילו אזורים כדאי לנתח? יש מספר אזורים שאנחנו רוצים לנתח, למשל, באזור הבטן, באזור החזה, באזור הזרועות, הירכיים, כמובן שלכל אחד מהמטופלים יש סדר עדיפויות משלו, ואז המנתח צריך לבנות את תכנית הניתוחים בהתאם לאזורים הנדרשים על ידי המטופל. לפעמים רוצים רק אזור אחד, לפעמים רוצים לנתח ולתקן יותר מאזור אחד. האם ניתן לבצע תיקון של מספר אזורים ביחד? או שצריך לעשות כל אחד בנפרד? כמובן שניתן לבצע מספר ניתוחים ביחד אבל צריך לקחת בחשבון שאת כל הפעולה הכירורגית הזאת, צריך לבצע בצורה הבטוחה ביותר. כלומר, זמן ניתוח סביר, ולקחת בחשבון גם את מצבו הכללי של המטופל, כלומר, איש צעיר כנגד איש מבוגר, מישהו שיש לו מחלות רקע או מישהו בריא, וגם התשתית הלוגיסטית שישנה בבית, למשל, אימא חד-הורית, אולי, עם שלושה ילדים, יהיה לה יותר קשה להתמודד עם התקופה שלאחר הניתוח, מאשר מישהו שיש לו משפחה רחבה או הרבה אנשים שעוזרים לו. איך להתכונן לניתוח? הכנה לניתוח היא חשובה מאוד. לצורך העניין, חשוב להגיע לניתוח כאשר המחסנים של החלבון הם מלאים, כאשר מצב הוויטמינים בגוף הוא תקין וכל בדיקות הדם הן תקינות. אנשים שעושים ניתוחים בריאטריים, או אנשים שעושים דיאטות קיצוניות, לפעמים סובלים מחוסר במרכיבים כאלה ואחרים בגוף, וזה פוגע בריפוי והתאוששות מהניתוח, לכן כהכנה לניתוח לפעמים כדאי לעבוד עם דיאטטיקנית ולהגיע במצב הטוב ביותר. כמו אצן אולימפי שמגיע לריצת המרתון באולימפיאדה במצב הטוב ביותר. כמובן שאנשים שמעשנים חייבים חייבים להפסיק לעשן מפני שהעישון פוגע בכושר הריפוי, וחייבים גם מבחינת העבודה ומבחינת התשתית המשפחתית להתכונן לתקופת התאוששות שיכולה לקחת בין ארבעה עד שישה שבועות. איפה עושים את הניתוח, ובחירת המנתח? כדאי בדרך כלל לבחור מספר מנתחים ולבחור את המנתח שאתה מסתדר איתו בצורה הטובה ביותר, שיש לך הכימיה הטובה ביותר וגם ששמעת עליו דברים מסוימים מאנשים שעברו כבר ניתוחים, ומקום הניתוח חייב להיות בדרך כלל מקום שמאפשר ניתוחים בסדר גודל כזה, כמו מתיחת בטן, או זרועות או תיקון חזה, מפני שאלה ניתוחים לא קטנים, אלה ניתוחים לא קלים, למרות שהם אמנם שטחיים בגוף, אבל אלה ניתוחים שיכולים להימשך מספר שעות, ארבע, חמש ושש שעות, והתשתית של בית החולים צריכה להיות טובה. נושא שתמיד צריך להילקח בחשבון קשור לנושא הסיבוכים, וכאשר עושים את הניתוחים האלה ייתכן שיהיו סיבוכים כמו זיהום, חתך שנפתח, דימום, אם כי דימום זה דבר די נדיר, אבל צריך לדעת שתמיד הרופא והצוות שאתה התחברת איתו עומד לרשותך, ולכן בנושאים האלה דווקא בתי חולים יותר גדולים יכולים להיות יותר קשובים לנושא של סיבוכים מאשר בתי חולים יותר קטנים, כאשר, כמובן, תלוי איך מחלקים את נתח הניתוחים.
לסיכום, לניתוחים לעיצוב הגוף שלאחר ירידה במשקל צריך להתכונן. ואם מתכוננים נכון ובוחרים את הצוות הנכון, אפשר להשיג תוצאות מעולות.