כמעט כל אחד סובל מקשקשים בשיער בדרגה זו או אחרת. האם יש לבעיה טיפול יעיל?
ד"ר יוסף שירי
תופעת הקשקשים בקרקפת הינה כה שכיחה שחלק מן המומחים ברפואת העור רואים בה תופעה שהינה בגדר הנורמה. למעשה, כל אחד מאתנו סובל מקשקשים במידה זו או אחרת אולם מעל דרגה מסוימת,כמובן בכפוף לרגישות האישית, בעיית הקשקשים הופכת למטרד אסטטי. הקשקשת בקרקפת דורשת טיפול כאשר הקשקשים נראים לעין ולעיתים קרובות התופעה מלווה בגרד טורדני של הקרקפת.
מקור הקשקשים הינו בשכבה החיצונית של העור האפידרמיס, שכבה זו מחדשת את עצמה באופן תמידי על ידי חלוקה ויצירת תאים חדשים בבסיס האפידרמיס. תאים אילו נודדים לפני השטח של האפידרמיס ושם הם מתקלפים ונושרים. תהליך זה נמשך כחודש.בעור בריא אנו משילים מעורנו כשלושה גרם קשקשים קטנים ביממה. קצב חילוף מהיר של האפידרמיס בקרקפת מביא להופעת הקשקשים.
כאשר תאי העור נושרים כתאים בודדים התופעה אינה נראית לעיין אולם כאשר התאים נושרים בקבוצות אנו מבחינים בהופעת קשקשים. סבוריאה או seborrheic dermatitis נחשבת לעיתים כצורה קשה יותר של קשקשת אולם הינה שונה בהיותה מלווה באדמומית בקרקפת דלקת גרד וקשקשת. סבוריאה יכולה להופיע בגבות צידי האף מאחורי האוזניים בעור החזה ולעיתים בקפלי הגוף. סבוריאה הינו מצב הדורש לעיתים טיפול רפואי בניגוד לקשקשת רגילה בה ניתן לטפל בקלות.
למרות שהסיבה להופעת הקשקשים אינה ידועה קיימים מספר גורמים אשר ידועים כגורמים מחמירים את הופעת הקשקשים.
הופעת קשקשים שכיחה יותר בחורף ועונות מעבר ופחות בקיץ.מתח נפשי מחמיר הופעת קשקשת ותרופות מסוימות כגון תרופות פסיכיאטריות.
אחד הגורמים המשמעותיים ביותר הינו התרבות בלתי מבוקרת של פטרייה שנקראת פיטרוספורום אובאלי ,(pityrosporum ovale ) שהינה תושב נורמאלי וקבוע של עורנו באזורים בהם העור שמן יותר כמו קרקפת פנים וגוו עליון. אחד הטיפולים היעילים בקשקשים הינו באמצעות תכשירים המביאים לעצירה של התרבות פטרייה זו.
לקשקשים בקרקפת אין פתרון קבוע ויש צורך בטיפול שוטף וקבוע בבעיה בתקופות בהן הינה פעילה. הטיפול היסודי הינו חפיפה תכופה של השיער והקרקפת על ידי תכשירי שמפו ייעודיים לטיפול בקשקשים.
חפיפה בתכשיר יעיל נגד קשקשים מסלקת את הקשקשים מן הקרקפת ומביאה לעיכוב ביצירתם , לעיתים למספר ימים. הטיפול הינו לפי הצורך, חפיפה תכופה יותר בתקופות בהן ישנה פעילות של הבעיה ותכיפות חפיפות נמוכה יותר כאשר הבעיה אינה פעילה.
שמפו לטיפול בקשקשים מכיל בתוכו בנוסף למרכיבי שמפו רגילים חומרים פעילים.
עטרן (tar) שהינו חומר דמוי זפת המופק מפחם, סלניום סולפיד, חומר המעכב יצירת קשקשים, חומצה סליצילית המנתקת וממיסה את הקשקשים ולעיתים אף אבקת גופרית. החיסרון של מרכיבים אילו למרות יעילותם הינו הריח הלא נעים המלווה אותם , ריח שיש קושי להסוותו על ידי בישום התכשירים. מרכיב יעיל נוסף הינו חומר שנקרא אבץ פיריתיון (zinc pyrithione) חומר זה פועל על ידי הפחתה בכמות הפטרייה פטרוספורם אובאלי וניתן ליצר ממנו תכשירים יעילים ונעימים לשימוש ללא הריח המטריד המלווה את התכשירים האחרים. כאשר חופפים בשמפו לטיפול בקשקשים יש בדרך כלל להשאירו על הקרקפת לשתיים עד שלוש דקות לפני שטיפתו כדי לאפשר לחומר הפעיל בו לפעול את פעולתו.
כאשר בעיית הקשקשת הינה חמורה ואינה מגיעה לפתרון על חפיפות תכופות בתכשיר טוב ויעודי לקשקשים מומלץ לפנות לרופא העור משום שיתכן שמדובר בפסוריאזיס או סבוריאה אשר דורשים טיפול רפואי.
לסיכום לנוכח אופציות הטיפול הנוחות שבידנו אין סיבה לסבול מבעיה אסטטית מציקה זו.
ד"ר יוסף שירי, מומחה למחלות עור ומין
צילום אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל
הרשם עכשיו לקבלת ניוזלטר שליופי!
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה